Gällande lagar får ibland orimliga och orättvisa konsekvenser. Ett exempel är reglerna om vilande sjukpenninggrundande inkomst i lagen om allmän försäkring.
Enligt lagen om allmän försäkring kan den fastställda sjukpenning- grundande inkomsten (SGI) hållas vilande under den tid då den försäkrade studerar. I praktiken innebär detta att en person som har arbetat under en tid men sedan börjar studera kan få en föräldrapenning som är högre än garantinivån trots att föräldern inte uppfyller de krav som uppställs i 4 kap 6 § AFL. En förutsättning är dock att den blivande föräldern under sin studietid uppbar studiemedel.
För att få studiemedel krävs ett intyg från den institution man läser vid. En ny rutin från i år vid Stockholms universitet är att studenten först ska betala sin terminsräkning, sedan gå till institutionen och registrera sig där. Därefter anmäler institutionen till CSN att studenten läser vid universitet.
Väljer dock den blivande föräldern att under någon termin leva på sparade medel uppstår problem. Rätten till den högre föräldrapenningen försvinner. Skälet är att det anses svårt att bevisa att studier föreligger. Ett intyg från institutionen som räcker som bevis för CSN gäller inte hos försäkringskassan.
På grund av dessa regler kan blivande föräldrar ställas i en orimlig situation. Efter barnets födelse utgör den svåra ekonomiska situationen en onödig och orättvis belastning för den nya familjen. Problemet berör inte många men är en viktig rättvisefråga. Ett misstag har gjorts i lagen vilket sänder ut felaktiga signaler. De som väljer att studera men vill klara sig på sparade medel straffas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att ändra reglerna beträffande rätten till full föräldrapenning vid studier för dem som inte har erhållit studiemedel.
Stockholm den 24 september 1996
Fanny Rizell (kd)