Regeringens proposition 1996/97:84 om en uthållig energiförsörjning behandlar dels kärnkraftens avveckling, dels anges riktlinjer för ersättning av den el som bortfaller i samband med att de två Barsebäcksreaktorerna stängs.
Propositionen tar upp det övergripande målet med ett ekologiskt hållbart samhälle. Vi menar att frågan om energiförsörjning skall behandlas till- sammans med övriga miljö- och hållbarhetsfrågor. En hållbar energipolitik innehåller också övriga miljöfrågor. Det behövs en vidare syn och mer sammanhållen politik för att Sverige ska kunna uppnå en ekologiskt hållbar utveckling. Det överensstämmer med regeringens uttalade vilja.
Det behövs nya angreppssätt för att öka takten i omställningen av det svenska energisystemet. Sedan tidigare vet vi att rena investeringsbidrag kan snedvrida konkurrensen. Investeringsbidrag verkar inte heller drivande för teknikutvecklingen utan tenderar snarare att verka konserverande för dagens tekniknivå. Särskilt olyckligt är detaljstyrningen av bidrag till olika områden och till och med till enskilda tekniker. Många nya idéer i konkurrens är enligt vår mening vägen att gå för att ta de stora stegen mot en mer hållbar konsumtion och produktion av energi.
Effektivisera anslagen
Vi föreslår att riksdagen rekommenderar regeringen att i instruktionerna till det nya energiverket klargöra att tillförda medel kan disponeras friare än normalt för att vid varje tidpunkt göra största möjliga nytta för att säkerställa Sveriges framtida energibalans. I huvudsak ska propositionens anvisningar följas, men avsteg ska kunna tillåtas om framtiden visar att detta ger större utbyte än med nuvarande bidragsfördelning. I första hand är det effektivisering av energianvändningen som är angelägen.
I det sammanhanget är det också angeläget att se över Vattenfalls uppgifter för att ge även Vattenfall klara direktiv att bidra till energieffektivisering och satsning på förnybara energikällor främst för elproduktion.
Fjärrvärme och konvertering av elvärmda hus
Det är angeläget att öka andelen fjärrvärmda hus. Detta måste göras på ett kostnadseffektivt sätt. Upphandling av rör- och ledningsarbeten bör kunna minska kostnaderna betydligt liksom effektiv upphandling av installationerna i det enskilda huset. Det är inte heller säkert att vattenburna system är det mest effektiva distributionssättet. Det måste avgöras från fall till fall och anpassas till nya tekniska landvinningar. Ett prestationsbundet stöd direkt till energileverantörerna skulle kunna vara ett sätt att ge dem incitament för att driva omställningen bort från direktverkande elvärme effektivt.
Även i detta fall bör riksdagen rekommendera den nya energimyndigheten att hantera bidragsmedlen på ett mindre strikt sätt än vad som är brukligt. En del av medlen bör kunna användas för teknikupphandling och därmed för- billiga omställningen. Kostnaderna för det enskilda hushållet måste hållas låga om inte folk ska anse att avvecklingskostnaderna blir oskäligt höga.
Koordinera verksamheten
Hela omställningen av energisystemet måste koordineras bättre med andra former av bidrag som regeringen beslutat om samt till den ekologiska omställning som landet ska genomgå. Så bör t ex Delegationen för främjande av miljöanpassad teknik inordnas i den nya energimyndigheten för att olika upphandlingsprojekt skall kunna dra nytta av varandra. Likaså bör kretsloppsmiljarden och miljarderna i den nya delegationen för ekologisk omställning hanteras på ett sätt som stöder omställningen av energisystemet.
Vi anser att regeringen bör se över organisationen för de olika bidragsmedlen och försöka samordna de olika bidragen och bidragssystemen med varandra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning av olika statliga bidrag.
Stockholm den 2 april 1997
Lena Klevenås (s) Pär-Axel Sahlberg (s)