Utgiftsområde 10. Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring
tusental kronor
A Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
A 1. Sjukpenning och rehabilitering m.m. 16 359 370 1 385 000
A 2. Handikappersättningar 978 700
A 3. Förtidspensioner 13 389 000 75 000
B Socialförsäkringsadministrationen
B 1. Riksförsäkringsverket 726 634
B 2. Allmänna försäkringskassor 4 379 578 20 000
TOTAL 35 833 282 1 480 000
Vänsterpartiets förslag
Vänsterpartiet föreslår att sjukpenningnivån höjs från 75 till 80 procent från den 1 januari 1997 varför vi ökar på anslaget till försäkringen med 600 miljoner. Vidare att semesterlönefaktorn skall inräknas i sjukpenninggrundande inkomst (SGI), och för detta tillför vi budgeten 200 miljoner utöver vad regeringen föreslagit. Yrkesinriktad rehabilitering skall tillföras 200 miljoner, och som stimulansmedel för ökad rehabilitering föreslår vi ytterligare 185 miljoner. För att bibehålla nuvarande kriterier för sjuk- och förtidspensionsersättningar anslår vi 200 miljoner utöver vad regeringen anslagit. Försäkringskassorna får i vårt budgetalternativ 20 miljoner för att förebygga fusket inom försäkringarna.
Höjning till 80- procentsnivån i sjuk- och föräldraförsäkningen
Vänsterpartiet föreslår att en 80 procentsnivå i sjuk- och föräldraförsäkringen införs fr o m 1 jan 1997. Vi beräknar det till en kostnad av 1 200 miljoner kronor. Många människor lever idag på en nivå som motsvarar socialbidragsnormen eller strax därunder. Många av dessa är kvinnor. Det finns idag ingen tendens till att arbetslösheten skulle minska eller att kommunernas ekonomi skulle förbättras. Den låga nivå som i dag råder kommer att innebära att fler människor tvingas söka socialbidrag vilket i sin tur innebär ytterligare pålagor på kommunerna.
Förändringen i beräkningen av SGI:n
Regeringen har för avsikt att göra besparingar genom att ta bort en del av underlaget vad gäller den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Inkomstunderlaget skall mer renodlat utgöras av kontantlön än tidigare. Regeringen vill därför räkna bort övertidsersättningar, arvoden, lunchsubventioner, bilersättningar, traktamenten och semesterlönefaktorn m m.
Regeringen avser enligt budgetpropositionen att höja ersättningsnivån i socialförsäkringssystemen till 80 % från och med 1 jan 1998. Den höjda ersättningsnivån kommer bl a att finansieras genom att SGI:n beräknas enligt nya regler. Det blir med andra ord till stor del en fiktiv höjning.
Rehabiliteringsinsatser
Regeringen har för avsikt att göra en översyn av effekterna i de senaste årens rehabiliteringsinsatser. Det tycker Vänsterpartiet är bra. Vad som däremot är helt oacceptabelt är att regeringen inte inväntar översynen och beslutar om eventuella anslagsminskningar då. Allt fler människor blir i dag utslagna från arbetsmarknaden och skulle behöva rehabiliterande åtgärder istället för passiv förtidspensionering. Vänsterpartiet avvisar besparingen och tillför därmed 200 miljoner kronor i vårt budgetalternativ.
Särskilda medel för upphandlingar av rehabiliteringsinsatser
Vänsterpartiet avvisar även inom detta område föreslagna besparingar och vi lägger i vårt budgetalternativ till 185 miljoner kronor. Under ett antal år har regeringen fört över medel till sjukvårdshuvudmännen för inköp av olika behandlings- och rehabiliteringsinsatser. Medlen har bl a använts till särskilda insatser för äldre som vårdas på sjukhus för att underlätta för dem att lämna sjukhusen. Med tanke på alla larmrapporter från sjukhus runt om i landet är tiden knappast mogen att dra in detta stimulansbidrag.
Kriterier för rätten till ersättning i form av sjukpenning och förtidspension
I proposition 1996/97:28 Kriterier för rätt till ersättning i form av sjukpenning och förtidspension gör regeringen det svårare att få ersättningar genom att strama åt sjukdomsbegreppet. Förslaget är isolerat och utbrutet ur sitt rehabiliteringssammanhang och har hämtats från Sjuk- och arbetsskadekommitténs betänkande. Vänsterpartiet yrkar avslag på propositionen och tillför budgeten 200 miljoner för att bibehålla nuvarande "medicinskt grundade ersättning".
Allmänna försäkringskassorna
I och med införandet av underhållsstödet kommer enligt beräkningar som RFV gjort, försäkringskassornas administrationskostnader att öka.
Försäkringskassornas del i arbetet med att förebygga fusk är viktigt. Vänsterpartiet anser att kassorna i det här sammanhanget måste få en mer aktiv roll. Vi tillför i vårt budgetalternativ 20 miljoner kronor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp enligt följande uppställning: Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring
tusental kronor
A 1. Sjukpenning och rehabilitering m.m. 16 359 370 1 385 000
A 3. Förtidspensioner 13 389 000 75 000
B 2. Allmänna försäkringskassor 4 379 578 20 000
Summa för utgiftsområdet 35 833 282 1 480 000
Stockholm den 3 oktober 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Marie Engström (v) Ulla Hoffmann (v)