I propositionen föreslås att en ny energimyndighet inrättas. Myndigheten skall bl.a. verkställa huvuddelen av omställningen av energisystemet. En viktig uppgift blir att bevaka samt främja forskning och utveckling inom energiområdet.
Vi delar regeringens uppfattning beträffande behovet av en ny myndighet. Framtagande av ny kunskap och spridande av nya erfarenheter måste bli en motor i omställningsarbetet. Här kan den nya myndigheten i samarbete med befintliga myndigheter, företag m.fl. spela en viktig roll. Vi föreslår vidare att den nya myndigheten lokaliseras till Norrköping. I regionen finns en rad verksamheter och aktiviteter som har nära anknytning till den nya myndighetens ansvar och uppgifter.
I propositionen betonas den nya myndighetens pådrivande roll när det gäller forskning och utveckling. Det är, menar vi, ett starkt motiv för att lokalisera den nya myndigheten till Norrköping:
- Sedan nästan 20 år har Tekniska Högskolan i Linköping utbildat och forskat inom energiområdet. I samarbete med flera andra institutioner och industrin har ett nytt tvärvetenskapligt program utvecklats. En viktig del i programmet är att utveckla kostnadseffektiva och miljövänligare energi- system för industrin. Linköpings Universitet och Tekniska Högskolan fungerar som sammanhållande kraft i programmet. I Norrköping pågår en kraftfull utbyggnad av den högre utbildningen. Här finns flera statliga verksamheter med kompetens inom energi- och miljöområdet. Vi kan t.ex. nämna SMHIs erfarenheter och forskning inom klimatområdet.
I propositionen betonas ett förstärkt samarbete med övriga Östersjöstater rörande bl.a. forskning inom energiområdet. Det är, menar vi, ytterligare ett skäl för att lokalisera den nya myndigheten till Norrköping:
- Inom ramen för Baltic Network har länets kommuner utvecklat kontakterna med de baltiska staterna. Av tradition finns det starka mänskliga och ekonomiska band mellan framför allt Norrköping och städer och stater runt Östersjön. I det senaste samarbetsavtalet mellan Norrköping och Riga tas behovet av en förnyelse av energisystemet i Lettland upp.
I propositionen betonas myndigheternas ansvar för att bevaka utvecklingen inom energiområdet. En viktig uppgift i sammanhanget torde bli att etablera nära kontakter med det privata näringslivet och landets kommuner:
- I Östergötland finns en rad industrier men en omfattande produktion inom energiområdet. Vi kan som exempel nämna ABB Stal i Finspång som sysselsätter ca 2 000 personer med att bl.a. tillverka turbiner, Danfors i Mjölby som tillverkar komponenter för kyla, VVS m.m. och ABB Refrigeration som tillverkar kompressoraggregat för industriell kyla.
I regionen finns också ett antal storkonsumenter av energi, bl.a. MoDo i Norrköping och Gränges i Finspång. Östergötland är en stor biobränsle- producent. Linköpings och Norrköpings kraftvärmeverk har kommit långt när det gäller att minska olje- och kolberoendet och är i dag stora biobränsle- användare. Det finns långtgående planer på etablerandet av en etanolfabrik.
Det finns ytterligare ett argument för en lokalisering av den nya myndig- heten till Norrköping:
- Norrköping och Linköping har drabbats hårt av neddragningarna inom försvaret. Först var det flygflottiljen i Norrköping som försvann, och sedan kom beslutet att avveckla garnisonen i Linköping. I Norrköping finns i dag nästan 5 000 öppet arbetslösa. Därför kom beskedet att stadens största företag Ericsson skall sälja och dra ner verksamheten i Norrköping som en rejäl kalldusch. För bara ett år sedan fanns det planer på att bygga ut verksamheten i Norrköping, men på kort tid har alltså företagsledningen lagt om sin kurs. Om planerna förverkligas försvinner direkt 1 700 arbets- tillfällen.
Norrköping är en kommun, som rest sig från hårda smällar vid flera tidigare tillfällen. Inte minst tack vare statliga insatser har det varit möjligt att utveckla ny verksamhet när t.ex. textilindustrin försvann. I dag är beroendet av tillverkningsföretag som Ericsson stort. Det växer emellertid fram ny kompetens och nya verksamheter, inte minst som en följd av utbyggnaden av den högre utbildningen. Vi vet att Norrköping kan resa sig igen, men om det skall ske inom en rimlig tid och utan orimligt höga mänskliga kostnader, då krävs det hjälp till självhjälp. Det finns som sagt redan i dag ett omfattande kunnande inom energiområdet i regionen. Med etableringen av den nya statliga energimyndigheten kan denna kompetens ges ytterligare näring, samtidigt som den nya myndigheten kan dra fördel av den lokal kompeten- sen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av den nya energimyndigheten till Norrköping.
Stockholm den 1 april 1997
Lars Stjernkvist (s)
Inge Carlsson (s) Berndt Sköldestig (s) Sonia Karlsson (s) Viola Furubjelke (s) Berit Löfstedt (s) Conny Öhman (s)