Motionen delad mellan flera utskott
Det finns ca 300 ideella organisationer som på olika sätt är engagerade i biståndsfrågor. Dessa organisationer har ca 1.000 svenskar utsända utomlands för att arbeta med biståndsfrågor.
I och med att folkbokföringslagen ändrades 1991 kan inte en person som arbetar och bor utomlands längre vara folkbokförd i Sverige. Folkbok- föringslagen hade tidigare ett undantag i § 27 om att svensk missionär eller präst, som var anställd i utlandet, och make eller barn under 15 år kunde fortsätta att vara folkbokförda i Sverige. Förändringen har fått till följd att enskilda biståndsarbetare räknas som emigranter under tiden de arbetar med bistånd i u-länder. Detta innebär till exempel att biståndsarbetare som vistas utomlands i mer än tre år mister barnbidraget för sina barn och inte får tillgodoräkna sig tid för folkpension. Undantaget på tre år borde förlängas till fyra år för att bättre stämma överens med de kontraktstider som oftast tillämpas. Nämligen två år med två års förlängning.
Enligt kommunalskattelagen ska biståndsarbetare som arbetar utomlands bevisa att de tillhör en grupp som inte behöver betala skatt i tjänstgörings- landet för att kunna bli befriade från att betala skatt i Sverige på inkomst som intjänats under utlandsvistelsen.
Detta förfaringssätt är administrativt betungande och det är svårt att sluta avtal eller utverka intyg från myndigheter utomlands som anger att bistånds- arbetare är undantagna från skattskyldighet. Dessutom ligger det i sakens natur att svenska organisationer egentligen inte ska sätta sig i beroende- ställning till verksamhetslandets myndigheter.
Volontärbidrag utgår från staten med 175 000 kronor per helårsarbetare. Detta belopp skall täcka alla kostnader för förberedelser och utbildning inför utresa samt bostad, lön, skolavgifter för medföljande barn m.m. Det innebär att den enskilde inte kan få någon hög lön. Volontärbidraget förutsätter att skattebefrielse uppnås.
I programländerna finns proceduravtal som reglerar skattebefrielse i verksamhetslandet för konsultföretag och konsulter som SIDA har kontrakt med. Sverige har proceduravtal med 19 länder. Det skulle på ett enkelt sätt klara av skattebefrielse i Sverige om även ideella organisationers biståndsarbetare kunde omfattas av dessa avtal.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att behålla barnbidrag och andra sociala förmåner i fyra år i stället för tre år,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att även ideella organisationers biståndsarbetare bör omfattas av proceduravtalen med andra länder.1
Stockholm den 3 oktober 1996
Christer Erlandsson (s)
Christina Axelsson (s) Björn Ericson (s)
1Yrkande 2 hänvisat till UU.