Vid ett antal tillfällen har under årens lopp utredningar genomförts om alkoholens potential som drivmedel till förbränningsmotorer som alternativ till traditionella bränslen. Syftet har varit och är att finna alternativa bränslen som möjliggör att nå koloxidmålet för emissioner, miljömässig accept samt arbeta mot en långsiktigt hållbar utveckling, jfr Riodokumentet och Brundtlandskommissionens resultat.
Här kan med fördel ytterligare s.k. generella argument tillfogas.
De två senaste utredningstillfällena har sökt identifiera och utkristallisera möjliga lokaliseringsorter för s.k. fullskalig etanolproduktion baserad på spannmål. Här har Köping vid båda tillfällena funnits med i frontlinjen tack vare de argument som tagits fram av bl.a. Köpings kommun.
Näringslivs- och sysselsättningsstrukturen för Köping och även Västman- lands län uppvisar ett dominerande beroende av traditionell tung verkstads- industri. I detta avseende avviker Köping genom sin mineralkemisk-tekniska industri med företag som Hydri Agri, AGA Gas, Nordkalk Kalcium, Köping Kalk, ECC International, Svenska Silikaverken. Det finns processkemisk- tekniskt kunnande och tradition som mycket väl passar in i bilden för en planerad etanolproduktion och som dessutom skulle medföra sysselsättnings- tillfällen inom en helt ny bransch, den fytokemiska.
Sysselsättning, samhälls- och miljöekonomi
Den direkta sysselsättningen i odlingen och etanolproduktionen beräknas motsvara 120 resp. 47 årsarbeten. Analyser gjorda av Projekt Agroetanol, Köping, pekar på att dessa genererar en indirekt sysselsättning i samtliga produktionsled för insatsmedel, transporter, service m.m. motsvarande 330 resp. 285 årsarbeten. Arbetsinkomsterna och skatterna på dessa skapar arbeten i andra näringar. Denna s.k. inducerande sysselsättning motsvarar preliminärt ytterligare ca 300 årsarbeten, vilket totalt ger omkring 1 000 årsarbeten.
Under projekterings- och byggperioden genereras 870 direkta eller indirekta årsarbeten och preliminärt kring 400 inducerade.
Mot bakgrund av den omfattande diskussionen kring den tidigare nämnda sustainable developement-tanken finns det anledning antaga att den påbörjade utvecklingen mot s.k. förnyelsebar råvaruproduktion kommer att accelerera och att utvecklingspotentialen i etanolproduktionen är avsevärt större på längre sikt.
För närvarande pågår flera försök med etanol som drivmedel, bl.a. har Storstockholms lokaltrafik flera bussar i drift. Den inhemska produktionen av etanol är emellertid så låg att Sverige kan tvingas importera etanol. Med hänsyn till de inhemska möjligheterna till produktion vore naturligtvis detta olyckligt. Inom Finansdepartementet pågår för närvarande en prövning av beskattning av etanol.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad sysselsättning genom tillkomsten av en fullskalig anläggning för etanolproduktion.
Stockholm den 2 oktober 1996
Göran Magnusson (s) Sven-Erik Österberg (s)