Inledning
Vi ser i huvudsak positivt på inriktningen av regeringens skrivelse om Sverige, EU och handelspolitiken inför 2000- talet. En effektiv konkurrens och en omfattande utrikeshandel är en förutsättning för en bra social och ekonomiskt utveckling i Sverige. Men vi är också kritiska på vissa punkter. Den analys som ligger till grund för skrivelsen är otillfredsställande. Skrivelsen ger bl a en förenklad bild av utrikeshandelns betydelse. Vi tycker också att skrivelsen har en ensidig inriktning på utvecklingen av EU:s inre marknad. Dessutom efterlyser vi konkreta förslag på hur handels- och näringspolitiken kan bidra till den nödvändiga förnyelsen av näringslivet. I olika sammanhang har regeringen uttalat målsättningen att Sverige skall bli ett föregångsland i omställningen till en hållbar utveckling. Vänsterpartiet stöder dessa ambitioner men anser att de också måste avspegla sig i den framtida handelspolitiken. Ett område vi saknar i skrivelsen är kopplingen mellan frihandelns ständigt ökade transporter och de globala miljöproblemen.
Vi vill också inledningsvis kommentera skrivelsens påstående att Sverige genom EU-medlemskapet har större möjligheter att påverka den internation- ella utvecklingen. Vår uppfattning är att medlemskapet har medfört större möjligheter att påverka de andra medlemsländerna, men däremot inte att Sverige som enskilt land får större möjligheter att påverka i världsmåttstock. Innan Sverige gick med i EU var regeringen oförhindrad att driva sin egen uppfattning i olika internationella fora för handelspolitiska frågor. Sverige har traditionellt varit mycket frihandelsinriktat, och om Sverige skulle få gehör inom EU för sina ståndpunkter - dvs att EU gör Sveriges ståndpunkt till sin egen - är det självklart positivt. Men om inte Sverige får gehör för sin linje är vi, p.g.a. medlemskapet, förhindrade att driva handelspolitiska frågor självständigt.
Utrikeshandel och ekonomisk tillväxt
Regeringen ger en missvisande bild av utrikeshandelns historiska utveckling. Den svenska ekonomins utrikesberoende är ingen ny företeelse. Sverige har sedan industrialiseringens begynnelse utmärkts av en hög internationaliseringsgrad. Exporten växte kraftigt från 1800- talets mitt. Från början handlade det om spannmål och trävaror. Under 1800-talets slut övergick exporten till mer förädlade varor som mejerivaror från jordbrukssektorn och verkstadsprodukter från industrin. De institutionella förutsättningarna var också mycket gynnsamma för en liten, öppen ekonomi som Sverige under andra hälften av 1800- talet. Under 1860-talet slutfördes näringsfrihetsreformerna, det inre och yttre passtvånget avskaffades och några år därefter anslöt sig Sverige till ett internationellt system med fasta växelkurser (guldmyntfoten) och fria kapitalrörelser. Systemet skulle uppmuntra en större rörlighet för alla produktionsfaktorer, i likhet med det nutida EMU-projektet. Utrikeshandeln växte mycket kraftigt. Exportkvoten, dvs exportens andel av BNP, var t ex högre 1885 än 1950.
Det var först under 1970-talet som exportkvoten översteg 1920-talets nivåer. Det svenska utrikeshandelsberoendet är således inget nytt. Vi anser att skrivelsen ger en förenklad och statisk bild av utrikeshandelns betydelse för den ekonomiska tillväxten. Ekonomins förändring över tiden handlar i stor utsträckning om anpassning till nya konkurrensförhållanden och föränd- rade prisrelationer. Det som utmärkte den svenska exporten under hundra- årsperioden 1870-1970 var en hög grad av produktförnyelse, från lågförädlade till högförädlade varor.
De svenska företagen har historiskt sett varit duktiga på att utveckla nya produkter som kunnat bära en allt högre social och materiell levnads- standard. Men just ur denna synpunkt har perioden efter 1970 varit negativ. Näringslivets förnyelseförmåga har varit svag. Ett försämrat utbytesför- hållande har mötts med justeringar av kronkursen, inte med produktförnyelse och nyinvesteringar. Devalveringar har följaktligen minskat omvandlings- trycket i näringslivet. Vinsterna har varit höga i de exportinriktade storföre- tagen, samtidigt som hemmamarknaden utvecklats svagt. Reallönerna har stagnerat och den offentliga sektorn har fått allt större finansieringsproblem.
Mot denna bakgrund ter sig analysen i skrivelsen som helt otillräcklig, på gränsen till felaktig. Regeringen betonar betydelsen av de höga vinsterna i storföretagen för att få fart på tillväxten och säkra välfärden. Erfarenheterna från de senaste årens ekonomiska historia pekar snarast på motsatsen. Den svaga kronkursen och de höga förtjänsterna i storföretagen är ett uttryck för att näringslivets förnyelseförmåga är svag, för ekonomisk stagnation och en alltmer tudelad ekonomi. Handelspolitiken och näringspolitiken måste därför i större utsträckning bidra till näringslivets förnyelse. Regeringen borde återkomma med genomarbetade förslag i denna riktning.
Vidare säger regeringen att utrikeshandelns relativa betydelse kommer att öka ytterligare på grund av att världshandeln ökar snabbare än världstill- växten. Vi är mycket tveksamma till denna bedömning, eftersom mogna kapitalistiska länder som Sverige har en växande tjänstesektor, och inom denna sektor är utrikeshandelsandelen mycket lägre än för varor.
Finansmarknad
Vi anser också att en skrivelse om handelspolitiken borde behandla vilka effekter på sysselsättning och välfärd som följer av den omfattande spekulationen i räntenivåer och valutakurser. De senaste decennierna har spekulationen vuxit lavinartat och uppgår till mångmiljardbelopp per dag. Det är framför allt små och utrikeshandelsberoende länder som Sverige som drabbas.
Spekulationen bidrar till snabba kast i växelkurser och räntor och till en osäkerhet som går ut över handel, investeringar och sysselsättning i alla länder. Vi menar att regeringen i en skrivelse om handelspolitiken åtminstone borde beröra denna problematik. Den fullständigt fria kapital- rörligheten bidrar till en instabilitet i världsekonomin som missgynnar mindre länder och som försvårar möjligheterna att driva en socialt progressiv ekonomisk politik. Utvecklingsländernas ekonomiska utveckling försvåras också av att spekulationen på penningmarknaderna bidrar till att sänka den ekonomiska tillväxten i världen som helhet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
I detta sammanhang vill vi också påminna om "A Call to Action" från december 1994, som tar upp kraven på förändring av den internationella politiken för att kunna skapa ett bättre världssamhälle. Dess huvudtema är att det behövs en ökad internationell samverkan genom FN för att motverka kapitalets ökade makt och stärka demokratin. I den föreslås inrättandet av ett ekonomiskt säkerhetsråd som är mer representativt och effektivt än nuvarande G 7-gruppen och Bretton Woods-institutionerna. Rådet bör utveckla en långsiktig strategisk politik för att stödja en stabil och balanserad utveckling i världen och för att säkra stabiliteten mellan de stora internationella organisationernas olika målsättningar.
I avsnittet som behandlar målsättningar välkomnar regeringen utan förbehåll utländska investeringar. Det är viktigt att nyansera detta och skilja på direktinvesteringar och s k portföljinvesteringar (aktie- och företagsköp). De sistnämnda är önskvärda bara i de fall det handlar om långsiktigt uthålliga ägare, med kunskaper och idéer. Dessa investeringar görs i dag till mycket stor del av kapitalister och fonder med kortsiktiga profitintressen och avkastningskrav. Företagsuppköp sker ofta i defensivt syfte, inte för att bidra till näringslivets utveckling. Därför behövs en större ägarblandning med inslag av offentliga aktörer. Ett mer omfattande offentligt ägande skulle kunna motverka den instabilitet och kortsiktighet som utmärker finans- marknadens aktörer.
Frihandel
Regeringen har som målsättning att göra handels- och miljöpolitiken ömsesidigt stödjande för att uppnå en hållbar utveckling. Vi vill i det sammanhanget betona att nödvändiga miljöklausuler inte får användas för att stänga ute utvecklingsländerna från världshandeln. Frihandel måste uppmuntras inom ramen för sociala hänsyn och tillämpning av miljöklausuler. Den rika världens företag skall inte kunna dumpa sina miljöproblem hos de fattiga utvecklingsländerna eller exploatera människor under hälsovådliga omständigheter. En rättvis världshandel måste också ge möjligheter för utvecklingsländerna att öka förädlingsgraden av de egna råvarorna för export utan att drabbas av högre tullar eller andra direkta och indirekta sanktioner.
De multinationella företagens missbruk av frihandeln måste motverkas. Ett ekonomiskt säkerhetsråd inom FN borde ges möjlighet att dels kontrollera världsomfattande spekulationer på penningmarknaden, dels ges reella sanktionsmöjligheter mot multinationella företags rovdrift i fattiga länder.
Regeringen skriver i avsnitt 2 om regionala och bilaterala förbindelser. Den bild av EU och EMU som målas upp är enligt vår mening alldeles för positiv. EMU tvingar fram en ännu djupare integration och byggandet av än högre murar utåt. Vi menar dessutom att EMU står i motsättning till integrationen av östländerna. Det gör också EU:s nuvarande jordbrukspolitik. Regeringens kritik mot de omfattande jordbrukssubventionerna är därför högst berättigad. Vi delar regeringens uppfattning om att en reformering av den gemensamma jordbrukspolitiken är nödvändig utifrån flera utgångs- punkter. Tyvärr framgår det inte av skrivelsen att nuvarande regler också är ett hinder för EU:s utvidgning. Bibehållna regler förutsätter en gigantisk ökning av EU:s budget, vilket är politiskt omöjligt.
I sammanhanget vill Vänsterpartiet också lyfta fram frågan om de problem som de ökade livsmedelstransporterna medför. I ett internationellt handels- perspektiv jämställs livsmedel med andra industriprodukter. Vänsterpartiet menar att detta inte är helt oproblematiskt. De ökande transporterna medför negativa miljöeffekter. Ökningen av koldioxid sker i dag från den växande transportsektorn. Transporter av livsmedel och djur får aldrig bli själv- ändamål. Miljökostnaderna måste betalas fullt ut. Det finns en uppenbart felaktig prissättning av transporternas miljökostnader när det kan anses lönsamt att skicka färska räkor på lastbil från Holland till Marocko för rensning och sedan tillbaka till Holland för avsalu.
De ökande transporterna innebär också en uppenbar risk för spridning av sjukdomar och mikroorganismer när djur och livsmedel blir en ökande del av världshandeln. Utvecklingen i dag går mot en ökad resistens mot antibiotika vilket på sikt är ett allvarligt hot också mot människors hälsa. En ökad handel med livsmedel ställer därför krav på en ökad livsmedelskontroll och ökade möjligheter att ställa nationella kvalitetskrav också på livsmedel. Inom ramen för EU och EU:s arbete inom WTO måste Sverige ta initiativ till att dessa frågor får en stärkt ställning. Detta bör ges regeringen till känna.
Vi anser att exportfrämjande genom subventioner endast skall användas för att gynna export av strategiskt värde för utvecklingen och miljön i de fattigaste länderna. Exportfrämjande subventioner bidrar till snedvridna konkurrensvillkor och i förlängningen till en sämre ekonomisk utveckling. Subventioner bör därför inte förekomma i någon större utsträckning. Däremot menar vi att exportbefrämjande åtgärder och investeringsstöd kan vara motiverade för att stödja utvecklingen i de fattigaste länderna. I dessa länder är de ekonomiska och sociala villkoren så osäkra och risken för exploatering så stor att det krävs ett större mått av samverkan mellan stat och näringsliv om svenska företag skall kunna bidra till en positiv utveckling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utrikeshandel och ekonomisk tillväxt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur handelspolitiken skall bidra till näringslivets förnyelse,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att spekulationen på penningmarknaderna bidrar till att sänka den ekonomiska tillväxten i världen som helhet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU och WTO måste ta initiativ till att frågor om transporternas negativa konsekvenser för världshandeln beaktas.
Stockholm den 20 mars 1997
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Lennart Beijer (v)