Från och med den 1 januari 1996 ändrades reglerna för allmän folkpension (AFP). Från detta datum gäller att den som är gift och sammanboende med sin maka/make får sin pension reducerad med drygt 500 kronor per månad.
I vissa fall drabbar denna sänkning extra hårt. Vi tänker då på de fall där en av makarna (oftast hustrun), har varit hemarbetande under hela eller under de senaste åren av sitt yrkesverksamma liv. Är hon dessutom yngre än sin make, vilket inte är ovanligt, uppstår en orimlig effekt. Då har hon varken inkomst av förvärvsarbete eller AFP. Då den förvärvsarbetande maken går i pension måste båda makarna leva på en reducerad pension.
De som är födda före 1934 kan än så länge erhålla hustrutillägg. Är hustrun född 1935 eller senare går familjen även miste om detta tillägg och båda makarna måste klara sig på en reducerad AFP.
Som jämförelse kan nämnas syskon i pensionsåldern, vilka har gemensamt hushåll, men full AFP. Vi missunnar dem inte detta, man anser att det är fel att reducera pensionen för den som skall försörja både sig själv och sin maka på en pension.
Vi anser att en ensam familjeförsörjare bör ha oreducerad AFP och kanske även extra grundavdrag för att jämställas med ensamstående eller sammanboende, där båda har AFP alternativt AFP/förvärvsinkomst. Det borde vara tämligen enkelt för försäkringskassan att kontrollera om hustrun har förvärvsinkomst eller någon form av pension.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ensamförsörjares AFP.
Stockholm den 24 september 1996
Jeppe Johnsson (m) Maud Ekendahl (m)