Försämra inte service och säkerhet!
Regeringen har i propositionen föreslagit att Statens invandrarverk skall ta över ansvaret för bland annat uppehållstillstånds- och medborgarskapsärenden från polisen. Rikspolisstyrelsen har i sitt remissvar avstyrkt förslaget med hänvisning till att verket finns på för få orter i landet. Gotlands kommun påminner i sitt remissvar om de speciella situationer som kan uppkomma på Gotland.
Det framgår inte av propositionen hur regeringen har tänkt sig att en invandrare som exempelvis skall förnya sin ansökan om tillfälligt uppehållstillstånd praktiskt skall förfara. Om ansökningen skall göras per post, vilket Verkställighetsutredningen föreslog, uppstår genast praktiska problem. Den invandrare som ännu inte fått permanent uppehållstillstånd är av naturliga skäl oftast inte bevandrad vare sig i svenska eller svensk blankettkultur. Denne behöver då hjälp med ifyllandet, vilket försvåras om ansökan skall ske per post. Om ansökan skall ske genom besök på närmaste SIV-kontor innebär det att många sökande måste göra långa resor. Detta är uppenbart i hela Norrland och givetvis på Gotland. Att invandrare i detta avseende erbjuds sämre service än den som erbjuds dem som ansöker om pass eller vapenlicens är inte tillfredsställande.
På de allra flesta små orter finns en social kontroll vars motsvarighet saknas i större städer. Om hanteringen av uppehållstillstånds- och medborgar- skapsärenden centraliseras finns en risk att de allra svagaste kommer i kläm, exempelvis de kvinnor som i hopp om ett bättre liv gift sig med en svensk man som visar sig vara hustrumisshandlare. Det är högst osannolikt att en SIV-myndighet långt från hemorten kan ha bättre kännedom om mannens vandel än vad den lokala polismyndigheten har.
De allra flesta förslag och beslut om förändringar i den statliga myndig- hetsstrukturen, oavsett det gäller rättsväsendet eller någon annan funktion, tenderar att utgå från ett storstadsperspektiv. Detta gäller även detta förslag. Det finns stora skillnader mellan tätt befolkade delar av landet, storstads- områdena och de glesare delarna. Skillnaderna består inte bara i befolknings- mängder och avstånd. Det finns även kulturella skillnader, bl.a. det jag tidigare nämnt om social kontroll. En slutsats av detta skulle kunna vara att en organisation inte behöver vara likformig över hela landet, utan att lokala och regionala skillnader skulle kunna få finnas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utforma en organisation för uppehållstillstånds- och medborgarskapsärenden som är anpassad till lokala och regionala förutsättningar i hela landet.
Stockholm den 9 oktober 1996
Ulla Löfgren (m)