Rätt till omställningspension för efterlevande i 12 månader utgår efter ansökan hos försäkringskassan. Reglerna för denna förmån regleras enligt 16 kap 1§ AFL.
Bestämmelserna i 16 kap 5§ 5 st AFL måste vara avhängig av att den som har rätt till pensionen känt till att såväl rätt till pension föreligger som att ansökan skulle ske inom viss tid.
I en dom från kammarrätten i Göteborg i ett sådant ansökningsärende konstateras att Försäkringskassan förutsätts informera den efterlevande om rättigheten till efterlevandepension enligt ovanstående regler. Kammarrätten konstaterar dock i detta fall att den sökande inte fått vetskap om sin rättighet genom "försummelse" från Försäkringskassan.
Trots detta erkännande slår kammarrätten fast att den efterlevande inte skall erhålla någon efterlevandepension. Detta är naturligtvis ohållbart. Det är inte rimligt att efterlevande av slump eller annan tillfällighet skall få reda på vilka rättigheter som utgår vid anhörigs bortgång. Detta gäller inte minst äldre personer som av naturliga skäl har svårt att hänga med i de stora förändringar som sker i samhället.
Denna information om rättigheter måste vara myndigheten (Försäkrings- kassans) skyldighet att tillgodose.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäkringskassans informationsskyldighet om rättigheter till bland annat efterlevandepension i samband med anhörigs bortgång.
Stockholm den 26 september 1996
Bo Nilsson (s) Bengt Silfverstrand (s)