Inledning
Ingen uppgift i svensk politik de närmaste åren kan vara viktigare än att avvärja hotet om en bestående arbetslöshet.
Vi liberaler är övertygade om att detta går att klara men att det kräver en radikalt annorlunda politik än den som idag förs av regeringen i samarbete med Centerpartiet. Varje försök att rå på arbetslösheten måste utgå ifrån det faktum att den helt övervägande delen av de nya jobben skall komma i det privata näringslivet. Detta kräver en strategi för jobb genom företagande.
Vi vill visa att det finns ett alternativ till dagens politik. Det finns ett alternativ där företagandet står i centrum, där företagaren är hjälte och där politiken konsekvent utformas för att nå målet om en halvering av den totala arbetslösheten till sekelskiftet.
Vår politik bygger på övertygelsen att det råder ingen brist på arbetsuppgifter i Sverige. Det råder heller ingen brist på kreativa människor som kan tänka sig att bli arbetsgivare. Däremot har det under flera decennier rests hinder för företagande. I tron att näringslivet är en självgående maskin som lydigt producerar välstånd har Socialdemokraterna lagt börda efter börda på de människor som dristat sig till att vilja starta och driva företag. Arbetslösheten kan vi bara bekämpa genom att göra tvärt om. Nu är det dags att på punkt efter punkt undanröja de hinder som har rests. Sverige är fullt av människor med idéer och drömmar som kan leda till nya och växande företag. Vår uppgift är att ge dem bästa tänkbara förutsättningar. Det är företagare - inte politiker - som skapar nya jobb.
I denna motion presenterar vi våra förslag för vad som genast borde göras för att underlätta jobb genom företagande och vi skissar på den väg framåt som ska ge Sverige världens bästa företagarklimat. Vi går också igenom regeringens politik sedan maktskiftet. Vi visar att det varit två förlorade år för företagandet och att det lilla som görs kan vi göra bättre.
Så skapas nya jobb
Länge var Sverige "Landet annorlunda".
Hos oss var massarbetslöshet något som hörde 1930-talet till. Tron att det som har kallats den svenska modellen skulle skydda oss från de problem som andra länder länge brottats med har varit stark.
Vi vet nu att det var fel.
Bara på några år rusade den svenska arbetslösheten upp på de nivåer där många andra länder i Europa länge legat. Vi är nu ett bland andra europeiska länder med arbetslöshetstal en bit över tio procent. Men även om kollapsen gick fort låg orsakerna långt tillbaka i tiden. Den svenska modellen var under 70- och 80-talen ingen hållbar modell. Den inflations- och devalverings- politik som Sverige ägnade sig åt bidrog visserligen till att vi lyckades skjuta problemen framför oss men den gjorde också att när krisen väl kom blev den osedvanligt dramatisk.
Det finns lyckligtvis en relativt bred politisk enighet idag om att den gamla vägen inte var någon framkomlig väg. Till och med regeringen tar idag avstånd från den politik som Socialdemokraterna under två decennier var intimt förknippad med. Det är idag bara Vänsterpartiet som tror att hög inflation, budgetunderskott, offentlig expansion och devalveringar leder framåt. Övriga partier står i alla fall bakom de kriterier för en sund ekonomisk politik som bland annat lagts fast i konvergenskriterierna inför EMU.
När det gäller framtiden är dock oenigheten om vilken väg som är den bästa avsevärt större. Här har framför allt Miljöpartiet gjort sig till tolk för den opinion som driver tesen att arbetslösheten är oundviklig och har kommit för att stanna. Eftersom det som har hänt i Sverige har sin motsvarighet i andra delar av Europa kan man lätt förledas att tro att det ligger något ödesbundet i denna dystra utveckling. Konsekvensen av en sådan syn brukar bli olika varianter på temat att vi måste dela på arbetslösheten. Arbetstidsförkortning är den vanligaste patentmedicinen.
Denna ödesbundna syn på arbetslösheten är en förödande vanföreställning. Men det är inte underligt att den uppstår. Kriser har i alla tider gett näring åt utvecklingspessimism. Liberaler har ständigt fått kämpa mot tanken att samhällsutvecklingen styrs av förutbestämda lagar som inte är åtkomliga för människors handlingar.
Den tanken har alltid varit både felaktig och skadlig. Så även idag.
Vi har fortfarande chansen att undvika en långvarig bestående massarbetslöshet. Ännu har inte långtidsarbetslösheten blivit en accepterad kultur. Även om det finns varnande tecken. Det är i dagens läge som det värsta som kan hända är om vi ger upp och erkänner oss besegrade. Det finns fortfarande tid att hitta en väg ut ur arbetslösheten. Men den tiden håller på att rinna ut. De närmaste åren kommer sannolikt att bli avgörande för vilket Sverige vi får för en mycket lång tid framöver.
Kampen mot arbetslösheten måste vara en kamp för de människor och processer som skapar de nya jobben. Det kan låta självklart. Men alltför ofta handlar svensk debatt om att rädda jobb i stället för att skapa jobb. Alltför ofta framställs arbetsmarknadsministern och AMS-chefen som huvud- personerna i kampen mot arbetslösheten. Det är de inte - och har aldrig varit.
Vad Sverige behöver det är en i väsentliga avseenden ny ekonomisk kultur: Hundratusentals enskilda människor i vårt land ska känna att det är mödan värt att starta ett nytt eget företag eller expandera ett småföretag som redan finns. Ingen politiker kan veta vilka dessa människor är, vilka uppslag de kan ha och vilka affärsidéer som kommer att visa sig bärkraftiga. Det politiker kan göra är främst två saker: att undanröja hinder och att ge signaler - i stort och smått - om ett nytt företagarklimat i vårt land.
Detta är det bärande inslaget i vår politik mot arbetslösheten.
En vattendelare i detta sammanhang gäller synen på företagarna - människorna bakom företagen. När vi liberaler diskuterar företagandets skattevillkor ser vi inte spekulanter och klippare. Vi ser människor av kött och blod som gör en samhällsnyttig insats och - om de får rätt uppmuntran - kan skapa jobb och välstånd. För Socialdemokraterna är det annorlunda. Den politik som förs visar att de ser företaget men inte människan bakom och allra helst tycks de vilja ha rika företag men fattiga företagare. Då blir det heller inga jobb.
Skall vi klara jobben måste vi våga se företagarna som personer och förstå deras problem, drömmar och drivkrafter.
Detta handlar självfallet om att stimulera innovatörer och entreprenörer. Men det är minst lika viktigt att skapa en annan förståelse för och inlevelse i de redan verksamma småföretagarnas situation. När politiken utformas måste man ta hänsyn inte bara till företaget utan också till hur det som sker påverkar människan bakom verksamheten.
Det ligger dess värre nära till hands för politiker att se företagarna som instrument: "Vi vill ha jobb, se till att ni skapar dem." Den företagarkultur vi liberaler vill medverka till ser annorlunda ut. Där är även levebröds- företagandet - att driva en liten verksamhet utan planer eller önskan att expandera - accepterat, uppskattat och utbrett.
Vi tror nämligen att det bara är i ett sådant, positivt och uppskattande, samhällsklimat som tillräckligt många vågar ta steget, som tillräckligt många får egna förebilder, som tillräckligt många kommer in i sådana sociala nätverk som vi vet har betydelse för "gnosjöandan". Möjligheterna är stora - inte minst bland invandrare, bland kvinnor och bland ungdomar. Men villkoren måste bli annorlunda och bättre.
Ett företagsklimat i världsklass
En grundsten i ett företagsklimat där man vågar investera i sina drömmar och satsa framåt är en stabil omgivning. Att kunna räkna med att spelreglerna inte förändras från dag till dag är nödvändigt för den som ska bygga upp en långsiktig verksamhet. Detta gäller såväl skatter och regler som räntor, växelkurser och priser.
Vår ekonomiska politik handlar om att säkra en både stabil och ekonomiskt fördelaktig utveckling. Genom en strikt budgetpolitik kan vi få ordning på statens finanser. Detta är en nödvändig utgångspunkt för en ekonomi som inte vill drabbas av kapitalmarknadernas nervositet så fort det händer något med den mexikanska peson eller italienska liren. Sunda statsfinanser är dessutom tillsammans med ett stabilt penningvärde nyckeln till låga räntor. Även om det tar tid går det att återfå det förtroende som årtionden av inflation har förskingrat.
En stabil valuta är också viktigt för alla de företag - i synnerhet små - som handlar med utlandet. Internationella tillväxtperioder karaktäriseras ofta just av små valutarörelser. Genom förutsebara ekonomiska relationer stimuleras handel och internationella kontakter. Projektet att införa en gemensam europeisk valuta skulle betyda mycket för alla de företag som idag ser plötsliga och stora valutarörelser som ett hinder för export.
Tillsammans med stabila spelregler är det givetvis också viktigt med goda ekonomiska incitament. Även om många inte främst startar eget för pengarnas skull måste det finnas möjligheter att också tjäna på sitt företagande. Skall man våga ta chanser och investera sina mödosamt ihopsparade slantar är det bra om det finns något att vinna. Vill vi ha växande och starka företag måste de dessutom givetvis få gå med goda vinster.
Folkpartiets politik innehåller en rad strategiska skattesänkningar för företagandet. Och till skillnad från regeringen ser vi gärna att människor som skapar arbete åt andra också får rejält betalt själva. Det skall löna sig att arbeta.
Ett bra företagsklimat handlar dock inte bara om att underlätta för företagen och att stryka dem medhårs. Framgångsrikt företagande växer sällan fram ur en dåsig och kravlös tillvaro. Det är när man ständigt utmanas och tvingas till nytänkande som de nya och revolutionerande framstegen görs. Det är något av en paradox att kortsiktiga förändringar som på papperet stärker ett företags konkurrenskraft i själva verket kan riskera att ta bort det omvandlingstryck som leder till den förnyelse som är själva grunden för en verklig och långsiktig styrka.
Ett skräckexempel är de svenska stordevalveringarna på 1970- och 1980- talet. Företagen kunde räkna med stora vinster tack vare den svaga valutan, men när lågkonjunkturen kom hade de inte hängt med i utvecklingen och fick betala ett högt pris. För att vi skall kunna upprätthålla en hög och stabil tillväxt gäller det att vi värnar om ett företagsklimat som hela tiden stimulerar till nytänkande. En hård inhemsk konkurrens är en nyckelfaktor i ett sådant klimat. Detta utvecklas ytterligare i vår konkurrensmotion.
Kanske är dock det största hindret för en våg av nyföretagande i Sverige varken höga räntor, krångliga regler eller tunga skatter. Det gäller också att förändra vår inlärda syn på företagande.
En ny företagarkultur
Det måste bli ett naturligt val att starta företag. Så kan man kanske sammanfatta det som utgör målet för en svensk kulturrevolution. Vi är idag ett folk av löntagare. För väldigt många är företagande något ganska främmande och okänt. För arbetarrörelsen har denna bild varit en viktig grund för dess maktposition. Genom att spela på motsättningen mellan arbete och kapital har man framställt rollen som anställd som det normala och företagaren som något främmande. Känslan av att det är så finns nog fortfarande hos många svenskar.
Problemet är att idag måste många löntagare bli företagare. Skall vi klara sysselsättningen måste en betydande del av de som idag är arbetslösa anställa sig själva - och gärna några till. Företagarrollen borde vara lika naturlig som löntagarrollen.
För att föra människor närmare företagarrollen är det viktigt att vi till att börja med integrerar företagandet mer i utbildningen. Företagarkunskap på gymnasiet och entreprenörskurser på högskolor och universitet borde vara en naturlig utveckling.
Ju mer vi kan komma i kontakt med företagande och även få egna förebilder desto närmre kommer vi stadiet där vi själva kan föreställa oss att vi ska bli företagare.
Att det finns stora skillnader i företagarkultur blir väldigt uppenbart när vi studerar varför en del områden präglas av småföretagande och andra inte. Det finns ofta inga speciella skillnader i företagandets ekonomiska villkor och liknande utan det som gör skillnad är den inlärda synen på företagande. Där det har blivit ett naturligt och vanligt förekommande alternativ där fortsätter nya generationer på den inslagna vägen.
Att förändra vår bild av oss själva och våra möjligheter är med största säkerhet minst lika viktigt som skatteregler och annat mer handfast. Vår egen bild av våra begränsningar utgör en av de allra starkaste tillbakahållande krafterna för den explosion av företagande som Sverige så väl behöver. Tack och lov behöver vi inte lita till regeringen för att råda bot på det problemet. Att tänka i nya banor kan ingen göra åt oss.
Två förlorade år
1991 tillträdde en borgerlig fyrpartiregering. En av de allra viktigaste uppgifterna var att bryta den uppgång i arbetslösheten som var i full fart. Vid tillträdet försvann 1000 jobb varje vecka. Bland åtgärderna fanns nya och bättre villkor för företagande. Regler förenklades, skatter sänktes, tillgången på riskvilligt kapital förbättrades, konkurrensen skärptes och marknader avreagerades. När regeringen avgick tillkom 1000 jobb varje vecka.
Den socialdemokratiska regering som kom till makten 1994 hade lovat att innan utgången av 1995 ha pressat tillbaka arbetslösheten till 5 procent. Medlet för att lyckas med detta tycktes vara en massiv återställaroffensiv av allt det som uppnåtts under de tre borgerliga åren. Vid 1996 års ingång var arbetslösheten ungefär på samma nivå som när Socialdemokraterna tillträdde. Det blev uppenbarligen inga nya jobb av en politik som klämde åt företagarna.
Sedan dess har regeringen tagit några små steg i rätt riktning. Absurt nog har den, nästan innan de första återställarna hunnit träda i kraft, börjat en mödosam marsch tillbaka till det tillstånd som rådde i september 1994. Det är deras egen politik som nu bit för bit skrotas och ersätts med den som den borgerliga regeringen förde. Tyvärr tycks man inte vara förmögen att gå hela vägen och dessutom har det tillkommit en hel del nya tokigheter på vägen.
På arbetsrättens område har regeringen efter många mer eller mindre osannolika turer äntligen lyckats komma fram till vad man vill. Felet är bara att det inte räcker till. Även om vissa inslag i det förslag som presenterats är bra är det fortfarande långt ifrån vad som behövs. Vi vill se en omedelbar återgång till de regler vad gäller både LAS och MBL som gällde innan Socialdemokraterna började med sina återställare.
Även när det gäller dubbelbeskattningen av aktieutdelningar som den borgerliga regeringen avskaffade var Socialdemokraterna snabbt ute och återinförde den. Nu har man även här backat och aviserar permanenta lättnader för små och medelstora företag. Men även här behövs mer. Vi vill se en omedelbar återgång till enkelbeskattning av aktieutdelningar för samtliga företag.
Det finns också återställare där regeringen ännu inte aviserat något intresse för att rätta till sina misstag. När det till exempel gäller de skärpta fåmansbolagsreglerna är det även här av största vikt att man återgår till en lägre beskattning.
Vid sidan av återställarna har regeringen också på eget bevåg tagit en rad andra beslut som är direkt skadliga för möjligheterna till företagande. Det gäller den höjda marginalskatten, tidigarelagda momsinbetalningar, höjd fastighetsskatt på industrifastigheter, förlängd arbetsgivarperiod för utbetalning av sjuklön och förändrad förmögenhetsvärdering av aktier. På samtliga dessa punkter är det viktigt att så snabbt som möjligt återgå till vad som gällde innan regeringen drev igenom sina försämringar.
Även om nu regeringen mot förmodan skulle klara av att fullborda sin omvändelse och fortsätta med återställandet av återställarna kommer mycket tid att vara förlorad. Under två år har regeringen konsekvent drivit en politik som har försvårat livet för de människor som skall ge oss de nya jobben och hjälpa oss ur massarbetslösheten. Tiden mellan september 1994 och september 1996 har varit två förlorade år i kampen mot arbetslösheten. Tyvärr.
Omedelbara insatser för jobben
Samtidigt som regeringen och dess medhjälpare har stått och stampat har Folkpartiet fortsatt att jaga hinder för företagandet och att visa hur det går att skapa ett företagarvänligare Sverige. Utöver att återställa återställarna och att undangöra de påhitt som regeringen ägnat sig åt, finns det en lång rad åtgärder som omedelbart borde vidtas för att ge Sverige ett bättre företagarklimat.
En ständig källa till problem är framför allt de små företagens kapitalförsörjning. I synnerhet gäller detta riskkapital för mindre tillväxtföretag. En viktig orsak till detta är att vi saknar en väl fungerande marknad för privat riskkapital. Olika försök har gjorts att kompensera detta med hjälp av offentliga satsningar men utan någon större framgång. Förutom avskaffandet av dubbelbeskattningen vill vi även införa lättnader i bolagsskatten.
För nya snabbväxande företag vill vi underlätta möjligheterna att använda egna vinstmedel för expansionen. Idag bromsas ofta denna möjlighet av stora skattebetalningar. Vårt förslag går ut på att nya företag bör kunna få uppskov med bolagsskatten så länge det inte sker några utdelningar utan vinsten återinvesteras i företaget.
En nyckelfråga för möjligheterna att driva företag är förhållandena på arbetsmarknaden. Inte minst gäller detta hur parterna förmår att föra förhandlingar utan att ständigt hamna i konflikter. I april 1990 tillsatte den dåvarande s-regeringen en utredning som skulle lägga förslag för att förbättra förhandlingsformerna och spelreglerna på arbetsmarknaden. I direktiven till utredaren Lars-Erik Niklasson framhålls att den svenska modellen fungerar dåligt och att "Parterna har mött ökade svårigheter att nå uppgörelse utan konflikt och medling".
För att få en bättre balanserad och mer sansad arbetsmarknad vill vi genomföra två av de Niklassonska förslagen. Det gäller rätt för medlare att begära uppskov i 7 dagar med varslad stridsåtgärd samt en partssammansatt nämnd (3 + 3 personer + opartisk ordförande) för att avgöra konflikters samhällsfarlighet.
Vid sidan av dessa förändringar och återställandet av LAS och MBL till de regler som den borgerliga regeringen införde vill vi även att det arbetsrättsliga regelverket ses över. Den parlamentariska kommitté som Socialdemokraterna avskaffade bör återinrättas. Vad som bland annat behöver studeras är arbetsrättens inverkan på lönebildningen och huruvida det går att göra ytterligare förenklingar för småföretagen.
En naturlig del av ett dynamiskt näringsliv är att företag faktiskt både föds och dör. Genom konkurser avvecklas olönsamma företag och kapitalet kan lösgöras och användas någonstans där man får mer nytta för pengarna. Tyvärr händer det också att i grund och botten livskraftiga företag tvingas i konkurs helt i onödan. Genom att förändra förmånsrättsordningen vill vi ge kreditinstituten ett starkare intresse att medverka till rekonstruktion snarare än konkurs. Dessutom bör det skatteprivilegium som ger skatter och avgifter förtur framför oprioriterade fordringar avskaffas.
En av de åtgärder som snabbast skulle ge en mycket stor mängd nya företag är sannolikt en medveten politik för att omvandla offentligt ägda företag till privata och att medvetet sträva efter att hitta privata alternativ till idag offentligt producerade tjänster. Övergången från offentlig till privat drift behöver inte i sig betyda väldigt många fler arbeten. Men bara det faktum att vi öppnar helt nya arenor för nyföretagande gör att företagandet som livsform kan spridas långt utanför de grupper där det idag är etablerat. I en särskild motion har vi föreslagit ett förbud mot kommunala bolag. Detta tillsammans med en konsekvent konkurrensutsättning kan leda till att vi får tusentals nya tjänsteorienterade småföretag.
En företagsam framtid
Det finns som vi har visat i denna motion väldigt mycket att göra redan idag för att skapa ett bättre företagarklimat. Men många åtgärder är också av mer långsiktig natur och ofta svåra att beskriva i enkla krav. Skall Sverige på lång sikt bli världsledande som företagarnation är det en djupgående process som omfattar praktiskt taget alla delar av samhälle och politik. I detta avsnitt vill vi dra ut några av de linjer som en svensk företagar- och tillväxtpolitik bör följa.
Våra mänskliga tillgångar är grunden för tillväxten. Allt mer har man kommit att sätta idéerna i centrum för den process som skapar ökat välstånd. Det största värdet hos dagens produkter utgörs av den kunskap som vi lyckas bygga in. En modern dator består av nästan exakt samma material som en tio år gammal; Ett antal kilo stål, koppar, aluminium, plast, silikon, guld, järnoxid med mera. Men genom en något ändrad sammansättning av materialet har den nya datorn 50 gånger större kapacitet än den gamla. I ett sådant samhälle blir tillvaratagandet av de mänskliga resurserna avgörande för vårt välstånd. Ökad kunskap i alla dess former måste vara målet.
Kunskap räcker dock inte långt om vi inte samtidigt odlar ett klimat där vi ständigt pressas till nytänkande och omprövning. Den tysta kunskapen måste förvandlas till djärva idéer och nya projekt. Att upprätthålla ett sådant klimat blir en viktig uppgift för näringspolitiken. Krävande miljöregler, en offensiv offentlig upphandling och en benhård konkurrens är viktiga nycklar till ett kreativt näringsliv. Det är på sikt bara kontraproduktivt att ägna sig åt en politik som syftar till att ge företagen konkurrensfördelar som inte kommer ifrån deras egen förändringsförmåga.
I en internationaliserad ekonomi med globala komponent-, varu- och tjänstemarknader blir de lokala miljöerna allt viktigare. Kreativa näringsmiljöer präglas av stor öppenhet och konkurrens samtidigt som idéer och nyheter sprids effektivt mellan ett stort antal företag i näraliggande verksamheter. Goda och nära kontakter med högre utbildning och forskning är en central del. Under de borgerliga regeringsåren gjordes en rad insatser med bland annat teknikbrostiftelser och innovationscentrum för att underlätta framväxten av livskraftiga företagarmiljöer. Det är viktigt att följa upp hur dessa åtgärder fungerar och eventuellt bygga vidare på de strukturer som visar sig lyckade.
När långsiktiga investeringar i kunskap och idéer är nödvändiga förutsättningar för en hög och uthållig tillväxt sätts kapitalmarknaden på prov. Den allt större andelen kortsiktigt finanskapital kan komma att kollidera med önskemålen om långsiktiga ägarengagemang. Kompetent ägarkapital som kan bidra till industriella nybildningar är ofta en nationell eller regional resurs. Även i detta perspektiv är det oerhört viktigt att få till stånd en väl fungerande privat riskkapitalmarknad med många olika placeringsintrument. En stabilare valutamarknad är viktig för att minska den relativa lönsamheten av att låta kapitalet vandra runt i spekulationsaffärer.
Även arbetsmarknaden sätts på nya prov när näringslivets villkor förändras. Vi kan redan se hur anställningsformer förändras, allt fler tjänster upphandlas utanför företagen och arbetskraften delas upp i mycket olika grupper. Även om denna utveckling är rationell för företagen är den långtifrån okomplicerad när det gäller individens trygghet och möjlighet till utveckling. Samtidigt som det finns många vinnare kommer utvecklingen med ökad flexibilitet och lönespridning att vara besvärlig för de med svaga positioner på arbetsmarknaden. Det gäller att inte vara bunden till gamla lösningar utan förutsättningslöst granska hur alla människors möjligheter kan tas tillvara. Återigen står givetvis möjligheterna till utbildning i centrum. Men det kommer även att krävas andra åtgärder för att öka arbetstagarnas möjligheter att klara sin trygghet även på en mer turbulent arbetsmarknad.
En framgångsrik ekonomi måste vara en experimentell kunskapssmedja där mängder av lösningar kan prövas för att förkastas eller leva vidare. Förändringsförmågan blir en nyckelkompetens och den enskilda individen kommer sannolikt att få bära en större del av företagens risker. Det finns ingen anledning att ge upp tanken på att alla människor ska få del av de nya vinsterna, men medlen för detta kommer sannolikt att behöva växla många gånger innan vi finner framkomliga vägar. Alternativet att vända sig bort från utvecklingen och intala sig att allt är som förut kommer enbart att leda till stagnation, arbetslöshet och utslagning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en näringspolitik som bygger på jobb genom företagande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av företagarkunskap i skolan,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av nya regler i LAS och MBL samt vid konflikter,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av dubbelbeskattningen,3
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lägre skatt för fåmansbolag,4
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hälften kvar i inkomstskatteskalan,4
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av den nya fastighetsskatten på industrifastigheter,4
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av den förlängda arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen,5
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av de nya reglerna för förmögenhetsvärdering av aktier,3
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar av konkurslagstiftningen,6
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny arena för nyföretagande i gränssnittet mellan offentlig och privat verksamhet.
Stockholm den 7 oktober 1996
Lars Leijonborg (fp)
Isa Halvarsson (fp) Eva Eriksson (fp) Kerstin Heinemann (fp) Lennart Rohdin (fp) Anne Wibble (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Flyborg (fp) Torsten Gavelin (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.
2 Yrkande 3 hänvisat till AU.
3 Yrkandena 4 och 9 hänvisade till FiU.
4 Yrkandena 5, 6 och 7 hänvisade till SkU.
5 Yrkande 8 hänvisat till SfU.
6 Yrkande 10 hänvisat till LU.
Gotab, Stockholm 1996