För medborgarskap finns två principer, domicilprincipen och härstamningsprincipen. De flesta europeiska länder följer liksom Sverige härstamningsprincipen, vilket innebär att barn får sina föräldrars medborgarskap. USA och många länder i Sydamerika följer i stället domicilprincipen, vilket innebär att barnet får medborgarskap efter i vilket land det är fött. När dessa båda principer krockar uppstår problem med dubbelt medborgarskap.
Även när föräldrarna har olika medborgarskap kan barnen ha dubbelt medborgarskap. Tidigare var situationen i många länder den att man måste välja medborgarskap vid myndighetsålder, eller för pojkar vid militärtjänst, men i dag har många länder frångått detta.
I vissa länder får utländsk ingift make även makens nationalitet och vid sådana tillfällen uppstår också dubbelt medborgarskap (t.ex. Schweiz och Iran).
Enligt svensk lag förlorar en person sitt svenska medborgarskap om man aktivt söker medlemskap i ett annat land, eftersom man inte tillåter dubbelt medborgarskap.
Men verkligheten ser annorlunda ut i dag. Många barn i familjer där någon förälder är svensk har i praktiken dubbelt medborgarskap. Det fungerar alldeles utmärkt och har gjort så i många år.
Den 1 juli 1979 infördes en lagändring som möjliggjorde för alla barn med svensk förälder att automatiskt få svenskt medborgarskap. Möjligheten gavs även för barn födda före detta datum och under samma omständigheter att även ansöka om svenskt medborgarskap. Övergångstiden var tre år. Förutsättningen för att ansöka inom övergångstiden var givetvis att de utlandsboende föräldrarna visste om lagändringen. Eftersom information till utlandssvenskar ofta har svårt att nå fram utnyttjade inte alla utlandsboende denna möjlighet. Detta har fått till resultat att många syskon i samma syskonskara har helt olika medborgarskap och därmed olika förutsättningar i framtiden.
Detta är ett skäl till att utöka möjligheterna till dubbelt medborgarskap så att man utan tidsbegränsning kan få båda sina föräldrars medborgarskap. Det kan vara svårt att i unga år bestämma vilken tillhörighet man vill ha senare i livet.
Under 1995 mottog Föreningen för Svenskar i Världen, utlandssvenskarnas intresseorganisation, ett upprop med hundratals namnunderskrifter från svenska medborgare i Australien, med önskan om möjligheten att få dubbelt medborgarskap. Där har myndigheterna hotat med att dra in det permanenta uppehållstillståndet för dem som bott mycket länge i landet, om man inte ansöker om australiskt medborgarskap. Men för svenskar med t.ex. gamla föräldrar eller barn i Sverige ter sig ett sådant beslut om att avstå sitt medborgarskap som stötande. Medborgarskapet är också en del av en persons identitet.
En svensk medborgare utan australiskt medborgarskap utestängs från stora delar av arbetsmarknaden både i Australien och många andra länder och kan inte ha statliga tjänster.
Vi vet också att tendensen i de flesta länder både i Europa och i andra delar av världen är att lätta på reglerna för dubbelt medborgarskap. Exempel på detta är Frankrike inom EU. Det finns i dag åtskilliga länder som tillåter dubbelt medborgarskap.
Vi lever i en alltmer internationaliserad värld, där gränser öppnas och hinder mellan folk rivs. Vår anslutning till EU bär starkt vittnesbörd om detta. Vår flyktingpolitik likaså. Det borde ligga i Sveriges intresse att uppmuntra ungdomar som vuxit upp i ett annat land, men som har stark anknytning till Sverige genom en svensk förälder som lärt dem det svenska språket, svensk kultur och svenska seder, att stärka denna samhörighet med vårt land. Sverige som nation borde ha både nytta och glädje av dessa ungdomar, dessa redan internationaliserade svenskar som säkert kan tillföra landet mycket.
Inte minst det svenska näringslivet blir alltmer internationaliserat. Med den öppna arbetsmarknaden inom EU och med möjligheterna till internationella studier kommer svenskarna att etablera sig och bilda "blandfamiljer" alltmer. Den svenska lagstiftningen måste följa med och anpassa sig efter verklig- heten.
Vi kan inte se några skäl att förhindra dubbelt medborgarskap.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge utökade möjligheter till dubbelt medborgarskap,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barn till utlandssvensk förälder utan tidsbegränsning skall kunna söka svenskt medborgarskap utöver sitt födelselands eller andra förälderns medborgarskap.
Stockholm den 4 oktober 1996
Peter Weibull Bernström (m) Inger René (m)
Gotab, Stockholm 1996