När vi svenskar ska resa utomlands som turister irriteras vi ibland över den byråkrati och den svårighet som uppstår då vi söker visum till vissa länder.
De flesta kan inte tänka sig att det kan vara samma sak när människor i en del länder söker turistvisum till Sverige.
De som lever i ett land som till exempel Sri Lanka har mycket stora problem att få ett turistvisum till Sverige, även om de efter svenska förhållanden har en mycket god ekonomi och ett bra arbete. Det har hänt att när ett avslag har överklagats till Invandrarverket så har avslaget motiverats med att "sådana där kan ju stanna". Det har även inträffat att visumansökan försvunnit så att en resa hotats av att bli inställd.
Det råder knappast någon tvekan om att Invandrarverkets viseringspraxis i förhållande till medborgare i vissa stater är mer restriktiv än vad som kan anses önskvärt. Det är vår bestämda uppfattning att förändring mot en generösare viseringspraxis måste ske utan dröjsmål. Det gäller framför allt i fråga om släktbesök.
Vi vet inte hur många sådana här fall det kan finnas, men anser att det är viktigt att vi beter oss på ett värdigt sätt mot människor från alla länder som vill komma hit som turister. Det finns därför all anledning att göra en översyn av de regler och föreskrifter som styr Invandrarverkets beviljande av turistvisum till vårt land. Regelverket måste vara så tydligt att ingen nekas turistvisum på grund av godtycke. Det får inte heller vara så att ett godkännande av en visumansökan ska bero på vilken tjänsteman som handlägger ärendet.
Vi anser att Sverige bör arbeta för det övergripande målet att skapa en så stor frihet för rörelser över gränserna som möjligt. Detta bör genomsyra Sveriges agerande i alla sammanhang där frågor om viseringspolitik behandlas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Invandrarverkets restriktiva viseringspolitik och om behovet av en översyn av berörda myndigheters tillämpning av gällande bestämmelser.
Stockholm den 7 oktober 1996
Thomas Julin (mp) Eva Goës (mp)