I propositionen säger regeringen under rubriken Statens uppgifter i omställningsarbetet 9.1 En ny energimyndighet, bland annat:
"Myndighetsfunktionen inom energiområdet bör tydliggöras och förstärkas. En ny central energimyndighet bör nu inrättas med ansvar för myndighetsfunktionerna på energiområdet."
I propositionen framhålls vidare att denna myndighet skall bevaka energimarknadernas och energisystemens utveckling och anlysera dess betydelse för miljö, teknisk utveckling och ekonomiskt tillväxt. Myndigheten skall dessutom ansvara för statliga insatser för att främja forskning och utveckling på energiområdet.
Genom partiöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet inleds den nödvändiga omställningen av vårt energisystem. Omställningsprogrammet syftar till att utveckla ett ekologiskt uthålligt energisystem för Sverige. Ett av verktygen för staten i utvecklingen av ett ekologiskt energisystem är inrättandet av den centrala energimyndigheten.
I det följande skall vi visa varför denna myndighet bör förläggas till Borås.
Regionala förutsättningar
Sjuhäradsbygden finns mitt i en av Sveriges mest skogsrika regioner med en väl etablerad och mycket omfattande verksamhet för utveckling och tillväxt av bioenerginäringen. Det finns flera skäl till att Borås och Sjuhäradsbygden ligger långt framme i utvecklingen av bioenergi. Ett är att regionen haft stora problem med försurning av mark, skog och sjöar. Det har varit viktigt att inte späda på det inflöde av föroreningar från kontinenten och Storbritannien som redan belastar området.
Detta har lett till att man i regionen sedan tidigt 70-tal sökt alternativ till fossila bränslen. Tillgången på skogsråvara och intresset för att förädla denna har närt och utvecklat en rad företag. Några av dessa tillhör Sveriges största aktörer då det gäller storskalig framställning av förädlade biobränslen som pellets och briketter. De levererar också mycket stora kvantiteter skogsflis. I bygden finns flera företag som bedriver utveckling, tillverkning och leverans av biobränslepannor, biopelletspressar och pelletsbrännare. Verksamheterna är mycket expansiva och bedriver en intensiv teknikutveckling.
Skogsvårdsstyrelsen
Skogsvårdsstyrelsen i det nya Västergötlands län kommer att ha sitt huvudkontor i Borås. Styrelsen kommer att ha en mycket viktig roll när våra skogar nu ställs i centrum för en framtida kretsloppsanpassad energiförsörjning.
Skogarna kan tillföra ökade råvaror för befintlig och nytt industriellt och energimässigt nyttjande. Detta trädbränsleuttag måste samtidigt ske så att skogsmarkernas produktionsförmåga bibehålls och den biologiska mångfalden säkras. Skogsvårdsstyrelsen kommer att fylla en viktig roll som kunskapsspridare, informatör och samordnare när det gäller till exempel uttag och anpassade skogsskötselmetoder.
SP- en unik kompetens
För cirka 25 år sedan beslutade statsmakterna att dåvarande Statens Provningsanstalt, SP, skulle utlokaliseras från Stockholm till Borås. Detta har visat sig vara ett mycket klokt beslut. Sveriges provnings- och forskningsinstitut som numera är SPs officiella namn har landets bredaste och mest kvalificerade resurser för teknisk utvärdering, mätteknik, provning och certifiering. Forskning och utveckling sker i nära samarbete med högskola, universitet och internationella institut. En betydande del av verksamheten är inriktad mot energiområdet. Av SPs totalt cirka 500 anställda arbetar omkring 90 personer med frågor som rör energi, miljö och inomhusklimat. Mer än hälften av dessa är forskare eller civilingenjörer.
En stor del av verksamheten gäller undersökningar av verkningsgrad (effektivitet), driftsäkerhet och miljöeffekter vid energiomvandling. SP har mycket god kompetens inom termodynamik, värmeöverföring och förbränningsteknik. Med finansiering från NUTEK genomför SP i samarbete med Chalmers ett ramprogram vad gäller effektivitet och miljöpåverkan vid småskalig biobränsleanvändning.
Alternativa energikällor som värmepumpar och solfångare utvärderas på såväl komponent- som systemnivå.
I samarbete med fjärrvärmebranschen har ett nytt laboratorium byggts för utvärdering av komponenter och utrustning till fjärrvärmesystem. De resurser som tidigare fanns vid Studsvik har överförts till SP i Borås.
Med sin dokumenterat stora bredd kan SP komplettera och samverka med den nya energimyndigheten inom de flesta energi- och miljöfrågor, som ofta spänner över flera olika teknik- och kompetensområden och dessutom har starka inbördes samband.
Högskolan i Borås
Ett av profilområdena inom ingenjörsutbildningen vid Högskolan i Borås är elektroteknik med inriktning mot elkraft- och värmeteknik. Redan från början har denna utbildning inriktats mot energisystem, alternativa energikällor och energiomvandling. Högskolan ger även i samarbete med Varbergs kommun kvalificerad yrkesutbildning i energiomställning. Med grundutbildningen som bas och i nära samarbete med Chalmers Tekniska Högskola, SP och kommunerna i Sjuhäradsbygden bygger högskolan sedan en tid tillbaka upp en forskargrupp i energiteknik. Högskolan i Borås är därmed en viktig resurs för framtida utbildning och forskning vad gäller omställning till nya energikällor.
Kraftvärmeverk med biobränsletork
Borås kommuns energiföretag, Borås Energi AB, tillhör de energileverantörer i landet som tidigt satsade på storskalig bioenergianvändning. Det tidigare oljeeldade kraftvärmeverket byggdes om till fastbränsleeldning redan 1984. Detta skedde helt utan statliga bidrag. Borås Energi finns nu bland de fem största biobränsleanvändarna för fjärrvärmeproduktion i Sverige.
För att på ett fullgott sätt kunna producera ånga till verkets två ångturbiner investerades, efter omfattande prov och utredningar, totalt 100 milj kr i en världsunik biobränsletork. När biobränslet kommer till kraftvärmeverket håller det normalt en fukthalt på 50 procent. Efter torkningen har den sjunkit till under 15 och är då ett högeffektivt bränsle vid elproduktion. Installationen av världens största biobränsletork i Borås har rönt ett mycket stort internationellt intresse. Genom den framsynta satsningen på biobränslen har utsläppen av exempelvis svavel under en 20-årsperiod minskat från 2000 ton till 20 ton per år.
Sedan 1995 bedriver Borås Energi tillsammans med Skogsvårdsstyrelsen i Älvsborgs län ett projekt där all aska från fjärrvärmeverket återförs till skogen.
Biogaskombi
Uppförandet av biobränsletorken vid kraftvärmeverket är ett stort steg mot framtidens teknik för kraftvärmeproduktion - biogaskombi. Borås kommun har i en förstudie under två år och till en total kostnad av cirka nio miljoner kronor undersökt förutsättningarna att bygga en biogaskombianläggning integrerad med det befintliga kraftvärmeverket. Denna teknik har mycket goda förutsättningar att tillföra det svenska energisystemet en ny och effektivare elproduktion. På ett givet fjärrvärmeunderlag kan denna teknik producera dubbelt så mycket el som med konventionell teknik. Detta kan bli av avgörande betydelse då det gäller att förnya Sveriges elförsörjning.
Närvärme
Energiomställningen innebär att en betydande del av olje- och eluppvärmda hus bör övergå till annan uppvärmning. En väg är att effektivisera och bygga ut nuvarande fjärrvärmesystem. Det är emellertid också angeläget att studera möjligheten att ersätta olje- och eluppvärmningen med små- och mellanskalig teknik.
Detta har skett på ett antal platser i Sjuhäradsbygden genom de kommunala energiföretagen men också genom exempelvis Farmarenergi.
Omställningen i hus med direktverkande el
I samarbete mellan Sjuhäradsbygdskommunerna och det lokala näringslivet planeras en gemensam satsning på information och demonstration hur en övergång till pelletseldning i småhus kan ske. Medverkan är tänkt att ske från den lokala pelletsfabriken i Ulricehamn, pelletsbrännartillverkaren i Berghem, Marks kommun och med stöd av de lokala energibolagen i Sjuhäradsbygden. Till projektet bör också kopplas arkitekter och VVS- entreprenörer.
Vindkraft
I Sjuhäradsbygden finns tillverkare som blivit mycket uppmärksammade för sin utveckling och tillverkning av mindre aggregat. Dessa vindkraftverk kan lämpligen ägas av enskilda eller några få fastighetsägare och är därför speciellt lämpliga i glesbygd.
Kommunikationer
Från Borås till Landvetters internationella flygplats är restiden med flygbuss 30 minuter på den hösten 1997 helt färdiga motorvägen. Nuvarande järnvägsförbindelse Stockholm-Borås tar tre timmar och trettio minuter. När Götalandsbanan byggs blir restiden cirka två timmar.
Energimyndigheten
I den partiöverenskommelse som utgör grunden för propositionen En uthållig energiförsörjning beskrivs statens roll i utvecklingen av ett nytt ekologiskt och ekonomiskt bärkraftigt energisystem.
Statens verktyg, förutom en ny roll för Vattenfall, kommer bl.a. att vara en ny central energimyndighet. Myndigheten skall, som vi tidigare sagt, ha ansvar för att verkställa merparten av det energipolitiska programmet och ha ett samordningsansvar för omställningsåtgärderna samt skaffa underlag för utvärderingar.
Vi har i denna motion velat visa på de goda förutsättningar som finns för att placera denna myndighet i Borås. Den långa erfarenhet som samlats om bioenergianvändning, inom såväl företag, kommuner och högskola ger i sammanhanget unika förutsättningar för en energimyndighet att verka i.
Det är en fördel för den föreslagna myndigheten att etableras i en bygd där olika intressenter, var för sig eller tillsammans, sedan länge varit beredda att leda teknikutvecklingen inom bioenergianvändning.
Kommuner och företag i Sjuhäradsbygden, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, Skogsvårdsstyrelsen och Högskolan i Borås är regionala aktörer som kan komplettera och samverka med den nya energimyndigheten inom de flesta energi- och miljöfrågor.
Övrigt
Riksdagen har fattat ett principbeslut att nya myndigheter skall läggas utanför Stockholmsområdet. Efter riksdagens beslut den 13 december 1996 att Älvsborgs regemente skall läggas ner blir det inom en snar framtid lediga statsägda lokaler inom kasernområdet. Dessa ligger mycket centralt och en knapp kilometer från SPs anläggningar.
De sakskäl vi tidigare framfört är naturligtvis de viktigaste argumenten för en lokalisering av energimyndigheten till Borås, men vi anser det också rimligt att Borås och Sjuhäradsbygden kompenseras för regementets nedläggning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokaliseringen av den föreslagna energimyndigheten.
Stockholm den 2 april 1997
Arne Kjörnsberg (s)
Sonja Fransson (s) Berndt Ekholm (s)