Om invandrare, medborgarskap och rösträtt
Segregationen är ett problem i det svenska samhället som diskuteras ur olika aspekter. Vi har en såväl klassmässig som etnisk segregation - och klyftorna mellan olika grupper tenderar att fördjupas. Frågan har många dimensioner, sociala, kulturella men även rättsliga och demokratiska.
Segregation skapar utanförskap och grund för motsättningar. Motsatsen är integration.
Den etniska segregationen har också en social sida: allt större delar av underklasserna utgörs av människor ur olika etniska minoriteter. Då etniska minoriteter särbehandlas leder det samtidigt till social särbehandling.
De demokratiska institutionerna är ofta uppbyggda på ett sätt som inte beaktar de förhållanden som skapas när länder utvecklas från relativ homogenitet till större skillnader och segregation. Minoriteter får svårt att hävda sig inte minst inom de politiska systemen: majoritetsgrupperna får förstärkt majoritet ju högre upp i de samhälleliga maktsfärerna vi rör oss. Detta kan exemplifieras med de svartas ställning i USAs politiska system men likaväl med invandrarnas position i Sverige.
Det politiska utanförskap som många flykting- och invandrargrupper upplever i det svenska samhället har vi här sökt möta bl.a. med rösträtt för invandrare i kommunala val.
Detta har i någon mån lett till ökat engagemang i och för landet bland många invandrare, men samtidigt ser vi att valdeltagandet bland invandrare tenderar att minska.
Detta torde delvis vara en spegling av stärkta segregationstendenser men också av att de politiska institutionerna och partierna inte har en färdig beredskap eller ett arbetssätt som är avpassat för ett mångkulturellt och integrerat samhälle.
En del i denna politiska segregation betyder att rösträtten är olika - den kommunala rösträtten är bara en partiell rösträtt.
Vänsterpartiet har under många år krävt att invandrare skall ha rösträtt också i riksdagsval efter samma regler som gäller för kommunalval. Våra skäl för denna ståndpunkt är att rösträtten skall följa boendet och där människan har sitt sociala liv. Vi har inte ändrat vår uppfattning i detta avseende.
Mot detta har anförts att det formella medborgarskapet bör vara avgörande för om någon med sin röst ska kunna påverka landets politik.
Medborgarskap genom naturalisation kan man, om man uppfyller vissa villkor, erhålla efter 5 år. Frågan prövas av Invandrarverket. Då byte av medborgarskap är ett stort steg, kan formerna för medborgarskapsansökan verka avhållande. Skulle ett medborgarskap kunna nås lättare och på ett mera välkomnande sätt, skulle sannolikt fler invandrare välja den möjligheten. Det sociala sammanhanget skulle då lättare bli ett med det formella medborgarskapet. Och rösträtten för invandrare kunna bli hel, integrationen vinna och utanförskap och segregation dämpas.
Vi menar därför att en utredning bör tillsättas med uppdraget att underlätta medborgarskap genom naturalisation.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om formerna för ett underlättat medborgarskap enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 oktober 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Kenneth Kvist (v)