Under de senaste månaderna har den elintensiva industrins överlevnad diskuterats livligt, mot bakgrund av de mycket snabbt ökande energikostnaderna inom industrin.
Riksdagen har tidigare beslutat att höja elbeskattningen som en del i finansieringen av EU-medlemskapet. Man kan nu i efterhand konstatera att den produktionsskattehöjningen slog igenom med full kraft för den elinten- siva industrin. Redan den höjningen upplevdes som mycket bekymmersam för företagen. Därefter har också produktionsskattehöjningen den 1 september -96 slagit igenom med full kraft för den elintensiva industrin. Det innebär exempelvis för Gränges Metall i Sundsvall att de på mycket kort tid har fått elskattehöjningar som motsvarar hela den genomsnittsliga vinsten i företaget under de senaste tio åren.
I budgetpropositionen föreslås nu att det tidigare beslutade andra steget av höjningen av produktionsskatten som skulle trätt i kraft den 1 juli 1997 inte genomförs utan ersätts av höjda energiskatter. Detta är ett positivt förslag i rätt riktning. Men det räcker tyvärr inte för att klara den elintensiva industrins konkurrensläge. De elkostnadshöjningar som redan skett på kort tid riskerar att slå ut betydande delar av den elintensiva industrin.
Västernorrland är landets mest elintensiva län med både stor elproduktion och stor elförbrukning. Som exempel kan nämnas att elanvändningen bara inom industrin i Sundsvalls kommun är lika stor som inom industrin i hela Stockholms och Södermanlands län. Trots det så är elproduktionen i Väster- norrland större än konsumtionen.
Man kan också konstatera att inräknat de indirekta sysselsättnings- effekterna svarar bara de tre största elintensiva företagen i Sundsvall för 17 % av den totala sysselsättningen i kommunen.
Nu är konkurrenssituationen mycket svår för landets enda aluminium- smältverk och stora delar av de kemiska arbetsställena. Vi ser också en risk att massa- och pappersindustrins lönsamhet kommer att urholkas. Risken är överhängande att planerade investeringar uteblir.
Om det inträffar innebär det ett mycket stort avbräck för sysselsättningen i Västernorrland. Eftersom den elintensiva industrin står för en mycket stor andel av landets export innebär det också att Sveriges handelsbalans drabbas mycket hårt. Konsekvenserna för landets tillväxt och ekonomiska utveckling blir allvarliga i ett läge där vi så innerligt behöver en stabil utveckling.
Det är den här bakgrunden som gör det absolut nödvändigt att utforma politiken så att den elintensiva industrins konkurrenskraft bevaras. Den elintensiva industrin i Sverige måste få arbeta på samma villkor som sina internationella konkurrenter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den elintensiva industrins konkurrenssituation.
Stockholm den 3 oktober 1996
Susanne Eberstein (s)
Britta Sundin (s) Sven Lundberg (s) Agneta Lundberg (s) Kerstin Kristiansson (s)