I propositionen 96/97:28 om förtidspension föreslås en renodling av vilka kriterier som ska ligga till grund för att förtidspension ska beviljas. Det betyder att andra omständigheter utöver strikt medicinska skäl i princip inte ska berättiga till förtidspension. Man föreslår att arbetsförmågan ska prövas mot alla på arbetsmarknaden normalt förekommande arbeten, utan att hänsyn tas till om det finns ett sådant arbete tillgängligt.
Även om det är riktigt att kostnader på grund av ohälsa redovisas inom socialförsäkringssystemet och kostnader på grund av människors arbetslöshet redovisas som ett arbetsmarknadsproblem förutsätter det att man inom det arbetsmarknadspolitiska systemet kan ge den enskilda människan sysselsätt- ning. Annars är det bara en statistisk vinst och en ekonomisk vinst för socialförsäkringskontot, medan den enskilda människan blir utan försörjning och till sist en utgift för kommunens socialbidragssystem. De är för friska för att få förtidspension men för sjuka för att få ett nytt arbete. Ett nytt gråzonsproletariat kan bli följden.
I budgetpropositionen anvisas inte heller några ytterligare medel för att klara den grupp som nu kommer att ställas utan både sjukpenning/ förtidspension och arbete. Den besparing som statskassan räknar med inom anslaget för förtidspensioner genom de här förändringarna kan komma att resultera i ökade utbetalningar av arbetslöshetsersättningar, för att därefter följas av ökade utgifter för kommunerna.
Det är därför angeläget att regeringen noga följer utvecklingen och konse- kvenserna av förändringen, för att snabbt kunna vidta åtgärder om de befarade följderna blir en realitet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om risken för en utvecklad gråzon mellan socialbidrags- och socialförsäkringssystemen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Anders Ygeman (s)
Kristina Nordström (s) Lena Sandlin (s) Lars U Granberg (s) Tomas Eneroth (s)
Gotab, Stockholm 1996