Propositionens huvudsakliga innehåll
Propositionen handlar i huvudsak om den utlovade höjning av sjukpenningnivån från 75 till 80 % av den sjukpenningrundande inkomsten (SGI). Höjningen görs i sjuklönesystemet, sjuklönen, i föräldraförsäkringen, havandeskaps- och närståendepenningen och i det statliga personskadeskyddet. Regeringen vill även ta bort den minskningsregel som finns efter den 90:e dagen i en sjuklöneperiod. Kompensationsnivån begränsas till 90 % av SGI. Kollektivavtalad gruppsjukförsäkring, och inte bara avtalad lön, skall räknas som lön under sjukdom, däremot inte privata sjukförsäkringar.
Arbetsgivarna skall kompenseras för nivåhöjningen till 80 % av SGI. Det görs genom en justering av arbetsgivaravgiften till sjukförsäkringen. Den som har en förtidspension på tre fjärdedelar skall ha möjlighet att få a-kassa för resterande del. Samverkansformerna inom rehabiliteringsområdet skall fortgå och till dem skall kopplas systematisk uppföljning av deras resultat. Det skall finnas gemensamma ekonomiska samverkansramar där de ekonomiska besluten fattas i respektive myndighet.
Högriskskyddet skall utökas och omfatta även personer som har längre sjukperioder under en tolvmånaders period. Regeringen föreslår även förändringar när det gäller fastställande av sjukpenninggrundande inkomst. Försäkringskassorna får nu rätt att i vissa fall fastställa den i efterhand. För personer där sjukbidrag eller förtidspension har upphört föreslås att SGI fastställs till det belopp som utgjorde den försäkrades årsinkomst före det att sjukbidrag eller förtidspension utgick. Dessa regler skall gälla från den 1 juli 1997 och övriga förändringar gäller från den 1 januari 1998.
Lägsta inkomst för rätt till sjukpenning höjs till 24 % av basbeloppet.
En del ändringar föreslås i den nuvarande organisationen för att garantera en starkare statlig styrning av verksamheten.
Vänsterpartiets ställningstagande
Under sex års tid har regering och riksdag gjort förändringar i socialförsäkringssystemet i genomsnitt en gång i veckan. De flesta ändringar har också varit i negativa. Detta ger inte den stabilitet och legitimitet åt försäkringen som är nödvändig för att människor skall känna tilltro till den generella välfärden. För att överleva ekonomiskt under en längre sjukdomsperiod tvingas många att teckna privata sjukförsäkringar. I ett ekonomiskt läge där Sverige behöver stärka hemmamarknaden för att öka tillväxten är stabila, förutsägbara socialförsäkringar ett måste. Sänkningen av ersättningsnivåer och förändringar av sjukdomsbegreppet är de förändringar som människor i allmänhet haft svårast att acceptera eftersom de drabbar dem med låga inkomster och förslitande, monotona arbetsuppgifter. Karensdagen är ytterligare en åtgärd som av många upplevs som orättvis eftersom den drabbar olika beroende på klass- och könstillhörighet.
Med denna föga positiva utveckling, som leder till grundtrygghet, är det inte konstigt att många vill ha ett nytt stabilt system som i görligaste mån ligger utanför regeringens och riksdagens möjligheter att göra olika mani- pulationer.
Vänsterpartiet vill få en inriktning mot ett socialförsäkringssystem som är stabilt och ger en standardtrygghet och som det går att lita på. Vi kommer i andra sammanhang att utveckla vår politik när det gäller hur ett sådant system skall byggas upp och i det följande håller vi oss till vad regeringen föreslagit i sin proposition.
Om ersättningsnivåer
Den låga ersättningsnivån som infördes den 1 januari 1996 har medfört att standardprincipen, eller som den i bland kallas inkomstbortfallsprincipen, satts ur funktion. Förändringen av SGI har också inneburit att ersättningsnivån sjunkit under den utlovade 75-procentsnivån. Lågavlönade människor har inte ekonomiskt klarat av längre sjukdomsperioder, utan har tvingats söka ekonomiskt bistånd på socialkontoren. Regeringen har på så sätt vältrat över kostnader, som skulle ha burits av försäkringen, på landets kommuner.
Vi tror inte att höjningen till 80 % av SGI räcker för att standardtryggheten skall vara säkrad. Vi föreslår därför att ersättningsnivån i socialförsäkrings- systemet från den 1 januari 1999 höjs till 85 % för att som målsättning ha en 90-procentig ersättningsnivå. Det gäller då samtliga ersättningar inom systemet, dvs sjuk- och rehabiliteringsersättningar, föräldra- och närstående- penning, havandeskapsersättningen och det statliga personskadeskyddet. Samma nivå skall även gälla för ersättning från arbetslöshetskassan.
Minskningsregeln inom sjukpenningförsäkringen
Vänsterpartiet delar Försäkringsanställdas förbunds synpunkt att den generella nivån i den allmänna försäkringen skall ligga på 90 %. Med ett bra generellt socialförsäkringssystem skulle inte förstärkningar i form av kollektiva eller privata försäkringar behövas. Men genom de ständiga försämringar som gjorts har löntagarna tvingats försäkra sig kollektivt. Vänsterpartiet accepterar den av regeringen föreslagna ändringen av minskningsregeln.
Vad vi däremot har svårt att acceptera är den grundstöt som regeringen ger till den solidariska och generella socialförsäkringen, genom att gång efter gång upprepa att privata försäkringar skall undantas. Det gäller det nya pen- sionssystemet, det gäller änkepensionen och det gäller nu sjukförsäkringen. Genom att minskningsregeln enbart gäller de kollektiva försäkringarna leder det också till att den enskilda får ut mer ersättning med en privat försäkring än med en kollektiv. För att undanröja behovet av privata försäkringar bör därför nivåerna och ersättningstaket höjas i det generella socialförsäkrings- systemet.
Om höjning av ersättningstaket
Vi har konstaterat att senare års utveckling inneburit en urholkning av standardtryggheten. År 1974 infördes det nuvarande inkomsttaket på 7,5 basbelopp för ersättningar. Dessa gäller både för SGI och även för den pensionsgrundande inkomsten (PGI). Andelen försäkrade som nått taket har ökat och det är vår bedömning att den utvecklingen fortsätter. På lång sikt innebär detta att försäkringens legitimitet försvagas och dess roll som allmän försäkring hotas. En sådan utveckling vill Vänsterpartiet motverka. Det görs enklast genom att höja taket. Vi föreslår en höjning från den 1 januari 1999 av förmånstaket i socialförsäkringarna till 10 basbelopp. En sådan höjning tror vi ger legitimitet och motverkar att en betydande del av befolkningen söker sig till andra försäkringsformer.
Om karensdagen
Vänsterpartiet vill ta bort den karensdag som infördes den 1 april 1993. Karensdagen slår hårdast mot låginkomsttagarna både ekonomiskt och hälsomässigt. Låginkomsttagarna, vars inflytande över arbetet är litet, tar värktabletter och går sjuka till jobbet, tar kompledigt eller semester. Höginkomsttagarna som har stor frihet i sitt arbete kan antingen arbeta in eller arbeta hemma. Beräkningar utförda av Pia Nilsson visar att det finns stora skillnader på vad en höginkomsttagare respektive låginkomsttagare förlorar vid sjukdom. Självklart påverkar det faktum att kvinnor och män med förslitande arbetsuppgifter av ekonomiska skäl tvingas gå till arbetet sjuka även arbetsskador och förtidspension, förutom allt individuellt lidande. Många kvinnor har också besvärliga menstruationer med svåra smärtor. De tvingas nu att konsumera stora mängder smärtstillande medel för att kunna gå till arbetet.
Om finansieringen
Vänsterpartiet vill växla egenavgifterna som nu finns för att finansiera socialförsäkringarna till den skatt som det egentligen är. Nu tas en egenavgift ut till försäkringen upp till förmånstaket. Den är nu 5,95 % av bruttolönen. För att finansiera våra förslag när det gäller socialförsäkringen föreslår vi att den avgiften/skatten tas ut även över tak. De ekonomiska effekterna av ett sådant förslag innebär att försäkringens intäkter ökar med 3,6 miljarder kronor per år. Kostnadsökningen för takhöjningen uppgår till ca 700 miljoner vilket på sikt gör ett nettotillskott på 2,9 miljarder kronor per år. Detta räcker för att finansiera våra förslag. Därtill vet vi att socialförsäkringarna har ett överskott även om vi räknar in det årligen minskande underskottet i arbetsskadefonden.
Om restarbetsförmågan
Regeringens åtstramning inom socialförsäkringssystemet medför att minsta "restarbetsförmåga" hos den enskilde stänger möjligheten till förtidspension. Med tanke på att anpassade "restarbetstillfällen" knappast längre erbjuds av vare sig privata eller offentliga arbetsgivare riktas ett allt starkare tryck mot personer drabbade av arbetsskador och arbetssjukdomar. En modifierad äldreregel vid förtidspension måste återskapas vid sidan om kompletterande åtgärder. Enligt Vänsterpartiets mening måste arbetsgivarna ta ett mycket större ansvar för rehabilitering, anpassade arbetsplatser och företagshälsovård än i dag. Alla måste få plats i ett solidariskt arbetsliv.
Om sjuklönen
Vänsterpartiet föreslår att företag med upp till 10 anställda befrias helt från regeln att betala sjuklön. Vidare föreslår vi att 14 dagars sjuklöneperiod återinförs för övriga företag. Vi anser att detta är en av de viktigaste åtgärderna för att öka viljan hos företag att göra nyanställningar och för att förhindra s k utestängningseffekter på arbetsmarknaden.
Om den sjukpenninggrundande inkomsten
Sjukpenninggrundande inkomst tas ibland felaktigt som den bruttolön man får. Så är nu inte fallet. Bruttolönen reduceras med arvoden, matsubventioner, bilersättningar, semesterlön m.m. Det innebär, och inte så sällan, en kraftigt reducerad ersättning från försäkringen. Vänsterpartiet vill ha förändringar i beräkningarna av den sjukpenninggrundande inkomsten. Den inkomst som regelbundet utgår för arbetad tid anser vi skall ligga till grund för ersättningsnivån, och dit hör bl a semesterlönefaktorn men också en del arvoden och andra förmåner. Vi vill därför ha en förnyad översyn av SGI så att den blir mer fördelningspolitiskt rättvis.
Om rehabilitering
Vänsterpartiet anser att en offentlig försäkring skall bygga på principen om standardtrygghet och ge en fullgod ersättning för inkomstbortfall. Arbetslinjen, såsom LO definierar den, skall prägla försäkringen och det skall finnas en rätt till rehabilitering. Vi tar avstånd från den definition av arbetslinjen som EU företräder, dvs nivåerna på trygghetssystemen skall vara så låga att de understiger de lägsta lönerna för att undvika, som man säger, "tröskel- effekter". Differentierande former av rehabiliteringsinsatser måste utvecklas och mer resurser måste satsas på att skapa dessa resurser. Av de totala resurserna som finns inom socialförsäkringssystemet går bara några procent till sådan verksamhet. Vänsterpartiet anser att mer pengar behöver avsättas till rehabilitering. För att markera detta har vi i 1998 års budget för försäkringskassornas rehabiliteringsverksamhet anslagit 200 miljoner.
Om försäkringskassorna
Försäkringskassorna har från budgeten 1995/96 till år 1998 fått ett sparbeting på 11 %. Försäkringskassorna som förmedlar en stor och viktig del av vår välfärd har därmed fått vidkännas kraftiga besparingar. Samtidigt har en lång rad regeländringar trätt i kraft. Dessutom har tiden mellan det att beslut fattas i riksdagen fram till ikraftträdandet varit alldeles för kort. Kassorna har inte getts tillräckligt utrymme för inlärning av nya arbetsuppgifter och för utbildning. I takt med att alltfler människor fått sämre privatekonomi ökar också oron för hur de sociala trygghetssystemen fungerar. Det har inneburit tätare kontakter från medborgarnas sida. Kravet i den här situationen är hårt på försäkringskassorna att kunna ge korrekt information, korrekt bemötande och korrekt ersättning. JO har i samband med att antalet anmälningar ökat uttalat att den enskildes rättssäkerhet nu har försämrats.
För att underlätta försäkringskassornas arbete föreslår vi riksdagen att i budgeten för år 1998 anslå ytterligare 100 miljoner kronor.
Om företagshälsovården
Redan i maj 1993 nedrustade riksdagen företagshälsovården genom att kraftigt skära ner statsbidraget. Man ansåg att arbetsgivarna redan har ett i lag fastställt ansvar både för arbetsmiljön och för rehabiliteringen. Det kommer nu an på arbetsmarknadens parter att göra upp om hur arbetsmiljön och rehabiliteringen skall skötas.
Vänsterpartiet är positivt till utvecklingen av en kvalificerad företagshälso- vård, där den förebyggande verksamheten fortsättningsvis högprioriteras. Det är på den punkten som företagshälsovården haft svårt att skapa sig en egen identitet och på många håll har verksamheten fått en prägel av primärvård. Företagen har önskat att sjukvården skulle dominera och denna inriktning har tärt på de resurser som funnits för att spela en aktiv roll i miljö- och rehabi- literingsarbetet.
I dag är det ofta företagens skyddskommittéer som har ansvaret för verk- samheten. Arbetsgivaren har på detta sätt delegerat ansvaret och det har uppstått oklarheter i verksamhetsinriktningen.
Vänsterpartiet vill att företagshälsovården, förutom en klar inriktning, också får en klarare organisation. Det innebär att i de fall avtal inte kan träffas mellan parterna om organisationen skall samhället komplettera med en lagstiftning, alltså en rättighetslag. Målsättningen är att alla arbetstagare skall ha tillgång till företagshälsovård och inte som nu att en femtedel av de anställda står utan företagshälsa. Kanske rör det sig dessutom om den grupp som har det största behovet av förebyggande hälsovård. Sorgligt nog visar Socialdemokraterna i regeringsställning inte någon vilja att ta upp en lagreglering till diskussion, vilket i opposition var en del i deras arbetsmark- nadspolitik.
Den huvudsakliga finansieringen av verksamheten bör ligga på arbets- givaren. Vi anser därför att man skall göra en differentiering av avgifterna som koordineras med företagens arbetsskadenivå. Ett alternativ kan vara att pröva den finska modellen med en 15-gradig skala.
En lag på detta område innebär att de små företagen kan få svårt att klara ekonomin för sin företagshälsovård. För att de skall klara den uppgiften måste man via staten ge dem ersättning för verksamheten. Vårt förslag till lagstiftning kräver ett huvudmannaskap. Tillsynen och utvecklingen av arbetsmiljöverksamheten och därmed företagshälsovården anser vi i huvudsak skall handhas av Arbetarskyddsstyrelsen. Detta ansvar skall gälla alla arbetsplatser och inte bara de sämsta. Detta innebär att styrelsen måste överta uppgifter från andra myndigheter för att klara sina åligganden.
Arbetsmiljölagen måste självklart kompletteras. I dag finns där inget uttalat arbetsgivaransvar för att de måste ställa resurser till förfogande för arbetsmiljöarbetet. Här borde kommittén föreslagit att en sådan passus införs i arbetsmiljölagen. En annan komplettering som skulle gagna företagshälso- vården är en uttalad och tydlig skrivning om sekretess vid arbetet med hälso- och miljöskydd inom företagen.
Vänsterpartiet vill också ha en klarare reglering av företagshälsovårdens, försäkringskassans och yrkesinspektionens samverkans- och ansvars- områden. Där anser vi att företagshälsovården skall ha ett huvudansvar för att initiera rehabiliteringen, att försäkringskassan skall ha ansvaret för att utredningar görs och åtgärder snabbt sätts in.
Arbetsgivarens del i rehabiliteringen
Vänsterpartiet anser att rehabiliterande insatser måste initieras tidigt i ett sjukdomsfall. Det skall finnas ett krav på arbetsgivaren att efter fyra veckor göra en dokumentation och även ha en beredskap för rehabiliterande insatser varefter det ankommer på försäkringskassan att ansvara för att rehabiliteringen genomförs. När det gäller de små företagen bör regler finnas så att kassan finansierar eller delfinansierar kostnaden.
Ingen har i dag ansvaret för den enskildes rehabilitering. Vänsterpartiet anser att ett myndighetsansvar måste klargöras. Vi föreslår att Yrkes- inspektionen skall ha ett sådant ansvar och att arbetsmiljölagen bör kompletteras med en sådan regel. Vänsterpartiet anser därför att det i den av regeringen föreslagna utredningen om arbetsgivarnas åtgärds- och kostnads- ansvar skall ingå att, förutom ansvarsfrågor och kostnader för rehabiliterings- frågor, även utreda frågan om tillsynsansvaret med inriktning mot att Yrkesinspektionen får detta ansvar.
Om samverkan
Det är bra att myndigheter och förvaltningar i allt större utsträckning samverkar inom rehabiliteringsområdet för att den enskilda kvinnan eller mannen skall slippa rundgång mellan olika myndigheter och förvaltningar och vårdställen. Vad som dock återstår att lösa är de olika reglerna som finns inom de olika systemen vad gäller ersättningen. Eftersom inte pengarna kommer att läggas ihop, innebär det att det kan uppstå väntetider mellan de olika systemen, väntetider då den enskilda kvinnan eller mannen står utan försörjning.
Det är bra att regeringen nu uppmärksammat att kvinnor och män behand- las olika vad gäller rehabilitering. Regeringen skriver: "Könsperspektiv innebär att olikheterna bejakas och att kunskaperna om detta används för att anpassa verksamheten och åtgärderna så att både kvinnor och män på ett likvärdigt sätt kan rehabiliteras tillbaka till egen försörjning." Samtidigt har den särskilde utredaren konstaterat att det saknas ett genomtänkt könsperspektiv i de flesta projekt utredaren studerat. Regeringen borde då ställa sig frågan hur kunskapen om kvinnors och mäns olika situation skall kunna tillföras projekten. Som regeringen mycket riktigt påpekar handlar det om kunskap, ett kompetensområde. Om inte de samverkansprojekt som studerats har haft ett kvinnoperspektiv, vad är det som säger att de kommer att få det genom de vaga formuleringar som står i propositionen? Det borde vara av intresse för regeringen att inte enbart utreda hur Egon Jönsson skall rehabiliteras utan också vad som behöver göras för att Greta Johansson skall kunna komma tillbaka in i arbetslivet. Regeringen borde därför uppdra till de myndigheter och förvaltningar som skall ingå i de olika samverkansprojekten att genomföra en särskild utbildning i "main-streaming". Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Om försäkring vid arbetsskada
Regeringen vill fortsätta utredandet av om arbetsolycksfallen skall få en annan och generösare hantering än arbetssjukdomarna. Vänsterpartiet anser att frågan inte behöver någon ytterligare utredning. Arbetsolyckor och arbetssjukdomar anser vi skall behandlas lika.
Det var i sjuk- och arbetsskadekommittén som detta förslag lanserades. Ett särskiljande av arbetsolycksfallen från arbetssjukdomarna (de arbetsrelate- rade skadorna) skulle kunna ge dem som råkar ut för klart definierade olycksfall sammantaget 400 miljoner mer i ersättning eftersom denna grupp skulle få en ersättningsnivå på 98 % av SGI. Finansieringen skulle ske genom att nedtrappningen av arbetskadefondens underskott skulle ske i långsammare takt.
Det finns ingen klart markerad gräns mellan arbetsrelaterade sjukdomar och olycksfall som kommittén ansett. Även arbetsskadorna kan graderas linjärt från lättare till svårare skador: från lättare allergiska besvär p.g.a. arbetsmiljön till svåra hjärnskador som uppkommit genom olycksfall i arbetet. På den linjen kan man finna otalet svåra gränsdragningsfall. Exempelvis kan ett oanmält olycksfall leda till en arbetssjukdom. Genast blir det problematiskt med bevisföringen och därmed årslånga överväganden.
Vänsterpartiet anser därför att det finns arbetssjukdomar som klart och snabbt kan härledas till arbetsmiljön och därmed snabbt berättigar till den högre ersättningsnivån. Vi anser det lika lätt, eller svårt, att klart och snabbt fastställa en del arbetsrelaterade sjukdomar som det kan vara att ta ställning till om det är ett olycksfall. Därtill är det så i dag att om någon råkar ut för en klart bevisad arbetsolycka så behandlas denna snabbare än sjukdomar som har arbetsrelaterade orsaker.
Oavsett detta finns det en rad andra faror med att särskilja arbetsolyckorna från de arbetsrelaterade sjukdomarna. Dessa skador har utsatts för en rad restriktioner som gjort det mycket svårt att få en sådan skada godkänd. Vi tänker då på ändringen i arbetsskadebegreppet och den hårda bevisföringen som infördes år 1993.
Om kvinnor som drabbas
Generellt drabbas kvinnor av arbetssjukdomar och män av olycksfall i arbetet. Detta beror på att kvinnorna är i majoritet i vård- och serviceyrken där många drabbas av förslitningsskador. De förändringar som gjordes i lagen av arbetsskadebegreppet har försvårat för kvinnor med förslitningsskador att få dem godkända som arbetsskada. Det må vara tämligen klart att så är fallet, men vägen till en eventuell livränta är nästan undantagslöst lång och prövande. Olycksfallen har i detta sammanhang, för att uttrycka sig krasst, en högre status och legitimitet. Att ytterligare särbehandla olycksfallen kan i framtiden hänvisa arbetssjukdomar till sjukförsäkringen och en avsevärt lägre ersättningsnivå. Ett särskiljande av olycksfallen från sjukdomarna kan på så sätt överföra pengar från arbetskadade kvinnor till arbetsskadade män. Blir det så har vi inte bidragit till ett rättvist försäkringsskydd. Vi vill också i detta sammanhang uppmärksamma regeringen på JämO:s remissvar på den nya kriterierna för sjuk- och arbetsskadeförsäkringen.
Om privatisering
Vänsterpartiet är också emot att sjuk- och arbetsskadeförsäkringen privatiseras. Om arbetsolycksfallen utskiljs kan det vara ett steg mot att låta försäkringsbolagen ta över denna verksamhet och en grund för privatisering genom att definitionsmässigt klara ut vad som skall anses som olycksfall. Det som försäkringsbolagen behöver göra är bara en riskbedömning inom varje avtalsområde.
En borgerlig regering skulle aldrig tveka att låta privatisera denna del särskilt då parterna visat ett ointresse av att ta sig an arbetsskadeförsäkringen i sin helhet. Detta ligger i färdriktningen och måste beivras.
Vänsterpartiet är inte heller nöjt med den tänkta kompensationsnivån. Ingen enskild skall drabbas ekonomiskt av en arbetsskada, och då är 100 % den rätta nivån.
Socialförsäkringarnas organisation
Vänsterpartiet är överens med regeringen om att försäkringskassorna skall behålla sin associationsform som från staten fristående offentligrättsliga organ som i sin myndighetsutövning kan betraktas som förvaltningsmyndighet. Vi anser att man i den nuvarande organisationen kan kombinera myndighetsutövningen med lokal förankring och tillvarata engagemang. Vi tycker också att det är bra att Riksförsäkringsverkets roll förstärks när det gäller uttolkningen av regelsystemet så att försäkringen tillämpas likformigt och rättvist över hela landet. I denna del har Vänsterpartiet ingen annan åsikt än regeringen men däremot har vi inte samma syn på lednings- och styrfunktionerna och socialförsäkringsnämnderna.
Vad vi vill är att en nationell styrelse med verkställande funktion utses. Styrelsen och ledningsgruppens uppgift är att tolka de riktlinjer och ramar som ges av riksdag och regering och föra ut dessa i organisationen. De skall också i samråd med de regionala enheterna utvärdera och utveckla verk- samheten. Denna nationella styrelse skall utses av de politiska partierna. Ordföranden i styrelsen kan vara en av regeringen utsedd person.
På det lokala planet/regionen har under den senaste tioårsperioden förtroendemannainflytandet i kassorna förstärkts och Vänsterpartiet anser att detta skall förstärkas ytterligare. Vi är därför motståndare till att regeringen skall utse ledamöterna i socialförsäkringsnämnderna. Dessa nämnder skall utses som majoriteten av samhällets andra nämnder och styrelser där valresultatet ger utslag i deras sammansättning. Det är således inte bara en organisatorisk fråga utan även en fråga om demokrati.
Vad Vänsterpartiet vill ha är en decentraliserad handläggning med lokalt ansvar och befogenheter som ger försäkringen en aktiv inriktning där förebyggande och rehabiliterande insatser kommer att medverka till att upprätthålla arbetslinjen. Det är med utgångspunkt i den enskildes behov och förutsättningar som kassorna skall samordna och planera rehabiliteringen och i ökad utsträckning även finansiera denna. Där skall vägas in både för- säkringens försäkringsfunktion så att den ekonomiska tryggheten är säkrad och insatsen som gör det möjligt att delta i arbetslivet.
En sådan inriktning kommer att kräva alltmer av individuella bedömningar och inslag av skälighetsbedömningar. Då blir det viktigt hur kassan tar till sig detta och hur man bemöter sina medlemmar.
Vänsterpartiet anser att bästa sättet att stärka förtroendemannainflytande är att styrelser och nämnder på alla nivåer består av förtroendevalda som skall ha en aktiv roll och stort ansvar för verksamhetens styrning och ledning. På så sätt svarar de tillsammans för en bred erfarenhet från olika samhälls- områden. Vänsterpartiet föreslår att en sådan tillsynsmyndighet inrättas.
Tillsynen
Vänsterpartiet anser att det finns allvarliga brister i tillsynen av socialförsäkringsverksamheten. För att försäkringsorganisationen skall leva upp till sitt mål anser vi att det behövs en tillsynsfunktion som rapporterar direkt till riksdag och regering. Med den inriktning som nu finns på kostnaderna för försäkringen anser vi att det för rättssäkerhetens skull behövs en instans som har sin verksamhet fokuserad på hur den enskilde kvinnan och mannen behandlas i systemet. Tillsynsfunktionen skall vara helt fristående från socialförsäkringsorganisationen. Den kan bygga sin verksamhet till en del på den information som kommer från socialförsäkringsorganisationens egna uppföljningar och utvärderingar. Vänsterpartiet anser att en sådan tillsynsmyndighet skall inrättas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjning av ersättningsnivån i socialförsäkringen till 85 % från den 1 januari 1999,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjning av ersättningstaket till 10 basbelopp,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uttag av avgifter över den högsta ersättningsnivån,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av karensdagen i sjukförsäkringen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om restarbetsförmågan,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av beräkning av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI),
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser till rehabilitering,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäkringskassornas administration och möjlighet att arbeta med rehabiliterande verksamhet,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en lag om allas rätt till företagshälsovård,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagshälsovårdens verksamhet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäkringskassans administration och rehabiliteringsmöjligheter,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsgivarnas ansvar när det gäller rehabiliteringen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan mellan myndigheter när det gäller rehabiliteringen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskild utbildning om main-streaming i de olika samverkansprojekten,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsskadeförsäkringen,
16. att riksdagen avslår regeringens förslag om att det skall vara regeringens uppgift att utse en nationell styrelse för socialförsäkringsverksamheten enligt vad i motionen anförts om en demokratisk styrning av den allmänna försäkringen,
17. att riksdagen avslår regeringens förslag om att det är regeringen som skall utse ledamöterna i socialförsäkringsnämnderna enligt vad i motionen anförts om ökat förtroendemannainflytande genom allmänna val,
18. att riksdagen hos regeringen begär förslag till skapandet av ett tillsynsorgan för den enskildes rättssäkerhet och integritet.
Stockholm den 2 maj 1997
Ulla Hoffmann (v)
Charlotta L Bjälkebring (v) Lars Bäckström (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Marie Engström (v) Tanja Linderborg (v) Johan Lönnroth (v) Stig Sandström (v) Alice Åström (v) Eva Zetterberg (v)