Propositionen öppnar möjligheter att på energiområdet skapa ett framtida ekologiskt hållbart samhälle. Den anvisar vägar för att utveckla alternativen, besparingar och effektivisering av elsystemen. Vi tror dessutom att förslagen i propositionen skapar förutsättningar för nya intressanta arbetstillfällen. Detta inte minst i Sysverige genom det specialdestinerade anslaget till Skåne.
Vi ställer upp på propositionens förslag om omställningen av energi- systemet. Ett stort problem är emellertid att Barsebäck är en stor viktig arbetsplats i en liten kommun med mer än 400 anställda. Ett politiskt beslut kräver självfallet också skyldigheter gentemot de anställda vid Barsebäcks- verket mot kommunen och västra Skåne.
I detta problemkomplex finns också kärnsäkerheten många år framåt. Först i samband med avvecklingen av aggregaten i Barsebäck och sedan en lång period därefter. Den kompetenta personalen kan i flera sammanhang bli en viktig resurs. I propositionen står: "... säkerheten vid verket måste upprätt- hållas i den nya situation som uppstår. Personalens motivation, engagemang och uppmärksamhet måste vidmakthållas på en hög nivå trots den påfrestning som avställningen av verket innebär för verksamheten och personalen." Men propositionen innehåller sedan inga tydligt konkreta förslag till hur personalens kompetens skall tas tillvara eller hur säkerheten skall kunna upprätthållas under omställningsperioden.
I Barsebäck finns:
- Personal som har både bred och djup kompetens i kraftverks- och energiteknik, civilingenjörer inom teknisk fysik, kemi, mekanik, elektroteknik och energiteknik, ingenjörer inom samtliga teknik- områden samt drift- och underhållspersonal. - - En anläggning som kan användas för både forskning och utveckling, fullskaleprovning av komponenter, system och ny processteknik och mycket mera. - - Väl utrustade verkstäder för mekanik, elektroteknik och instru- ment/elektronik. - - Mät- och provutrustning för de flesta teknikområden. - - Laboratorier för de flesta kemiska tillämpningar. - - Kontorsutrymmen lämpade för både forskning och utveckling likväl som för praktiska tillämpningar. - - Väl utbyggd logistik i form av datornätverk, datorarbetsplatser etc. - - God placering med närhet till Malmö, Lund, Landskrona, Helsingborg och Storköpenhamn med dess högskolor, universitet och näringsliv. - - Goda kommunikationer, placering enligt ovan, Sturup och Kastrup inom bekvämt avstånd liksom flera stora järnvägsstationer. Egen hamn för ev tunga transporter. - - Elkraft och gas lättillgängligt både som processenergi likväl som för forskning och utveckling. Lätt att transportera nya energiråvaror såsom t.ex. bioprodukter till Barsebäck likväl som goda möjligheter till upplag och förvaring. - - Befintlig tomtmark för utbyggnad och nybyggnad av ytterligare lokaler och anläggningar för forskning och utveckling. - Alla dessa faktorer talar för en lokalisering av den nya energimyndigheten till Barsebäck. Detta skulle kunna betyda att säkerheten kan garanteras och att personalens kompetens tas tillvara. Man skulle också till en del ta tillvara såväl anläggningen som infrastrukturen. En lokalisering till Barsebäck skulle dessutom betyda mycket för Kävlinge kommun, sydvästra Sverige och Malmöregionen. En kraftfull satsning på alternativa energikällor, energieffektivisering och utveckling av ny teknik skulle starkt bidra till en förståelse för behovet av en omställning av svensk energipolitik.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprätthållande av kärnsäkerheten vid Barsebäcksverket under avvecklingsperioden samt tillvaratagande av personal och infrastruktur vid anläggningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokaliseringen av den nya energimyndigheten.
Stockholm den 3 april 1997
Johnny Ahlqvist (s)
Lars-Erik Lövdén (s) Ronny Olander (s) Bo Nilsson (s)