I budgetpropositionen omnämns den kooperativa företagsformen på flera ställen som en möjlig lösning och ett värdefullt alternativ till andra former av företagande. Kooperation lyfts fram både som ett sätt för människor att skaffa sig försörjning och som ett sätt att tillgodose behov av varor, tjänster eller bättre gemensamma vardagsvillkor. Förhoppningar knyts till kooperation som en tredje möjlighet vid sidan av privata näringslivet och offentliga sektorn. Detta ger intryck av en växande medvetenhet om den kooperativa företagsformens unika och uppenbara kvaliteter i dagens samhälle, vilket är mycket glädjande.
Fortfarande är dock svensk kooperation i olika avseenden satt på undantag, vilket bl.a. belyses av den företagskooperativa utredningen som nyligen kom med sitt slutbetänkande Attityder och lagstiftning i samverkan (SOU 1996:31). Det gäller inte minst hur den i dag befintliga kooperationen speglas av den officiella statistiken.
I dag är det mycket svårt att få en fullständig bild av den kooperativa sektorn i Sverige, eftersom det saknas en sammanhållen statlig statistik över denna. Den kooperativa sektorn rymmer inom sig såväl ekonomiska föreningar som aktiebolag samt även ideella föreningar. Kooperativa institutet har nyligen i ett uppdrag för NUTEK beräknat omsättningen i samtliga ekonomiska föreningar i landet till minimum 108 miljarder kronor. Härtill kommer de kooperativa verksamheter som bedrivs i framför allt aktiebolag, för vilka beräkningar av omsättningen ännu saknas.
Statistiken ger i dag ingen rättvisande bild av sektorn. Dels avgränsas i de flesta sammanhang över huvud taget inte den kooperativa sektorns, eller den bredare "social-ekonomiska" sektorns, andel av den totala svenska ekonomin. Dels är de mått och indelningar som används konstruerade för att spegla andra verksamhetsformer och ofta mindre lämpliga för kooperation, vilket gäller bl.a. SCB:s näringsgrensindelning. Bl.a. har Kooperativa institutet konstaterat att en stor del av de ekonomiska föreningarna har hamnat i kategorierna "annat" och "övrigt" i SCB:s företagsregister.
När det gäller statistik om den offentliga sektorn och det privata närings- livet är det en självklarhet att avgränsa de två sektorerna från varandra. Det är också självklart att hänsyn tas till sektorernas olika beskaffenhet och förutsättningar, när det gäller statistiska mått och indelningar.
Det är rimligt att även den betydande "tredje sektorn" i svensk ekonomi, de demokratiska och folkrörelsebaserade företagen, inklusive kooperationen, får en motsvarande status i statistiken. Mått och indelningar som speglar dessa organisationers särart är bl.a. sådana som har med medlemskap, finansiering, ändamål och samarbetsorganisationer att göra.
De statliga organ som är satta att samla in statistik och andra uppgifter om företagandet i Sverige anstränger sig inte tillräckligt för att kartlägga den kooperativa företagsamheten. Det framstår som allvarligt att bilden av och kännedomen om den kooperativa sektorn i Sverige formas av bl.a. denna officiella statistik eller snarare avsaknad av statistik.
Om kooperationen på sikt skall bli en kraft att räkna med i det svenska samhället och som företagsform bli ett känt och fullvärdigt alternativ, måste den få en plats i de olika bilder av närings- och organisationslivet som har den officiella statistiken som grund.
Sveriges officiella statistik håller i jämförelse med andra länder en mycket hög kvalitet. Statistik används också i vårt land på ett självklart sätt som en representation av verkligheten och får hela tiden allt större betydelse. De kunskaper och föreställningar som både beslutsfattare och allmänhet har om det svenska samhället grundar sig i mycket hög grad på statistik. Den ligger till grund för information som sprids till allmänheten i en mängd olika former, inte minst i läroböcker. Således har statistiken kraft att på sikt påverka människors kännedom och föreställningar om kooperationen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge anvisningar till berörda myndigheter att säkerställa uppbyggnaden av för den kooperativa sektorn adekvat statistik.
Stockholm den 30 september 1996
Nils T Svensson (s)
Karin Olsson (s) Carin Lundberg (s)