Handelspolitiken och djurens rätt till välbefinnande ("animal welfare")
I propositionen till den nuvarande djurskyddslagen (1987/88:93) anförde den dåvarande jordbruksministern Mats Hellström följande:
Det har också framförts synpunkter på att de krav som ställs på husdjursskötseln i Sverige också skall gälla för djurprodukter som importeras. Frågan om import av varor som har framställts med produktionsmetoder som är förbjudna här i landet kan inte lösas i det här sammanhanget. Denna fråga får även tas upp vid internationella förhandlingar.
Samtliga efterföljande regeringar har också framhållit att man varit drivande inom olika internationella forum, t ex i arbetsgruppen handel och miljö inom WTO, för att påskynda analysen mellan handel och process- och tillverknings- metoder. Så sent som i januari 1995 uttalade den dåvarande handelsministern att det från svensk sida nu var angeläget att djurskyddet lyfts fram vid sådana överläggningar. Handelsministern angav även att frågan om djurskydd ("animal welfare") bör lyftas fram vid tolkningen av WTO- avtalen.
I skrivelsen sägs ingenting om hur regeringen arbetat med frågor som rör handelspolitiken och "animal welfare". Det sägs heller ingenting om hur man vill se den framtida handelspolitiken på detta område. Med tanke på att Sverige i flera sammanhang framhålls som ett föredöme då det gäller vårt arbete med djurfrågor föreligger stort behov av att regeringen i framtida skrivelser redovisar arbetet med denna fråga tydligare, förslagsvis under egen rubrik.
Under de senaste åren har flera djurskyddsfrågor som har haft beröring med GATT-avtalet avhandlats internationellt. Exempel på sådana är importförbud mot skinn från djur som fångats i bensax samt EU:s kosmetikadirektiv. Arbetet med dessa frågor har dock påverkats negativt på grund av att WTO-avtalen sagts inte ge något stöd. Med tanke på detta är det nu viktigt att Sverige lyfter fram frågan om "animal welfare" vid tolkningen av WTO-avtalen.
Den gemensamma handelspolitiken bör vara utformad på ett sådant sätt att den främjar arbetet för djurens välbefinnande. Den bör speciellt ta hänsyn till djurens välbefinnande vid handel där påverkan på levande djur ingår. Vidare bör den gemensamma handelspolitiken utformas på ett sådant sätt att den ger stöd för olika instrument, t ex produktmärkning, så att konsumenterna lättare kan ta hänsyn till hur djur behandlats då de gör sitt val av varor. Det sistnämnda kan t ex innefatta märkning av kött efter produktionsmetod eller kosmetika- och hygienprodukter om de är testade på djur eller ej.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att handelspolitiken bör utformas så att den ger stöd för olika instrument, t.ex. produktmärkning, så att konsumenterna lättare kan ta hänsyn till hur djur har behandlats då de gör sitt val av varor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att "animal welfare" skall lyftas fram vid tolkningen av WTO- avtalen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i framtida skrivelser bör redovisa arbete som rör handelspolitiken och "animal welfare" under egen rubrik.
Stockholm den 21 mars 1997
Maggi Mikaelsson (v) Marie Wilén (c)