Regeringen har i proposition 1995/96:209, Försäkringsskydd vid sjukdom, föreslagit en förlängd arbetsgivarperiod. Arbetsgivarna skall betala sjuklön under de 28 första dagarna av ett sjukdomsfall. Enligt förslaget skall dessa bara till hälften kompenseras för de ökade kostnader, 2 200 miljoner kronor, som förslaget medför. Sjukförsäkringsavgiften skall därför sänkas med endast 0,14 procentenheter, vilket motsvarar 1 100 miljoner kronor.
Det finns skäl att ifrågasätta om detta besparingsförslag ligger i linje med andra, viktigare mål för den ekonomiska politiken. Regeringen har sagt sig prioritera minskad arbetslöshet och har satt upp målet att halvera den öppna arbetslösheten, från 8 till 4 procent, till år 2000. Dess egna prognoser (budgetpropositionen 1996/97:1, bil. 2, s 27) visar emellertid att det är högst osäkert om målet kan nås. Det är bara vid en osannolikt hög tillväxt som detta sker.
Om ökad sysselsättning är ett prioriterat mål så bör detta också avspegla sig i de förslag som regeringen lägger fram. Den offentliga sektorn har inte möjlighet att anställa fler än idag. Ökad sysselsättning förutsätter därför ökad anställning i det privata näringslivet. Detta förutsätter i sin tur bättre villkor, framförallt för små och medelstora företag. Det är nämligen dessa som enligt de flesta bedömare kan anställa fler.
Förslaget om förlängd arbetsgivarperiod går i motsatt riktning. Det för- sämrar villkoren för företagande och försämrar därmed också förutsättning- arna för ökad sysselsättning. Många företag har små ekonomiska marginaler. Soliditeten hos företagen är låg, antalet konkurser är högt. De kan därför förväntas möta ökade kostnader för sjuklön genom att minska sina övriga personalkostnader, genom att säga upp personal eller genom att avstå från att anställa.
En politik som under förespegling av rättvisa lägger bördor på företagen kan inte bli framgångsrik. Att driva företag är till sin natur att förverkliga en idé. Om det lyckas ger det avkastning, både till företagaren och till de anställda. Men om det misslyckas så leder det till förluster, både för företagaren och för de anställda. Företagande handlar inte om att fördela bördor utan om att skapa tillgångar. Bra villkor för företagen ligger i allas intresse.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till förlängd arbetsgivarperiod, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 28 september 1996
Kenth Skårvik (fp)
Bengt Harding Olson (fp) Sten Svensson (m) Inga Berggren (m) Michael Stjernström (kd)