Utrikeshandeln har utvecklats till en allt starkare drivkraft för ekonomisk tillväxt i olika delar av världen. Den allt snabbare globaliseringen av världsekonomin kan avläsas i världshandelns ökade omfattning. Utvecklingstendenserna är tydliga. I olika delar av världen, exempelvis i Östasien och Latinamerika, öppnas marknaderna och stärks frihandeln. Det finns få ting som så framgångsrikt verkar som välståndsskapande kraft i vår värld som det fria handelsutbytet mellan länder. Erfarenheterna visar att tillväxt och konkurrenskraft ökar mest i länder som ökat sitt marknadstillträde och öppnat sin handel.
Det är genom handeln Sveriges utveckling från fattigt jordbrukssamhälle till industrination kunnat ske. För svenska företag har möjligheten till handel varit en överlevnadsfråga. För vårt lands ekonomiska och sociala utveckling har det varit ett grundvillkor att de varor som företagen producerat kunnat exporteras utan försvårande handelshinder.
För såväl Sverige som för övriga länder i vår omvärld har handelspolitiken avgörande betydelse för ekonomi och välfärd, liksom för demokratisk och social utveckling. Frihandel är en av de viktigaste förutsättningarna för näringslivets tillväxt och konkurrenskraft och därmed också en förutsättning för välstånd. Att värna frihandelns principer och motverka protektionism måste vara en prioriterad uppgift för svenska politiker.
Sverige har en lång tradition som frihandelns förespråkare i internationella sammanhang. Fr.o.m. den 1 januari 1995 deltar Sverige i EU:s gemensamma handelspolitik. Genom medlemskapet i den europeiska unionen kan Sverige påverka handelspolitiken inom en av de största handelspolitiska enheterna i världen. Sverige bör, inom ramen för EU:s gemensamma handelspolitik, fullfölja sin mångåriga tradition och aktivt driva och främja frihandelns idéer. Det ligger i Sveriges intresse att de handelspolitiska relationerna mellan världens länder blir så frihandelsinriktade som möjligt utifrån GATT:s och WTO:s principer och bestämmelser.
Resultatet av de senaste GATT-förhandlingarna, den s.k. Uruguayrundan, och upprättandet av Värdshandelsorganisationen WTO och de därtill knutna handelsavtalen innebär att det multilaterala regelverket utvidgas till ett antal nya områden, tjänster, immateralrätt m.m. Betydande tullsänkningar genomförs och insyn, tvistlösning och övervakning förbättras. Gattreglerna skärps också för jordbruksvaror och tekovaror. Resultaten innebär en stimulans för världsekonomin genom ökat marknadstillträde och förbättrad konkurrens.
Det som uppnåtts i Uruguayrundan beräknas ge stora välfärdsvinster. WTO uppskattar att världshandeln från och med år 2005, tack vare GATT- avtalet, årligen kommer att öka med en fjärdedel mer än den skulle ha gjort om inte avtalet hade funnits. Avtalet innebär att svenska företag får ökade marknadsmöjligheter och förbättrade konkurrensförhållanden, och det har därmed stor betydelse för tillväxt och sysselsättning i Sverige. Det vilar nu ett stort ansvar på alla parter, och inte minst på EU, att medverka till att avtalet inte i något avseende förfuskas eller förhalas utan att det genomförs i praktiken.
I förberedelsearbetet inför WTO-mötet i Singapore i december bör Sverige inom EU vara pådrivande så att de överenskommelser som uppnåtts realiseras. EU måste först och främst slå fast betydelsen av att WTO:s medlemsländer genomför de åtgärder man åtagit sig. EU bör vidare arbeta för att få till stånd fortsatt handelsliberalisering inom WTO. Sverige bör utnyttja alla möjligheter att påverka EU:s handelspolitik så att EU vid WTO- mötet intar en aktiv roll i arbetet för att befästa och stärka förtroendet för det multilaterala handelssystemet och för WTO.
Det är ett starkt svenskt intresse att förhandlingarna inom vissa sektorer på tjänsteområdet slutförs i enlighet med de nya tidsgränser som uppställts. Särskilt viktigt är det att Sverige driver på så att förhandlingarna om telekommunikationstjänster ges hög prioritet vid Singaporemötet. Strävan skall vara att ett avtal (ITA) om liberalisering av IT-området kommer till stånd så snart som möjligt.
Sverige väckte redan under Uruguayrundan förslaget om att på industrivarusidan införa generell tullfrihet länderna emellan. Detta bör fortfarande vara målet för svensk handelspolitik i detta avseende. Även om man kan förutse motstånd att redan nu inleda en ny världsomfattande tullförhandlingsomgång, bör Sverige föra fram sina önskemål om total tullfrihet på industrivaruområdet.
Sverige bör också arbeta för en tidigareläggning av redan överenskomna åtaganden och speciellt inrikta sig på att korta de långa infasningsperioderna för järn och stål, teko och kemiprodukter. En snabbare tullavveckling på dessa områden är viktig för den svenska industrin.
En annan för svensk industri väsentligt fråga, som Sverige bör driva i WTO-sammanhang, är att få till stånd åtaganden som också omfattar halvledare och integrerade kretsar.
I Uruguayrundan överenskoms bl.a. en utfasning av alla kvantitativa begränsningar på tekoområdet senast år 2005 samt åtaganden om ny förhandling för fortsatt liberalisering av jordbrukshandeln år 2000.
När det gäller avvecklingen av tekorestriktionerna enligt teko-avtalet i WTO bör Sverige arbeta för att dessa påskyndas. Inte minst viktigt är det att Sverige kan övertyga EU om att EU skall genomföra frihandel för teko.
Även på jordbruksområdet bör Sverige ta initiativ till snabbare och mer radikal tullavveckling än vad som överenskommits i Uruguayrundan.
Investeringsfrågor är nära kopplade till övriga handelsfrågor. Ett investeringsavtal (MAI) inom OECD beräknas träda i kraft i juli 1997, men detta räcker inte. Investeringsfrågorna kommer att aktualiseras vid WTO:s ministermöte. Det ligger i svensk industris intresse att Sverige stödjer EU:s och andras försök att få till stånd ett multilateralt investeringsavtal inom WTO:s ram.
Den sociala och ekonomiska utvecklingen har gått mycket snabbt i flera länder, särskilt i Östasien. Länder som Singapore, Taiwan, och Sydkorea ligger mycket långt framme och Thailand, Malaysia, Filippinerna och Indonesien blir alltmer avancerade. Kina, som har en stor potential, har en stark tillväxt i vissa regioner.
Snabbväxande ekonomier i olika delar av världen, tillsammans med det regionala samarbetet inom handelspolitiken i och med bildandet av ASEAN och MERCOSUR har gjort att den eniga front som u-länderna tidigare utgjorde gentemot industriländerna i norr är inaktuell. Många länder som fortfarande har u-landsstatus har nått en utvecklingsnivå som kommit allt mer i paritet med i-länderna. En del har i ärlighetens namn gått om oss. Ett växande antal av dessa u-länder tar allt mer på sig i-landsmässiga för- pliktelser.
De minst utvecklade länderna är i dag inte i stånd att utnyttja alla de fördelar en friare världshandel kan ge. En av de viktigaste insatserna för att stödja de fattigaste länderna i deras strävan efter frihet, demokrati och välstånd är att hjälpa dem att införlivas i det marknadsekonomiska systemet. Direkt avgörande för dem är att de kan få avsättning för sina produkter och att de fritt får handla med de varor som de är bäst på att producera.
Lika viktigt som det var för Sveriges ekonomiska utveckling, när vi befann oss i industrialismens vagga, att våra varor kunde exporteras , är det för u- länderna i dag att handeln med deras varor inte av diffusa anledningar utsätts för handelshinder. De tendenser till förtäckt protektionism som framskymtar när begreppet socialklausul förs fram måste Sverige med kraft motverka.
De förhållanden som vissa länder kan kritiseras för av rika välmående industriländer riskerar att ytterligare förvärras om fattiga länder utsätts för handelshinder inom WTO:s ram. Sverige bör starkt ta avstånd ifrån varje förslag om att inom WTO sätta upp sådana nya regler för handel som entydigt skulle komma att drabba u-länderna.
När det gäller miljöfrågorna bör de multilaterala miljökonventionerna inte skapa några förhandlingsmässiga svårigheter. Globala miljöproblem bör få globala lösningar. Grundläggande princip bör vara att områden där man inte kan komma överens globalt inte får bli föremål för handelshindrande åtgärder. Sverige bör därför avvisa alla försök att med dessa frågor som utgångspunkt göra ingrepp i det internationella handelssystemets regler. Information och harmonieringar är viktigare och betydligt mer verkningsfulla än handelshinder, också på miljöområdet.
Sverige bör inför WTO-mötet och därefter i alla sammanhang bekämpa alla försök att införa protektionistiska handelsregler som skulle komma att hindra u-länderna i deras utveckling mot en bättre ekonomisk situation och ett förbättrat välstånd.
Den inre marknaden
Den inre marknaden är själva kärnan i det europeiska samarbetet. En av grundtankarna är att få till stånd en ökad konkurrens och därmed en snabbare ekonomisk utveckling i Europa. Den inre marknaden skall medföra den dynamik som skall stimulera tillväxten i EU.
Ungefär 60 procent av svensk export och ca 70 procent av Sveriges import sker inom EU och räknas som internhandel. Svenskt näringsliv är direkt beroende av att den inre marknaden fungerar väl. Det är för svenska företag angeläget att bristande nationellt genomförande och tillämpning av den inre marknadens regler om fri rörlighet snabbt kan åtgärdas genom ingripande av kommissionen. Risk finns annars att konkurrenssnedvridning mellan företag i de olika medlemsstaterna uppstår. Brott mot fördragen måste kunna åtgärdas inom en tid som är meningsfull för företag och andra som drabbas.
Kommissionen måste få ökade möjligheter att agera mot medlemsländer som brister i genomförandet av inre marknadsdirektiv. Dagens åtgärdsprocess - motiverat yttrande och därefter anmälan till EU-domstolen - är otillräcklig och tar alltför lång tid. Sverige bör föreslå att kommissionen ges sanktionsmöjligheter mot medlemsländer som brister i genomförandet av överenskomna direktiv.
En viktig uppgift för Sverige är vidare att verka för en utformning och tillämpning av EU:s olika handelspolitiska instrument som bygger på frihandelns principer. Ett övergripande mål skall vara att EU avvecklar samtliga kvarvarande importrestriktioner. Sverige bör gå i bräschen för en total avveckling av EU:s tullskydd för industrivaror. I detta sammanhang bör Sverige ta initiativ till en kartläggning av de kostnader och konsekvenser som EU:s tullskydd på industrivaruområdet innebär.
Tekorestriktionerna mot de baltiska länderna och Central- och Östeuropa kommer att avvecklas 1998 och mot övriga MFA-länder 2005, enligt överenskommelse i Uruguayrundan. Inget hindrar EU att gå fortare fram. Sverige bör försöka skynda på avvecklingen och agera vakthund mot varje tendens till förhalning.
Sverige bör också aktivt arbeta för en minskning av EU:s användning av antidumpningsåtgärder. Det är ett viktigt svenskt intresse att förhindra att EU, och därmed även Sverige, i vår omvärd framstår som tillskyndare av antidumpningsåtgärder för att lösa ekonomiska eller, vilket det oftast handlar om, strukturbetonade problem i skilda medlemsstater. För att tillvarata svenska företags intressen är det en viktig uppgift att påverka och försöka förändra EU:s tillämpning av sin egen antidumpningslagstiftning i frihandelsvänlig riktning.
EU:s antidumpningstullar misskrediterar EU hos allmänheten. Dump- ningstullarna slår mot konsumenterna i form av dyrare varor. Det ligger därför i vårt lands och i hela EU:s intresse att EU inför en frihandelsvänlig praxis, till gagn för svenska konsumenter, svenskt näringsliv och för EU:s medborgare.
Den inre marknaden måste erövras varje dag. Medlemsländernas tendenser till att flitigt föreslå nya regler, exempelvis inom miljöområdet, riskerar att erodera den inre marknadens funktion. Åren 1992-1994 lade EU fram 116 nya förslag. Under samma period anmälde medlemsländerna 1136 förslag till EU. Det finns en uppenbar fara att nationella regelsystem och nya förslag kommer att skapa hinder för en positiv och dynamisk utveckling av den inre marknaden.
Sverige bör i alla sammanhang ha inre marknadsperspektivet till grund för sitt agerande. Inom regeringskansliet måste en stark inre marknadsenhet finnas, som skall bevaka att svenska förslag inte strider mot grundtankarna bakom den inre marknaden och dess funktion.
Genom frihandel och fullbordandet av den inre marknaden ökar svenska företags möjligheter att konkurrera på världsmarknaden. Därmed är dessa frågor avgörande för vårt lands ekonomi, välfärd och sysselsättning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frihandelns betydelse,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att stärka det multilaterala frihandelssystemet och WTO,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att motverka protektionism,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den inre marknaden,
5. att riksdagen beslutar att Sverige i EU verkar för att ge kommissionen sanktionsmöjligheter i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar att Sverige i EU verkar för en kartläggning av EU:s tullskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av EU:s tullskydd för industrivaror,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av EU:s antidumpningslagstiftning i frihandelsvänlig riktning,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett inre marknadsperspektiv som grund för förslag och beslut.
Stockholm den 3 oktober 1996
Karin Falkmer (m)
Mikael Odenberg (m) Chris Heister (m) Ola Karlsson (m) Sten Tolgfors (m) Carl Erik Hedlund (m) Jan Backman (m) Lennart Hedquist (m) Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m) Lennart Fridén (m) Olle Lindström (m) Per Westerberg (m) Stig Rindborg (m)