Skapa solekonomi
Att världssamhället nu vänder kärnkraften ryggen, utgör tillsammans med de snabba framstegen när det gäller förnyelsebar energi, klara tecken på att vi är på väg mot en sol-framtid. Teknikerna som behövs för att bygga världs- omspännande energisystem, som har solen som yttersta kraftkälla, finns redan. Utvecklingsländerna har chansen att gå direkt in i solåldern och undvika att dra på sig de ekonomiska och miljömässiga bördor som beroende av fossila bränslen och uran för med sig.
På många sätt är solåldern nu på det stadium som kolåldern var när ångmaskinen uppfanns på 1700-talet. På den tiden användes kol för att värma hus och smälta järnmalm, men idén att använda koleldade maskiner för kraftförsörjning i fabriker hade ännu inte fötts. Bara en kort tid därefter sattes den första järnvägen i funktion. Kolbränslena förändrade världs- ekonomin. På samma sätt skulle slutet på 1900-talet kunna bli solålderns soluppgång. Solens potentiella möjligheter kan bara anas. När det gäller soltekniker är många av dagens styrande inom näringsliv och politiska livet lika fångna i kärnkraft och kolkraft, precis som människan var skeptisk till ångmaskinen på 1700-talet.
Solen är motorn i vår ekonomi. Många av de maskiner och processer som skulle kunna ingå i en solekonomi kan nu tävla med fossilbränslen. Lönsamheten bestäms av energipriser och myndigheternas politik. Den som har makten över energin, har makten över ekonomin. Direkt användning av solenergi eller indirekt som vindkraften eller levande växter som fångat solenergin kommer att utgöra grunden i det bärkraftiga världsomspännande kretsloppssamhället.
Den slingriga vägen mot ett nytt energisystem
I omkring 20 år har Sverige svävat i ovisshet om inriktningen på energisystemet. Strävan bort från oljeberoendet har samtidigt satt Sverige i kärnkraftsfällan. Det svenska folket har röstat för att ta sig ur denna kärnkraftsfälla, men regeringarna efter folkomröstningen har valt att förhala den omställning av energisystemet, som folket röstade fram. Den senaste turen i denna uppvisning i beslutsvånda var den parlamentariskt sammansatta Energikommissionen, som inte genomförde sitt uppdrag att bl.a. föreslå program med tidsangivelser för omställning av energisystemet. Klarhet och stabilitet saknas alltså fortfarande i energipolitiken.
Miljöpartiet har dock inte gett upp hoppet om att nå fram till en långsiktigt hållbar lösning för vårt energisystem. Därför deltar vi under hösten 1996 aktivt i överläggningar med regeringen om energipolitiken. Mot bakgrund av detta förhandlingsläge har vi valt att i denna motion bara översiktligt redo- visa vår syn på energipolitiken. Vi avser att återkomma med en utförlig energipolitisk motion med anledning av den energipolitiska proposition som regeringen utlovat skall komma under riksmötet 1996/97.
Den vetenskapliga bakgrunden
Energiflödena är grunden för allt liv. Utan ett ständigt tillflöde av energi från solen skulle inget liv existera. Det finns så vitt man vet bara en primär energikälla i världsalltet och det är de radioaktiva processerna i stjärnorna, fusion och fission. Jorden har "sedan skapelsens morgon" varit beroende av den ständiga energitillförseln från den gigantiska fusionsreaktorn solen. Den är placerad på lämpligt säkerhetsavstånd från jorden, 1 500 miljoner kilometer. Energileveranserna till jorden, med ljusets hastighet, är miljövänliga och mycket stora. De har hittills räckt till för att upprätthålla energiflödena på planeten; vindar, regn och vattenströmmar; och ett rikt växt- och djurliv.
Fotosyntesen
Enligt värmelärans andra huvudsats ökar graden av oordning i varje system som förändras - entropin stiger. Däremot kan, genom uppoffring av energi i ett system, entropin minska i en del av systemet samtidigt som den totala entropin ökar.
Det allra viktigaste exemplet på detta är fotosyntesen, som är praktiskt taget den enda källan till biologiskt liv. Människan kan också med sina tekniska metoder åstadkomma ökad ordning - minskad entropi - i ett del- system. Ett typexempel är hur man genom stora energiinsatser förvandlar järnmalm - järnoxider - till rent stål.
Fram till omkring 1970 var mänskligheten till hundra procent beroende av energitillförseln från solen. Därefter började människans försök att efterlikna de himmelska processerna - fissionsenergin - få en mindre plats i de mänsk- liga energisystemen.
Men redan i början av 1700-talet inträdde en viktig förändring av energiomvandlingen på jorden. Då började nämligen användningen av de förnybara, flödande energikällorna - ved, vind, vattenkraft - delvis att ersättas av kol. Kol är ju lagrad solenergi liksom de senare tillkomna fossila bränslena olja och fossilgas. Det var en principiellt viktig förändring. Från att vara hänvisad till den löpande tillförseln av energi från solen började mänskligheten - läs västerlandet - alltmer gå över att förbruka jordens lagrade energikapital. Detta är en i längden ohållbar metod. Dessutom har det visat sig att den medför tidigare oanade problem. Genom att på kort tid förflytta den materia som innehåller den solenergi som lagrats under årmiljoner upp i luften ändras jordens atmosfär på ett sätt som hotar livet på planeten.
Exergi
Livet på jorden skulle inte existera utan energi. Energin är också grunden för det mänskliga samhället. Industrisamhällets kraft hämtas främst från lagrad solenergi som fossila bränslen och uran. Energi kan inte produceras eller konsumeras. Den kommer till oss genom solens strålar och lämnar oss i degraderad form som värmestrålning. Däremot kan människan konsumera energins arbetsinnehåll (exergin) för att driva samhällets processer.
Ingenting är gratis; en ökning av exergin på ett ställe kräver ännu större minskning någon annanstans så att exergin totalt sett minskar. Genom att bevara exergin så bevaras även andra värden som mänskliga, ekonomiska och ekologiska. Solen är vår viktigaste exergikälla.
Etik och vetenskap
Enligt Miljöpartiets uppfattning är det lika viktigt att utgå från och ta etiska som vetenskapliga hänsyn, när det gäller att förstå sammanhangen kring energiförsörjning och energianvändning. Utan etik urartar varje samhälle: Det blir antingen anarki där den starke får all makt eller ett kollektivt förtryck, ett fångläger. En av de flesta omfattad etik måste ligga bakom den lagstiftning och andra styrande åtgärder som exempelvis riksdagen beslutar om. Utan vetenskaplig kunskap - i vid bemärkelse - kommer all planering och all lagstiftning att ske på måfå och de samhälleliga besluten kommer inte att få de följder man hoppas på.
Kärnkraft och kärnvapen
Att kärnkraft-kärnvapen är siamesiska tvillingar är ingen hemlighet längre. Detta har blivit offentlig sanning efter den uppmärksammade jakten på Irak från internationellt håll för att spåra deras kärnreaktorer. Rädslan för att diktatoriska stater skall kunna göra atombomber av högaktivt kärnbränsle har synliggjorts. Det är vår plikt och moraliska skyldighet som utnyttjat kärnkraften att undanröja hoten från kärnkraften - dvs. eliminera den.
Ju större energianvändning desto större miljöförstöring
En stor energianvändning ger människan kraft och samhället styrka men försätter samtidigt både människa och samhälle i en alltmer kritisk situation. Försurning av mark och vatten, skogsdöd, klimatförändringar och radioaktiv nedsmutsning är ödesfrågor för hela mänskligheten. Dessa problem härrör alla från ett felaktigt energisystem och alltför stor energianvändning.
Negawatt - sparande
Den mest miljövänliga kilowatten är alltid den som inte produceras, dvs. "negawatt". Energipolitiken har hittills främst gått ut på att öka tillförseln av energi till industri, lokaler, hushåll och transporter. Miljöpartiet de gröna vill bryta denna inriktning genom att i stället stimulera till effektivisering och teknik för att utnyttja energiinnehållet bättre. Tillsammans med hushållning möjliggör detta en successiv minskning av samhällets energiomsättning med ca 2 % årligen under en trettioårsperiod. Detta utgör en väsentlig möjlighet att göra en stor del av kärnkraftselen helt överflödig.
Energislag
Miljöpartiet arbetar för en framtid där den använda energin i allt väsentligt kommer från biobränslen, vindkraft, solkraft och andra flödande och förnybara energikällor som naturligt hör hemma i ett modernt och utvecklat kretsloppssamhälle.
Varken kärnkraft eller användning av fossila bränslen är förenlig med ett hållbart samhälle. Båda medför en miljöförstöring som allvarligt hotar den biologiska produktionen och därmed livsförutsättningarna på jorden.
Fossila bränslen
Genom en snabb avveckling av fossila bränslen (olja, kol och fossil gas) och övergång till förnybara energislag kan vi hejda försurningen av mark och vatten och kraftigt minska utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser. Miljöpartiet vill reducera användningen av fossila bränslen till en nivå som motsvarar högst 15 % av den mängd som användes år 1990. Vi anser att Sverige ska ta kraftfulla initiativ för att minska de globala utsläppen från fossila bränslen. Bl a bör Sverige framföra krav på att internationella avgifter införs och på att största tillåtna mängder utsläpp av skadliga ämnen - som koldioxid, kväveoxider, kolväten och cancerogener - fastställs för varje enskilt land. Sverige ska också ta ett större ekonomiskt ansvar för att begränsa utsläppen i vårt närområde.
Kärnkraft
Riskerna med kärnkraften har visat sig vara alltför stora såväl vid drift som vid gruvbrytning, anrikning och avfallshantering. Kopplingen mellan kärnkraft och kärnvapen är dessutom väldokumenterad. De äldsta reaktorerna i Sverige är åldersstigna och närmar sig nu gränsen för sin tekniska livslängd. Riskerna med materialutmattning, försprödning och sprickor ökar därmed kraftigt. Miljöpartiet kräver därför en lag om att kärnkraften ska avvecklas snabbt, med början omedelbart.
Vi har tidigare visat att det är möjligt att genomföra en kärnkraftsavveck- ling inom tre år utan otillbörliga konsekvenser. Det betyder en snabb omställning av trafik och energi för att hålla nere koldioxidutsläppen m.m. Detta kräver en politisk enighet och satsning på dessa områden.
Elöverskott
Det näst bästa alternativet är en avveckling på tio år. En sådan avvecklingstakt motsvarar ungefär en årlig minskning av landets elenergiomsättning med 2 %. Elöverskottet har gjort att satsningarna på andra förnybara energikällor och energieffektivisering har bromsats. Vattenfalls chef erkände i december 1992 att det finns ett elöverskott, när fem reaktorer stod stilla och att man inte behöver direkt planera ny elproduktionskapacitet utan att det räcker med att ta ställning till frågorna i slutet av 90-talet. En elkabel planeras till utlandet, vilket kan låsa oss fast i kärnkraften. Möjligheterna att minska elanvändningen är hotad genom denna satsning och ev. nya kablar.
Med dagens teknik kan Sverige minska elanvändningen med hälften genom effektivisering av energianvändningen, enligt NUTEK:s avdelning för effektivare energianvändning. Försiktiga bedömare säger 25-40 %.
Vi har en separat motion om elkabel till Polen, där vi motsätter oss denna.
Stoppa utförsäljningen
Makten över kärnkraften måste bibehållas och det innebär att det måste vara samhällelig ägarmajoritet. Kortsiktiga vinstintressen får inte äventyra säkerheten. Den pågående utförsäljningen av svenska energibolag måste bromsas.
Vi anser att Sverige ska ta kraftfulla initiativ för en global avveckling av kärnkraften och till internationella konventioner när det gäller transporter av kärnavfall. Sverige ska också erbjuda ekonomisk och teknisk hjälp för att montera ned kärnreaktorer i vårt östra närområde.
Vattenkraft
Miljöpartiet vill att vattenkraften genom de redan utbyggda kraftverken ska användas effektivt. Vi ser dock vattenkraften som färdigutbyggd i Sverige och vill grundlagsskydda de sista orörda älvarna och älvsträckorna i Sverige.
Vattenkraftutbyggnad i Långån behandlar vi i en separat motion till 1996/97 års riksmöte.
Solenergi
På ett eller annat sätt härrör all förnybar och ändlig energi från solen. Även den direkta solinstrålningen kan användas betydligt mer än vad som sker i dag. Vi vill stimulera till utbyggnad av såväl solvärme som miljövänliga solceller för elproduktion. Sverige är i dag en av de länder som ligger allra längst fram i forskning och utveckling av solceller. På sikt kan detta lägga grunden till en helt ny exportindustri. Uppenbart är att exportmarknaden för en konkurrenskraftig solcell - utan överdrift - är enorm.
Bioenergi
Bioenergi finns i ett flertal olika former. Vi vill främst öka användningen av skogsbränsle. För att undvika att marken utarmas och att försurningen därmed påskyndas ställer vi som krav att aska återförs till skogen. Energigrödor och energiskog på åkermark ska bara användas lokalt i begränsad omfattning. Förgasning av biobränsle kommer att spela en stor roll inom en snar framtid liksom svartlutsförgasning. Torv är att se som ett fossilt bränsle.
Vindkraft
Vinden är en miljövänlig energiresurs med stor potential. Utbyggnadstakten för vindkraft i världen motsvarar en årlig ökning av den sammanlagda effekten om 40 % eller mer sedan 1991. Här ligger Sverige långt efter. Vi vill se en kraftfull satsning på vindenergi som en del i ett kretsloppssamhälle. Exportmarknaden för vindkraftverk är dessutom mycket stor, och här finns stora möjligheter till en miljövänlig tillväxt som genererar arbetstillfällen.
Vi har separata motioner om sol- och vindenergi samt lägen för vindkraft, som understryker vikten av dessa satsningar.
Energibärare
Man måste skilja mellan begreppen energislag och energibärare. Olika energislag, exempelvis vattenkraft, biomassa, sol- eller vindkraft, kan omvandlas till energibärare som elektricitet eller vätgas. Eftersom vätgas går utmärkt att lagra kan denna energibärare bli mycket värdefull i framtida energisystem. Energin i biomassa kan bl.a. omvandlas till energibärare som etanol eller metanol. Valet av energibärare till framtidens transportmedel kommer att ha stor inverkan på och betydelse för hela samhället. Miljöpartiet anser att stora insatser ska göras för att skynda på förändringsprocessen. För att de mest miljö- och resurseffektiva av energibärarna ska utkristallisera sig bör dessa få möjlighet att verka i konkurrens med varandra.
Vägen till kretsloppssamhället
Sverige har vid en internationell jämförelse mycket god tillgång till förnybara energikällor. När det gäller elektricitet har vi, genom den redan utbyggda vattenkraften, en större tillgång per capita än nästan alla andra industrialiserade länder. Trots detta medför en mycket snabb omställning av energisystemet avsevärda försörjningsproblem under en övergångsperiod.
Ersättningen av kärnkraft och fossila bränslen bör i stora drag ske enligt följande schablon: Hälften effektiviseras bort, hälften ersätts med elkraft, värmeenergi och drivmedel från bioenergi, vindkraft, solvärme, mottryck m.m.
I framtiden måste vi hämta kraft från många olika källor. Det finns alltså ingen enda energikälla som kommer att vara tillräcklig. Utmaningen ligger i att använda rätt källa till rätt ändamål. Att anpassa och kombinera mång- falden av miljövänliga energisystem blir ett nytt och viktigt kunskapsfält.
Mot ett långsiktigt bärkraftigt energisystem
Miljöpartiet verkar för
- att energin till samhället i framtiden kommer från flödande och förnybara energikällor, - - att kärnkraften avvecklas snabbt med början nu, - - att användningen av fossila bränslen minskas till högst 15 % av den mängd som användes år 1990, - - att modern och effektivare teknik stimuleras för att kraftigt minska energi- användningen, samt - - att skatten på fossila bränslen höjs, statsbidrag införs för alternativ som är bättre för miljön och statliga investeringsprogram genomförs för att påskynda utvecklingen. - Styrmedel
De styrmedel som Miljöpartiet vill använda för att förändra energisystemet är
- lagstiftning: för att avveckla kärnkraften och skydda våra sista älvar, älvsträckor och andra outbyggda vattendrag, - - ekonomiska styrmedel: för att avveckla kärnkraft och fossila bränslen samtidigt som miljöacceptabel energi stimuleras, - - statsbidrag: bl.a. till kommunala energirådgivare och under en övergångs- period för att stimulera till investeringar i energieffektivisering och byte av energianläggningar, - - statliga investeringsprogram: för bl.a. ny energiteknik, effektivare energi- användning, järnvägsutbyggnad och effektiva, bekväma trafiksystem för städerna. - Slutligen anser Miljöpartiet att kärnkraften ska bära sina egna försäkringskostnader.
Vi hänvisar till andra motioner om skadeståndsansvar för atomskador, kärnavfall och kärnteknik och uranimport.
Energipolitik i EU
Sveriges medlemskap i EU innebär medlemskap i Kol- och stålgemenskapen samt Euratom. Miljöpartiet anser att Sverige skall ta kraftfulla initiativ för att ändra inriktningen i EU efter de riktlinjer vi tecknat ovan. I de pågående överläggningarna om översyn av Maastrichtfördraget bör Sverige driva en linje som innebär avveckling av dagens icke förnybara energislag, skydd av naturresurser, främjande av förnybara energislag, satsningar på energieffektivisering och även verka för förnybara energislag i länder utanför EU.
EU:s program för Östeuropa är alltför inriktade på traditionell energi- försörjning och reparation av kärnkraftverk. Sverige måste arbeta för att ändra inriktningen på detta bistånd.
Anslagen inom utgiftsområde 21 Energi för budgetåret 1997
Regeringens förslag till statsbudget på energiområdet avspeglar det olyckliga stilleståndsläge som energipolitiken råkat in i. Det energipolitiska beslut som togs våren 1991 gäller till och med budgetåret 1995/96. Den fortsatta inriktningen på energipolitiken är nu föremål för överläggningar mellan regeringen och oppositionspartierna.
Miljöpartiet anser att satsningarna på att stimulera förnybar energiteknik måste fortsätta. Det gäller stimulanser i form av såväl utvecklings- och investeringsbidrag och andra former av stöd som resurser till forskning och utveckling inom området förnybar energiteknik. Mot denna bakgrund före- slår vi att den totala ramen för utgiftsområde 21 tillförs 1 miljard kronor utöver regeringens förslag, dvs. totalt 1 474 miljoner kronor för 1997.
Avsikten med vår budgetförstärkning på energiområdet är att fortsätta omställningen och utvecklingen av energisystemet bort från vårt beroende av ändliga energiråvaror som uran och fossila bränslen. Dessa insatser har tidigare huvudsakligen kanaliserats genom statsbudgetens anslag Insatser för ny energiteknik, vilket enligt budgetpropositionen nu ingår som en del av anslaget A 2 Bidrag till Energiteknikfonden. Till detta anslag vill vi avsätta 950 miljoner kronor, med följande fördelning:
Vindkraftverk, investeringsbidrag 200 Mkr
Solenergi, investeringsbidrag 50 Mkr
Biobränsle, kraftvärme, investeringsbidrag 400 Mkr
Konvertering av elvärme, utvecklings- och investeringsbidrag 300 Mkr
Vidare föreslår vi att anslaget B 1 Energiforskning tillförs ytterligare 50 miljoner kronor, med följande fördelning:
Vindkraftverk, utvecklingsbidrag 30 Mkr
Solenergi, utvecklingsbidrag 20 Mkr
Beträffande den totala budgetramen för utgiftsområde 21 för budgetåren 1998 och 1999 föreslår vi preliminärt ytterligare 1 miljard kronor utöver regeringens förslag. Vi avser att ta ställning till fördelningen på anslag i samband med kommande budgetpropositioner.
Sammanfattningsvis innebär Miljöpartiet de grönas förslag följande:
Förslag till anslag 1997 och beräkningar 1998 och 1999, milj. kr.
21 Energi Regeringen
Miljöpartiet
Förslag Beräknat Beräknat Avvikelse från regeringen
1997 1998 1999 1997 1998 1999
Totalt utgiftsområdet
474 429 400 1000 1000 1000
Anslag
A 1 Vissa åtgärder för effektivare användning av energi 30 18 0
A 2 Bidrag till Energiteknikfonden 72 72 72 950
A 3 Åtgärder för energi-effektiviseringar m.m. i bl.a. Baltikum och Östeuropa 7 7 13
A 4 Täckande av förluster i anledning av statliga garantier inom energiområdet 2 5 5
B 1 Energiforskning 236 232 238 50
C 1 Statens oljelager: Förvaltningskostnader 67 65 67
C 2
Statens oljelager: Kapitalkostnader 60 30 6
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitiken,
2. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1997 anvisa anslagen under utgiftsområde 21 Energi enligt Miljöpartiets förslag i den i motionen redovisade tabellen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beräknad total ram för utgiftsområde 21 Energi för åren 1998 och 1999.1
Stockholm den 2 oktober 1996
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp) Eva Goës (mp) Roy Ottosson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Per Lager (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Barbro Johansson (mp) Gudrun Lindvall (mp)
1 Yrkande 3 hänvisat till FiU.