Läge för vindkraft
Vindkraft ger inga utsläpp, inget avfall och kräver inga miljöfarliga transporter. Vindkraften är dessutom inhemsk, vilket stärker svensk handelsbalans. Sverige är lämpat för vindkraft; det blåser mycket och mest de månader då elbehovet är som störst. Vi har långa kuststräckor med mycket vind och låg befolkningstäthet med stora tillgängliga utrymmen för vindkraft.
Som argument mot vindkraften anförs ofta att den inte är tillförlitlig - det kan sluta blåsa. Med en stor andel vattenkraft, som med magasineringen alltid finns tillgänglig, är det inget problem så länge inte vinden står för mer än 10-20 % av elbehovet. Dessutom finns det mest vind under vintern, när också elbehovet är som störst.
Vindkraft på stark frammarsch
Utbyggnaden av vindkraft i världen har årligen ökat med 40 % eller mer sedan 1991. Europa har passerat USA när det gäller installerad effekt, liksom Tyskland passerat Danmark som Europas mesta vindkraftsland.
I Sverige fanns den 30 juni 1996 vindkraftverk med en total effekt på 82 MW. Vid årets slut beräknas den uppgå till knappt 100 MW, vilket är nästan en fördubbling sen juni 1995. Årsproduktionen är ca 250 GWh. Utbyggnaden har varit störst på Gotland, med en årsproduktion som närmar sig 10 % av öns elförbrukning. Gotland kan på sikt bli självförsörjande på el från vindkraft.
Trots den snabba tillväxten för svensk vindkraft ligger Sverige hittills långt efter täten när det gäller att bygga ut vindkraften. Danmark har exempelvis nästan tio gånger mer vindkraft än Sverige, trots en mindre yta och lägre befolkning.
Scenario: Hälften jämfört med den statliga utredningen
På sikt kan svensk vindkraft byggas ut till 27 TWh/år, enligt den statliga vindkraftsutredningen från 1988. Detta motsvarar fyra-fem kärnkraftsreaktorer. Större delen av potentialen fanns till havs. Utredningens slutsatser baseras på "jumboverk" om 2-3 MW. Idag används främst verk i storleken 500-1 000 kW, vilket ökar potentialen för vindkraft på land betydligt.
Miljöpartiets mål är att uppnå 12 TWh vindkraft till år 2010. Omfattningen av en sådan utbyggnad motsvarar ett två och en halv mil brett vindkraftsfält mellan grannstäderna Falkenberg och Halmstad. Självfallet skall inte all vindkraft placeras så koncentrerat - en av vindkraftens fördelar är att den möjliggör en lokal elproduktion - men exemplet visar att det inte är några enorma ytor som behöver tas i anspråk.
En sådan utbyggnad skapar självfallet en stor mängd arbetstillfällen, förutom den stora miljövinst den skulle ge. Bästa-scenariot är givetvis att en svensk vindkraftsindustri snabbt växer fram - en sådan utveckling har vi kunnat se i t ex Danmark när de storsatsat på vindkraft. 1997 beräknas vindkraften bli Danmarks största exportindustri.
Miljöpartiet har i rapporten "Satsa på vindkraft och solenergi" utförligt beskrivit vindkraftens konkurrenskraft och hur stimulansen till vindkraft bör utformas. Utifrån denna rapport utverkade Miljöpartiet 100 miljoner kronor i investeringsbidrag i regeringens tillväxtproposition hösten 1995. Dessa bidrag är nu slut och måste förnyas, vilket vi utvecklar i vår budgetparti- motion.
Danskarna tog täten...
I Danmark står vinden för drygt 4 % av landets eltillförsel. 1995 fanns i Danmark 3 850 vindkraftverk med en samlad effekt på 630 MW. 198 nya verk med effekten 98 MW installerades under året. Den snabba utvecklingen i Danmark beror till stor del på att den danska energiplanen redan 1988 slagit fast att vindkraften skall stå för 10 % av landets elförsörjning. Målet, som motsvarar ungefär 1 500 MW installerad effekt, är tänkt att nås år 2005 men med nuvarande utbyggnadstakt så kommer det att ske ett år tidigare. Den snabba utbyggnaden har lagt grunden för en mycket stark vindkraftsindustri, som 1995 upplevde ett rekordår. 1 346 vindkraftverk exporterades, och branschen omsatte 3,5 miljarder danska kronor (drygt 4 miljarder skr).
... men nu har Tyskland ledningen
Den tyska marknaden växer snabbast. Vid årsskiftet 1995/96 fanns 3 665 verk, med en total effekt på 1 136 MW. Dessa verk beräknas producera 2,6 TWh/år, vilket motsvarar 3,3 % av elförbrukningen i de tre kustdelstaterna. Delstaten Schleswig-Holstein har satt målet att vindkraften skall bidra med 25 % av elkonsumtionen år 2010. Med nuvarande utbyggnadstakt nås detta mål redan år 2005, fem år tidigare än beräknat. Också det federala målet att bygga ut vindkraften till en effekt på 4 000 MW kommer att uppnås tidigare än planerat, år 2001 istället för år 2005 med nuvarande utbyggnad.
EU planerar
EU-kommissionen beräknar att det i EU finns installerat 8 000 MW vindkraft år 2005. Tyskland, Holland och Storbritannien har som mål att bygga ut minst 1000 MW vindkraft vardera till år 2005. Enligt EWEA (European Wind Energy Association) kan det förväntas installeras vindkraft enbart i EU enligt nedan. År 2000: 4 000 MW
År 2005: 11 500 MW
År 2010: 25 000 MW
År 2030: 100 000 MW
USA - mest i Kalifornien
American Wind Energy Association beräknar att 10 000 MW vindkraft finns installerade i Nordamerika år 2000, mot 1 700 MW idag. Redan idag finns nästan
20 000 vindkraftverk i USA, varav 17 000 i Kalifornien. Det räcker för att försörja halva San Francisco med el.
Tillväxt för vindkraftsindustrin - exemplet Danmark
Vindkraften får fram till år 2010 ett globalt exportvärde på 100-170 miljarder kronor. Då tillkommer kringutrustning, montering etc. En global marknadsandel kring 40 %, vilket är vad danskarna har idag, ger exportinkomster på 2,6 till 4,5 miljarder kronor årligen. Redan i fjol var omsättningen 3,5 miljarder danska kronor för dansk vindkraftsindustri.
Den danska vindkraftsindustrin har vuxit varje år sedan 1989, trots recessionen, och slog nya rekord 1995. Den danska vindkraftsindustrin har exporterat mer än 10 000 vindkraftverk i runt 40 länder, med en total effekt på ca 1 500 MW och ett samlat värde på minst 12 miljarder skr. De största marknaderna har varit Tyskland, USA och England. Nya marknader växer snabbt, bl a har danska Micon fått en order från Argentina på över 1 000 vindkraftverk eller 465 MW. I Indien finns redan 350 danska vindkraftverk, och i Kina kring 60 stycken. Vindkraft som en del av biståndsprojekt blir allt vanligare, efter att Världsbanken börjat ge finansiellt stöd åt vindkrafts- projekt i Indien. Danska motsvarigheten till SIDA, Danida, bidrar också med 50 miljoner USD till Indiens vindkraftsutbyggnad (avtalet med Argentina är däremot ett rent affärsavtal).
Vindkraftsindustrin blir 1996 troligen Danmarks största exportbransch, och är Danmarks nionde största bransch, sett i omsättning - större än exem- pelvis oljan, trots att Danmark i princip är helt självförsörjande på olja. Den danska vindkraftsindustrin sysselsätter direkt minst 2 200 människor i årsarbete i Danmark och ca 1 100 i utlandet. Därtill kommer de indirekta arbetstillfällena, som efter en input-outputanalys beräknas till 300-700 permanenta arbetstillfällen. Tillkommer gör också de arbetstillfällen som skapas vid uppställning av vindkraftverken och därpå följande underhåll. Underhållet är dock försumbart - vindkraftverken behöver mycket lite av service och reparationer. Vid nuvarande dansk uppställningstakt är det ca 1 000 permanenta arbetstillfällen med nuvarande utbyggnadstakt.
Vindkraft ger jobb
Vindkraften ger enligt FDVs beräkningar 10-11 permanenta arbetstillfällen per installerad MW, eller 13-14 permanenta arbetstillfällen per MW för vindkraft som installeras på hemmamarknaden. Orsaken till det lägre nyckeltalet för exporterade vindkraftverk är att hela installationen samt vissa underleveranser görs av mottagarlandets egen arbetskraft. Den lokalt producerade andelen av vindkraftverket ökar successivt. Worldwatch Institute beräknar att vindkraften ger 542 anställda per TWh el och år, inkluderat tillverkning och montering. Arbetskraftsbehovet per enhet har minskat med ca 25 % de senaste tio åren genom effektiviseringar. Effektiviseringen kan väntas fortsätta framöver.
Fler jobb i Sverige
Att bygga ut svensk vindkraft till 12 TWh årsproduktion till år 2010, dvs en ökning av produktionen med drygt 0,8 TWh/år, motsvarar ny effekt på 6 000 MW eller drygt 400 MW utbyggnad per år. Det är ca 20 % mindre än den årliga exporten från de danska vindkraftsindustrin idag, vilket är en god grund för framgångsrik export.
En svenskt utbyggnad av vindkraften till 12 TWh/år fram till år 2010 skulle enligt FDVs modell ge ca 5 400 årsarbeten, inkluderat produktion och montering (med samma typ av anläggningar som de danska). Worldwatch Institutes beräkningar ger en sysselsättning på 6 500 personer. Detta förut- sätter att vindkraftverken i samma mån som de danska tillverkas inom landet. Under de första åren är detta inte möjligt, då svensk vindkrafts-industri har en mycket begränsad kapacitet idag. På sikt är det däremot möjligt att över- träffa den danska graden av egenproduktion, då vi exempelvis har inhemsk produktion av elgeneratorer och växlar vilket danskarna saknar och således måste importera.
Bästa-scenariot är givetvis att en svensk vindkraftsindustri snabbt växer fram. En sådan utveckling har vi kunnat se i andra länder som storsatsat på vindkraft. I många fall har utländska vindkraftsföretag också lagt monteringsfabriker i de länder som satsar på vindkraft. Den kvalificerade arbetskraften och de låga lönerna i Sverige (relativt t ex Danmark och Tyskland) talar för att de då även förlägger en del av sin produktion för export i Sverige, enligt uppgifter från dansk industri. Idag har de flesta danska vindkraftsföretagen monteringsfabriker och dotterbolag i Tyskland, Spanien och Indien - alltså i de länder där marknaden är som störst. I Sverige finns idag två tillverkare, som har intressanta, väl fungerande prototyper, men ännu ej någon serietillverkning. Det finns alltså en bas att bygga vidare på.
Ytterligare ett scenario är att svenska bolag köper upp några av de danska eller tyska företagen för att snabbare kunna etablera sig. Electrolux äger redan idag via sitt danska dotterbolag vindkraftsbolaget Wincon. Danska Vestas ägs av holländskt kapital och Nordtank ägs av en schweizisk bank.
Också om Sverige framöver förlitar sig på dansk vindkraftsteknologi, så skapar det arbetstillfällen i Sverige. Många danska vindkraftverk har svenska komponenter, men andelen har minskat på senare år - till förmån för finska komponenter. Därutöver består 20 % av vindkraftverkets totala värde i montering, fundament och annat som produceras lokalt.
Om Sverige från år 2000 kan exportera vindkraftverk för 200 MW årligen, vilket är mindre än hälften av Danmarks export 1995, så skapar det ca 2 000 arbetstillfällen med nuvarande relation MW/arbetstillfällen. Exportvärdet är då ungefär 2,5 miljarder kronor per år, med ett nettoexportvärde på ungefär halva summan - efter avdrag för utländska inköp till produktionen. Möjlig- heterna att vindkraften blir en svensk exportindustri gås igenom nedan.
Andra faktorer spelar också in när det gäller hur många arbetstillfällen som skapas, exempelvis hur mycket tillverkningen effektiviseras (se nedan). När utbyggnaden är färdig, i en avlägsen framtid, ger vindkraften avsevärt färre arbetstillfällen än under uppbyggnadsskedet. Arbetstillfällena inom export- industrin kan bestå och bli fler, medan drift och underhåll endast kräver några hundratal anställda. Hur många beror på driftssäkerheten, men också på kraftverkens storlek (ju större, desto färre drifts-anställda), och hur de är grupperade (större grupperingar av vindkraftverk kräver färre anställda).
Allt sammantaget kan en utbyggnad av vindkraften ge ca 10 000 perma- nenta årsjobb under uppbyggnadsfasen fram till år 2010, varav 8 000 för inhemsk produktion, montering och underhåll samt 2 000 för export. Arbets- tillfällena har en god regional spridning och omfattar till stor del byggnads- arbetare, med hög arbetslöshet idag.
Vindkraft som u-landsbistånd
Genom att vindkraften är lättskött, kan användas helt lokalt och inte förutsätter ett högteknologiskt samhälle, så har den på många håll blivit en naturlig del av u-landsbiståndet. På samma sätt bör vindkraften bli en del av samarbetsprojekten rörande energifrågorna för östra Europa, där den kan ersätta mycket miljöförstörande energislag. Det ökar också volymen för vindkraftsindustrin. I flera u-länder finns redan ett stort antal vindkraftverk, exempelvis byggde Indien under första kvartalet 1995 ut 100 MW vindkraft. Miljöpartiet anser att satsning på förnyelsebar energi, däribland vindkraft, bör ingå som en naturlig del av svenskt bistånd.
Verken växer
För varje generation vindkraftverk som presenteras, ökas effekten. Idag har de största en effekt på ca 600 kW, en höjd på 40-50 meter och rotordiameter på ungefär samma storlek. Nästa generation kommer att ha en effekt på upp till 1,5 MW. Större verk är inte att vänta i bred skala. De kan inte dela komponenter med andra produkter, vilket leder till ökade kostnader. Belastningen och materialåtgången ökar snabbare än energiproduktionen vid ytterligare ökad storlek.
Bättre teknik
Medan två vingar idag är vanligast på vindkraftverken, forskas det bland annat på enbladiga vingar. Vingens vikt minskas, vilket gör att andra delar också kan dimensioneras mindre, med lägre kostnader som följd. Ny elektronik gör att verken kan drivas med variabelt varvtal. Tyska Enercon har lanserat ett verk med direktdriven generator, vilket gör att växellådan kan utelämnas. Tekniken för att lagra vindkraftsel förbättras snabbt - amerikanska Westinghouse räknar med att redan i år installera stora mekaniska batterier i en vindpark. Strömmen kan därmed släppas ut på nätet när vinden mojnar, eller när strömmen betalas som bäst.
Effektivare tillverkning
Tillverkningen av vindkraft blir snabbt effektivare - kostnaderna minskar med ungefär 25 % per årtionde. Det innebär att mindre arbetskraft går åt per vindkraftverk. Fram till år 2010 uppvägs det av att det i uppbyggnadsfasen krävs extra arbetskraft till exempel för uppförandet av produktionsanläggningarna. Det är en tydlig tendens att en allt större del av produktionen sker i mottagarlandet, vilket medför att sysselsättningen inte ökar proportionellt med exportavsättningen. Ett rimligt antagande är att andelen egen-producerade delar ökar med 20 % fram till år 2010, vilket minskar sysselsättningen i vindkraftsexporten i motsvarande mån.
Får vindkraften plats?
Att till år 2010 uppnå 12 TWh vindkraft kräver ett stort antal vindkraftverk. Hur många beror på vilken kapacitet verken har, och var de placeras. "Det innebär en utbyggnads-takt på 250 MW (500 verk på 500 kW) per år (vilket är lägre takt än i Tyskland idag)", beräknar Sveriges kanske främsta vindkraftsexpert Tore Wizelius. Totalt tas, med fyra verk per kvadratkilometer, ett område 3 mil långt och 1 mil brett för att rymma de nödvändiga verken. "Hela utbyggnaden skulle rymmas i ett tio kilometer brett bälte mellan grannstäderna Halmstad och Falkenberg", enligt Wizelius. I realiteten kommer verken att spridas över landet, i vindkraftsparker, i mindre grupper och som enstaka verk.
Enligt den statliga vindkraftsutredningen från 1988 (se ovan), finns det plats för 27 TWh vindkraft - också efter att hänsyn till känsliga miljöer tagits. Det är mer än dubbelt mot vad vi föreslår. Av dessa 27 TWh tänks 3- 7 TWh vara på land (totalt upptas 133 km2 mark) och drygt 20 TWh till havs (1 370 km2). Till havs är vindarna kraftigast och de havsplacerade verken stör mycket få. I dagsläget är dock kostnaden för placering till havs högre än för landplacering. Västkusten, sydkusten, Öland och Gotland har de bästa vindarna men vindkraften kan också byggas ut på de blåsiga slätterna i södra och mellersta Sverige och i vissa (okontroversiella eller redan exploaterade) fjällområden.
I Danmark skall vindkraften enligt energiplanen år 2005 producera 10 % av landets el, motsvarande ungefär 3.5 TWh. Det innebär att danskarnas vindkraftstäthet redan år 2000 är tre gånger större än den vi föreslår för Sveriges del. Sverige är dessutom glesare befolkat, och har därmed större andel tillgängliga ytor.
För att fungera optimalt behövs ett avstånd på cirka 100 meter mellan verken, vilket gör att en vindkraftspark kan ta stora ytor i anspråk. Större grupperingar bör därför främst finnas i otillgängliga områden samt till havs. Av jordytan där vindkraften står åtgår mindre än 5 % till själva fundamenten, ledningar och vägar. Nästan hela ytan kan fortsatt användas för odling, skogsbruk, fiske, friluftsliv, bete eller annat.
Störs folk?
Från motståndare till vindkraft hävdas ofta att vindkraftverken är fula och bullrar, vilket kraftigt skulle begränsa utbyggnaden. Danska undersökningar visar att motståndet minskar, ju närmare inpå knuten man har ett vindkraftverk. Trots att Danmark är vindkraftstätare än något annat land, vill 82 % av befolkningen ha fler verk. Okunskap är alltså den främsta orsaken till motstånd.
Bullerproblemen är i det närmaste obefintliga - ett svagt sus kan höras men försvinner vanligen i det naturliga bakgrundsbruset. Fågeldöd, som tagits upp som ett problem, har knappt konstaterats någonstans - tvärtom hade man i de tidiga vindkraftverken problem med att fåglar byggde bo högst upp i verken! Flipprande ljus från de roterande bladen kan vara ett problem i speciella vinklar. Nedfallande is kan - precis som från alla andra byggnader - vara problematiskt, men bara inom en radie av några få meter från tornet (på vingarna fastnar ingen is). Detta till trots så skall naturligtvis stora hänsyn tas till befolkning, natur och kultur när placeringen bestäms.
Minskad sårbarhet
I försvarsberedningens senaste säkerhetspolitiska rapport tas kärnkraften upp som ett säkerhetsproblem. Kärnkraften, med tolv reaktorer, är lätt att slå ut vid en krigssituation eller av terrorister. Ett decentraliserat energisystem är betydligt mindre sårbart. Slås vindkraften ut får det dessutom inte alls samma konsekvenser för hälsa och miljö som om exempelvis en reaktor bombarderas. Att delvis ersätta kärnkraften med vindkraft är alltså helt i linje med försvarsberedningens intentioner, och stärker svensk säkerhetspolitik.
Sårbarheten i fredstid minskar också, eftersom beroendet av elnäten minskar när mer el produceras lokalt. Många orter kommer att kunna bli självförsörjande på el genom vindkraft och andra förnyelsebara energikällor. I linje med detta minskar energislöseriet, eftersom alla nättransporter av el är förenade med överförings- och transportförluster.
Dagens stöd till vindkraft
Vindkraften är idag ekonomiskt konkurrenskraftig i den meningen att den producerar ström till samma pris som andra nybyggda kraftverk, eller till och med lägre. Men på marknaden måste vindkraften konkurrera med el från gamla kraftverk som inte längre dras med höga kapitalkostnader. Därför måste man skapa ekonomiska villkor som gör investeringar i vindkraft ekonomiskt rimliga.
Ström från vindkraft betalas med alternativpris, alltså det pris eldistri- butören kan köpa ström för från andra leverantörer. Priset varierar med årstiderna, och under olika delar av dygnet. Med den principen, som infördes när kärnkraften byggts ut och Sverige fick ett överskott på el, är det omöjligt för nybyggda kraftverk att bli lönsamma. Om marginalkostnadsprincipen tillämpades, alltså att strömmen betalades med vad det kostar att producera ström med nybyggda kraftverk, kan vindkraften redan idag konkurrera utan bidrag. Eftersom det knappast är politiskt möjligt att radikalt ställa om beskattningen på el, så behövs fortsatt stöd.
Bonus för minskad miljöförstöring
Då vindkraften inte ger upphov till föroreningar, såsom de flesta andra energislag, är det rimligt att den får en statlig bonus. Så har också skett; svensk vindkraft får en miljö- bonus på 9 öre/producerad kWh som betalas ut i efterhand, samt ett investeringsstöd på 35 % av investeringskostnaden, som betalas ut när bygglov har godkänts. Fonden för investeringsstödet är i dagsläget slut hos NUTEK.
Miljöbonusen och den senast tillgängliga formen av investeringsstöd ger tillsammans ungefär 25 öre/kWh vindkraft. De externa kostnaderna i form av skador på miljö och hälsa ligger på 25-35 öre/kWh för fossileldade kraftverk (medan det för vindkraft ligger nära noll öre). De ekonomiska bidrag vindkraften får, inkluderat investeringsstödet som vi föreslår återinfört, är därför inga subventioner, utan en rimlig ersättning för att den inte ger upphov till externa miljökostnader för samhället (andra energislag belastas till del med sina miljökostnader, men kostnadstäckningen är långt ifrån fullständig).
Internationell överblick
Det svenska stödet till vindkraft är inte särskilt generöst vid en jämförelse med andra länders stöd. Tabellen redovisar stöd till vindkraft i olika europeiska länder.
Land Betalning
(exkl stöd) Investeringsstöd Produktionsstöd
Öre/kWh (ca) kr eller % öre/kW
Danmark 72 (stöd ingår) -
Finland 33 högst 30 % -
Frankrike 20 30 % -
Grekland 61-79 - -
Irland 28-73 - -
Italien 64 högst 30 % -
Nederländerna 46-69 högst 35 % -ersätts med 12 (960101)
Spanien 63 högst 35 % -
Storbritannien 46-126 - -
Sverige 28 (35 %) 9
Tyskland 89 fed: < 520 000 kr/anl
delstatl: 17-50 % fed: 31
Österrike dubbla elpriset ca 30 % -
För sent för EUs bidrag
EU har ett antal stödprogram som på ett eller annat sätt rör förnybar energi. ALTERNER är det enda som uteslutande rör förnybar energi, och det finns inget som enkom gäller vindkraft. Programmet förfogar över 40 milj ECU fram till utgången av 1997, men ansökningstiden gick ut 950215. Inom JOULE/THERMIE är ca 1 miljard ECU reserverad för forskning och demonstration av icke-nukleär energi. Bidragen, på 40-50 % av kostnaderna, löper till och med 1998 - men ansökningstiden gick ut våren 1995. Många lovande projekt, däribland svenska, har inte fått bidrag trots deras goda förutsättningar.
Förnya investeringsstödet
För att underlätta introduktionen av den miljövänliga vindkraften beslutade riksdagen våren 1991 om ett femårigt bidrag på 250 miljoner kronor, för tiden 910701-960701. Av dessa gick 210 miljoner kr direkt till investeringsstödet. Den 1 januari 1993 höjdes bidragsnivån från 25 % till 35 %. I en uppgörelse med regeringen i tillväxtpropositionen hösten 1995 anslogs ytterligare 100 miljoner kronor till vindkraften, med inriktning på ytterligare anslag "efter programperiodens slut". Nu är medlen emellertid slut, och inga signaler från regeringen om att de ska utökas finns ännu. Miljöpartiet motionerar för ytterligare 200 miljoner kronor till vindkraften i budgeten för 1997.
Att få till stånd ytterligare medel är idag synnerligen angeläget, eftersom vindkraften med några få års ytterligare satsningar kan bli en lönsam energi- källa också utan statlig stimulans, och eftersom en ny svensk exportindustri på så sätt kan grundas. Vindkrafts- intresset är också större än kanske någonsin tidigare, med en mycket stor mängd ansökningar om bygglov hos kommuner och länsstyrelser. Enbart i Ystad finns ansökningar som mer än motsvarar energibolagets hela elkapacitet.
Investeringsstödet bästa formen i praktiken
Fördelen med investeringsstödet är att det ger en tydlig summa i startkapital för den som planerar att bygga ett vindkraftverk. För banker och andra finansiärer/långivare är det enkelt att se hur åtminstone en del av projektet finansieras. Genom att stödet betalas ut "i klump" påverkas det inte av ändrade politiska majoriteter.
Investeringsstödets nackdelar är att det inte ser till vindkraftverkens effektivitet. Det är inte det mest givande kraftverket som får mest stöd, utan det som kostar mest att bygga. För att få ut störst möjliga andel miljövänligt producerade kilowattimmar, är investeringsstödet inte optimalt, åtminstone på papperet. NUTEK har dock rätt att avslå ansökningar till verk där vindförhållandena är för dåliga. Investeringsstödet riskerar också att leda till "saltade" räkningar för att få ut maximalt bidrag, men risken minskas genom att NUTEK har normer för hur mycket olika poster i investeringsbudgeten får kosta. Offentlighetsprincipen för vissa ägandeformer ger också ett visst skydd.
Ett alternativ till investeringsstödet är att staten skapar särskilt förmånliga lån för vindkraftsbyggen, exempelvis finansierade med 1-2 öre/kWh kärnkraftsel. Detta har exempelvis Svensk Vindkraftsförening föreslagit, och det bör ses över vidare.
Miljöbonus på samma nivå
El är billigt i Sverige - få länder har så låga elpriser. Vindkraftverk kan i "bästa lägen" ge elenergi för ca 34 öre per kWh, och då nås en rimlig lönsamhet med det investeringsstöd som vi vill återinföra. I andra vindlägen än de allra mest gynnade är det dock fortfarande svårt att nå lönsamhet med investeringsstödet, på grund av det låga elpriset. Därför beslutade riksdagen att från 1 juli 1994 ge 8,8 öre/kWh till alla vindkraftsägare i landet som miljöbonus. Från 1 januari 1995 höjdes miljöbonusen till 9 öre/kWh. Miljöbonusen motsvarar elskatten.
Fördelen med ett sådant bidrag jämfört med ett stöd vid själva investeringen är att man med miljöbonusen betalar för det man verkligen vill uppnå, dvs maximalt antal miljövänligt producerade kWh. De mest effektiva anläggningarna får störst miljöbonus och blir därmed mest räntabla, medan felaktiga investeringar får mindre stöd.
Osäkerhet i riksdagen
Att minska eller helt avskaffa investeringsstödet till förmån för en generösare miljöbonus på ca 30-35 öre/kWh skulle ge svensk vindkraft förutsättningar som liknar de danska eller tyska. En sådan omställning gör dock vindkraften mycket känslig för politiska kursändringar; en ny majoritet i riksdagen kan ändra bidragssystemet över en natt och orsaka ekonomisk ruin för vindkraftsägarna. Att detta osäkerhetsmoment har stor praktisk betydelse visar riksdagsmajoritetens agerande i vindkraftsfrågan under 1996, då frågan helt ignorerats. Osäkerhetsmomentet riskerar att göra banker mindre villiga att låna ut kapital till vindkraftsprojekt. Vår bedömning är därför att man bör vänta med att ställa om från investeringsbidrag till utökad miljöbonus till dess att det finns en mycket klar opinion i Sveriges riksdag för vindkraften.
Samma anslutningskostnad för alla
Idag varierar kostnaden för anslutning till elnätet kraftigt beroende på tillgänglig reservkapacitet i transformatorer etc. Exempelvis kan det vara billigt att ansluta ett à två vindkraftverk - då det finns tillgänglig kapacitet - men mycket dyrt att därefter ansluta ytterligare något, eftersom detta kräver en ny transformator. Detta skapar en tröskel- effekt, som förhindrar att många angelägna vindkraftverk byggs. Miljöpartiet anser att samma anslutningskostnad bör gälla alla.
I Danmark har man löst problemet genom att kraftföretagen är tvingade att ansluta verk och stå för kostnaden för nätanslutning. Det har i allmänhet fungerat, men vissa kraftföretag har blivit mer negativa till vindkraft, vilket är olyckligt. Ibland har verk stoppats därför att nätägaren anvisat anslutnings- punkter långt från verket.
På Gotland har Gotlands Energi AB (GEAB) fått en extra avgift mot att de garanterar att anslutning får göras utan övriga nätförstärkningskostnader. Intäkterna har hittills räckt till nätförstärkningarna. Systemet ger också incitament att göra nätförstärkningen så billig som möjligt. Enligt uppgift är parterna tillfreds med uppgörelsen.
Fond för nätanslutning
Vi anser att kostnaden för anslutning på elnätet bör slås ut över alla vindkraftverk. Exakt hur detta skall utformas behöver utredas vidare. En variant är att en del av investeringsbidraget går till en särskild fond för nätanslutning (i runda tal 10 % av denna), att en del av miljöbonusen tas för samma ändamål (ca 3 öre/kWh) eller genom att staten tillför ytterligare några ören per kWh vindkraft till en sådan fond. Med en statlig fond, där medlen går till kraftföretagen för nätförstärkningar i samband med anslutning av vindkraftverk, kan vindkraftverken garanteras fri anslutning till elnätet. När kraftverksägarna inte själva måste betala anslutningen, riskerar man att det uppförs vindkraftverk där det inte är ekonomiskt försvarbart - ex på grund av ett långt avstånd till elnätet. För att undvika detta bör anslutningskostnaden inte tillåtas överstiga en viss procent (ca 35 %) av den totala investeringskostnaden. Det finns också en risk att kraftföretagen använder fonden för alla nätförstärkningsbehov, vilket måste undvikas - utan att skapa en ny byråkratisk procedur.
Stöd till alla ägandeformer
Vindkraften har blivit en folkrörelse bl a i Danmark - mer än 100 000 hushåll är delägare i vindkraft. I Sverige är minst 2 500 hushåll delägare i vindkraft. 90 % av svenska vindkraftverk ägs av mindre aktiebolag, föreningar, kooperativ och liknande. Denna utveckling ser vi mycket positivt på.
Det har diskuterats att låta stödet till vindkraft endast gå till oberoende producenter, för att ytterligare stödja en sådan utveckling. Stora bolag som Sydkraft och Vattenfall blir då utan bidrag. Det anser vi dock vara fel väg att gå, eftersom huvudsyftet är att producera störst möjliga mängd miljövänlig el i förhållande till kärnkrafts- och fossilbaserad el. Om de statliga stödformer- na kan bidra till att också stora elproducenter ställer om till vindkraft, så är det av godo. En sådan utveckling tycks delvis vara på gång; exempelvis har Vattenfall sommaren 1995 uttalat att man tänker satsa på vindkraft och andra lokala energikällor, med målet att det inom femton år skall ge 10 % av Sveriges elförbrukning. Miljöpartiet anser att såväl ett eventuellt förnyat investeringsstöd som miljöbonusen skall utbetalas till alla aktörer oavsett ägandeform.
Ingen nedre gräns
Idag finns en nedre gräns för bidragsberättigade vindkraftverk på 60 kW-effekt. För statliga investeringar i solvärme finns ingen motsvarande gräns, och vi anser att den nedre gränsen för vindkraft bör tas bort. Idag är de flesta mycket små vindkraftverk inte lönsamma, och blir det heller inte med 35 % investeringsbidrag, men i de lägen små vindkraftverk är ekonomiskt försvarbara vore det fel att inte berättiga dessa till bidrag. Då små vindkraftverk kan vara inkörsporten för intresserade privatpersoner, ser vi det som viktigt att ge bidrag även till dessa "snurror". Det stimulerar också utvecklingen mot små gårdssnurror, vilket kan vara grunden för en inhemsk svensk vindindustri. Det är naturligtvis lättare att utveckla en produktion av enheter som kostar 150 000 kr styck, än av enheter med ett styckepris på 3 miljoner kr. De flesta danska tillverkarna har börjat med produktion av små verk.
Övre gräns
De allra största formerna av vindkraftverk är sällan lönsamma, och har små möjligheter att bli det. Vidare har de ofta mött kritik för att de påverkar landskapsbilden för mycket, samtidigt som de inte är maximalt effektiva. De kan vanligen inte transporteras på normal lastbil eller uppföras med normal byggkran. Av detta skäl bör vindkraftverk med en kapacitet på över 2 MW undantas från investeringsstöd. Gränsen är så högt satt att den medger en mycket snabb teknisk utveckling och endast förhindrar sådana vindkraftverk som sannolikt skulle försvaga vindkraftens ställning.
Öka vindkraftsforskningen - kärnkraften hade 130 gånger mer!
De statliga forskningsanslagen till vindkraft har minskat till en tredjedel av den nivå som gällde i slutet av åttiotalet. De årliga anslagen räcker endast till att avlöna ett tiotal forskare. I Danmark finns ett femtiotal forskare på området, vilket är en del av förklaringen till att de är världsledande.
För utvecklandet av kärnkraften anslogs oerhörda forskningssummor i Sverige. Det statliga forskningsbolaget Atomenergi hade i början av sextiotalet 1 300 anställda - innan en enda kWh kärnkraftsel producerats.
Forskning inom vindkraftsområdet är av stor betydelse för att bredda vindkraftens potential - inte minst när det gäller havsbaserade verk. På detta område skulle Sverige kunna ta ledningen, om forskningsanslagen finns. I Finland forskas det nu mycket på havsbaserad vindkraft.
En stor del av den forskning som trots allt sker på området finansieras med medel från andra fonder, bl a genom EUs olika bidragsformer till förnybar energi som vindkraften i de flesta fall är berättigad att söka från. Det är positivt att dessa finns, men vi ser ett stort värde i att också ha projekt som finansieras från staten och helt kan anpassas efter de förhållanden som råder här.
Oberoende vindrådgivare
Staten bekostade två vindkraftsrådgivare på halvtid från 1 juli 1990 till slutet av 1992, då tjänsterna drogs in. Våren 1993 beslutades att NUTEK åter skulle prova vindkraftsrådgivning. Gunnar Grusell har en halvtidstjänst och den andra halvan fördelas mellan Svensk Vindkraftförening (SVIF) och dess lokalavdelningar.
Rådgivarna har varit av stor betydelse för att få fram sunda projekt och avstyra projekt som av miljömässiga, ekonomiska eller tekniska skäl varit olämpliga. Fortfarande är okunskapen och osäkerheten stor när det gäller vindkraft, Tillståndsprövningen har i många fall blivit både komplicerad och tidskrävande. Behovet av information är stort, speciellt som vindkraftsut- byggnaden under de senaste åren ökat kraftigt i Sverige och av allt att döma kommer att öka ytterligare. Därför bör ytterligare vindkraftsrådgivare kunna avlönas, förslagsvis delade mellan NUTEK och Svenska Vindkraftföre- ningen.
Information och rådgivning har spelat en viktig roll för vindkraftens och andra förnybara energikällors framgångar i Danmark. Den har där skötts av Informationssekretariatet för förnybar energi. De har utbildning för tillverk- are och återförsäljare samt kampanjer riktade mot allmänheten. Erfarenheter- na därifrån bör tas tillvara för att ge bäst möjliga energirådgivning i Sverige.
Dags för ny vindkraftsutredning
Den statliga utredningen Läge för vindkraft (SOU 1988:32) från 1988 baseras på antagandet att det i framtiden kommer att byggas främst mycket stora vindkraftverk, så kallade jumboverk" på 3 MW. Det har nu visat sig att de inte är konkurrenskraftiga gentemot mindre anläggningar. Mindre och medelstora verk minskar kraven på avstånd till bebyggelse m m, vilket ökar potentialen. "Läge för vindkraft" undantog också större delen av potentialen i södra Sverige, eftersom motstående intressen redan tagit dessa områden i anspråk. Av dessa skäl är många slutsatser i den gamla utredningen inaktuella, och en ny utredning bör göras. I utredningen bör vindkraftens totala potential först räknas ut, och därefter bör en prioritering av de olika intressena göras.
Till år 2010 vill vi uppnå 12 TWh vindkraft eller ca 6 000 MW installerad effekt eller drygt 10 % av den elförbrukning vi beräknar att Sverige har då - efter effektiviserings-åtgärder. Ett sådant mål är mer försiktigt satt än det danska - då det förväntades uppfyllt redan år 2000 - och det är avsevärt lägre än Tysklands utbyggnadstakt idag. Hur detta skall genomföras bör belysas i den nya utredningen. Detta behandlas utförligare i särskild motion från Miljöpartiet.
Gör det enkelt att bygga
Det är idag inte alldeles enkelt att få bygglov för ett vindkraftverk. I NUTEKs informationsskrift kan den intresserade läsa att "tillståndsprövning av vindkraftverk regleras i naturresurslagen, plan- och bygglagen, miljöskyddslagen, kulturminneslagen och naturvårdslagen". Dessutom måste den som vill bygga ett vindkraftverk söka bygglov hos byggnadsnämnden (eller motsvarande) i kommunen. För entusiasten utan juridisk skolning framstår det hela som en djungel. En upprensning i lagtexten skulle betyda mycket för att göra vindkraften till den folkrörelse det är i t ex Danmark, helt i linje med Agenda 21-dokumentet, som Sveriges regering skrivit på.
Det är viktigt att handläggandet av bygglov för vindkraft kan ske rimligt snabbt och smidigt, samtidigt som man vid bygglovsgivandet måste ta hänsyn till de boende, till miljö- och kulturvärden samt till totalförsvarets krav. Reglerna bör ses över för att underlätta vindkraftsbyggande i framtiden. Områden för vindkraft bör avsättas i regionplaner och i kommunernas översiktsplaner.
Hårdare krav på militären
Många bygglovsförfaranden för nya vindkraftverk drar ut på tiden, på grund av motstående intressen och ett osmidigt förfarande. Framför allt är det militären som stoppar många projekt. Ofta säger de generellt nej till vindkraft i hela regioner, antingen med den svepande motiveringen "befarade radarstörningar" eller helt utan att motivera beslutet. I andra länder betraktar militären däremot sällan vindkraft som något hinder, inte ens i närheten av militära flygfält. Vi anser att militären i framtiden måste offentligt redogöra för sina ställningstaganden eller - när det inte är möjligt av försvarspolitiska skäl - motivera dem inför försvarsutskottet. Detta utvecklas i Miljöpartiets försvarspolitiska partimotion.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter att lägga grunden för en svensk vindkraftsindustri,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att satsning på förnybar energi, däribland vindkraft, bör ingå som en naturlig del av svenskt bistånd,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om huvudsaklig placering av större grupperingar vindkraftverk,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vindkraftens potentiella bidrag till ett mindre sårbart samhälle,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förnyat investeringsstöd till vindkraft,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållen miljöbonus till vindkraft,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lika kostnad för anslutning av vindkraft till elnätet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Gotlandsmodellen för anslutning av vindkraft till elnätet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning gällande modell för att tillförsäkra alla aktörer samma nätanslutningskostnad,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om likabehandlande av vindkraftsaktörer oberoende av ägandeform,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om borttagande av nedre gräns på 60 kW för bidragsberättigade vindkraftverk,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vindkraftverk med en effekt på över 2 MW bör undantas från investeringsstöd,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad vindkraftsforskning,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av oberoende vindkraftsrådgivare,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny vindkraftsutredning,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklat bygglovsförfarande för vindkraft,2
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om militärens agerande gentemot vindkraften.
Stockholm den 3 oktober 1996
Eva Goës (mp)
Per Lager (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Barbro Johansson (mp)
1 Yrkande 2 hänvisat till UU.
2 Yrkande 16 hänvisat till BoU.