Motionen delad mellan flera utskott
Sammanfattning
Sverige behöver bättre förutsättningar för nya och växande företag samt nya och växande branscher. Ökad internationalisering, ökad konkurrens från nya industriländer, snabbare teknikutveckling och strukturella förändringar i näringslivet och arbetskraften ställer krav på en ny näringspolitik med ett gynnsammare och flexiblare företagarklimat.
Skatten behöver sänkas betydligt för företag och företagare. Vi föreslår en rad strategiska skattesänkningar för ökad tillväxt, bl.a. slopad dubbelbeskattning av riskkapital, slopad förmögenhetsskatt, nuvärdesavskrivning och ändrade regler för momsinbetalningar.
Reglerna på det arbetsrättsliga området behöver förändras radikalt. Till grund för tryggheten vid anställningsförhållanden bör ligga ett fåtal enkla obligatoriska regler. Därutöver skall den enskilde, eller en organisation denne utser, förhandlingsvägen kunna addera villkor. Detta innebär bl.a. att de s.k. turordningsreglerna avskaffas. Varje medarbetare är unik och skall behandlas därefter.
I stat, kommun och landsting bedrivs betydande verksamheter som kan och bör konkurrensutsättas. I princip bör all verksamhet som inte är myndighetsutövning utsättas för konkurrens. Vi föreslår att kommunerna åläggs att upphandla i konkurrens. Vi föreslår också skärpningar och kompletteringar av regelverken på konkurrensområdet.
Avregleringsarbetet bör påskyndas genom att en statlig avregleringsdelegation ges i uppgift att löpande ompröva alla regler på företagsområdet vart fjärde år.
Frihandeln måste värnas. Sverige bör i de fortsatta frihandels- förhandlingarna arbeta för att liberaliseringen av världshandeln fortsätter.
Krav på ny politik
Nya villkor ställer krav på en ny politik
Sverige deltar i en global konkurrens om att skapa de mest konkurrenskraftiga förutsättningarna för företagande och nya jobb. Är förutsättningarna för företagande och produktion bättre i andra länder, är det också dit många företag och arbetstillfällen flyttar. De svenska företag som är verksamma i landet försvagas relativt utländska konkurrenter om näringsklimatet är sämre här.
Ekonomin har internationaliserats genom en snabbt ökande världshandel. Handeln har ökat snabbare än den ekonomiska tillväxten under en rad år. Kunskapen har internationaliserats. Sydkorea har t.ex. idag en högre andel högskolestuderande än Sverige. Västeuropa och USA är inte ensamma om högkvalificerat kunnande.
Konkurrensen tilltar från nya låglöneländer med tillverkningsindustri och tidigare låglöneländer med stigande teknikhöjd i produktionen. Detta gäller också på marknader som tidigare ansetts vara förbehållna västeuropeiska producenter.
Teknikutvecklingen går mycket snabbt och många produkter har korta livstider. 60 procent av Ericssons försäljning har tidvis baserats på produkter som inte existerade ett halvår tidigare.
En strukturomvandling äger rum. Nya branscher växer fram. Det finns ett par nya branscher där Sverige ligger i framkant, som läkemedel och mobiltelefoni. Men Sverige är mer beroende av basindustrin än jämförbara länder.
Den enskilde medarbetarens kompetens blir allt viktigare för företagens utveckling och för möjligheten att tillverka produkter med högt förädlingsvärde. Det humana kapitalet representerar en allt större del av företagets värde.
Hur Sverige klarar den internationella konkurrensen beror på vilka förutsättningar för företagande och utveckling vi skapar. Det är inte förutbestämt eller givet att Sverige skall konkurreras ut av de växande ekonomierna i Asien och Östeuropa.
Om växande konkurrens är internationaliseringens ena sida, så är den andra att de snabbväxande ekonomierna erbjuder nya marknader och exportmöjligheter för svenska företag och därmed möjlighet till ökat välstånd för alla parter.
Av de mindre svenska teknikföretagen är en stor andel beroende av export. Det är inte minst de små exportföretagen som - tillsammans med tjänsteföretagen - har störst möjligheter att växa de kommande åren. För att den svenska ekonomin skall klara exportkonkurrensen krävs dock att förutsättningarna för företagande och inställningen till företagare ändras rejält.
Bristande förutsättningar för tillväxt
Grunden för arbetslösheten och landets ekonomiska problem är att Sverige, i takt med att förutsättningarna för företagare och företag försämrats, allvarligt förlorat i internationell konkurrenskraft. Bara under det senaste året föll Sverige från 12:e till 14:e plats i fråga om konkurrenskraft mellan ett antal undersökta länder. Ett land som Chile anses numera ha bättre konkurrenskraft än Sverige (IMD, Lausanne 1996).
Diagram 1. Sveriges marknadsandelar i volym 1970-95 samt prognos för 1996
(Källa: Konjunkturinstitutet, Finansdepartementet)
Samtidigt är det värt att uppmärksamma att Sverige sedan 1970 rasat från 3:e till 17:e plats i OECD-ländernas välfärdsliga, mätt som BNP per capita.
Mellan 1870 och 1970 var Sverige ett av världens mest framgångsrika länder. Endast Japan kunde visa en jämförbar ekonomisk utveckling. Efter 1970 har industriproduktionen och produktiviteten endast ökat med en fjärdedel av 1960-talets tillväxttakt. Hade den ekonomiska tillväxten sedan 1970 hållit samma nivå i Sverige som i övriga OECD-länder, så hade detta inneburit 125 000 kr ytterligare att disponera varje år för en svensk tvåbarnsfamilj.
Diagram 2. Den ekonomiska tillväxten i Sverige och OECD sedan 1970 prognosvärden 1996 och 1997
Den låga tillväxttakten ser dessvärre ut att bestå. Regeringen spår själv att tillväxten för 1996 blir 1,6 procent. Industriförbundet spår en lägre tillväxt på endast 1 procent. Andra ekonomiska bedömare har mer pessimistiska prognoser.
Den industriella uttunningen har i stort sett pågått oavbrutet i snart tre decennier. Den accentuerades dock under den ekonomiska kris som i 1990- talets början blev resultatet av problem som staplats på varandra under årtionden. Som en effekt av den ekonomiska krisen försvann 2 procent av landets industriella kapacitet årligen mellan 1989 och 1993. Framförallt traditionell småindustri slogs ut. Därtill kommer att industrins kapacitet i normalfallet växer med ett par procent varje år. Sammantaget var den industriella kapaciteten ca 10 procent lägre 1993 än vad som skulle ha varit fallet krisen förutan.
Det sägs ofta att den svenska ekonomin genomgått en strukturomvandling. Det stämmer inte helt. Kanske kan man säga att vi har sett en halv strukturomvandling - gamla arbetsplatser har slagits ut, men förutsättningarna för nya att komma i deras ställe har varit för dåliga. Dessutom har den avgörande strukturomvandlingen - effektiviseringen av offentlig sektor - knappast hunnit inledas. Till yttermera visso har stora resurser använts av regeringen för att förhindra en strukturomvandling och modernisering av svenskt näringsliv, istället för att skapa förutsättningar för det nya. För att lägga grunden för nya arbeten och företag krävs en helt annan inställning till näringslivets förutsättningar än den som råder idag.
Sverige behöver Europas mest konkurrenskraftiga förutsättningar för företagande och produktion.
Bristande förutsättningar för växande företag och nya branscher
Det är väl känt att den svenska företagsstrukturen ser ut som ett timglas om företagen betraktas efter storlek. Längst upp finns relativt många storföretag som sysselsätter många. Dessa företag har dock svårt att anställa fler. Snarare leder investeringar och produktivitetshöjningar till minskad efterfrågan på medarbetare. Längst ner finns ett antal mycket små företag som inte givits tillräckligt goda förutsättningar att växa. I timglasets smala midja lyser de växande medelstora företagen med sin frånvaro. Också detta är i mångt och mycket en effekt av ett näringsklimat som inte ger små företag möjlighet att växa sig större.
Den svenska näringsstrukturen är deformerad av höga skatter, regleringar och politisk oförståelse för företagandets betingelser. (Källa: SAF)
Diagram 3
Näringsstrukturen formas efter de regler och villkor som gäller. Om näringsklimatet gynnar en viss typ av företag framför andra så kommer detta att återspeglas i näringsstrukturen. Detta gäller om man ser inte bara till företagens storlek, utan också till de branscher i vilka de är verksamma. Näringspolitiken har givit en struktur med några få mycket stora företag. De har lättare än små företag kunnat hantera arbetsrättsliga regler, höga skatter och devalveringspolitiken.
Slutsatserna är två: För det första startas alltför få nya företag i Sverige. Det krävs ett stort antal nya företag för att några få riktiga tillväxtföretag skall vaskas fram. Dessvärre sjönk antalet nystartade företag från 27 960 under 1994 till 27 300 under 1995 (SCB). För det andra har för få små företag givits möjlighet att växa.
Utmärkande för Sverige är också att vi har en för liten kunskapsintensiv sektor. Inom telekommunikation och läkemedel ligger vi väl framme. Men totalt sett har vi färre som arbetar i den kunskapsintensiva sektorn än OECD- genomsnittet. Denna sektor ökar dock stegvis sin andel av industrins förädlingsvärde, samtidigt som andelen av sysselsättningen legat relativt stilla sedan början av 1980-talet.
Den kunskapsintensiva delen av näringslivet har haft den snabbaste marknadstillväxten och den gynnsammaste prisutvecklingen internationellt sett. Elektronikindustrin ökade t.ex. sin kapacitet med 40 procent mellan 1989 och 1993. Företagen är i första hand inte utsatta för priskonkurrens, utan finner sina konkurrensmöjligheter i kvalificerat kunnande och kvalitet. Produktivitetsutvecklingen har varit högre inom den kunskapsintensiva delen av industrin.
Devalveringspolitiken har skadat framväxten av en stark kunskapsintensiv sektor i Sverige. Devalveringarna har också haft en konserverande verkan på sysselsättningsstrukturen, då de kortsiktigt ökade den tunga industrins lönsamhet. Incitamenten att byta arbetsplats minskade på grund av detta eftersom anställningstryggheten föreföll god.
Devalveringarna har bidragit till att det industriella förädlingsvärdet i Sverige är lägre än om resurser hade styrts över till den kunskapsintensiva industrin i samma takt som innan de genomfördes. En fortsatt omstrukturering hade bidragit till att minska effekterna av 1990-talets ekonomiska kris, då fler människor haft arbete inom en förhållandevis stark sektor. Devalveringspolitikens misstag får svenska folket nu betala.
Sverige behöver bättre förutsättningar för nya och växande företag samt nya och växande branscher.
En chans till en ny politik
Den borgerliga regeringen hade ambitionen att skapa Europas bästa förutsättningar för företagande och produktion i Sverige. Politiken utgick från medvetenheten om att en renässans för små- och nyföretagandet är av avgörande betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling under de kommande åren. Den styrande näringspolitiken ersattes av långsiktiga och strukturella åtgärder för att skapa ett internationellt konkurrenskraftigt näringsklimat. Många av dessa förändringar inom näringspolitiken består, men förnyelseprocessen har stoppats av Socialdemokraterna.
Rättssäkerheten för företagarna förbättrades, bl.a. genom att äganderätten och näringsfriheten grundlagsfästes. Mellan 1991 och 1994 sänktes skatterna på företagande och arbete med ca 40 miljarder kronor, varav ca 15 miljarder kom de små företagen till del. Över 40 olika skatter sänktes och ca 10 slopades helt. Av dessa var drygt 30 sådana skattesänkningar som stärkte företagen och förbättrade möjligheterna till fler arbeten. Samtidigt genomfördes mycket omfattande åtgärder för att sanera statsfinanserna genom beslut om budgetförstärkningar på 95 miljarder kronor. Bland annat slopades eller sänktes följande skatter:
Sänkt arbetsgivaravgift med 4,5 procentenheter
Sänkt särskild löneskatt och slopad allmän löneavgift
Slopad förmögenhetsskatt på arbetande kapital och sänkt arvskatt
Avskaffad dubbelbeskattning på riskkapital
Sänkt reavinstskatt på aktier
Slopad omsättningsskatt på aktier
Kvittningsrätt vid inkomstbeskattningen för nystartade småföretag
Sänkt skatt för fåmansbolag
Slopad fastighetsskatt på butiker och kontor
Slopad skogsvårdsavgift
Sänkt koldioxidskatt för industrin
Åtgärderna på skatteområdet syftade till att stimulera arbete och sparande, skapa en fungerande riskkapitalmarknad, förbättra kapitalbildningen i företagen samt undanröja hinder för nya och växande företag. Alla skattesänkningar, även de för företagen och företagarna, kommer hushållen till del genom att ekonomin går bättre.
Under den förra mandatperioden togs också de första viktiga stegen för en reform av reglerna på det arbetsrättsliga området. Tiden för provanställning och visstidsanställning förlängdes och en möjlighet infördes att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägning p.g.a. arbetsbrist. Dessutom infördes förbud mot blockad av enmansföretag och facket förlorade sin vetorätt vid upphandling.
Privatiseringsprogrammet med ca 20 genomförda försäljningar lade grunden för en bättre fungerande marknadsekonomi och en sundare konkurrens. Genom privatiseringsarbetet inledde också den borgerliga regeringen arbetet med att renodla statens roll gentemot det civila samhället.
En helt ny konkurrenslagstiftning genomfördes, vilket var en viktig strukturåtgärd för ett mer konkurrenskraftigt Sverige. Ett omfattande avregleringsarbete inleddes. Avregleringar beslutades och genomfördes inom en rad olika områden, vilket skapade förutsättningar för bättre konkurrens, högre effektivitet och lägre priser. En speciell avregleringsdelegation inrättades med uppgift att löpande granska och ompröva alla regler på företagens område.
Den borgerliga regeringens reformarbete inom småföretagarområdet var av stor vikt. Nya samarbetsformer infördes, med bl.a. småföretagarmajoritet i nyskapade Almi Företagspartner och teknikspridningsprojekt med samverkan mellan företag och högskolor samt satsningen på stiftelsen Innovationscentrum, med medel ur de gamla löntagarfonderna. Genom Innovationscentrum kan innovationer få stöd i tidiga utvecklingsskeden.
Exporten och de internationella kontakterna underlättades genom EES- avtalet som började gälla den 1 januari 1994 och avtalet om ett svenskt medlemskap i EU, vilket uppnåddes inom den uppsatta tidsplanen.
Socialdemokraterna kväver företagandet
Bristande förståelse för entreprenören
Det socialdemokratiska samhällsbygget med höga skatter, liten privat sektor samt långtgående regleringar och konkurrenshinder är mycket dåligt anpassat för att möta den internationaliserade ekonomins utmaningar.
Detta samhälle skapades i och för en tid då Sverige kunde handla sig rikt inte minst genom utvinning och förädling av råvaror. Människor i arbetskraften sågs såsom mot varandra utbytbara, för arbetsuppgifter som inte var kvalificerade eller krävde teoretisk kompetens. Många svenskar var lågutbildade och började arbeta direkt efter den obligatoriska skolan. Långa anställningstider var vanliga i industrin och den växande offentliga sektorn. Produktionsordningen var hierarkisk. Konkurrensen var geografiskt begränsad till Västeuropa och Nordamerika. Det andra världskriget gjorde att Sverige under en rad år hade ett stort försteg jämfört med många andra länder.
Den socialdemokratiska samhällsmodellen byggdes upp med utgångspunkt i en kollektivistisk syn på samhället. Kollektiven och inte enskilda människor sågs som avgörande för samhällsutvecklingen. Organiserade särintressen gavs stort inflytande över politiken och ekonomins organisation. Det var i en sådan skyddad miljö, ett unikt och kortvarigt fönster i historien, som den socialdemokratiska modellen för samhällets och ekonomins organisation konstruerades. Det är också i detta historiska perspektiv som det socialdemokratiska intresset för storföretag, respektive ointresse för småföretag och enskilda företagare bör betraktas.
Storföretagen passade väl in i det kollektiva tänkandet, tillsammans med de fackliga industrikollektiven. Småföretagen och småföretagarna kom istället att ses som okontrollerbara avvikare från den rådande ordningen. Under ett par korta årtionden kunde ett sådant samhällssystem fungera. I en internationaliserad ekonomi där nyckelorden är flexibilitet, anpassnings- förmåga och kreativitet fungerar det inte. Den gamla socialdemokratiska modellen kväver ekonomins växtkraft och därmed grunden för välfärden.
Svenska företag har tvingats bära en tyngre börda av skatter, regleringar och krångel än sina konkurrenter. Så länge ekonomins bristande konkurrenskraft kunde döljas av en ständigt växande offentlig sektor och återkommande devalveringar kunde effekterna göras mindre tydliga. Problemen kom istället att ackumuleras. Resultatet av den social- demokratiska modellen är att det privata näringslivet i allmänhet och småföretag i synnerhet trängs ut av ett ständigt stigande skattetryck, en växande offentlig sektor och ett regelverk anpassat för storföretagens villkor. Som ett resultat av detta har antalet arbetstillfällen i privat sektor inte ökat de senaste 30 åren.
Mellan 1950 och 1992 krympte det privata näringslivet med 200 000 medarbetare. Den offentliga sektorn växte däremot med 1 100 000 personer. 1970 arbetade 766 000 människor i offentlig sektor. 1994 var 1 187 000 anställda där, en ökning med 421 000 personer. Det privata näringslivet hade 2 763 000 anställda år 1970. Till år 1994 hade den siffran minskat med 480 000 personer. Näringslivet hade då 2 283 000 anställda. Antalet ekonomiskt aktiva svenskar, människor som försörjer sig själva, har således minskat med 69 000 under perioden 1970-1994.
Antalet icke-aktiva svenskar ökade under samma period med 1 419 000 stycken, från 1 551 000 år 1970, till 2 970 000 år 1994. I denna grupp ingår arbetslösa och människor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, sjukskrivna, föräldralediga, asylsökande samt ålders- och förtidspensionärer.
Diagram 4: Sysselsättningen i offentlig sektor och näringsliv
Index 1963=100.
Källa: Näringslivets ekonomifakta
1970 gick det 2,27 ekonomiskt aktiva svenskar på varje icke- aktiv. 1994 var samma siffra 1,16. Försörjningsbördan för de aktiva har ökat dramatiskt. Därtill kommer att också den växande offentliga sektorn finansierats genom ständigt stigande skatter. Skattebelastningen på privat sektor har därmed ökat ytterligare. Sverige har efter regeringsskiftet befäst den föga smickrande positionen som ett av världens hårdast beskattade länder.
Det stigandet skattetrycket skadar svenska företags konkurrenskraft. Det bidrar också till att slå ut annars bärkraftiga arbeten i företagen. Genom detta skapas en ond cirkel, där antalet icke-aktiva växer p.g.a. stigande skatter, vilket ökar det offentliga försörjningsbördan, vilket kräver högre skatter osv.
Bristande förståelse för företagandets drivkrafter
Utifrån en ideologi som baseras på klasstänkande och en kollektiv syn på samhället går det inte att förstå enskilda människors drivkrafter och entreprenörskapets grunder - nämligen enskilt ansvarstagande och skaparkraft. Företagande bygger på individualism och individer i samverkan. Det ingår inte i Socialdemokraternas grundsyn att uppmuntra eller stärka dessa enskilda drivkrafter.
Grunden för socialismen - den påstådda konflikten mellan arbete och kapital - tillåts dessvärre skymma det moderna samhällets krav på samarbete mellan arbetsgivare och anställda för den gemensamma verksamhetens bästa. I detta ligger också en misstro mot det enskilda ägandet som grund i en fri ekonomi. Detta gör att ingrepp i företagandets villkor ofta sker utan vidare eftertanke. I den socialdemokratiska synen på politiken ingår att fysiska och juridiska personers kapital utan betänkligheter kan tas i anspråk av staten. Statens behov och inte det enskilda ägandet är utgångspunkten. Ett exempel på detta är förändringen av momsinbetalningsreglerna vintern 1996.
Den socialdemokratiska inställningen till företagandet utgår ifrån att det är politikens roll och rätt att disponera och fördela samhällets resurser, snarare än att säkerställa ett generellt gott näringsklimat som möjliggör för alla och envar att efter eget gottfinnande starta och driva företag och därmed skapa ny välfärd.
Grunden för en god näringspolitik är att reducera politikens roll som resursfördelare och i stället öka det privata näringslivets utrymme i ekonomin. Det handlar om att säkerställa stabila spelregler för företagandet och undvika detaljreglering och styrning av näringsverksamheten genom en uppsjö av selektiva och riktade insatser i form av företagsstöd.
Företagare är individualister, som finner glädje i att skapa och ta personligt ansvar för verksamhetens utveckling. Företagare tar ofta en personlig ekonomisk risk i sitt företag. Familjens ekonomi står och faller med företagets framgång. Det arbete som måste läggas ner är ofta utomordentligt stort. Många företag och därmed arbetstillfällen är beroende av en eldsjäl, ofta ägaren själv, för sin överlevnad. Företagskulturen i samhället är viktig. Det är uppenbart att inställningen till företagande skiljer sig i olika delar av landet.
Socialdemokraternas inställning till ägande slår fel. Förståelsen för att arbete, risktagande och ägande måste få löna sig för att den svenska företagssektorn skall växa och ny välfärd genereras har varit utomordentligt liten. Om det inte får löna sig att sätta sin egen och familjens ekonomi på spel och om inte stor arbetsinsats får betala sig, så är det inte underligt att alltför få är beredda att starta företag.
Oförståelsen och ointresset för företagaren som person och småföretagandet som företeelse har också gjort att socialdemokraterna genom åren vidtagit den ena åtgärden efter den andra utan att inse effekterna på företagens och företagarnas vardagsvillkor. Eftersom småföretagande handlar om enskilda människors vilja att skapa och driva företag, är varje åtgärd som känns onödig och tynger arbetet av ondo.
Sveriges företagare driver inte sin verksamhet för att uppfylla Sveriges politikers önskan om fler nya arbeten. De driver sin verksamhet för att försörja sig, bygga upp ett kapital, utveckla en idé eller för att det är stimulerande. Skall företagen växa är bättre betingelser för företagande den enda vägen. Då blir det enkelt och naturligt för många av dem att vilja och kunna växa.
Att driva en selektiv och intervenerande näringspolitik är att politiskt söka snedvrida företagarnas enskilda drivkraft. Det skapar dessutom svåra snedvridningar mellan branscher och mellan enskilda företag, vilket ger en felaktig användning av resurserna och försämrar landets långsiktiga konkurrenskraft. En undersökning av SCB våren 1996 visade att mycket få företagare ens är medvetna om de olika näringspolitiska stödformer som inrättats för att stödja små företags utveckling och tillväxt. De näringspolitiska stöden är av liten betydelse för sysselsättningen.
Socialdemokraterna ger en felaktig bild av företagaren
Det är uppenbart att företagare inte har setts som föredömen i Socialdemokraternas Sverige. Fortfarande tror många att välstånd skapas genom politiska beslut, oberoende av enskilda människors entreprenöranda och risktagande. Fördelning av välstånd tycks alltjämt vara ett vanligare debattämne för många socialdemokrater än frågan om hur de välståndsskapande krafterna kan förstärkas. Misstänksamheten och oförståelsen för företagarna kan avspeglas i medier, litteratur och läroböcker.
Sveriges kulturminister drar sig inte för att använda näringslivet som tillhygge när hon skall bortförklara korruptionen bland sina egna partikamrater. Om man får tro kulturministern är normupplösningen och den dåliga samhällsmoralen det "destruktiva näringslivets" fel.
Sveket mot de arbetslösa
Socialdemokraterna gick 1994 till val med löftet att inom ett år sänka den öppna arbetslösheten till under 5 procent. Det löftet är nu framflyttat till 1999. Samtidigt har näringsklimatet försämrats så att den totala arbetslösheten ökar. Antalet människor utan arbete och som vill ha arbete är högre än 12 procent och stigande.
Antalet varsel första halvåret 1996 var 58 procent fler än under första halvåret i fjol. Sammanlagt 29 782 personer varslades om uppsägning. Av Konjunkturinstitutets junirapport framgick att arbetsmarknaden kommer att förbli mycket svag. Antalet sysselsatta beräknades minska med mer än 30 000 personer innevarande år. Den totala arbetslösheten beräknas vara högre 1997 än 1995. En undersökning av SCB visade våren 1996 att endast en av fem företagare planerade att expandera och skaffa fler medarbetare.
Sverige har idag ca 380 000 öppet arbetslösa. Därtill kommer ytterligare över 175 000 i olika åtgärder. Detta är dock inte hela sanningen. Till dessa båda grupper måste läggas dem som förtidspensionerats av arbetsmarknadsskäl.
Socialdemokraterna förklarar den höga nivån på arbetslösheten med en svag europeisk konjunktur och med att den tidigare borgerliga regeringen misskötte ekonomin. De tycks inte förstå att grunden för arbetslösheten istället ligger i strukturella fel. En fara med att som regeringen skylla de ekonomiska problemen på andra är, alldeles oavsett om skulden läggs på den europeiska konjunkturen eller tidigare regeringar, att man då samtidigt frånhänder sig möjligheterna att lösa problemen.
Den bristande konkurrenskraften i kombination med den svenska ekonomins strukturella fel innebär dessutom att arbetslösheten består alldeles oavsett hur stark den internationella efterfrågan blir. Det finns helt enkelt för få nystartade och växande företag i dynamiska branscher som kan anställa fler medarbetare. Samtidigt råder en betydande skevhet mellan profilen på de medarbetare som företagen efterfrågar och många av dem som idag saknar arbete. Dessutom är den privata tjänstesektorn underutvecklad vilket gör att det saknas arbetstillfällen som inte kräver kvalificerad utbildning.
Vår kritik riktar sig också mot att regeringen söker dölja den öppna delen av arbetslösheten via inplacering av arbetslösa i åtgärder, respektive genom att flytta utbildningsplatser från Arbetsmarknadsdepartementets till Utbildningsdepartementets budgetanslag.
Den socialdemokratiska regeringen saknar en trovärdig strategi för hur arbetslösheten skall kunna minskas. Regeringen tror inte att bättre villkor för företagen hjälper de arbetslösa. De senaste årens näringspolitik har i stället präglats av försämrade generella näringspolitiska förutsättningar och en uppsjö av selektiva och intervenerande åtgärder. Socialdemokraternas lösning på arbetslöshetsproblemen har reducerats till fler AMS-jobb eller utbildningsplatser.
Sveket mot företagarna och företagen
Återställda, höjda och nya skatter på företag och arbete
Orsaken till att regeringen inte är i närheten av att uppfylla sitt löfte om halvering av den öppna arbetslösheten är att villkoren för företagande i Sverige har försämrats sedan regeringsskiftet. Den "aktiva näringspolitik" för arbete och företagande som utlovades inför valet 1994 visade sig vara en omskrivning för näringspolitisk stiltje kombinerad med företagsfientliga skattehöjningar. De aktiva åtgärder som påverkat företagandets villkor har bestått av skadliga återställare inom skatteområdet kryddade med försämringar av reglerna på det arbetsrättsliga området.
Efter maktskiftet 1994 utsattes företagarna och företagen för en skattechock. Inom loppet av ett halvår beslutades om skattehöjningar på över 50 miljarder kronor, varav den största delen riktade sig mot företagen och företagarna. Detta tog udden av den klara uppgång i ekonomin som fanns 1994. Jämfört med 1994 innebar 1995 en sjunkande tillväxttakt, ökade problem med arbetslösheten och färre nya företag. Exempel på återställda och höjda skatter mot företagen och företagarna sedan 1994:
återinförd dubbelbeskattning av riskkapital
höjd reavinstskatt på aktier
beslutad sänkning av förmögenhetsskatten ej genomförd
slopad kvittningsrätt för nystartade företag
återinförd fastighetsskatt på butiker och kontor
ny fastighetsskatt på industrilokaler
försämrade momsregler för företag
höjda skatter på elkraft, energi och bränslen
höjd arbetsgivaravgift med 1,5 procent
arbetsgivaravgift på vinstandelar
höjd koldioxidskatt
skatt på naturgrus
Försämrade regler inom arbetsrätten
Efter maktskiftet undanröjdes de reformer av lagen om anställningsskydd, LAS, och lagen om medbestämmande, MBL, som den borgerliga regeringen genomfört.
Återställda och försämrade regler i arbetsrätten sedan 1994:
kortad provanställningstid från 12 till 6 månader
kortad visstidsanställning från 12 till 6 månader
inga undantag från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist
facklig blockad mot enmansföretagare åter tillåten
fackets vetorätt vid upphandling återinförd
företräde till återanställning efter konkurs, vilket försvårar rekonstruktion av företag på obestånd.
På arbetsrättens område har reglerna dessutom försämrats ytterligare. Som ett resultat av att regeringen har gått längre än vad EU kräver när det gäller införlivande av regler för anställningstrygghet kommer det att bli svårare att lägga ut verksamheter på entreprenad. Vid upphandlingsförfaranden kommer de anställda att få välja om de vill stanna kvar hos den gamla arbetsgivaren eller om de vill följa med till den nya. Detta kommer att försvåra konkurrensutsättning av de offentliga monopolen eftersom överlåtaren av en verksamhet kan drabbas av övertalighet om de anställda utnyttjar sin rätt att stanna kvar hos den gamla arbetsgivaren.
Ryckig politik
Den socialdemokratiska regeringen har visat en total oförståelse inför företagarnas önskemål om stabila spelregler. Såväl skattepolitiken som politiken inom arbetsmarknadsområdet har varit extremt ryckig. Många skatteregler och skattesatser har redan ändrats flera gånger trots att endast halva mandatperioden gått. Kvittningsrätten som först togs bort återkom senare till viss del. Under mer än ett års tid har regeringen aviserat lättnader i dubbelbeskattningen av riskkapital som återinfördes så sent som den 1 januari 1995. Det riskkapitalavdrag som regeringen infört är inte permanent utan endast temporärt. I årets budgetproposition föreslås att vissa elskattehöjningar som nyligen beslutats skall ersättas med andra energiskattehöjningar.
När det gäller det arbetsrättsliga området har regeringen - efter en lång tid av beslutsvånda och otydliga signaler - nyligen meddelat att en del av de återställare som gjordes efter maktskiftet nu tas tillbaka. Även i övrigt har politiken varit ryckig. Beslutet om den fria elmarknaden revs upp hösten 1994, men några månader senare beslutade regeringen att lägga ett nästan identiskt förslag till reformerad elmarknad. Ungefär motsvarande tågordning gällde i fråga om ökad konkurrens i järnvägstrafiken.
En politik för växande företag
Öppna för nya arbeten i företagen
För att halvera den totala arbetslösheten krävs 750 000 nya arbeten, eftersom 250 000 av dagens arbeten kan antas försvinna kommande år. Förutsatt att hälften av de nödvändiga arbetstillfällena kan komma i existerande företag kommer det att krävas att 100 000 nya företag, som vardera behöver tre medarbetare, startas.
Basindustrins roll som drivkraft för den svenska ekonomin måste samtidigt tillgodoses. En näringspolitik som inte erkänner den etablerade basindustrins värde är lika förfelad som en näringspolitik som inte ger utrymme för små och nya företag.
En politik för att skapa fler arbeten i företagen måste enligt vår uppfattning stå på tre ben. För det första måste tjänstesektorn öppnas för nya arbeten och företag. För det andra måste en ökad satsning ske på arbeten som kan bära höga löner och därmed utgöra grund för framtida svensk välfärd. För det tredje måste nyföretagandet generellt sett öka för att nya tillväxtföretag skall bildas.
Öppna tjänstesektorn för nya arbeten
Tjänstesektorn är inte enhetlig, utan innefattar en vid skala av olika arbeten. Där återfinns kvalificerade datakonsulttjänster, likaväl som privata hushållstjänster. Det gemensamma för dessa företag och arbeten är att dagens skattekilar slår hårt mot efterfrågan. Skattekilarna gör att det idag är mycket få hushåll som har möjlighet att anlita en yrkesman för att måla huset, hjälpa till med hemdatorn, tvätta bilen eller städa hemmet. Också företagens efterfrågan på extern kompetens minskar när skattekilarna straffbeskattar privata tjänster. Detta minskar de mindre företagens växtkraft.
Värst drabbas dock tjänster vars marknad är enskilda människor, som t.ex. privata hushållstjänster. Det finns idag mycket få företag vars affärsidé det är att sälja hushållstjänster till enskilda människor. Då den potentiella efterfrågan kan bedömas vara stor, finns således möjligheter för ett stort antal nya företag och arbeten att växa fram på denna marknad, förutsatt att straffbeskattningen avskaffas.
Kommunerna erbjuder hushållstjänster inom ramen för hemtjänsten. Tjänsterna riktar sig till människor som bedöms behöva hjälp för att klara sin vardag t.ex. på grund av sin hälsa, men det finns åtskilligt fler svenskar som behöver hjälp att klara hushållsarbetet av andra skäl och som skulle kunna erbjuda arbetslösa arbete.
Tjänsteföretagande inom t.ex. hushållssektorn kan skapa många nya, varaktiga arbeten. Det kan också skapa arbeten för bl.a. ungdomar och bli en väg in på arbetsmarknaden. Dessa arbeten kan dessutom ge erfarenhet av egenföretagande. För många kommer tjänstejobben att erbjuda alternativ till arbetslöshet under en period mellan två andra arbeten eller mellan gymnasiestudier och högskola. För andra kommer de att ge en möjlighet till extrainkomster under studier.
På grund av höga skatter, som leder till en mycket stor skillnad mellan priset på en tjänst och den ersättning som den som utför tjänsten kan få, har tjänstesektorn i dag små möjligheter att växa. Människor har när det gäller tjänster valet att utföra tjänsten själva, låta göra den svart eller att inte göra den alls. Sverige har inte råd att tacka nej till tusentals nya arbetstillfällen av ideologiska skäl.
Möjligheter för arbeten med höga löner i Sverige
Samtidigt som förutsättningar skapas för nya arbeten i tjänstesektorn måste politiken inriktas på att skapa förutsättningar för fler företag som kan bära höga löner och därmed utgöra grund för hög välfärd i Sverige. Detta förutsätter en produktion med högt förädlingsvärde och långtgående kundanpassning av produkterna, hög produktivitet och produkter med högt kunskapsinnehåll som väl klarar konkurrensen på exportmarknaden. Det är nödvändigt att vända trenden med fallande teknikinnehåll i svensk export. Utan att detta sker kan inte höga priser för svenska varor motiveras och då kan de lönelägen vi vant oss vid inte längre försvaras. Dessutom krävs ständig fokusering på produktivitetshöjande åtgärder i företagen.
Sverige är, om ingenting görs, på väg att bli ett industriellt låglöneland. Lönen per arbetad timme för vuxna arbetare var 49,47 kr i Sverige 1985. Samma år låg motsvarande lön för en tysk arbetare på 47,21 kr per timme. 1994 hade relationen förändrats. Den tyska lönen var då 116,68 kr per timme jämfört med 85,32 kr i Sverige.
Nyföretagande
Ett starkt nyföretagande är viktigt för ekonomin som helhet. De nya företagen höjer konkurrenstrycket på existerande marknader och kan också etablera nya marknader. De nya företagen tar oftare vara på innovationer än mogna företag. De bygger inte sällan sin affärsidé på nya sätt att organisera produktionen. De tillför landet nya arbetstillfällen med nya anställningsformer.
Det svenska nyföretagandet är lågt jämfört med övriga OECD-länder. EU- kommissionen - Europe´s 500 Dynamic Entrepreneurs, The Job Creators - har nyligen redovisat att endast en mycket liten andel av Europas mest expansiva företag finns i Sverige. Både Norge och Danmark har fler. Det har helt enkelt inte funnits ett klimat som uppmuntrat startande och drivande av självständigt ägda företag, som kunnat expandera kraftigt. De flesta nya företag växer långsamt och utslagningen är stor under de första åren. Hälften av företagen har enbart en anställd under det första året. Efter 15 år har bara 10-20 procent växt till 20 medarbetare.
De första åren är svåra. Endast hälften av alla nystartade företag är kvar efter fem år. Ser man till nya industriföretag finns blott 40 procent kvar efter tio år på marknaden. Få nya företag växer snabbt de första åren. Det krävs alltså en betydande ökning av nyföretagandet och bättre villkor för nystartade företag för att ett tillräckligt stort antal varaktiga företag skall bli resultatet.
Att starta företag är sällan särskilt lönande de första åren. Bara 25 procent av de nya företagarna tjänar mer än 100 kronor per timme. Arbetstiden är lång. Nära 20 procent av dem som startar företag har invandrarbakgrund. Detta innebär att relativt sett fler invandrare än svenskar startar företag. Få av de nya företagen är primärt exportföretag. Åtta av tio finns inom den inhemska privata tjänstesektorn. Offentliga stödåtgärder har begränsad betydelse för de nya företagens finansiering. Eget kapital och banklån är viktigast.
Trösklarna för nyföretagande måste minskas. Det avgörande för ett ökat företagande är ett väl fungerande generellt näringsklimat. Inga stödåtgärder kan kompensera för ett för högt skattetryck, för snåriga regler eller ogina attityder till företagande. Tvärtom måste ett klimat skapas där det ses som berömvärt och naturligt att bli sin egen, där företagaren känner tillförsikt i att få behålla frukterna av sina insatser. Det är också viktigt att stötta unga människors kunskaper om företagande. Projekten med Unga Företagare i gymnasieskolorna är ett utmärkt arbetssätt, som bör uppmuntras. Verksamheten med särskilda Nyföretagarcentrum runt om i Sverige bör också uppmuntras.
Konkurrenskraftiga skattevillkor
Sunda statsfinanser och sänkta skatter
Fler nya och växande företag kräver att ekonomin i stort fungerar väl och att de offentliga finanserna är i god ordning. Den bästa näringspolitiken är en stram ekonomisk politik som håller nere statens utgifter. Det är bara en sådan politik som kan skapa förutsättningar för långsiktigt låg inflation och låga räntor. Genom en god hushållning i förening med lägre skatter kan statsfinanserna varaktigt förbättras samtidigt som arbetslösheten minskas och den enskilda människans rådighet över den egna tillvaron stärks. Sänkta skatter ökar utrymmet för det företagande Sverige såväl behöver.
Regeringen har höjt skatterna med sammanlagt 80 miljarder de senaste två åren. Merparterna av höjningarna har lagts på arbete och företagande. Resultatet är stagnerande efterfrågan på hemmamarknaden och en åter ökande arbetslöshet.
Skuldsanering, minskade offentliga utgifter och skattesänkningar måste gå hand i hand om politiken skall kunna bli framgångsrik. Vi förordar kraftiga skattesänkningar för företagen och företagarna samtidigt som vi i vår ekonomisk-politiska motion föreslår utgiftsminskningar som finansierar skattesänkningen och leder till ett starkare budgetsaldo.
Strukturen för det svenska näringslivet är väl känd men i ett avseende skiljer sig Sverige från andra länder. Det gäller avsaknaden av många expansiva företag där en entreprenör står i centrum. Det finns exempel på sådana företag, men de är alltför få.
Förändringarna av skattesystemet bör leda till ett enklare och mer lättöverskådligt skattesystem. Samtidigt är det viktigt att förenklingarna inte leder till ökat skattetryck och ökade utvecklingssvårigheter för företag i speciella situationer.
I det följande beskrivs några av de skatteförändringar som främst berör företagssektorn och som vi bedömer vara de för närvarande mest angelägna för att på nytt skapa förutsättningar för företagande och tillväxt i Sverige.
Slopad dubbelbeskattning
Skattekostnaden för företagens lånade kapital är i dag 30 procent, medan skattekostnaden för att skaffa eget kapital för aktiebolag är cirka 50 procent. Samtidigt är det egna, riskbärande kapitalet i bolagen grunden för att över huvud taget kunna få tillgång till komplettering i form av lånat kapital.
Den borgerliga regeringens reformer på detta område har fått ligga kvar för handelsbolag och enskilda firmor, där skatten är 30 procent. De flesta expanderande företag väljer emellertid aktiebolagsformen. Den höga skatten för just dessa företag slår därför dubbelt. Beskattningen av det egna och det lånade kapitalet bör givetvis vara neutral - i vart fall får inte det riskbärande kapitalet diskrimineras.
Den borgerliga regeringen avskaffade dubbelbeskattningen av utdelade och kvarhållna vinster, vilket sedan återställdes av den socialdemokratiska regeringen. Det var en felaktig åtgärd som försämrar svenska företags konkurrenskraft. Nu aviserar regeringen förslag om en modifierad form av enkelbeskattning. Det är bra att insikten om nödvändigheten att införa enkelbeskattning sprider sig. Samtidigt beklagar vi att regeringen inte vill ta steget fullt ut och införa enkelbeskattning för alla företag. Risken är att det uppkommer snedvridningar och gränsdragningsproblem med regeringens förslag. Riksdagen bör besluta att den dubbla beskattningen av riskkapital bör slopas med verkan från den 1 januari 1997. Den teknik som bör väljas är den som tillämpades 1994 och som innebar att reavinster schablonmässigt togs upp till halva värdet vid beskattningen.
Lindrade regler för fåmansbolag
En viktig grupp av företag är de små växande aktiebolagen som ägs av en eller ett fåtal personer. I syfte att undvika att aktiebolagsformen utnyttjas för att omvandla arbetsinkomster till kapitalinkomster har omfattande spärregler införts för fåmansbolag. Utgångspunkten är att man för varje bolag definierar en "normal" avkastning, vilken får betraktas som utdelning. All vinst på investerat kapital som överstiger denna av staten accepterade avkastning beskattas som arbetsinkomst med skattesatser på uppemot 70 procent.
Denna ordning innebär att särskilt snabbväxande, vinstrika mindre företag, som skulle ha stora förutsättningar att expandera också vad gäller antalet arbetstillfällen, straffas.
Reglerna för fåmansbolag måste därför förändras. Vi anser att man bör vända på problemet och utgå från att den delägare som redovisar en rimlig arbetsinkomst skall få rätt att betrakta övrig avkastning som utdelning.
I avvaktan på en genomgripande reformering av de särskilda spärreglerna för fåmansbolag, bör riksdagen besluta om vissa förändringar som bör kunna genomföras redan vid kommande årsskifte. Företag med verksamhet som faller inom de så kallade SNI-koderna 1-5, huvudsakligen tillverkande företag, bör kunna välja en alternativ spärregel. Varje delägare som är verksam i företaget och som redovisar en skattepliktig inkomst av tjänst på minst tio basbelopp räknat för heltidsarbete bör kunna få övrig inkomst från bolaget beskattad som kapitalinkomst.
Breddat riskkapitalavdrag
Det är en viktig uppgift att så snart som möjligt skapa neutrala och rimliga regler för beskattningen av kapitalavkastning. Det kan inledningsvis kräva särskilda stimulansregler för att förmå betydligt fler att direkt eller indirekt spara i form av riskkapital. Det så kallade riskkapitalavdraget, som regeringen införde, och som man nu avser avskaffa är synnerligen begränsat och har bara en varaktighet på två år.
Det finns anledning att under en övergångsperiod ha ett riskkapitalavdrag med längre varaktighet, åtminstone fem år. Riskkapitalinvesteringar genom förmedlare i form av fonder eller bolag skall också berättiga till avdrag. Det gör att fler kan vara beredda att satsa genom en bättre möjlighet till riskspridning.
Lagstiftningen om riskkapitalavdrag förlängs i tre år utöver vad som nu gäller och de diskriminerande reglerna om likviditet och uthyrning undanröjs. Samtidigt höjs beloppsgränsen till 300 000 kronor och möjlighet införs till indirekta investeringar genom särskilda riskkapitalföretag. Riksdagen bör besluta om att dessa förändringar skall träda i kraft vid det kommande årsskiftet.
Möjligheterna att inrätta ett permanent riskkapitalkonto bör studeras. Fysiska personer skulle, upp till en viss nivå, ha rätt att investera i direktägda aktier och avdrag medges vid kapitalinkomstbeskattningen av investeringen och beskattning ske vid varje uttag från riskkapitalkontot. I en situation med enkelbeskattning är redan utdelningsinkomster på aktierna beskattade. Enligt vår mening bör därmed heller inte någon realisationsvinstskatt tas ut förrän då uttag från kontot beskattas.
Ett särskilt problem när det gäller kapitalbildning och riskkapital- försörjning är de teknikföretag vars risknivå är mycket hög. Här kommer fortsättningsvis statliga medel genom NUTEK att vara ett nödvändigt inslag. Det bör emellertid också utredas huruvida det finns andra möjligheter än riskkapitalavdrag (alternativt riskkapitalkonto) som kan underlätta den privata riskkapitalbildningen för just dessa företag.
Inkomst av royalty för uppfinnare
Det är enligt vår mening viktigt att miljön för uppfinnare och innovatörer är god. Det finns i dag vissa möjligheter att fördela inkomster över tiden genom speciella avsättningar. Enligt vår mening bör det emellertid vara möjligt att införa regler som gör att uppfinnare och innovatörer kan beskatta inkomster av royalty som utgår från patent i inkomstslaget kapital.
Uppfinnare och innovatörer bör ges rätt att ta upp inkomster av royalty som grundas på patent som kapitalinkomst, vilket innebär 30 procents skatteuttag. De nya villkoren bör gälla från den 1 januari 1997.
Slopad förmögenhetsskatt
I dag betalar cirka 400 000 personer förmögenhetsskatt i Sverige. En mycket stor andel av dessa människor har blivit "förmögna" genom att taxeringsvärdet på deras bostadsfastigheter höjts kraftigt. Förutom förmögenhetsskatt har detta lett till en hög fastighetsskatt. I ett annat sammanhang föreslår vi en sänkning av fastighetsskatten.
Många svenskar som byggt upp företag som givit tusentals arbetstillfällen har till följd av bland annat den höga förmögenhetsskatten emigrerat med sin kompetens, sitt entreprenörskap och sin inspirationsförmåga.
Förmögenhetsskatten, som är en extra skatt på avkastning av kapital, motverkar den nödvändiga kapitalbildningen. Den belastar skilda tillgångar olika hårt, vilket bidrar till snedvridningar som försämrar ekonomins funktionssätt. Förmögenhetsskatten bör avskaffas från och med den 1 januari 1997.
Sänkt kapitalskatt
Under föregående mandatperiod beslöt riksdagen på förslag från den dåvarande regeringen att skattesatsen för kapitalinkomster skulle sänkas till 25 procent från och med 1995. Detta beslut upphävdes av den nytillträdande socialdemokratiska regeringen, som införde en skattesats på 30 procent. I ett internationellt perspektiv och vid rimliga räntenivåer är en sådan skattesats för hög.
Med varaktiga låga räntor och en inflation som ligger inom Riksbankens ram bör emellertid kapitalinkomstskatten sänkas ned mot 15-20 procent. Detta bör ske successivt, men redan från den 1 januari 1997 bör skattesatsen sänkas till 25 procent.
Nuvärdesavskrivning
Företagsskattereglerna är efter den reform som företogs i bred enighet med verkan från 1991 internationellt konkurrenskraftiga. De förenklades ytterligare under den föregående mandatperioden. Med tanke på de stora ackumulerade vinster som finns i vissa företag vore det emellertid rimligt att införa rätt till nuvärdesavskrivning. Denna bör i första hand avse maskiner och motiverade inventarier.
Det bör övervägas att införa motsvarande regler även för byggnader. På så sätt kan företag redan från början se de ekonomiska konsekvenserna av en investering genom att det ackumulerade nuvärdet av de normala avskrivningarna kan skrivas av omedelbart. Rätt till nuvärdesavskrivning av investeringar i maskiner och inventarier med 90 procent av avskrivnings- underlaget bör införas fr.o.m. den 1 januari 1997.
Regler för avsättning till periodiseringsfond
I proposition 1995/96:222 aviserades en begränsning av rätten till periodiseringsfonder till företagen. I proposition 1996/97:1 nämner regeringen återigen att detta förslag under hösten kommer att läggas fram för riksdagen.
I samband med den borgerliga regeringens skattereformer för företagandet 1994 infördes en ny och enklare reserveringsmöjlighet - rätt till avsättning till s.k. periodiseringsfonder. Detta var ett önskemål särskilt från mindre och medelstora företag. När regeringen nu vill ändra på spelreglerna, så visar det en bristande respekt för ett av de tydligaste önskemål som företagarna ständigt återkommer till, nämligen kravet på långsiktighet i beslutsfattandet.
Driver man ett företag, så är det en långsiktig investering och personlig arbetsinsats. I det läget är det nödvändigt, inte bara med skatteregler som främjar tillväxt och företagande, utan också med kontinuitet. Vi anser att nuvarande möjlighet till avsättning till periodiseringsfonder skall finnas kvar, och avvisar därför regeringens förslag i detta avseende.
Ändrade regler för momsuppbörd
De förändrade reglerna för momsuppbörd är felaktiga av flera skäl. De förkortade kredittiderna skapar stora likviditetsproblem för många företag. Dessutom är det principiellt fel att behöva förskottsbetala moms till staten, vilket kan bli fallet för många företag med dagens regler.
Moderata samlingspartiet motsatte sig de förändrade reglerna för momsuppbörd när de infördes, även mot bakgrund av det planerade införandet av ett s.k. skattekonto. Skattekontot kommer att innebära att regelverket återigen ändras. Vi förväntar oss ett förslag från regeringen avseende skattekontot. I det sammanhanget vill vi se en lösning där alla företag får samma kredittider. De skall vara väl tilltagna, så att de uppfattas som ekonomiskt rimliga. Det innebär att de bör vara längre än vad dagens regler medger.
Skattebetalningsutredningen föreslår att den 12 i andra månaden efter redovisningsperioden skall vara förfallodag för moms. Detta datum är rimligt om det gäller för alla företag oavsett nivån på omsättningen, samt att förfallodagen avser inbetalningsdag och inte tidpunkt för när betalningen skall vara staten tillhanda.
Ett färdigt förslag om skattekonto, som omfattar alla skatter, måste utformas så att de brister som påtalats i nuvarande regler för uppbörd av mervärdesskatt undanröjs. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Skattereduktion på vissa tjänster åt hushållen
Den höga beskattningen på arbete förorsakar särskilt stora probem vad gäller sådana tjänster som efterfrågas av hushållen. Dessa tjänster är oftast av sådan karaktär att det finns alternativ till att anställa någon eller att anlita ett företag för att utföra arbetet. Resultatet blir då att man endera utför arbetet själv, låter någon göra det "svart" eller avstår. I samtliga fall skapas hinder för arbete som skulle bli utfört och därmed minska arbetslösheten. De förslag vi redovisar i denna motion vad gäller en generell sänkning av skatten på arbete ökar de enskilda hushållens möjligheter för att efterfråga tjänster. Fortfarande kvarstår emellertid så stora skattekilar att någon nämnvärd effekt sannolikt inte uppkommer i detta avseende. Det är därför nödvändigt att i ett första steg av en ännu i kraftigare generell sänkning av skatten på arbete genomföra selektiva åtgärder så att skatten på arbete sänks kraftigt för tjänster med stort arbetsinhåll som efterfrågas av enskilda hushåll. Det kan exempelvis gälla barn- och äldreomsorg, reparation av egna bostäder och andra tjänster som underlättar förvärvsarbetet.
Vi har tidigare föreslagit en skattereduktion för rena hushållstjänster med 50 procent av betald arbetskostnad. Vid riksdagens behandling av våra och andra partiers förslag till åtgärder för att skapa förutsättningar för expansioner och fler arbetstillfällen samordnade vi vårt förslag med Folkpartiet och Kristdemokraterna och föreslog en skattereduktion på 30 procent och att arbetsgivaravgifterna samtidigt slopades. Detta förslag bör genomföras omedelbart. Frågan om sänkt skatt för reperartion och underhåll av bostäder kräver förslag från regeringen.
Representationsavdrag
I proposition 1996/97:12 lägger regeringen nu fram det tidigare aviserade förslaget om reducerad avdragsram för representation från 180 till 90 kronor per person och måltid. Förslaget riskerar att motverka sitt syfte av flera skäl. Restaurangnäringen är en väsentlig del av den privata tjänstesektorn, med en lönsamhetsnivå som gör branschen mycket känslig för den typ av förändringar som nu är aktuella. Denna sektor är personalintensiv och generar många arbetstillfällen.
Det är sannolikt att många företag kommer att ändra sina interna representationsregler och i stor utsträckning genomföra representation i egna lokaler med egen personal. Till den del lönekostnaderna för anställd personal avser sådan representation är de formellt inte avdragsgilla, men i realiteten kommer inte detta att kunna kontrolleras.
Den föreslagna förändringen kommer sannolikt att i väsentlig grad skada förutsättningarna för branschen att bibehålla, respektive skapa nya arbetstillfällen inom den privata tjänstesektorn. Riksdagen bör avslå regeringens förslag i denna del.
Koldioxidskatt
Regeringen föreslår (proposition 1996/97:29) att koldioxidskatten skall höjas från 25 till 50 procent av den generella nivån för bränslen som förbrukas vid industriell verksamhet eller yrkesmässig växthusodling. Föslaget bör avvisas. Det är anmärkningsvärt att regeringen lägger fram detta förslag trots invändningar från Lagrådet, som har ifrågasatt det lämpliga i att föra fram ett förslag vars slutliga utformning och genomförande är beroende av utfallet av EG- institutionernas granskning.
Utöver invändningar av principiell natur drabbas svensk industri av försämrade konkurrensförhållanden. Förslaget läggs vidare fram innan Skatteväxlingskommitténs förslag färdigställts. Återigen visar det sig att regeringen lägger fram skatteförslag utan konsekvensanalys kring industrins och växthusnäringens framtida konkurrenskraft.
Slopad dieseloljeskatt på arbetsredskap
I jämförelse med andra länder har det svenska jordbruket i vissa avseenden hamnat i ett läge där skatten blir högre och i vissa fall väsentligt högre än i konkurrentländerna. Den utvecklingen försvårar för svenskt lantbruk att konkurrera på lika villkor med lantbruket i andra EU-länder. De regler som infördes 1995 och som innebar att den lägre drivmedelsbeskattningen för arbetsredskap slopades har inneburit en kostnadsfördyring som är till stor nackdel för framför allt jordbruksföretagen, men även för andra företag som har arbetsredskap i sin produktion.
Det finns starka skäl som talar för att återinföra regler om skilda skattesatser för de fordon som fungerar som arbetsredskap i förhållande till den övriga fordonsparken. De fordon som enligt de tidigare reglerna var föremål för en lägre drivmedelsbeskattning utnyttjar inte det allmänna vägnätet på samma sätt som övriga fordon. Det skälet är fortfarande giltigt, varför vi anser att en differentierad drivmedelsskatt bör återinföras på arbetsredskap. Därutöver finns det anledning att förutse möjligheter till att bibehålla och skapa flera arbetstillfällen i en sektor som annars riskerar att bli utkonkurrerad av företag i utlandet som har en betydligt lättare skattebörda att bära.
Riksdagen bör besluta att återinföra de regler som gällde före 1995 avseende dieseloljebeskattning av arbetsredskap.
Sänkta socialavgifter
Regeringen föreslår (proposition 1996/97:21) en nedsättning av socialavgifterna. Konstruktionen innebär att avdraget maximalt kan uppgå till 30 000 kronor per år. Det är bra att regeringen inser att alltför höga sociala avgifter utgör ett hinder för expansion i företagen och ökad sysselsättning. Den föreslagna sänkningen är emellertid alltför begränsad för att ha någon avgörande effekt på sysselsättningen. Det kan dessutom uppkomma snedvridningar genom att man strävar efter en uppdelning av en existerande verksamhet på flera olika företag.
Vi föreslår i annat sammanhang att redan beslutade och kommande höjningar av egenavgifterna undanröjs. Det är ett bättre sätt att generellt sänka arbetskraftskostnaderna. Riksdagen bör därför avslå regeringens förslag.
Särskild löneskatt på vinstandelsmedel
Regeringen föreslår (proposition 1996/97:21) att en särskild löneskatt tas ut på bidrag som en arbetsgivare lämnar till en vinstandelsstiftelse. Vi avvisar även detta förslag, eftersom det finns goda skäl som talar för vinstandelsstiftelser i företagen. Det är viktigt att det kan ges möjlighet för alla anställda att på detta vis få ett ekonomiskt utbyte som är relaterat till graden av framgång i företagen. Det finns flera exempel på vinstandelsstiftelser i svenskt näringsliv.
Förlängd arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen
Vi avvisar förslaget att förlänga arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen. Det leder till ökade risker och ökade svårigheter för företagare att anställa medarbetare. Riksdagen bör avslå förslaget.
Rekonstruktion av företag
Statens privilegium i form av förmånsrätt för skatter vid företagskonkurser bör avskaffas. Det skulle leda till omedelbara förbättringar av förutsättningarna för företagandet.
Vi anser att skatteförmånsrätten är en väsentlig omständighet när företag skall räddas genom en rekonstruktion. Ett mer jämbördigt regelsystem för samtliga fordringsägare, inklusive staten, skulle vara till fördel för alla parter. Om staten tvingades att bevaka sina fordringar på samma villkor som fordringsägare skulle dessutom fler oseriösa företagare kunna upptäckas snabbare än i dag. Skatteförmånsrätten bör därför tas bort.
En fungerande arbetsmarknad
De arbetsrättsliga reglerna
Det finns en målkonflikt mellan arbetsmarknadspolitiken och näringspolitiken. För att finansiera de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har regeringen höjt skatterna på företagande och arbete, samt lånat pengar. När förutsättningarna för existerande och nya arbeten skattas sönder skapas en ond cirkel. Skatterna höjs för att finansiera arbetsmarknadspolitiken och statens alltför stora utgifter, vilket försämrar Sveriges konkurrenskraft och förutsättningarna för företagen varpå arbetslösheten växer, vilket leder till krav på ännu större statliga åtaganden.
Det föreligger också betydande konkurrenssnedvridningar orsakade av den socialdemokratiska modellen för arbetsmarknadspolitik. Arbetsmarknads- politiska stöd till företag snedvrider konkurrensen. I en del fall medverkar stöden till att flytta arbetstillfällen från ett företag på en ort till ett företag med statliga stöd på en annan ort. I några fall bidrar stöden till att oseriösa företag slår ut seriösa konkurrenter.
Den svenska arbetsmarknaden är extremt reglerad. Reglerna utgörs delvis av lagstiftning, men också av ett nät av kollektiva avtal mellan arbetsmarknadens huvudorganisationer. Det totala regelverket blir för många företagare nästan omöjligt att genomskåda. Arbetsrätten bidrar till att i onödan öka företagens osäkerhet och verkar därmed avhållande på företagens benägenhet att nyanställa. Gör man en resurs dyr eller svåråtkomlig genom omfattande regleringar, så kommer efterfrågan på den att minska.
Den stela arbetsrätten innebär ett av de allvarligaste hindren för företag att växa och utvecklas i Sverige. I synnerhet gäller detta för mindre företag, som inte kan avsätta särskilda resurser för att hantera arbetsrättsliga frågor. Mindre företag är därtill mer beroende av att alla medarbetare fungerar i sina roller.
Arbetsmarknaden behöver reformeras så att medarbetare och företag ges ett vidsträckt eget ansvar för sina gemensamma angelägenheter. Arbetsmarknadens parter bör bli stödjande organisationer för enskildas personliga strävanden, snarare än bärare av egna rättigheter. En sådan utveckling gör Sverige rikare. Förändringarna skall alltså inte ses som något påtvingat och oönskat utan snarare som ett sätt att frigöra mänsklig förmåga och utvecklingspotential.
I detta syfte vill vi förorda en radikal förenkling av den lagstiftning som i dag reglerar förhållandena mellan medarbetare och arbetsgivare. Merparten av den arbetsrättsliga lagstiftningen bör enligt vår mening ersättas med ett fåtal stadganden som alltid skall iakttas i anställningsförhållanden. Till dessa skall den enskilde personligen, eller den organisation till vilken denne uppdragit att föra talan, kunna förhandlingsvägen addera andra villkor av betydelse. De förändringar vi förordar innebär bl.a. att de omdiskuterade turordningsreglerna avskaffas. En sådan förändring understryker att varje medarbetare är unik och skall behandlas därefter. Att en uppsägning får ske endast när det föreligger saklig grund är en viktig rättssäkerhetsfråga. En regel av denna innebörd bör ingå i den grundläggande lagstiftningen.
Den enskilde skall naturligtvis kunna överlåta åt t.ex. en facklig organisation att företräda hans intressen. Det sker emellertid i så fall på den enskildes uppdrag och på de villkor han själv anger. Valet av organisation behöver inte heller styras av branschtillhörighet eller utbildningsbakgrund. Begrepp som arbetare eller tjänsteman, huvudorganisation och kollektivavtalsområde förlorar alltmer sin relevans.
Medan en mer genomgripande reform förbereds bör de förändringar av arbetsrätten som gällde till den 31 december 1994 återintroduceras. Det innebär bl.a. att provanställning underlättas, att turordningsreglerna blir något mindre rigida samt att entreprenader underlättas.
I en särskild partimotion om de nya villkoren på arbetsmarknaden redogör vi närmare för den omfattande liberalisering av dagens arbetsrättsliga lagstiftning som vi föreslår.
Lönebildning
Lönebildningen och fackets dominerande ställning var en av huvudorsakerna till de återkommande kostnadskriserna under 1970- och 1980-talen. Facket pressade fram lönelyft som inte motsvarades av produktivitetsförbättringar i företagen och skapade därmed ett ohållbart konkurrensförhållande för svenska företag relativt utländska konkurrenter. Centrala uppgörelser kom att kompletteras av lokala, vilket lade grunden för löneglidning. Sammantaget skapades en situation där ingen kände sig ha ansvar för lönerörelsernas resultat, vilket ledde till att Sverige stegvis blev fattigare relativt omvärlden.
Vi är övertygade om att en mera varierad lönesättning är nödvändig, om alla de arbetsuppgifter som kan behöva utföras också skall komma till stånd på en öppen marknad. En mer dynamisk lönesättning kommer dessutom att förstärka den enskildes motiv för att utveckla sig själv och sin förmåga i arbetslivet.
Vi vill etablera en ordning där den enskilde själv avgör huruvida han eller hon i lönehänseende önskar vara företrädd av den fackliga organisationen - respektive arbetsgivare av arbetsgivarorganisation - eller vill svara för förhandling och uppgörelse på egen hand. Praktiskt innebär detta att kollektivavtalens räckvidd begränsas till att omfatta dem som uttryckligen valt att bli företrädda på detta sätt.
Stärk medarbetaren
Ett resultat av den ekonomiska utvecklingen är, att medarbetarnas kunnande, engagemang och ansvarstagande ökat i betydelse. Medarbetarnas kompetens kan sägas vara företagens viktigaste konkurrensmedel idag. Det är positivt att personlig utveckling, kunnande och initiativförmåga står i centrum. Människor är inte direkt utbytbara som i industrins barndom. Varje medarbetares insatser påverkar företagets resultat.
Förändrad organisation av produktionen, snabbare genomloppstider och växande förädlingsvärde genom forskning och utveckling gör, tillsammans med utbildningsinvesteringar, att industriproduktionen blir relativt sett mindre kapitalintensiv. Den växande betydelsen av kompetenshöjning och utbildningsinvesteringar understryker vikten av ett skattesystem som möjliggör egenfinansierade investeringar.
Nya former för arbetsorganisation ökar vikten av välutbildade medarbetare. Arbetsgrupperna i industriproduktionen har inte sällan direktkontakt med kunder utomlands. Baskunskaperna blir viktigare. Detta ställer inte bara krav på språkkunskaper, utan på initiativförmåga och eget ansvarstagande. Den nya tekniken kräver också högre kunskapsbakgrund och vana bl.a. vid datorer.
Sverige har för få högskoleutbildade. I synnerhet gäller detta människor med examen från teknisk och naturvetenskaplig utbildning. Det svenska högskolesystemet har varit anpassat till den offentliga sektorns krav, inte för näringslivet. Ett närmare samarbete mellan högskola och näringsliv är nödvändigt, liksom fria högskolor.
Den enskilda människans trygghet vilar i stor utsträckning på den egna förmågan och skickligheten. Medarbetarens utbildningsmöjligheter måste därför förbättras genom förändringar i utbildningssystemet.
Finansieringen av grundskolan, gymnasiet och den eftergymnasiala utbildningen bör utformas som en skolpeng. Det innebär att elever och studenter, respektive skolor, universitet och högskolor i direkta relationer med varandra svarar för goda studieresultat. Kommunerna kan uppträda som utbildningsanordnare i konkurrens med andra.
För kompetensutvecklingen efter ungdomsutbildningen utvecklas konton, knutna direkt till den enskilde. Kontot upprättas endast om den enskilde själv så önskar och medlen på kontot disponeras efter den enskildes eget ställningstagande. Uppbyggnaden av kontot sker genom avsättningar av den enskilde själv samt av dennes arbetsgivare. Staten bidrar genom att medge rätt till avdrag såväl för den personliga avsättningen som för den avsättning som görs av arbetsgivaren.
Skolan måste förnyas i grunden. En målmedveten inlärning måste inledas tidigare än idag. Undervisningsmiljön måste förnyas bl.a. med informationsteknikens hjälp.
En större andel unga måste genomgå eftergymnasial utbildning. Denna måste emellertid kunna vara av mycket skiftande karaktär. All eftergymnasial utbildning skall inte vara akademisk och all akademisk utbildning kan inte vara likvärdig. Sverige måste ägna särskild möda åt de allra mest framstående för att klara den internationella konkurrensen. En ny form för mera avancerad yrkesutbildning är nödvändig om industrins kompetenskrav skall kunna tillgodoses.
I en särskild partimotion om utbildning beaktar vi dessa frågor närmare.
En sund konkurrens
Ökad konkurrens för tillväxt och nya jobb
Bryt de offentliga monopolen
En alltför stor del av den svenska ekonomin är avskärmad från konkurrens. Här återfinns inte minst den offentliga sektorn. Dåligt fungerande konkurrens kostar årligen det svenska folkhushållet omkring 180 miljarder kronor. Politiken måste därför inriktas på att öka konkurrensen och konkurrenskraften genom att konkurrensutsätta hela den svenska ekonomin. Den konkurrensutsatta sektorn i Sverige är liten. Omkring 80 procent av ekonomin har stått vid sidan av full internationell konkurrens.
I stat, kommuner och landsting bedrivs betydande verksamheter som kan och bör konkurrensutsättas. I princip bör all verksamhet som inte är myndighetsutövning utsättas för konkurrens. Vi föreslår att kommunerna åläggs att upphandla i konkurrens.
Genom att öppna tidigare monopoliserad offentlig tjänsteproduktion för konkurrens kan nya företag skapas och samhällets kostnader sänkas. Inom en övervägande del av den offentliga sektorn har endast marginella andelar av verksamheten konkurrensutsatts. Enligt Industriförbundet var 1995 endast 12 procent av daghemmen enskilt drivna, 4 procent av äldreomsorgen och 3 procent av hemtjänsten.
Ett flertal studier som gjorts på uppdrag av ESO tyder på att produktiviteten i olika delar av den offentliga sektorn i genomsnitt minskade med 2-3 procent per år under 1960- och 1970-talen, dvs. med ca 25 procent under en tioårsperiod. Det finns alltså en betydande möjlighet att förbättra verksamheten genom ökad konkurrens.
Skärpta krav på konkurrens
Drygt hälften av alla anmälningar till Konkurrensverket riktar sig mot kommuner, landsting och statliga organ. En del handlar om hur framförallt kommuner och landsting gynnar sina egna förvaltningar och bolag vid upphandlingar. Men en allt större del gäller den offentliga sektorns expansion på den öppna marknaden. De riktar sig emot att skattesubventionerade kommunala bolag med dumpade priser konkurrerat ut privata småföretagare. Verkets möjlighet att ingripa med hjälp av konkurrenslagen kunde vara bättre. Den lagen gäller företag och är inte tillämplig för den offentliga sektorns konkurrenssnedvridning.
Enligt Konkurrensverkets mening är det en icke utvecklad kostnadsredovisning, i kombination med att offentlig verksamhet normalt garanteras av skattemedel, som utgör de främsta skälen till klagomål mot offentliga aktörers prissättning vid konkurrens med privata företag. Verksamheten bör därför bolagiseras som ett steg mot att kunna säljas, t.ex. till de anställda. Statligt, kommunalt eller landstingskommunalt företagande kan aldrig fullt ut förenas med en sund och rättvis konkurrens.
En lag om konkurrensneutralitet vid offentlig prissättning bör införas med krav på att offentlig näringsverksamhet skall redovisas skild från annan verksamhet.
När det gäller ärenden som anmälts till Konkurrensverket har det i flera fall varit omöjligt att överklaga driften av näringsverksamhet i offentlig regi då verksamheten inte grundar sig på formella beslut, utan startats genom informella beslut med hjälp av resurser som står den offentliga sektorn till förfogande.
Det bör i lagen om offentlig upphandling införas en regel som gör offentlig näringsverksamhet olaglig om den inte beslutats formellt av stat, kommun eller landsting. Lagen om offentlig upphandling behöver kompletteras så att det införs lagkrav på att all verksamhet där förutsättningar för konkurrens finns skall upphandlas även i förvaltningsform om någon så begär. Privata entreprenörer ska ha rätt att utmana den offentliga sektorn.
Möjligheterna för kommuner och landsting att bedriva näringsverksamhet bör begränsas kraftigt. Regeringen bör därför ges i uppdrag att se över kommunallagen i detta syfte och återkomma med förslag till lagstiftning. Reglerna för vad som är tillåten och otillåten kommunal verksamhet måste förtydligas.
I vissa fall tycks myndigheters agerande främst syfta till att öka myndighetens intäkter. Det gäller t.ex. när kommunala aktörer säljer tjänster på den konkurrensutsatta marknaden utan att låta den delen av verksamheten som tillhandahålls egen kommun eller eget landsting utsättas för konkurrens. Krav bör därför ställas på att den egna verksamheten måste utsättas för konkurrens innan tjänster får erbjudas den öppna marknaden.
Konkurrenslagen kan sällan användas eftersom myndighetens ifrågasatta beslut eller agerande inte varit ett led i en företagarroll, vilket är en förutsättning för att tillämpa lagen. Det gäller t.ex. vid myndigheters stödgivning eller vid myndigheters upphandlande. Detsamma gäller när myndigheter eller deras bolag konkurrensutsätter egen verksamhet genom anbudstävlan och där egen regienhet deltar med eget anbud. Egenregienhetens anbud kan anses likställt med interna inköp varför eventuell underprissättning faller utanför konkurrenslagen. Myndigheters inköp från egenregiverksamhet kan heller inte prövas enligt lagen om offentlig upphandling. Konkurrenslagen bör därför utvidgas till att gälla även när myndighetens beslut inte varit ett led i en företagarroll, t.ex. stödgivning, samt till att gälla vid interna köp.
Det är vidare oklart om lagen om offentlig upphandling är tillämplig om ett anbudsförfarande avbryts. Lagen bör därför kompletteras med att krav på affärsmässighet även ska gälla vid avbrytande av upphandling. Lagen om offentlig upphandling bör även ändras till att gälla även inköp från egenregiverksamhet.
Konkurrensverket bör stärkas. Myndighetens roll är mycket viktig då frågan om en sundare konkurrens i den monopolbetonade servicesektorn är av avgörande betydelse för företagsklimatet.
I en särskild kommittémotion om konkurrensfrågor redogör vi närmare för våra förslag till ändringar i regelverket på konkurrensområdet.
Privatisera offentliga företag
All konkurrensutsatt verksamhet bör drivas i privat regi. Även monopolbetonade verksamheter bör bedrivas i privat regi genom konkurrensutsatta upphandlingar. Staten skall ansvara för att upprätta och upprätthålla marknadens spelregler, men avhålla sig från att agera som ägare av företag på marknaden.
Genom privatiseringar av offentligt ägda företag renodlas statens och det civila samhällets skilda verksamhetsområden. Detta lägger grunden till en bättre fungerande marknadsekonomi, ett spritt privat ägande grundat på kompetens och marknadsekonomiska principer samt konkurrens på lika villkor.
Ett privat ägande av företagen är bäst för såväl företagen som deras anställda. Såväl internationella som nationella erfarenheter stöder detta. Det har visat sig att privatiserade företag i många fall blir mer lönsamma och att de har en större förmåga att expandera.
Offentligt ägande av företag är en subvention av verksamheten, då företagens kapital ytterst är garanterat av skattebetalarna. Villkoren för krediter påverkas av ägarens styrka. Privatisering av statliga företag är ett sätt att skapa sundare konkurrens i näringslivet.
Vi föreslår att privatiseringarna av offentliga bolag och verksamheter, som nästan helt avstannat de senaste åren, återupptas. De skall syfta till att skapa fungerande ägarstrukturer i bolagen, långsiktigt bredda riskkapital- marknaden, stärka statskassan samt renodla statens roll och skapa en sund och rättvis konkurrens. Ett viktigt mål är att varje enskilt företag skall bli starkare och mer konkurrenskraftigt efter slutförd privatisering än det var före densamma. Våra förslag till privatiseringar utvecklas närmare i en särskild partimotion om spridning av ägandet.
Avreglering och förenkling av företagande
Oförståelsen och ointresset för företagaren som person och småföretagandet som företeelse har gjort att Socialdemokraterna genom åren vidtagit den ena åtgärden efter den andra utan att inse effekterna på företagens och företagarnas vardagsvillkor. Företagen har ålagts en tung börda av uppgiftslämnande. Tagna var för sig har kanske många av dessa skyldigheter haft liten effekt, men helheten har sällan prövats. Nyttan av en uppgift har inte ställts mot den kostnad i tid och pengar som skyldigheten har åsamkat landets företagare.
Krångel i myndighetsrelationer och krav på allehanda uppgiftslämnande innebär en särskilt betungande uppgift för småföretagen. För många småföretagare utgör krånglet ett så stort problem att det direkt motverkar möjligheterna till expansion.
Ett visst uppgiftslämnande är en nödvändig förutsättning för att rättssamhället skall fungera, men den uppsjö av uppgiftskrav som företagarna i dag möter kan inte försvaras. Inte heller den detaljreglering av företagens verksamheter som i dag förekommer är motiverad.
Staten måste med kraft verka för avregleringar. En statlig avreglerings- delegation bör inrättas för att ge arbetet kraft. Regeringen har visat prov på en mycket ryckig politik genom att nu avisera att det avregleringsarbete som avbröts för två år sedan nu skall återupptas. En princip bör vara att varje företagsregel omprövas vart fjärde år. Under två år bör, med vissa oundgängliga undantag, all statistisk uppgiftsskyldighet för företag ställas in. Under denna tid bör en kritisk prövning göras av hela det regelkomplex som uppgiftslämnandet faller tillbaka på. Vid prövning bör erfarenheterna av den inställda uppgiftsskyldigheten tas tillvara.
Framtiden och företagandet
Energipolitik för företagande
Det finns - som framgått ovan - inga genvägar till en trygg ekonomisk framtid. Endast genom hög och uthållig tillväxt går det att lägga en stabil grund för investeringar, sysselsättning och välfärd.
Regeringar - av alla kulörer - brukar i detta sammanhang betona vikten av stabila spelregler för näringslivet och dess olika aktörer. Dagens socialdemokratiska regering utgör inget undantag. Däremot kan det ifrågasättas om regeringspolitiken någonsin i praktiken präglats av sådan ryckighet och sådana tvära kast som under innevarande mandatperiod. Inte minst gäller detta inom energipolitiken - det område där förutsebara villkor är av särskilt stor betydelse för företagens investeringsbeslut.
Under två år har regeringen ökat skatteuttaget på energiområdet på ett sätt som torde sakna motstycke. Skatter har införts, tagits tillbaka, höjts och ändrats i en tilltagande snabb takt. Detta har skett samtidigt som en gemensam nordisk elmarknad har införts och skärpt behovet av en harmoniserad nordisk skattepolitik på energi- och miljöområdet.
Regeringen har inte gjort tillräckligt för att följa upp elmarknadsreformen. Regelverket för den s.k. benchmarkingkonkurrensen, d.v.s. konkurrens genom effektivitetsjämförelse, mellan de lokala nätverksmonopolen har försummats av regeringen.
Till följd av högkonjunktur i exportindustrin, en kall vinter och liten nederbörd har det svenska elförsörjningsläget skärpts. Trots detta fortsätter regeringen att framhärda i den obegripliga ståndpunkten att Sverige bör göra sig av med fungerande elproduktion. Protester från oppositionen, ett samlat näringsliv och en samlad fackföreningsrörelse förefaller inte att göra intryck på regeringen.
Enligt vår uppfattning är energipolitiken inget självändamål. Den är tvärtom ett medel - ett redskap för att nå tillväxt och sysselsättning under miljömässigt acceptabla former. I en situation när arbetslösheten biter sig fast på allt högre nivåer blir det särskilt angeläget att utnyttja alla de resurser som står till det svenska folkhushållets förfogande.
En förtida avveckling av svensk kärnkraft riskerar att få allvarliga och långtgående följder. Redan ett beslut om avställning av en enstaka reaktor riskerar att få omedelbara konsekvenser för investeringsviljan. En sådan avställning är därför oförenlig med en politik för sysselsättning och välfärd. Särskilt oroande är detta för landets utsatta glesbyggdsregioner. När Sveriges elintensiva industri hotas att slås ut i den internationella konkurrensen på grund av höjda elkostnader, kan ingen regionalpolitik i världen kompensera för skadorna.
Forskning för utveckling
Genom insatser för forskning, utveckling och utbildning i forskarmiljöer kan de svenska företagens konkurrenskraft stärkas långsiktigt samtidigt som den svenska ekonomin får ökad attraktionskraft för investeringar i industriell verksamhet.
I internationell jämförelse satsar Sverige mindre än andra industriländer på industriellt inriktad forskning och utbildning. Statens insatser på detta område får därför inte minska. Det är också viktigt att mångfalden i finansieringen av forskningen kan bibehållas och öka, både när det gäller statligt och privat finansierad forskning.
Forskning och utbildning på högskolor och universitet är inte anpassad efter näringslivets behov. En alltför liten del av svenska forskningsresultat kommersialiseras i svenska företag. Statens insatser inom forskning, utveckling och utbildning i forskarmiljöer måste i ökad utsträckning bidra till att stimulera företagens konkurrenskraft via teknikutveckling. Målet måste vara att skapa likvärdiga eller bättre förutsättningar för företagens teknikutveckling jämfört med dem som råder i våra viktigaste konkurrentländer.
Regeringens forskningspolitik hotar en rad långsiktiga projekt inom forskning och teknikutveckling. Samtidigt hotar mångfalden att minska när det gäller finansieringen av forskningen. Vi motsätter oss därför regeringens förslag till nerdragning av forskningsanslagen inom näringslivsområdet.
I en särskild partimotion om forskning redogör vi närmare för våra förslag.
Sprid teknik och kunnande
Ett kännetecken för svensk underleverantörsindustri är att den har varit legotillverkare snarare än att tillverka egna produkter med egen utveckling. Detta förhållande måste förändras för att företagen skall kunna möta kundernas nya krav. Kunderna efterfrågar alltmer funktioner och systemlösningar vilket innebär krav på egen utveckling, eget konstruktionskunnande och ett helt annat behov av bl.a. ingenjörskraft. Behovet av omvärldsbevakning och internationellt affärskunnande ökar därmed.
Detta ställer högre krav på teknikspridning än tidigare. Detta underlättas dock av informationstekniken, IT. Genom IT kan kunskapen om ny teknik spridas på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt. Processen från tillkomsten av ny teknik till användningen av densamma i produktionen kan förkortas radikalt.
Exempelvis borde Patent- och registreringsverket, PRV, överföra alla sina patent till data. Det skulle möjliggöra sökning av viss teknik respektive av nya patent inom olika teknikområden och användningar. Att öppna PRV:s unika kompetens för företag i hela landet med hjälp av en enkel persondator kan effektivt öka teknikspridningen.
Teknikrapporterna från Sveriges tekniska attachéer skulle också kunna göras tillgängliga för en väsentligt vidare krets av läsare genom överföring till datatext. Det skulle snabbt öka kunskapen för alla med tillgång till en persondator.
En databas med aktuell forskning skulle kunna startas, exempelvis av NUTEK. Databasen bör innehålla information om var forskningen pågår, dess syfte och dess tänkbara resultat. Det skulle kunna öka kontaktytorna och kunnandet. Det är lika väsentligt här som på övriga områden att databasen blir tillgänglig över hela landet.
För att Sverige ska bli framgångrikt måste det finnas motivation för forskare och högskolor att samarbeta med entreprenörer och företagare för att skapa teknik som kan "patenteras". Det finns därför anledning att se över patenträtten.
En nationell mentorsbank med pensionerade företagare skulle kunna bistå små, växande och nya företag med kunskap och erfarenhet inom teknik, marknadsföring, IT, företagande och finansiella tjänster. Mentorer kan vara "bollplank", gå in som styrelseledamöter eller vara en form av erfarenhetsbas att ösa ur.
Europeiskt samarbete för stärkt konkurrenskraft
Inre marknad för tillväxt och konkurrens
Sverige bör inom EU verka för att den inre marknaden förverkligas fullt ut och samtidigt arbeta för att EU:s regelverk förenklas. Vidare bör Sverige med kraft påverka övriga medlemsländer så att de i dag ofullbordade delarna av den inre marknaden - liberaliseringen av transportsektorn, telekommunikationerna och energimarknaden - realiseras.
En väl fungerande inre marknad är en förutsättning för såväl ökad intern handel som en förbättring av EU:s konkurrenskraft internationellt. Med undantag för den inre marknadens genomförande har medlemsländerna huvudansvaret för de övergripande åtgärder som är nödvändiga i respektive land för att förstärka tillväxten, förbättra konkurrenskraften och stimulera företagandet.
Även om den inre marknaden är på väg att förverkligas är den långt ifrån fullbordad. Det brister när det gäller att uppnå en effektiv och uniform tillämpning av EU-reglerna i medlemsländerna. Exempelvis sker den offentliga upphandlingen inom EU fortfarande så att den i huvudsak upphandlas nationellt. Flera länder släpar efter med att införa EU:s upphandlingsregler i den nationella lagstiftningen. Flera direktiv gällande varuområdet, bygg- och anläggningsarbeten, vatten, energi, transport och telekommunikationer och inom tjänsteområdet har inte genomförts alls eller bara delvis i olika medlemsländer. Detta skapar problem för svenska företag. Vidare undermineras de fördelar - ökad tillväxt, förbättrad konkurrenskraft och ökat välstånd - som en väl fungerande inre marknad skulle kunna ge. Sverige bör agera kraftfullt för att den inre marknaden genomförs fullt ut.
Sverige bör ta initiativ till en förstärkning av kommissionens möjligheter att agera mot medlemsländer som brister i genomförandet av EU-direktiv. De medel kommissionen i dag har att ta till är att skicka ett motiverat yttrande till syndande medlemsland och, om inte detta hjälper, ta upp fallet inför EG- domstolen. Erfarenheterna visar att detta är otillräckligt och att processen tar alltför lång tid. Sverige bör föreslå att kommissionen ges sanktionsmöjligheter mot medlemsländer som brister i genomförandet av överenskomna direktiv. Det är också viktigt att vi anstränger oss mer för att underlätta svenska företagskontakter i EU. För närvarande är ansträngningarna på detta område inte tillräckliga. Mer måste göras för att utnyttja EU-nätverken för att skapa partners, agenter och kunder i Europa till små svenska företag.
Frihandel för tillväxt och konkurrens
Frihandel leder till ökad tillväxt, ökad konkurrens och ökat välstånd. Det är genom handeln Sveriges utveckling från fattigt jordbrukssamhälle till industrination blivit möjlig. Det ligger i vårt lands intresse att de handelspolitiska relationerna mellan världens länder och regioner blir så frihandelsinriktade som möjligt utifrån GATT:s och WTO:s principer och bestämmelser.
Sverige har lång tradition som frihandelns förespråkare i internationella sammanhang. Det är en tradition som Sverige som medlemsland i den europeiska unionen fått ökade möjligheter att fullfölja. Genom EU- medlemskapet kan Sverige påverka handelspolitiken inom en av de största handelspolitiska enheterna i världen.
Sverige skall aktivt driva och främja frihandelns idéer inom EU och dess gemensamma handelspolitik.
Resultaten av Uruguayrundan samt upprättandet av Världshandels- organisationen WTO och de därtill knutna handelsavtalen innebär att det multilaterala regelverket utvidgas till ett antal nya områden, tjänstesektorn, immaterialrätt och investeringar. Insyn, tvistlösning och övervakning förbättras och betydande tullsänkningar genomförs. Det som uppnåtts i Uruguayrundan beräknas ge stora välfärdsvinster, och WTO uppskattar att världshandeln från och med 2005, tack vare GATT-avtalet, årligen kommer att öka med en fjärdedel mer än den skulle ha gjort om inte avtalet hade funnits. Det vilar ett stort ansvar bl.a. på EU att medverka till att avtalet inte i något avseende förfuskas utan att det genomförs i praktiken.
Sverige skall utnyttja alla möjligheter att påverka EU:s handelspolitik både i WTO-sammanhang och internt med målet en friare världshandel. Det är en viktig uppgift för Sverige att verka för en liberalare utformning och tillämpning av EU:s olika handelspolitiska instrument. Målet skall vara att EU avskaffar samtliga kvarvarande importrestriktioner mot alla berörda länder. Tekorestriktionerna mot de baltiska länderna och Central- och Östeuropa kommer att avvecklas 1998 och mot övriga MFA-länder 2005, enligt GATT-överenskommelsen. Ingenting hindrar dock EU att gå fortare fram. Sverige bör försöka skynda på skeendet och agera vakthund mot varje tendens till förhalning.
Sverige bör vidare aktivt verka för en total avveckling av EU:s tullskydd på industrivaror. För att få ett underlag och slutsatser som kan leda fram till att övriga EU-länder övertygas om vinsten med att uppnå full tullfrihet för industrivaror, bör Sverige begära att en kartläggning av EU:s tullskydd på industrivaror, dess kostnader och konsekvenser genomförs.
Frihandel är ett verksamt medel för att stärka ett lands ekonomiska, demokratiska och sociala utveckling. De minst utvecklade länderna i världen är direkt beroende av möjligheterna att bedriva handel med de varor dessa länder är bäst på att producera.
Lika viktigt som det var för Sveriges ekonomiska utveckling, när vi befann oss i industrialismens vagga, att våra varor kunde exporteras, är det för u- länderna i dag att handeln med deras varor inte utsätts för olika hinder. Sverige skall använda sitt inflytande i EU till att stärka u-länderna genom att påverka EU att liberalisera handeln.
De tendenser till förtäckt protektionism som aktualiseras i samband med frågor om handel och miljö och handel och arbetsvillkor måste Sverige med kraft ta avstånd ifrån. Sverige skall bekämpa varje försök att införa nya villkor för handel som entydigt skulle komma att drabba u-länderna och hindra dem i deras utveckling mot en bättre ekonomisk situation och förbättrat välstånd.
Inför WTO:s första möte i Singapore är det viktigt att Sverige bevakar att det som uppnåtts i Uruguayrundan fullföljs i praktiken, att protektionism motarbetas och att arbetet med liberaliseringen av världshandeln fortsätter. I en särskild kommittémotion om handelspolitiken redogör vi närmare för våra förslag på detta område.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre förutsättningar för företag och företagande,
2. att riksdagen beslutar att dubbelbeskattningen av utdelade och kvarhållna vinster slopas från den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,1
3. att riksdagen beslutar om lindrade spärregler för fåmansbolag fr.o.m. den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,2
4. att riksdagen beslutar ändra lagstiftningen om riskkapitalavdrag fr.o.m. den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om permanent riskkapitalkonto,2
6. att riksdagen beslutar att inkomster av royalty som härrör från patent skall beskattas som kapitalinkomst fr.o.m. den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,2
7. att riksdagen beslutar avskaffa förmögenhetsskatten fr.o.m. den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,2
8. att riksdagen beslutar sänka skattesatsen för kapitalinkomster fr.o.m. den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,1
9. att riksdagen beslutar införa rätt till nuvärdesavskrivning fr.o.m. den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet till avsättning till periodiseringsfonder,2
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om senarelagd förfallodag för momsredovisning,1
12. att riksdagen beslutar om skattereduktion med 30 % och slopade arbetsgivaravgifter för vissa hushållstjänster i enlighet med vad som anförts i motionen,1
13. att riksdagen hos regeringen begär förslag om permanent avdrag för underhåll och reparation av egna bostäder i enlighet med vad som anförts i motionen,2
14. att riksdagen avslår förslaget till reducerad avdragsram för representation i enlighet med vad som anförts i motionen,2
15. att riksdagen beslutar avslå proposition 1996/97:29 vad avser höjd koldioxidskatt i enlighet med vad som anförts i motionen,1
16. att riksdagen beslutar återinföra de regler som gällde före 1995 avseende dieseloljebeskattningen av arbetsredskap i enlighet med vad som anförts i motionen,2
17. att riksdagen avslår proposition 1996/97:21 i den del som berör förslaget till nedsättning av de sociala avgifterna i enlighet med vad som anförts i motionen,1
18. att riksdagen beslutar avslå förslaget till förlängd arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen i enlighet med vad som anförts i motionen,3
19. att riksdagen avslår proposition 1996/97:21 i den del som berör förslaget till uttag av särskild löneskatt på vinstandelsmedel i enlighet med vad som anförts i motionen,1
20. att riksdagen hos regeringen begär förslag syftande till avskaffande av statens skatteförmånsrätt vid konkurser i enlighet med vad som anförts i motionen,4
21. att riksdagen beslutar inrätta en statlig avregleringsdelegation i enlighet med vad som anförts i motionen,
22. att riksdagen hos regeringen begär förslag till inställd uppgiftsskyldighet under två år i enlighet med vad som anförts i motionen,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitiken,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av hos PRV registrerade patent till en databas,4
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra Sveriges tekniska attachéers rapporter tillgängliga via en databas,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en databas med aktuell forskning,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av mentorskap,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frihandelspolitiken.
Stockholm den 30 september 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)