Den som är sjuk- eller förtidspensionär har ofta krämpor som går upp och ner, den ena dagen är inte den andra lik. Ibland mår man bättre och ibland sämre. Det som dock alla har gemensamt är att sjuk- och förtidspensionen bygger på bedömningen att personen inte klarar en ordinarie arbetssituation på grund av sitt handikapp/arbetsskada. Enligt försäkringskassan är personer oförmögna till arbete, eller arbetsföra till 25, 75, 50 eller 100 %. Dessa regler får konsekvenser för personer med sjukpension.
Systemet är uppbyggt på så vis att om man har biinkomst på 6 000 kronor förlorar man 25 % av pensionen. Detta kan innebära så stora ekonomiska förluster för den enskilde att denne avstår från att engagera sig i ideell eller politisk verksamhet. Detta innebär ett demokratiskt dilemma. Med anledning av detta påstår vi att regeln är både odemokratisk och passiviserande.
Ett förtroendeuppdrag som fritidspolitiker anses hos den som är frisk kunna skötas utöver ett ordinarie arbete. Är man frisk får man heller inget avdrag på lön. Det är inte tillfredsställande att sjukpensionärer regleras i särskild ordning. Förtids- och sjukpensionärer kan i vissa kommuner helt utestängas från det parlamentariska deltagandet, utöver själva röstandet.
Det kan även se helt olika ut i olika kommuner, eftersom kommunernas självbestämmanderätt vad gäller arvodenas storlek kraftigt varierar. Man kan heller inte enligt kommunallagens regler frånsäga sig sitt arvode.
Genom att arvodena för t.ex. politiska uppdrag varierar mellan olika kommuner och genom att gränsen för avdrag på pensionen är en fast summa, innebär det att de 6 000 kronorna i en kommun "räcker" till alla fullmäktige- sammanträden medan en sjuk/förtidspensionär i en annan måste avstå från årets sista sammanträde för att inte förlora 25 % av pensionen.
Det råder politisk enighet om vikten av att alla människor skall kunna deltaga i politiskt eller ideellt arbete. Det är ett "demokratiskt underskott" att det inte är så. Vi vill därför att reglerna ånyo ses över för att en tillfreds- ställande lösning av problemet skall kunna nås.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om funktionshindrades möjlighet att delta i arvoderade verksamheter.
Stockholm den 7 oktober 1996
Charlotta L Bjälkebring (v)
Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Marie Engström (v) Ulla Hoffmann (v) Tanja Linderborg (v) Stig Sandström (v)
Gotab, Stockholm 1996