Konsekvenser för egenföretagare
I ovan nämnda proposition föreslås ganska stora förändringar inom socialförsäkringssystemet. Bl a att den försäkrade som saknar arbetsgivare skall bedömas direkt enligt steg 5. Om den försäkrade, trots en sjukdom, kan klara ett annat på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete har han eller hon inte rätt till ersättning från försäkringen. Den försäkrade är, objektivt sett, arbetsför även om arbetet inte finns direkt tillgängligt för honom eller henne. Genom detta avviker regeringen från förslaget i SOU 1995:149. I denna föreslås att endast steg 3 och 4 skulle gälla försäkrade som har en anställning. Enligt denna SOU skulle alltså steg 1 och 2 även gälla för egenföretagare.
När nu regeringen föreslår en skärpning i bedömningen av egenföretagare riskerar dessa att helt bli utan ersättning under sjukskrivningstiden, detta är inte acceptabelt. Dessutom hänvisas de till att ta ett arbete utanför det egna företaget som i praktiken oftast inte finns.
Dessutom uppfyller inte en egenföretagare kriterierna för arbetslöshets- ersättning förrän rörelsen i sin helhet har avvecklats och ställs enligt förslaget således helt utan inkomstskydd. Jag anser att det är orimligt att begränsningar införs som innebär att en kategori ställs helt utanför sjukförsäkringssystemet trots att de är sjukskrivna. Det är inte heller rimligt att de hänvisas till en arbetslöshetsersättning som han eller hon inte uppfyller kraven för.
Om inte dessa ändrade regler för egenföretagare görs mera rättvisa borde de undantas från propositionen och utredas vidare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att steg 1 och 2 skall gälla även för egenföretagare, samt att denna kategori, i avvaktan på en harmonisering av regelverken vid sjukdom respektive arbetslöshet, inte skall omfattas av steg 5.
Stockholm den 11 oktober 1996
Birgitta Carlsson (c)