Under hela 1990-talet har modeller för en eftergymnasial kvalificerad yrkesutbildning diskuterats. I utredningen Yrkeshögskolan - Kvalificerad eftergymnasial utbildning, SOU 1995:38, lades riktlinjer fast för hur en kvalificerad eftergymnasial utbildning skulle kunna utvecklas.
Vårriksdagen beslutade att en försöksverksamhet skulle inledas under 1996. Verksamheten leds av en kommitté som bl.a. har till uppgift att priori- tera mellan inkomna förslag.
Alla är överens om att en kvalificerad yrkesutbildning är viktig för Sveriges utveckling. Utbildningen skall vara efterfrågestyrd och utgå från näringslivets behov och önskemål. I förarbetet har emellertid mycket fokuserats på de stora företagen och den offentliga sektorns behov av kvalificerad arbetskraft. Vi vill därför fästa Riksdagens uppmärksamhet på den typ av yrkesutbildningar som behövs ute i de små företagen och där inte minst hantverksföretagens behov måste betonas.
Det är därför angeläget att försöksverksamhet även inleds på detta område. Stiftelsen Hantverksfrämjandet har en utbildningsanläggning i Leksand där man nu planerar att utveckla en eftergymnasial kvalificerad yrkesutbildning med särskild inriktning mot småföretag och hantverkare i samarbete med Leksands kommun och Högskolan Dalarna.
Sedan två år tillbaka bedriver Stiftelsen en 40-poängskurs i entreprenör- skap i samarbete med Högskolan Dalarna. Utbildningen har blivit mycket efterfrågad och är idag ett viktigt komplement till de andra högskoleutbild- ningarna som drivs i landet för småföretag.
Det finns idag önskemål om att utveckla ett musikhantverkscentrum i Leksand. Detta skulle betjäna landets samtliga musikhantverk. Inledningsvis planeras utbildningar för pianoreparatörer och fiolbyggare. Tidigare försöks- utbildningar har visat sig värdefulla och kommer nu att fördjupas med teori och praktik på företag. Utbildningarna kan bli "spjutspets" för en avancerad hantverksutbildning i Sverige och som man annars måste söka sig utomlands för att finna.
Vi vill peka på dessa initiativ som kan tjäna som föredömen och "spjut- spetsutbildningar" för hela landet. Det är därför viktigt att KY-kommittén tar hänsyn till önskemål från udda branscher och tillgodoser de små företagen och hantverkets behov av kvalificerad yrkesutbildning i sin bedömning av utbildningsansökningarna.
Med hänvisning till de insatser som behöver göras och som redan på- börjats vid verksamheten i Leksand, är det angeläget att riksdagen påtalar vikten av att även småföretag och hantverkare medges bidrag för att kunna delta med olika försök av kvalificerad yrkesutbildning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att även de små företagen och hantverkarna bör bli involverade i försöksverksamheten med kvalificerad yrkesutbildning.
Stockholm den 7 oktober 1996
Michael Stjernström (kd)
Sten Svensson (m) Inga Berggren (m) Marianne Andersson (c) Kjell Ericsson (c) Bengt Harding Olson (fp) Kenth Skårvik (fp)