Nordens Ark - en djurens bevarandepark
Nordens Ark, belägen i Sotenäs kommun vid Åbyfjorden, skapades 1988 med syftet att rädda och bevara utrotningshotade djur. Det fanns ett stort behov av en djurpark med i huvudsak bevarandekaraktär i norra Europa. Sammanlagt i världen fanns bara en handfull parker, som specialiserat sig på sådana projekt, och i övriga Europa bara en. Detta hade länge varit ett önskemål bland de internationella organisationerna inom området (IUCN, IUDZG, EAZA). Idag samarbetar de flesta djurparker, med något anseende, inom olika projekt, men få satsar uteslutande på bevarandeprojekt så som Nordens Ark gör.
Programförklaring
Programförklaringen för Nordens Ark gäller sedan starten och handlar om att rädda och bevara utrotningshotade djur genom:
- avel och uppfödning (50 arter på plats)
- återinplantering när så är möjligt (lodjur, grönfläckig padda, stork, berguv och vitryggig hackspett har hittills genomförts)
- forskning och utbildning
- information som skapar förståelse för behovet av insatser (med en särskild öppen del för besökare - mellan 130 000 och 150 000 besökare/år)
Parken sysselsätter idag 28 årsanställda, varav 15 är åretruntanställda.
EU:s sjätte mervärdesskattedirektiv
Anläggningar som Nordens Ark bör, enligt min mening, erhålla reducerad moms, så som beskrivningen är i EU:s sjätte mervärdesskattedirektiv och som tillämpas redan idag i Tyskland, Nederländerna, Finland, Belgien, Frankrike och på Irland.
I direktivet, artikel nr 13, punkt 7 i bilaga H, står det som citerats i propositionen, sid 29: "Enligt punkten 7 i bilagan får vidare reducerad skattesats tillämpas för tillträde till shower, teatrar, cirkusar, nöjesparker, konserter, museer, djurparker, biografer, utställningar och liknande kulturella arrangemang och anordningar." Begreppet "djurpark" stämmer inte riktigt på Nordens Ark, men "bevarandepark" finns inte som allmänt begrepp utanför vårt språkområde. Internationellt är uttrycket "captive breeding center" det mest relevanta att använda.
Jämförliga föreställningar?
I propositionen, på sid 64, står: "Skatten tas ut med 6 % av beskattningsunderlaget för ... 2. tillträde till konserter, cirkus- , biograf-, teater-, opera- och balettföreställningar samt andra jämförliga föreställningar." Vad som kan rymmas under "jämförliga" är naturligtvis inte entydigt, men det finns klara paralleller till Nordens Arks verksamhet.
Att skydda kulturarvet
Nordens Ark försöker med sitt arbete rädda och bevara utrotningshotade djur. Den huvudsakliga inriktningen går ut på att bevara nordiska gamla lantraser och nordiska vilda djur. Men parken hjälper också till med att försöka rädda hotade exotiska vilda djur, som trivs i vårt klimat.
Det handlar alltså om att vårda ett kulturarv. När gamla lantraser anses olönsamma för en enskild lantbrukare, tar parken ett kulturhistoriskt ansvar, när man ser till att de inte försvinner för gott. Vad gäller de vilda djuren, tillhörande den nordiska faunan, har Sverige tagit på sig ansvaret genom undertecknande av Riokonventionen. Nordens Ark ansågs i det sammanhanget som en viktig resurs och fick därför 1993 ett särskilt engångsanslag (propositionen om biologisk mångfald).
Att sprida information
Nordens Ark lägger speciell vikt vid informationsbehovet i stadgarna: "att bedriva forskning och undersökning av på anläggningen förekommande djurarter/raser och därigenom bidra till ökad kunskap om dessa och öka dessas överlevnadsmöjligheter" samt "att användas som utbildningsresurs på olika nivåer - grundskola, gymnasium, högskola/universitet m.m."
För skolorna i regionen runt om är parken en viktig källa till nya och fördjupade kunskaper. Man anordnar studiebesök, "ekodagar", arrangerar lägerskolor och står för en del av djurvårdarutbildningen på gymnasienivå. Här sker kunskapsutbyten på alla nivåer. Internationella konferenser och gränsöverskridande samarbeten ingår som en del i arbetet. Tillsammans med olika universitet deltar man i utplanteringsprojekt. Nordens Ark är med i sju EEP-program för närvarande: snöleopard, liten panda, utter, järv, manvarg, Przewalskis vildhäst och glasögontrana. I syfte att sprida informationen och skapa förståelse för bevarandebehovet, ordnas guidade visningar året runt.
Sänk mervärdesskatten
En efterfrågan om konformitet i mervärdesskattereglerna (berörs på sid 18 i propositionen) skulle, vad jag förstår, logiskt innebära att Nordens Ark och andra jämförliga anläggningar har samma reducerade mervärdesskatt som de flesta av djurparkerna inom övriga EU.
Det måste också ligga i det svenska samhällets intresse att ge djurparker, som i huvudsak är inriktade på bevarandearbete, statusen av kulturarvs- beskyddare och därmed reducerad mervärdesskatt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar vad i motionen anförts om att Nordens Ark, som bevarandepark, skall inordnas bland kulturella aktiviteter och därmed befrias från mervärdesskatt,
2. att riksdagen, under förutsättning att yrkande ej bifalls, beslutar att Nordens Ark, liksom andra likvärdiga djurparker, i enlighet med EU:s sjätte mervärdesskattedirektiv får den reducerade skattesatsen 6 %.
Stockholm den 5 oktober 1996
Per Lager (mp)
Barbro Johansson (mp) Gudrun Lindvall (mp)