För ett liberalt parti är det glädjande att kunna konstatera att regeringen i hög grad sluter upp bakom de liberala idéerna om frihandel mellan stater som en väg till ekonomisk utveckling, tillväxt och sysselsättning. Även om motståndet mot frihandel idag är svagt så är kampen för frihandeln aldrig vunnen för gott. Det ständiga hotet kommer från dem som vill skydda det egna företaget, den egna näringen, den egna orten, den egna regionen eller det egna landet. Tyvärr lyckas sådana intressen göra sig gällande också inom EU:s inre marknad.
EU-kommissionen har till exempel nyligen beslutat återinföra minipriser på datachips tillverkade i Japan och Sydkorea, vilket innebär successiva prishöjningar från den 1 april. Skälet är att priserna på de aktuella chipsen sjunkit kraftigt under det senaste året, och nu säljs de till priser som ligger under EU-ländernas tillverkningskostnader.
EU-kommissionen har visat svagt intresse för frihandel även för några konsumtionsvaror. I februari beslutade EU-kommissionen bland annat om antidumpingtullar för skor och väskor från Indonesien respektive Kina. Beslutet innebar att tullar mellan 40 och 90 procent införs. När sådana varor beläggs med antidumpingtull berörs de små och medelstora företagen, som har betydligt svårare att hantera besluten. Många småföretag som bundit upp sig för långtidskontrakt får svårt att sälja varorna, tvingas avskeda personal och en del riskerar till och med konkurs.
Denna handelspolitik - som sätter konkurrensen ur spel, leder till högre priser för konsumenterna och ofta har sin udd riktad mot export från utvecklingsländerna - måste motarbetas med större kraft från svensk sida än hittills.
När Folkpartiet arbetade för ett svenskt medlemskap i EU så var det inte för att få delta i byggandet av en europeisk fästning med höga murar utåt utan för att verka för ökat handelsutbyte, stärka Europas fred och frihet och för att så långt som möjligt riva hindren mot den övriga världen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om intensifierad bevakning av frihandelsovänliga inslag hos EU.
Stockholm den 21 mars 1997
Christer Eirefelt (fp)
Eva Flyborg (fp) Torsten Gavelin (fp)