Innehåll
1 Bergslagen hotas av kärnkraftsavvecklingen
Många orter i Bergslagen är för sin framtid beroende av elintensiv industri. Det finns därför mycket stor anledning för oss riksdagsledamöter från Bergslagslänen att markera mot den förtida kärnkraftsavvecklingen.
Runt om i Bergslagen arbetar tusentals människor i elintensiva företag.
- I Örebro län: Företag som Rockhammars bruk i Lindesberg, Ovako i Hällefors, Imatra Kilsta i Karlskoga, Ammeberg Mining i Zinkgruvan och Degerfors järnverk.
- I Värmlands län: Uddeholm Tooling, Gruvöns bruk i Grums och Rottneros bruk.
- I Västmanlands län: Surahammars Bruk, Fagersta Stainless, Avesta Sandvik Tube, Kanthal, Hydro Agri och Wirsbo Stålrör.
- I Gävleborgs län: Ovako i Hofors, Sandvik, Korsnäs, Norrsundet och Iggesund.
- I Dalarnas län: Avesta Sheffield, STORA Kvarnsveden, Fundia i Smedjebacken, SSAB i Borlänge.
Det står klart för alla som är verksamma i den elintensiva industrin - och för alla som är intresserade av hur det går för den - att en förtida kärnkraftsavveckling skadar dess konkurrensförutsättningar. Människor är - på goda grunder - oroade för sina arbeten och för framtiden.
Energiuppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Centern innebär att Sverige inleder en nedläggning av världens kanske säkraste kärnkraftverk på politiska och inte på ekonomiska eller säkerhetsmässiga grunder. Det är en ren kapitalförstöring och misshushållning med landets resurser. Kärnkraften är en väl fungerande form av elproduktion, med flera decenniers återstående teknisk och ekonomisk livslängd.
En förtida avveckling av kärnkraften kommer att ge höjda elpriser. Kostnaderna för den el som skall ersätta Barsebäck kommer att ligga på minst dubbelt så hög nivå som nuvarande produktion. Detta är oroande inte minst för vår del av landet med stort beroende av elintensiv industri.
Det är ansvarslöst att ingen i för energiuppgörelsen ansvariga partier hittills velat tala om hur villkoren för dessa arbetsplatser påverkas av den förtida kärnkraftsavvecklingen.
Avvecklingen kommer dessutom att resultera i ökad användning av fossila bränslen och ökade utsläpp av klimatpåverkande, försurande och övergö- dande ämnen.
Propositionen bör avvisas av riksdagen.
2 Avvecklingen skadar elintensiv industris konkurrenskraft
I energiuppgörelsen sägs att industrin skall tillförsäkras tillräckligt med el efter en förtida avveckling av Barsebäck. Den stora frågan är dock en annan - till vilket pris kommer företagen att kunna köpa denna el. Det centrala är att stigande elpriser sänker industrins konkurrenskraft.
Enligt LO saknas denna utgångspunkt i energiöverenskommelsen. "Vilka höjningar av elpriset som avstängningen orsakar förbigås utan kommentar eller analys" skriver Landsorganisationen.
Kostnaden för alternativ elproduktion kan uppskattas enligt följande:
- 1. Barsebäcksel, 8 Twh/år ca 10-14 öre/kWh
- 2. Import av dansk kolkraft ca 30 öre/kWh
- 3. Oljekondens i Karlshamn, Stenungssund ca 30-40 öre/kWh
- 4. El från gaseldning ca 27-37 öre/kWh
- 5. Ny biobränslebaserad el ca 31-50 öre/kWh
- 6. Ny vattenkraft ca 25-50 öre/kWh
- 7. Ny vindkraft ca 30-40 öre/kWh
(i bra vindlägen)
Den elintensiva industrins marginaler är i många fall små och av naturliga skäl beroende av elpriset. De alternativ som idag står till buds är därmed knappast realistiska. Också tidsperspektivet för investeringar utgör hinder, vilket vi återkommer till. Stiger elpriset påverkar detta i det korta perspektivet företagens lönsamhet. I ett längre perspektiv riskerar företagen att skadas genom att investeringarna dras ner när lönsamheten krymper. Företagen riskerar då att dö sotdöden. Ett företag som ägarna slutar investera i kan klara sig en tid, men kraften i utvecklingen bryts.
Näringsminister Anders Sundström fick för någon vecka sedan frågan om vad han avser göra för att i kärnkraftsavvecklingens spår värna den elintensiva industrins konkurrensvillkor i Bergslagen.
I Sundströms svar nämns inte en enda gång ord som "elpriser" eller "energibeskattning". Inte ett enda konkret besked ges om förutsättningarna för den elintensiva industrins framtid. Däremot skriver Sundström: "De varuproducerande sektorernas andel av den totala produktionen har minskat. Det är framförallt den privata tjänstesektorn som har haft en stark tillväxt. Många talar därför idag om tjänstesamhället. Om att framtiden ligger i produktion av tjänster istället för av exempelvis energiintensiva varor."
Svaret på en fråga om industrins villkor blev alltså att tjänstesektorn är viktig. Vi skräms av att regeringen inte tänkt mer på den förtida kärnkrafts- avvecklingens effekter för den elintensiva industrin i Bergslagen.
3 Avvecklingen hotar jobben i Bergslagen
Företrädare för Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet har i flera sammanhang hävdat att en förtida avveckling av kärnkraften skall ge fler nya arbeten i Sverige och i Bergslagen. Detta bygger på rent önsketänkande.
Visserligen kommer produktion av biobränslen att kräva folk. Men det är inte denna typ av arbeten som kan klara att bära framtidens välfärd i Sverige. Det är anmärkningsvärt att avvecklingspartierna tiger om jobben i Bergslagens elintensiva industri. Vi konstaterar att dessa partier inte tycks inse att industriarbeten riskerar att försvinna.
Det man talar om är inte arbeten som uppstår naturligt, på grund av att människor och företag efterfrågar dem. Det är politiskt konstruerade arbetstillfällen, offentligt finansierade, eller framkomna genom att staten tvingar människor att lägga ut tiotusentals kronor på att byta ut fungerande värmesystem i sina villor. Nog innebär den förtida kärnkraftsavvecklingen en omställning - men till vad?
Det står klart för alla som är verksamma i den elintensiva industrin - och för alla som är intresserade av hur det går för den - att en förtida kärnkraftsavveckling skadar dess konkurrensförutsättningar. Människor är på goda grunder oroade för sina arbeten och för framtiden.
På varje anställd i elintensiv industri går det minst en anställd som är indirekt beroende av den elintensiva industrin. I andra fall kan det röra sig om ända upp till tre andra jobb som följer av varje anställd i elintensiv industri.
För Centern och Socialdemokraterna verkar fokuseringen på industrins konkurrenskraft mer vara ett medialt än ett verkligt problem. Klämkäcka formuleringar om hur "omoderna", "ängsliga" och "gammaldags" de är som hyser oro för följderna av den förtida avvecklingen av kärnkraften får ersätta sakresonemang. Det lär inte imponera på dem som beslutar om företagande och investeringar.
Flera länder kan locka till sig elintensiv industri med jämförbara eller bättre villkor. Redan i dag finns flera attraktiva industriländer som erbjuder lägre elpriser, vilket framgår av nedanstående uppgifter om elprisindex:
Tabell 1: (Sverige 100 Kanada 68 )
I flera elintensiva branscher är elkostnadernas andel av företagens förädlingsvärde över 10 procent. Detta illustrerar känsligheten för elprishöjningar:
4 Tabell 2: (Elintensiva arbetsställen inom branscherna Elkostnadernas andel av förädlingsvärdet (procent) )
5 Avvecklingen ger årtionden av osäkerhet
Energiuppgörelsen öppnar för långsiktig osäkerhet om energisystemet. Den handlar om avvecklingen av de båda reaktorerna i Barsebäck. Däremot klargörs inte om, när eller hur avvecklingen av kärnkraften skall fortsätta. Att Centern helt vill överge denna effektiva energikälla i förtid står klart, men vad vill regeringen?
Osäkerheten öppnar för ett politiskt spel med uppgörelser och upprivna överenskommelser under varje mandatperiod framöver. I centrum står spelet om den politiska makten.
Den elintensiva industrin har svårt att klara den stora osäkerhet som energiuppgörelsen bäddar för om framtidens energisystem och elpriser. Risken är därför att investeringarna i Sverige minskar och att bolagens ägare istället satsar någon annanstans, där villkoren förefaller stabilare och fördelaktigare. Företag kan flytta, men Bergslagen ligger där det ligger och är beroende av en sund energipolitik.
Om och när beslutet om att avveckla den första reaktorn tas kommer det att sända starka signaler om investeringsklimatet i Sverige. Att väl fungerande och lönsam elproduktion läggs ner av maktpolitiska skäl kommer att ge reaktioner. Det kan mycket väl leda till höjda räntor när avvecklingen inleds och förtroendet för landets ekonomiska framtid sjunker. Höjda räntor slår mot hushåll och investeringar.
6 Avvecklingen är onödig
Det behövs inga politiska beslut för att avveckla de 12 svenska reaktorerna. De kommer att stängas i takt med att varje reaktor åldras och det inte längre blir företagsekonomiskt lönsamt eller tekniskt möjligt att upprätthålla tillräcklig säkerhetsstandard och driftssäkerhet. Genom en sådan naturlig avveckling av de 12 reaktorerna minimeras de samhällsekonomiska kostnaderna.
Med största sannolikhet ligger denna tidpunkt ett par decennier fram i tiden. Den beräkning av kärnkraftverkens tekniska livslängd till 25 år, som avvecklingspartierna hänvisar till och som förekom i diskussionen 1980, bygger på en förväxling med verkens ekonomiska avskrivningstid. Idag räknar de flesta med en teknisk livslängd på minst 40 år.
Centern och Socialdemokraterna sprider oro för att Sverige plötsligt skulle vakna upp mitt i en energikris, om vi inte passar på att lägga ner kärnkraften flera decennier i förtid. Detta resonemang står fast rotat i en djup övertro på politisk planering och styrning.
Kärnkraften kommer fortsättningsvis att omfattas av samma säkerhetskrav och granskning i framtiden, som hittills. Det finns ingenting som tyder på att säkerheten skulle tummas på om kärnkraften får användas under hela sin tekniska livslängd.
Självklart kommer de svenska kraftbolagens företagsledningar att planera för och investera i ersättningskraft i god tid innan de nuvarande reaktorerna måste tas ur drift.
Det är fel att tro att politiker måste ägna sig åt kapitalförstöring och avveckla kärnkraften i förtid, för att undvika att samtliga kärnkraftverk läggs ner samtidigt, utan att ersättningskraft tagits fram.
7 Alternativen saknas
Det finns inga realistiska alternativ till kärnkraften idag. Själva tanken med att politiskt framtvinga en förtida kärnkraftsavveckling är att tvinga fram alternativ. Regeringens agerande är ungefär lika framsynt som att politiskt besluta att lägga ner Volvo Torslanda för att tvinga fram utveckling av elbilar.
Att satsa statliga pengar på forskning och alternativa energikällor är ingenting nytt. Det har gjorts i decennier. Tillräckliga resultat har dock låtit vänta på sig. Ingenting tyder på att vi de närmaste åren kommer att få uppleva några genombrott härvidlag.
Redan det faktum att investeringar i existerande teknik för alternativ elproduktion tar tid att planera och genomföra talar emot regeringens tidsplan för avveckling av de båda reaktorerna i Barsebäck. Tillstånds- prövnings-, projekterings- och byggtid för nya anläggningar kan uppskattas till 4-6 år. Det gör det näst intill omöjligt att klara tillräcklig nyproduktion till den 1 juli 2001, som är ett villkor för att stänga det andra verket i Barsebäck.
Alternativet till reaktorerna i Barsebäck är i praktiken i det korta perspektivet import av dansk kolkraft och rysk kärnkraftsel, samt så småningom fossilgas.
8 Massivt motstånd från företag och fack
Företagare, fackföreningar och privatpersoner är mycket oroade av regeringens energipolitik.
Den förtida avvecklingen av kärnkraften står i direkt strid med folkom- röstningens resultat. På linje 2:s valsedel stod: "Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätt- hållande av sysselsättning och välfärd." Det är svårt att se hur social- demokrater kan mena att man lever upp till detta med förtidsavveckling av kärnkraften i tider av tvåsiffrig arbetslöshet.
Både fack och näringsliv står emot den förtida avvecklingen av kärnkraften. Så här skriver LO i en kommentar: "Enligt LOs uppfattning kommer överenskommelsen leda till stora påfrestningar för miljö, sysselsättning och välfärd. De ekonomiska bördorna för hushållen kommer att bli påtagliga." ... "Avvecklingen försämrar industriklimatet när politikerna i stället borde ägna alla sin kraft åt att få till stånd ökade industriinvesteringar för att därigenom skapa resurser för att återupprätta välfärden."
Så här skrev ett hundratal ledande näringslivsföreträdare i DN: " Efter en mängd beslut som försämrat företagsklimatet under tre år, efter övervältring av kostnader och skattehöjningar och efter nedrustning av forskningen blir beslutet att avveckla en ren, billig och högeffektiv elförsörjning droppen. Spelet om den politiska makten förefaller viktigare än målet. Till den senaste tidens kapitalförstöring kan nu läggas förstörelsen av den politiska led- ningens förtroendekapital."
Att både Landsorganisationen och landets näringsliv är starkt kritiska och t.o.m. har förlorat tron på politikens inriktning borde få varje ansvars- kännande politiker att överväga om han/hon är på rätt väg.
Enligt ett nyhetsbrev från "Skogen och Kemin, Gruvorna och Stålet" har ingen i basnäringarna kontaktats om innehållet i eller följderna av energiuppgörelsen. Det förvånar dessvärre inte. Organisationen understryker att ingen konsekvensanalys av ett genomförande av uppgörelsen har gjorts.
9 Avvecklingen medför oacceptabla kostnader
Kostnaderna för kärnkraftsavvecklingen kommer att medföra en betydande ansträngning för det svenska samhället. Ytterst kommer hushållen att få bära bördorna. Låt oss ge några exempel:
Omställningen till fjärrvärme för de hundratusentals villaägare i landet som idag har direktverkande el för uppvärmning kommer enligt Villaägarnas riksförbund att kosta mellan 80 000 och 150 000 kronor per småhus. Även om ett statligt bidrag utgår kommer största delen att lastas över på enskilda familjer och husägare.
Saken blir desto orimligare genom det faktum att samhället tidigare styrde människor att investera i elvärme för uppvärmning. Många villaägare har påverkats att installera elvärme genom kommunala planer.
Energiskatterna för hushållen kommer att höjas som en följd av upp- görelsen, trots att energiskatterna redan ligger i topp internationellt.
Sydkrafts styrelseordförande har krävt en ersättning för Barsebäcksverket på motsvarande minst 20 miljarder kronor. Kostnaden för själva uppgörelsen och omställningsprogrammen är 9 miljarder kronor.
Samhällets kostnad för prisskillnaden mellan elproduktion i Barsebäck och ersättande elproduktion uppgår till 1-2 miljarder kronor per år.
10 Negativt för miljön
Den förtida avvecklingen av kärnkraften beskrivs av nedläggningspartierna som ett led i att göra Sverige till ett ekologiskt uthålligt samhälle. Målet att minska de skadliga koldioxidutsläppen står kvar, brukar det sägas. Målet står möjligen kvar, men inte möjligheten att uppfylla det.
Faktum är att den första reaktorn i Barsebäck skall ersättas till 2/3 med fossila bränslen. Sveriges bidrag till växthuseffekten ökar därmed. EU- länderna skall tillsammans minska CO-utsläppen med 15 % mellan 1990 och 2010. Samtidigt som regeringen talar om ekologisk omställning har den förhandlat sig till att Sverige skall få öka utsläppen av koldioxid med 5 %. Sveriges bidrag till växthuseffekten ökar därmed. Åtagandet att bringa ned koldioxidutsläppen är ett gemensamt, globalt ansvar.
Beslutet om att en förtida kärnkraftsavveckling skall inledas skadar Sveriges trovärdighet på miljöområdet.
11 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 3 april 1997
Sten Tolgfors (m)
Christel Anderberg (m)
Rolf Dahlberg (m)
Karin Falkmer (m)
Rolf Gunnarsson (m)
Tomas Högström (m)
Ola Karlsson (m)
Göthe Knutson (m)
Gullan Lindblad (m)
Patrik Norinder (m)