Inom kommuner och landsting finns ca 100 000 timanställda personer varav den absoluta merparten är kvinnor. Anställningsformen är sådan, att arbetsgivaren ringer på morgonen och erbjuder arbete över dagen, eller ibland för något längre tid. Om den som erbjuds arbete är sjuk, går budet om anställning till någon annan som står på arbetsgivarens vikariatslista. Eftersom det inte föreligger något anställningsförhållande utgår ingen sjukpenning till den som först erbjudits anställningen. Riksförsäkringsverket har slagit fast i en rapport till regeringen, att personer som, om inte varje dag, så i varje fall med relativt jämna mellanrum, är anställda av samma arbetsgivare, inte bör få ersättning från den allmänna försäkringen under en sjukperiods första 14 dagar.
Enligt Landstings- och Kommunförbundet kan inte heller sjuklön utgå, eftersom personen inte har tillträtt anställningen.
Enligt Vänsterpartiets uppfattning är det helt oacceptabelt att 100 000 personer hamnar helt vid sidan av lagen om sjuklön och därför måste ovan beskrivna förhållande bli föremål för en skyndsam utredning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av sjuklön för timanställda.
Stockholm den 24 oktober 1996
Tanja Linderborg (v)
Stig Sandström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Alice Åström (v) Ingrid Burman (v)