Kretsloppssamhället har inte utrymme för kärnkraft, har inte utrymme för ett energislag vars avfall vi begär att kommande generationer skall vaka över och ta hand om i årtusenden. Kretsloppsamhället kräver nya energiformer, som är förnybara och som står i samklang med naturen.
En sådan energiform är bioenergin, som redan idag svarar för en större andel av vår totala energianvändning än kärnkraften. Enligt Biobränsle- kommissionen är potentialen för bioenergi, inklusive lutar, 182 TWh år 2010 och 211 TWh år 2020, vilket betyder ungefär tre gånger så mycket som vi idag får ut från olika former av biobränslen.
Med vetskapen om att kärnkraften skall avvecklas, handlar nu den fortsatta energipolitiken i mycket stor utsträckning om politiska signaler och styr- medel.
Miljö, ekonomi, oberoende och arbetstillfällen är fyra anledningar till att bättre och mera använda och utveckla vår inhemska bioenergi/miljöenergi. Råvaran finns. Tekniken finns och kan utvecklas ytterligare. Arbetstillfällen över hela landet skapas. Nu krävs politiska beslut för att öppna för bioenergins fortsatta utveckling och användning.
Bioenergin är beprövad och har stora utvecklingsmöjligheter. Under senare år har utnyttjandet av bioenergi i fjärrvärmesektorn ökat med mer än 15 % per år. För förädlade biobränslen (briketter, pellets, pulver) har ökningen varit över 20 % de senaste åren.
Effektiv rökgasrening, bränslehantering med självtömmande containrar och effektiva pelletsbrännare ger både energivinster och lägre kostnader.
En rad kommuner, stora som små, satsar nu på biobränslebaserad kraftvärmeproduktion, ett bevis på den potential som finns i denna sektor.
En fortsatt medveten satsning på och utveckling av bioenergins möjligheter skapar varaktiga arbetstillfällen över hela landet, inte minst i glesbygden och på landsbygden.
Utrymme och arbetsuppgifter ges för småföretagare, entreprenörer, tekniker m.fl.
Beräkningar visar på minst 23 000 nya arbetstillfällen.
Det är också angeläget att den nuvarande småskaliga användningen av bioenergin, bl.a. vedeldningen, ges utrymme för utveckling och effektivisering. Även här finns idag en teknik som kan vidareutvecklas och som kommer att bidra till såväl ökad sysselsättning som bättre miljö och ekonomi. Antalet vedeldade villor har under de senaste åren ökat med mer än 30 %.
NUTEK har en viktig uppgift i att verka för denna teknikutveckling.
För att biobränslekedjan skall hålla ihop från skogen eller åkern till varmvattenberedaren i hemmet eller till fabrikens elcentral behövs forskning, teknikutveckling o.s.v., men det behövs framför allt klara och hållbara spelregler, som gör det möjligt och intressant att satsa på uthållighet och varaktighet, såväl i produktion som i konsumtion.
Förutsättningen för fortsatt ökning av bioenergin är en stabil och konsekvent miljö- och energipolitik, som bl.a. inrymmer en beskattning som gör det möjligt att konkurrera med andra energislag.
Skattelagstiftningen bör gynna den rena, inhemska och förnybara energin gentemot petroleumprodukter och andra fossila bränslen.
Hållbara och effektiva system måste fram för en trygg och effektiv energiförsörjning med bioenergi.
Råvaran finns. Tekniken finns. Nu bör de framåtsyftande, kända och fasta spelreglerna beslutas och ges till känna.
Kalmar län, det skogrikaste länet söder om Dalälven, har stora förutsättningar att producera och vidareutveckla bioenergin. Mycket skog finns. Stabil arbetskraft och stor landsbygd finns. Entreprenörer finns och Högskolan i Kalmar har en erkänt kvalificerad miljöforskning. Mönsterås Bruk tillverkar, efter tillbyggnaden, pellets, som efterfrågas i allt större omfattning.
I en annan c-motion (Skoglig utbildning och forskning i södra Sverige) utvecklas kraven på ökad skoglig forskning i södra Sverige, mot bakgrund av de speciella förhållanden som gäller skogen i detta område.
En energi-/vindkraftsmyndighet lokaliserad till Kalmar , som föreslås i en annan c-motion (se motionen Lokalisering av energi-/vindkraftsmyndighet till Kalmar) skulle såväl ur bioenergisynpunkt som regionalpolitisk synpunkt bli en värdefull tillgång i utvecklingen av bl.a. bioenergi.
En satsning på och utveckling av bioenergin kommer dessutom att medföra ett stort antal nya arbetstillfällen i länet, speciellt på landsbygden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad och utvecklad bioenergiförsörjning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om NUTEK:s roll för att utveckla och stimulera användningen av bioenergi,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattelagstiftning beträffande inhemska, förnybara energislag,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna till utveckling av bioenergi i Kalmar län.
Stockholm den 27 september 1996
Sivert Carlsson (c) Agne Hansson (c)