Kvinnor som kommer till Sverige för att gifta sig med svenska män eller med här bosatta landsmän eller andra invandrare blir föremål för s k uppskjuten invandringsprövning. Den innebär att utlänningen ansöker om uppehållstillstånd och åberopar anknytning till en i Sverige bosatt person. Efter utredning med den sökande görs motsvarande utredning med den som befinner sig i Sverige. Utredningens syfte är att undersöka hur allvarlig anknytningen är. Beslut fattas därefter av Invandrarverket. Beviljas ansökan ges ett första tillstånd för sex månader, sedan delegerar Invandrarverket till polismyndigheten att besluta om tre på varandra följande sexmånaderstillstånd ifall anknytningen består. Permanent uppehållstillstånd ges vanligen efter det att anknytningen bestått i två år. Om det finns gemensamma barn kan permanent uppehållstillstånd beviljas tidigare.
Från framför allt landets kvinnojourer kommer nu rapporter om kvinnor som brutit upp från förhållandet inom de två åren på grund av misshandel samt utnyttjande och förnedring av olika slag. De utvisas nu därför att misshandel enligt praxis inte får utgöra ensam grund för att man skall få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det måste nämligen föreligga också andra problem av social art om kvinnan skall få stanna, men dessa problem kan vara mycket svåra att få fram i samband med utredning av kvinnans situation.
Problemen med systemet med uppskjuten invandringsprövning är av flera slag.
Kvinnor som återvänder till sina hemländer efter ett sådant här förhållande har svårt att bli accepterade igen. Skilsmässor accepteras ofta inte i deras kultur och frånskilda har låg status.
De invandrade kvinnor som misshandlas av sina män vågar inte anmäla detta p g a rädsla för utvisning. Männen kan också använda det som ett hot som då alltid hänger över kvinnan.
"Kvinnoimport", d v s att män i Sverige genom förmedlingsfirmor tar hit kvinnor från andra länder, främst Polen, Filippinerna och Thailand, sätts ofta i samband med systemet med uppskjuten invandringspröv- ning. Den gör det möjligt för män att sätta i system att ta hit kvinnor som de sedan misshandlar. Kvinnojouren, kvinnoorganisationer och även socialtjänsten har påpekat detta fenomen.
Dessa invandrande kvinnor saknar ofta sociala kontaktnät och är socialt isolerade.
Språksvårigheter gör det svårt att få ut information till kvinnorna om deras rättigheter. Det händer också att deras män förbjuder dem att gå på svenskundervisning. På så sätt får de ännu ett övertag över kvinnorna.
I februari 1996 tillsatte regeringen en särskild utredare som skall undersöka hur man kan undvika att utländska medborgare söker sig till en i Sverige bosatt person, när riskerna bedöms som påtagliga att den utländska medborgaren kommer att utsättas för misshandel eller annan kränkande behandling av den här bosatta personen. Utredningen skall kartlägga hur vanliga sådana övergrepp är, om man kan komma åt dem med dagens regelsystem eller om skyddet måste förbättras. Utredaren skall också ta fram uppgifter om hur kvinnans uppehållstillstånd påverkas om hon vågar lämna sin man. Regeringen tillägger dock att det inte är aktuellt att slopa dagens system med uppskjuten invandringsprövning.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) utredde denna fråga för några år sedan och ansåg att kvinnor som utsatts för misshandel i ett förhållande lättare borde få uppehållstillstånd i Sverige. DO frågade sig om inte tvåårsregeln används felaktigt. Den borde endast tillämpas i de fall då man kan påvisa att det varit fråga om ett skenförhållande. Vi anser att situationen för de kvinnor som för närvarande utvisas är så allvarlig att systemet med uppskjuten invandringsprövning i avvaktan på resultatet av 1996 års utredning ej bör tillämpas annat än då det kan bevisas att det är fråga om skeninvandring.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppehållstillstånd vid anhöriginvandring.
Stockholm den 20 september 1996
Barbro Westerholm (fp) Isa Halvarsson (fp)