Att på olika sätt skapa och bevara sysselsättning har hög prioritet, och regeringen har satt som ett mål att sänka arbetslösheten till 4 % till år 2000. För att nå detta mål kan kooperativa nyföretag vara ett viktigt bidrag.
Effektiv verksamhet
För att stimulera till nystart av kooperativ verksamhet behövs kvalificerad rådgivning. Sådan rådgivning ges vid landets 22 kooperativa utvecklingscentra (LKU). Behovet av rådgivning ökar ständigt, och i regeringens tillväxtproposition framgår att "regeringen bedömer att LKU:na har en stor betydelse för etablering av kooperativa företag".
Riksrevisionsverket gjorde 1993 en utvärdering av stödet till Kooperativa utvecklingscentra (Fi 1993:23). I denna konstaterades att LKU bidrar till att skapa många nya arbetstillfällen. "En försiktig beräkning för 1992 visar att LKU varit med om att starta 300 nya kooperativa företag. Dessa i sin tur ger åtminstone 1 300 nya arbetstillfällen". Utredningen konstaterar vidare att kostnaden per arbetstillfälle beräknas uppgå till omkring 11 000 kronor - "vilket tyder på en tillfredsställande kostnadseffektivitet generellt sett".
Verksamheten utvecklas nu i samspel med internationell LKU-verksamhet och forskning. Rådgivningen bygger på ett starkt samarbete i nätverksform. Sedan 1994 sker samarbetet även genom Föreningen Kooperativ Utveckling Sverige. Samarbetet LKU emellan har möjliggjort en kompetensutveckling trots begränsade resurser.
Efterfrågan på rådgivning har hela tiden ökat. LKU-rådgivningen går i stor utsträckning till icke-traditionella företagare. Kvinnor känner sig tilltalade av att driva företag med platt organisation och likvärdigt inflytande för anställda. Landsbygdsutveckling är en viktig del av verksamheten. Invandra- re är en viktig målgrupp för LKU. Tjänste- och servicesektorerna har visat sig passa utomordentligt för kooperativ verksamhet, eftersom de utgår från behov och bygger på kunskap och engagemang.
Stödet till rådgivningen har emellertid inte utvecklats till att motsvara den stora efterfrågan. Kooperativa utvecklingscentra jobbar med mycket små medel. Finansieringen kommer från flera håll men har ingen given kontinui- tet. Därför får alltför mycket tid läggas på att ansöka om projektmedel och det är vanligt att likviditetsbrist uppstår. Möjlighet till konsolidering av verksamheten är begränsad.
Förändringar nödvändiga
Om verksamheten skall kunna utvecklas måste en förändring komma till stånd. Det statliga stödet motsvarar idag inte kostnaden för den kostnadsfria rådgivningen samtidigt som behovet ökar. Ungefär hälften av LKU har behov av att utöka verksamheten. Det bör finnas två rådgivare för att svara upp mot det ökade behovet, om man samtidigt också skall kunna starta de många projekt som leder till nya jobb. Många LKU har startats under de senaste åren, varför statsbidraget per LKU har urholkats, och fler LKU är under bildande. Basverksamheten måste kunna garanteras mer än ett år i taget och finansieringen i mindre utsträckning göras mer beroende av konsultuppdrag. På detta sätt skulle LKU- verksamheten både utökas och effektiviseras.
Det nuvarande stödet på 6,5 miljoner kronor per år bygger på ett mindre antal LKU och på endast en rådgivare per LKU. Det tar inte heller hänsyn till de samarbetsavtal som under de senaste åren upprättats via Föreningen Kooperativ Utveckling, utbyggnad av datanät, finansiering av EU-rådgivare och den grundläggande utbildning som nu erbjuds varje rådgivare.
För att möjliggöra ytterligare utveckling av LKU-verksamheten, bör LKU- anslaget tillföras ytterligare medel. Eftersom verksamheten syftar till att skapa sysselsättning kommer en utveckling av verksamheten att betala sig själv genom de meningsfulla arbeten som skapas. Det statliga bidraget är härvidlag oerhört strategiskt.
Då det i stor utsträckning är prioriterande grupper som kvinnor och invandrare som startar småföretag i kooperativ form, borde medel överföras från A 2 Småföretagsutveckling till A 3 Stöd till kooperativ utveckling. Därigenom sker också en likvärdigare behandling mellan olika företags- former. I stället för att bygga upp ny kompetens, som antyds i propositionen (utgiftsområde 24), stärker man redan befintlig kompetens inom de lokala kooperativa utvecklingscentra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokal kooperativ utveckling.
Stockholm den 7 oktober 1996
Paavo Vallius (s)
Göran Magnusson (s) Berit Oscarsson (s)