Inom Uppsala län finns sedan lång tid en etablerad samverkan mellan landstinget och försäkringskassan. Denna samverkan fick tidigt ett konkret resultat inom det s.k. Östhammarsprojektet där även andra parter som kommun och arbetsförmedling engagerades i samarbetet. En viktig stimulans för att utveckla samverkan är att gemensamma medel kan disponeras.
De s.k. Dagmarmedlen för rehabilitering har haft och har en positiv effekt som visar sig i minskade väntetider till vård och behandling och förkortade rehabiliteringsperioder. Medlen har även stimulerat till nytänkande och nya samarbetsformer och verksamheter har startat.
Genom samarbetet har man kunnat komma bort från några av de obalanser i samhällets insatser på vårdområdet som blivit följden av att ett statligt organ, försäkringskassan, har kostnader för sjukskrivning och vissa rehabiliteringsinsatser medan ett kommunalt organ ansvarar för sjukvården. Aktiv behandling i stället för lång sjukskrivningstid t.ex.
En samlad utvärdering har konstaterat att de gjorda insatserna varit samhällsekonomiskt lönsamma. Det är mycket viktigt att betona att de enskilda patienterna vinner på denna samordning som totalt sett innebär att skattemedel används på ett mer rationellt sätt. Det är också av vikt att framhålla att ingen patientgrupp ställts åt sidan som några befarade när arbetet startade.
Det finns en stor vilja att utvidga samarbetet. Man ser stora möjligheter att därmed få goda utfall för både patienter och ekonomi.
Omfattningen av ovanstående samverkan är emellertid begränsad av centrala beslut. Även om det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt, ja direkt kostnadsminskande för försäkringskassorna är de förhindrade att överstiga det belopp som fastställts av regeringen.
Vi anser att det borde vara möjligt att utvidga försäkringskassornas och landstingens möjlighet till samverkan även utanför de ekonomiska ramar som Dagmarmedlen medger.
Modellen kunde vara en friare användning av sjukförsäkringsmedlen med koppling till resultat. Systemet med i förväg fastställda belopp utgör ett hinder för att på bästa sätt använda de tillgängliga ekonomiska resurserna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utökade möjligheter till samverkan mellan försäkringskassa och landsting.
Stockholm den 1 oktober 1996
Ingrid Andersson (s)
Björn Kaaling (s) Barbro Andersson (s) Tone Tingsgård (s) Mats Berglind (s)