Solvärme har goda förutsättningar att vara ett viktigt inslag i den framtida energitillförseln, där många olika energikällor måste komma till användning. Det som skiljer solenergi från andra energislag är att den ur miljösynpunkt inte har några negativa konsekvenser. Vidare är solvärme lätt att integrera nära användaren dvs. där den behövs i tätbebyggda områden.
Den omfattande satsning på teknikutveckling som gjorts under senare år från staten och enskilda företag har inneburit att svensk solvärme fått högt internationellt anseende. Det nyligen påbörjade utvecklingssamarbetet mellan Vattenfall och NUTEK har goda förutsättningar att ytterligare förstärka den ledande svenska positionen.
En befintlig fungerande inhemsk marknad för solvärme är en förutsättning för att svenska företag ska kunna nyttiggöra det omfattande kunnande och de erfarenheter som byggts upp med nämnda statliga FoU-stöd.
I propositionen sägs inget om dagens situation och den nu expanderande marknaden inom solenergisektorn, som nu hamnat i en besvärande situation. De företag som finns inom branschen har tidigare haft ett stöd för marknadsintroduktion, som nu tyvärr blivit borttaget innan företagen i denna nya bransch hunnit stabilisera sig.
Det som nu krävs för att etablera solvärme i större skala och göra det till ett tillskott i landets energitillförsel är ett fortsatt stöd till marknadsintroduktion. Vi ser det som en brist att inte föreslå nytt eller fortsatt stöd till en marknad som helt klart är ett komplement till direktverkande el i framför allt enfamiljshus. Visserligen sägs i propositionen att solvärme på lång sikt och med förbättrad teknik kan bli ett alternativ till dagens energikällor, vidare att eventuellt stora resurser avsätts för att vidareutveckla solvärme, men det nödvändiga bidraget finns inte med i skrivningen. Detta är mycket olyckligt, eftersom kontinuitet är nödvändigt för att uppbyggnaden av företag och mark- nader inte ska stoppas. Upphör marknadsstödet löper företag risken att tvingas lägga ned.
Utan marknadsstöd, t.ex. det 25-procentiga stödet genom Boverket, försvagas hela marknaden för solvärme. Utan marknadsstöd och därmed koppling till marknadens behov blir också forskning och utveckling oprecis och ineffektiv.
Inom EU har ett flertal länder statligt marknadsstöd till solvärme. I Österrike kan man enligt uppgift t.ex. erhålla upp till 40 % i investeringsstöd för övergång till solvärmebaserad vattenburen uppvärmning. Något liknande föreslår vi bör införas även i Sverige. Finansieringen av ett sådant stöd bör kunna ligga inom ramen för "Bidrag till konvertering från elvärme". Påpekas kan att i EU-kommissionens förslag till grönbok föreslås ett generellt stöd till bland annat solvärme inom EU.
Beräkningar har gjorts som visar att solvärme kan bidra med cirka 3 TWh år 2010. På kort sikt kan solvärme bidra med att avlasta elbehovet genom att man under sommarhalvåret sparar biobränslen som kan stå på "tillväxt" för att i stället användas vintertid när effektbehovet av el är som störst. Biobränsle är utmärkt för ett hållbart energisystem, men en infasning av solen måste till för att inte belastningen på våra skogar och marker ska bli för stor. I ett längre perspektiv kommer solen att, med hjälp av säsongslager, klara hela uppvärmningsbehovet i allt större omfattning.
- Målet för Agenda 21 nås lättare med bibehållen eller minskad nivå för koldioxidutsläpp. För att klara detta behövs solvärme.
- Arbetstillfällen inom en expansiv ny bransch kan skapas, till att börja med på en växande inhemsk marknad och senare genom export.
- Omställningen av Sveriges energiförsörjning skapar positiva möjligheter till entreprenadanda och nyföretagande.
Till dessa samt alla människor som vill engagera sig i en uthållig energiförsörjning ger det en motsägelsefull signal att utbyggnadstakten när det gäller solvärme kommer att minska, vilket blir följden utan bidrag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts när det gäller möjligheter att utnyttja solenergi.
Stockholm den 1 april 1997
Jarl Lander (s)
Lisbeth Staaf-Igelström (s) Ann-Kristine Johansson (s) Torgny Danielsson (s) Frank Lassen (s)
Gotab, Stockholm 1997