Inledning
Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för centerns politik. Individens fri- och rättigheter får inskränkas endast av hänsyn till andra människors lika fri- och rättigheter.
Ras, hudfärg, kön, religion eller sexuell identitet får inte föranleda olikheter i värderingar och behandling av människor. Alla människor har rätt att fritt uttrycka sina åsikter utan risk för förtryck eller förföljelse. Människor och folkgrupper som är politiskt, socialt eller ekonomiskt förtryckta måste få stöd i sin kamp mot förtrycket.
Människor på flykt undan förtryck och förföljelse skall kunna få en fristad i ett annat land. Oavsett från vilket land en människa kommer ska hon i Sverige behandlas som en medmänniska på lika villkor som övriga svenskar. Sverige ska även framdeles ha en öppen, generös och human flyktingpolitik.
Flyktingpolitik i ett vidgat perspektiv
Det finns ett tydligt samband mellan underutveckling och flyktingproblematiken. Växande klyftor mellan världens rika och fattiga länder skapar våld och konflikter som gör att allt fler fattiga söker sig till länder med en bättre social, ekonomisk, demokratisk och ekologisk utveckling. Den kraftiga befolkningsutvecklingen i tredje världens länder fortsätter samtidigt som åkerarealerna minskar vilket leder till att allt fler länder inte klarar av att försörja sin egen befolkning.
För att förhindra att människor bryter upp från sitt land av ekonomiska eller ekologiska skäl måste de få drägliga levnadsvillkor på plats. De måste få möjlighet att försörja sig och sina familjer, möjlighet till ett arbete, tillgång till utbildning, sjuk- och hälsovård, fungerande infrastruktur m.m.
Krig och konflikter orsakar stora flyktingströmmar. I takt med att antalet nationella konflikter, krig mellan länder, minskar så har de inomnationella konflikterna ökat. Nationers sönderfall och förändrade gränser har gjort att gamla motsättningar har återuppstått. Etniska och kulturella motsättningar och konflikter har påverkat migrationsströmmar påtagligt. Människor tvingas på flykt inom sitt eget land på grund av etniskt eller kulturellt ursprung. Det har också påverkat flyktingströmmarna internationellt. Nära i tiden ligger flyktingsituationen på grund av konflikten i forna Jugoslavien. Situationen i Afghanistan kommer att ställa krav på flyktingmottagning i närområdet. Europa och Sverige kan även komma att direkt beröras av det som sker där just nu.
Katastrofbiståndets andel av det totala biståndet har under senare år ökat. Det är dock viktigt att katastrofhjälp inte ges på bekostnad av bistånd som syftar till att utveckla länder och regioner. Bistånd ska användas för att underlätta i katastrofsituationer, men det är än viktigare att bistånd används för att förebygga katastrofer och konflikter. För övrigt hänvisas till Centerpartiets kommittémotion om internationellt utvecklingssamarbete (1996/97:U204).
En av de viktigaste åtgärderna för att slippa situationer där människor tvingas på flykt är att så tidigt som möjligt förebygga potentiella konfliktsituationer. FN och regionala organisationer, som till exempel OSSE, bör få stärkta möjligheter att agera i preventivt och konfliktförebyggande syfte. Utvecklingen av SWEDINT till totalförsvarets internationella kommando ökar möjligheterna från svensk sida att snabbt erbjuda utbildad personal för humanitära och fredsbevarande insatser.
Kompetensen hos frivilligorganisationer som är verksamma i, eller har kontaktnät i, ett land som står inför en potentiell konflikt bör bättre tas tillvara. Dessa organisationer bör i större utsträckning utnyttjas av FN och regionala organisationer i det konfliktförebyggande arbetet.
Ökat samarbete i flyktingfrågor
Genom den fria rörligheten bidrar EU till ökad förståelse och kontakter mellan olika europeiska länder. Detta är i grunden positivt. Den mångkulturella karaktären i Sverige och andra europeiska länder blir därigenom något naturligt och positivt. Den ökade rörligheten och de öppnare gränserna understryker vikten av att på europeisk nivå diskutera frågor som rör rasism och flyktingfrågor.
Inom EU diskuteras förslag om solidarisk fördelning av flyktingar mellan länderna och att harmonisera reglerna för asylprövning. En förutsättning för det ömsesidiga godkännandet av asylansökningar mellan medlemsländerna är att asylprövningen i samtliga länder lever upp till tydligt fastställda minimikriterier. Prövningen måste vara rättvis. Utgångspunkten måste vara att alla som verkligen behöver en fristad också skall få det. Sverige bör se som en huvuduppgift att verka för att en generös flyktingpolitik skall vinna brett stöd inom EU. Flyktingproblematiken bör behandlas som en gemensam europeisk angelägenhet. En generös flyktingpolitik är i längden bara möjlig om alla länder ställer upp. EU-länderna bör även ha en gemensam beredskap för flyktingströmmar från andra delar av Europa eller andra delar av världen.
Samordning och harmonisering av regler i Europa
Stora skillnader i asylregler mellan länderna riskerar att leda till ett kraftigt ökat asyltryck på de länder som har den mest generösa asylpolitiken. En ökad samordning i Europa, byggd på Genève-konventionens regler, är därför nödvändig för att möta och lösa flyktingproblematiken. Sverige bör aktivt verka för en harmonisering av reglerna, tillsammans med de länder i Europa som har en tradition med generös syn på asylpolitiken.
Sverige skall verka för att öka den fria rörligheten över gränserna i världen. Det måste ta sig uttryck i att Sverige internationellt och då särskilt inom EU verkar för detta mål. Centerpartiet vill göra regeringen uppmärksam på att kravet på visering kan göra det svårare för människor i behov av skydd att ta sig till ett annat land för att söka asyl. Det bör innebära en strävan inom EU att avskaffa viseringstvånget i förhållande till fler stater än vad som är gällande idag.
Schengensamarbetet
Schengensamarbetet har tillkommit i brist på framgångar i EU:s arbete med att förverkliga passfriheten. De länder som anslutit sig till Schengensamarbetet önskar gå före processen inom EU och skapa passfrihet mellan länderna, i likhet med den passfrihet som vi länge haft mellan de nordiska länderna.
Schengensamarbetet innebär inga förändringar vad gäller Sveriges asylpolitik. Varje enskild stat är ansvarig för handläggningen av en asylansökan, och tillståndsprövningen skall ske enligt nationella regler. Särskilda skäl ger dock möjlighet att behandla en asylansökan i t.ex. Sverige även om ansvaret formellt sett åvilar annat land. I väntan på beslut om asyl kan inte asyl sökas i annat Schengenland, vilket motsvarar de regler som gäller redan i dag. Schengensamarbetet underlättar för människor som har uppehållstillstånd i ett Schengenland, men som ej har medborgarskap, att utan visum resa fritt i flera länder.
FN:s flyktingkonvention
FN:s flyktingkonvention från 1951 om flyktingarnas rättsliga ställning, den s.k. Genève-konventionen, är den mest betydelsefulla konvention som rör flyktingar. Det är denna konvention som den svenska utlänningslagstiftningen bygger på. Flyktingkonventionen kompletterades med ett protokoll angående flyktingarnas rättsliga ställning, det så kallade New York-protokollet.
Flyktingkonventionen innehåller bland annat en definition av vem som skall anses som flykting och stadgar förbud mot avvisning eller utvisning av flykting till land där han riskerar förföljelse - eller till land där han inte åtnjuter trygghet mot att bli sänd till ett land där han riskerar förföljelse - samt innehåller bestämmelser om att en flykting skall jämställas med medborgare i det egna landet när det gäller sociala förmåner m.m.
I konventionen och protokollet definieras en flykting som en person som "i anledning av välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, tillhörighet till viss samhällsgrupp eller politisk åskådning befinner sig utanför sitt hemland och som inte kan eller på grund av sin fruktan inte vill begagna sig av hemlandets skydd". Den flyktingdefinition, som är intagen i UNHCR:s stadga och därmed reglerar mandatet, sammanfaller nära nog helt med det citerade.
Konventionens flyktingdefinition är den enda universiellt godtagna. Den tar sikte på en persons individuella, subjektiva fruktan att utsättas för förföljelse på grund av vissa objektiva påvisbara omständigheter. Konventionens flyktingbegrepp täcker dock inte personer som flyr på grund av naturkatastrofer, misär, väpnad konflikt eller allmänt våld.
Innehållet i FN:s flyktingkonvention baserades på förhållandena i Europa efter andra världskriget. Konventionen är i vissa avseenden föråldrad och täcker inte fullt ut dagens situation. Det ökade antalet regionala konflikter och miljökatastrofer täcks inte in. Försök har gjorts att modernisera konventionen för att få den mera heltäckande. Tyvärr har det internationella arbetet inom detta område ännu inte varit framgångsrikt. Sverige bör både inom EU och andra internationella forum fortsätta att aktivt arbeta för en modernisering av FN:s flyktingkonvention.
Svensk flyktingpolitik
Flyktingpolitiken skall grundas på humanitet och respekt för den enskilde individens rätt. Den svenska flyktingpolitiken behöver förändras och förtydligas i vissa avseenden och anpassas till den förändrade situationen som råder på grund av att konflikter och krigshärdar ser annorlunda ut än tidigare. Förtryckare och förtryckarregimer dyker upp i nya skepnader, och riktar sina förnedrande handlingar mot människor inte bara på grund av politisk förföljelse utan även på grund av etniskt ursprung eller avvikelse på annat sätt.
Antalet asylsökande har minskat drastiskt under senare år, i Sverige och i hela Västeuropa. Under år 1995 sökte ca 9000 personer asyl i Sverige, en halvering jämfört med föregående år. En av orsakerna är förstås den förändrade situationen i forna Jugoslavien. Den primära orsaken är ändå att den svenska flyktingpolitiska attityden har förändrats. De signaler svenska myndigheter sänder ut i omvärlden påverkar antalet asylansökningar.
Svensk flyktingpolitik har utsatts och utsätts för en hel del kritik. Den kritik som rönt mest uppmärksamhet under senare tid är människorättsorganisationen Human Rights Watch rapport Swedish Asylum Policy in Global Human Rights Perspective som kritiserar Sverige för att ha skärpt asylpolitiken så att den blivit mer restriktiv. Å andra sidan förekommer det kritik mot att den svenska flyktingpolitiken är felaktig så till vida att den leder till att "fel" personer beviljas asyl. Denna kritik är grumlig och framförs inte, annat än i undantagsfall, i den offentliga debatten. Att kritiken mot den svenska flyktingpolitiken kommer från skiftande håll tyder dock på att den inte varit tillräckligt tydlig. Den nu gällande utlänningslagen trädde i kraft den 1 juli 1989, därefter har den ändrats vid 20 tillfällen, på grund av alla ofullkomligheter, brister och otydligheter som lagen visade sig ha. Förändringar i denna omfattning undergräver förtroendet för asylpolitiken. Det är viktigt att flyktingpolitiken är förhållandevis stabil över tiden. Centerpartiet välkomnar de förslag som regeringen presenterat i propositionen för att förbättra och förtydliga flyktingpolitiken, samtidigt som vi är kritiska till några punkter som vi anser innebär en skärpning av politiken.
Rätt till skydd
Regeringen föreslår i propositionen en förändring av skyddsbegreppet och att de nuvarande skyddsbegreppen de facto-flyktingar och krigsvägrare skall utgå.
Centerpartiet anser att de föreslagna förändringarna i skyddsbegreppet i huvudsak är en förbättring. De facto-begreppet har inneburit oklarheter kring flyktingpolitiken och ofta förorsakat osäkerhet kring vilken praxis som gäller för beviljande av asyl. De facto-begreppet leder till stora svängningar i bedömning av flyktingstatusen beroende på den allmänna attityden och antalet asylsökande. Begreppet har också givit upphov till missförstånd och misstolkning av flyktingpolitiken. Tolkningen av paragrafen har förändrats över tiden vilket gjort att det uppstått debatt kring de facto-begreppet vilket minskat förtroendet för flyktingpolitiken. Missförstånd och misstolkningar gynnar inte en öppen och generös flyktingpolitik. Om de facto-begreppet avskaffas och ersätts med en klarare definition av skyddsbehovet, så stärks och ökar förtroendet för den svenska flyktingpolitiken.
Regeringens lagförslag innebär en förbättring då även inbördeskrig bör ge rätt till skydd. Antalet väpnade konflikter och strider inom nationer har ökat, många av dessa konflikter har etniska undertoner och civilbefolkningen drabbas hårt. Detta ökar flyktingströmmarna. Enligt nuvarande lagstiftning har defacto-begreppet fått gälla i dessa fall, eftersom den nuvarande lagstiftningen inte reglerar asylrätten vid interna konflikter. En klart uttalad lagstiftning om att yttre och inre konflikt anses ge skyddsbehov är en bättre anpassning till de förhållanden som idag råder.
Centerpartiet anser att det är bra med ett klarläggande i lagen att fruktan för förföljelse på grund av kön och homosexualitet skall anses som grund för asyl. Det innebär ett breddat skydd i förhållande till FN:s flyktingkonvention, samtidigt som det sänder viktiga signaler till omvärlden om att vi inte accepterar förtryck på dessa grunder.
Det är också en klar förbättring med tillägget i 3 kap. 2 § om att oberoende av om förföljelsen utgår från landets myndigheter eller dessa inte kan antas bereda trygghet mot förföljelse från enskilda finns ett skyddsbehov. Det bör innebära ett utvidgat flyktingbegrepp.
Centerpartiet är däremot kritiskt till förslaget om att avskaffa det lagfästa skyddet för krigsvägrare. Människor som lever i länder som är i konflikt med annan nation eller länder med interna konflikter kan sättas under mycket stor press och utsättas för kränkande behandling om de av moraliska eller andra skäl inte vill ingå i armén. Regeringen anger i propositionen att i praxis har bestämmelsen tillämpats endast vid väpnade konflikter mellan stater inte vid krigshandlingar av typ inbördeskrig eller gerillakrigföring mot en ockupationsmakt.
Krigsvägran kan bottna i många olika orsaker. I regionala, etniska eller kulturella konflikter, och i gerillakrigföring liksom i krig mellan nationer ställs ofta människor inför hot om vedergällning om de vägrar att delta i kriget. Med den tolkning som regeringen gör av flyktingkonventionen menar den att krigsvägran kan bedömas som giltigt skäl för asyl. Regeringen menar att de som hittills har fått stanna som krigsvägrare, enligt nu gällande praxis, även skulle få stanna med den nya lagen. Det är dock oklart om 3 kap. 3 § i den föreslagna lagen ger tillräckligt skydd för krigsvägrare. Därför anser vi att lagen skall kompletteras med ett klart uttalat skydd vid krigsvägran. Detta bör ges regeringen till känna.
I propositionen föreslås att regeringen skall bemyndigas att fatta beslut om att inte bevilja uppehållstillstånd för den som flytt undan en yttre eller inre väpnad konflikt eller en miljökatastrof, om Sveriges möjligheter att ta emot utlänningarna motiverar det. Det skulle till exempel innebära att vid en stor flyktingström i vårt närområde, kan regeringen besluta att vägra uppehållstillstånd med motiveringen att vi inte har möjlighet att ta emot dessa människor på ett tillfredsställande sätt. I motivtexten hänvisar regeringen till utvecklingen av det europeiska samarbetet och att möjligheten endast skall finnas för en exceptionell situation. Centerpartiet anser att i liknande fall som vid de stora flyktingströmmarna i samband med konflikten i forna Jugoslavien så måste alla europeiska länder ta ansvar för att ge människor skydd. Förslaget i propositionen innebär att regeringen kan stoppa människor som är i behov av skydd. Flyktingmottagandet måste vara så flexibelt att det går att ta emot även stora flyktingströmmar. De särskilda skälen att vägra uppehållstillstånd ska användas endast i en exceptionell situation. Centerpartiet anser att förslaget om att regeringen ska anmäla beslutet till riksdagen inom tre månader inte är acceptabelt. Regeringen bör omedelbart meddela riksdagen. Detta bör ges regeringen till känna.
Anhöriginvandring
Regeringen föreslår i propositionen en begränsning av anhöriginvandringen till att gälla make, maka eller sambo, ogifta barn under 18 år och andra anhöriga som i hemlandet ingått i samma hushållsgemenskap. Med detta förslag till begränsning kommer inte åldriga föräldrar ges någon självklar rätt till uppehållstillstånd, så vida de själva inte kan uppvisa skyddsbehov. Centerpartiet anser att regeringen gör en rimlig avvägning av anhörigbegreppet eftersom fortfarande de anhörigas egna skyddsbehov eller synnerliga skäl kan leda till att uppehållstillstånd beviljas.
Flyktingpolitiska kommittén övervägde att föreslå försörjningskrav för efterföljande familjemedlemmar. De fann dock att det inte stämmer med de principer som för övrigt råder i det svenska samhället. Ett flertal EU-länder ställer krav på att invandrare skall försörja efterföljande familjemedlemmar och stora invandringsländer som Kanada och USA har en tradition med liknande regler. Ett sådant förfarande strider mot den svenska socialtjänstlagen. Det är inte möjligt att utfärda långsiktiga garantier om försörjningsansvar för någon medborgare. Centerpartiet anser därför att Flyktingpolitiska kommitténs slutsats är rimlig.
Ansvariga myndigheter
Dela invandrarverket
I dag har Statens invandrarverk ansvar både för flyktingmottagandet och för integreringen av nya medborgare i Sverige. Detta är två verksamheter med olika inriktning. Invandrarverket tillkom under en tid när arbetskraftsinvandringen var omfattande och flyktingströmmen var mindre omfattande. Flyktingpolitiken och integrationspolitiken är två skilda område som kräver mycket olika typer av insatser.
Flyktingpolitiken är ett område som i allt högre grad påverkas av det internationella samarbetet. Ansvaret för flyktingpolitiken har också flyttats över till Utrikesdepartementet för att mera samordnas med den Internationella politiken. Integrationspolitiken är däremot en nationell fråga och sköts av Inrikesdepartementet. Det är rimligt att flykting- resp. integrationsfrågorna följer departementsindelningen även på verksnivå.
Centerpartiet anser att det vore en fördel om funktionerna som idag finns inom Invandrarverket kunde renodlas. Centerpartiet föreslår att Invandrarverket delas i två myndigheter, en myndighet som skall ansvara för flyktingfrågor och en annan som skall ansvara för integrationsfrågor. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet anser att en uppdelning av Invandrarverket i två skilda myndigheter skulle innebära att båda verksamheterna kan förstärkas genom att kunskaperna ytterligare kan fördjupas inom deras skilda verksamhetsområden. Inom den nya myndigheten, som skall ansvara för flyktingpolitiken, kan länderkunskapen förstärkas ytterligare, t.ex. genom att ge verkets personal möjlighet att tjänstgöra vid svenska ambassader.
Centerpartiet anser att förslaget att överföra ansvaret för att utreda ärenden om uppehållstillstånd från polisen till Invandrarverket och Utlänningsnämnden är bra. Centerpartiet vill tillfoga, att i frågan om anhörigutredningar kan socialtjänstens utredningskompetens utnyttjas. Inom socialtjänsten finns stor erfarenhet att göra individuella bedömningar av människor som kan vara till stor hjälp vid personutredningar.
Utlänningsnämnden
Det har i debatten förts fram kritik mot Utlänningsnämnden och förslag om att föra över nämndens ärenden på det ordinarie domstolsväsendet. Det finns anledning att ta kritiken mot Utlänningsnämnden på allvar, men Centerpartiet är inte berett att föreslå en avveckling av nämnden. Det finns inom Utlänningsnämnden en betydande specialistkompetens, bland annat stor länderkunskap, och om man för över nämndens ärenden på ordinarie domstolar så riskerar specialistkompetensen gå förlorad.
Det är dock angeläget att se över Utlänningsnämndens arbetssätt och analysera vilka åtgärder som behöver vidtas för att nämndens arbete skall få en större acceptans. Centerpartiet anser att Utlänningsnämndens kompetens bör vidgas och omfatta även det sociala området. Detta bör ges regeringen till känna.
Preskriptionstid
Enligt utlänningslagen kan ett beviljat uppehållstillstånd återkallas på grund av oriktiga uppgifter vid ansökan. Statens invandrarverk startade i januari i år ett projekt vars syfte var att Invandrarverket skulle arbeta mer effektivt med att återkalla uppehållstillstånd för personer som uppgett falsk identitet. Projektet har avslutats. Däremot skall arbetet med att återkalla uppehållstillstånd fortsätta som en del av den ordinarie verksamheten. Denna lagstadgade verksamhet medför att alla som fått uppehållstillstånd känner sig misstänkliggjorda och osäkra. Hela flyktsituationen återuppväcks och det leder till känslor av ovisshet, rädsla och desperation. Särskilt barn i flyktingfamiljer uppfattar detta som ett nytt hot mot själva tillvaron. I ett demokratiskt och humant samhälle bör en preskriptionstid finnas i utlänningslagen som stadgar när möjlighet för myndigheterna att göra efterhandsgranskning av beviljade uppehållstillstånd upphör, såvida inte synnerliga skäl talar emot. Centerpartiet anser att 2 kap. 9 § i utlänningslagen bör formuleras enligt följande:
Visering, uppehållstillstånd och arbetstillstånd skall återkallas, om utlänningen lämnat oriktiga uppgifter om sin identitet.
Återkallelse av tillstånd när utlänningen har lämnat oriktiga uppgifter får inte väckas senare än två år efter tillståndets beviljande, så vida inte utlänningen dömts för brott som ger fängelse i minst 6 månader.
Återkallelse skall dock inte ske, om det kan antas att den oriktiga uppgiften inte har inverkat på tillståndsbeslutet eller om andra skäl inte talar emot det.
Återkallelse av utvisningsbeslut
Många enskilda människor och barnfamiljer som fått utvisningsbeslut gömmer sig på grund av sin stora fruktan för verkställighet av beslutet. De har ingen möjlighet att få basala behov tillgodosedda, som till exempel sjukvård, skolgång m.m. De lever under en mycket stark psykisk press som får förödande konsekvenser på såväl vuxna som barn. Centerpartiet anser att dessa förhållanden inte är acceptabla. Regeringen bör fatta ett beslut om återkallelse av utvisningsbeslut som ej är verkställda. Detta bör ges regeringen till känna. Regeringen bör bedöma från vilken tidpunkt amnestin skall gälla.
Styrning av rättstillämpningen
I propositionen föreslås att myndigheterna får lämna över ärenden till regeringen i tre fall, nämligen vissa säkerhetsärenden, vissa ärenden som har utrikespolitisk betydelse och ärenden som kan ha betydelse för frågan om uppehållstillstånd för en grupp asylsökande. Regeringen bedömer att den inte bör ges möjlighet att förbehålla sig prövningsrätten av vissa enskilda ärenden eller ärendegrupper.
Centerpartiet anser dock att regeringen bör ges en allmänt tydligare och aktivare roll i asylpolitiken. Regeringen kan och ska ge signaler både till omvärlden och till Invandrarverket om hur man ser på situationen i olika länder. Dessa vägledande bedömningar och uttalanden bör sedan ligga till grund i asylärenden vid utredningsslussar, vilket bör få till följd kortare handläggningstider. Regeringen bör därför kunna ta över enskilda ärenden på eget initiativ. Detta bör ges regeringen till känna.
Återvandringspolitiken
De flesta människor som flyr från sitt hemland gör det med föresatsen att de en dag skall kunna återvända. Centerpartiets utgångspunkt för återvandringspolitiken är att göra det möjligt och underlätta för människor att återvända. Samtidigt är det viktigt att alla flyktingar integreras i det svenska samhället, eftersom det oftast är svårt att bedöma om eller när en återvandring är möjlig. Regeringen bör ges detta till känna.
Både kulturella och ekonomiska aspekter visar att invandringen varit berikande för Sverige. Både mänskliga, demokratiska och ekonomiska skäl talar för att vi bättre skall ta tillvara den resurs som de nya svenskarna utgör. Det är en politisk utmaning att byta segregering och utanförskap mot samvaro och delaktighet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till asyl vid krigsvägran,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bemyndigande,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att dela Invandrarverket,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om breddad kompetens inom Utlänningsnämnden,
5. att riksdagen beslutar om en förändring av 2 kap. 9 § utlänningslagen i enlighet med vad som redovisats i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återkallelse av ej verkställda avvisningsbeslut,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen på eget initiativ bör kunna ta över enskilda ärenden,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återvandringspolitiken.
Stockholm den 11 oktober 1996
Roland Larsson (c)
Ingrid Skeppstedt (c) Kerstin Warnerbring (c) Karin Israelsson (c) Rolf Kenneryd (c) Andreas Carlgren (c)