Åter till Linje 2! 1 Inledning
Energiöverenskommelsen är förödande för Sverige.
- Den splittrar nationen i en tid då vi behöver samling.
- Den avvecklar resurser i en tid då vi behöver utveckling.
- Den hotar jobb i en tid då vi desperat behöver nya.
- Den skadar naturen i en tid då vi behöver göra mer för att skydda den.
- Den har ett nationellt perspektiv i en tid då vi behöver bli mer gränslösa.
Folkpartiet föreslår att riksdagen, med avslag på propositionen, begär nya riktlinjer för energipolitiken i enlighet med vad som anförs i motionen.
Den socialdemokratiska regeringens strategiska misstag i energifrågan var att överge sina tidigare partner i Linje 2 - Folkpartiet och LO - och istället bli ett Linje 3-parti. Det alternativ som då valdes bort var en överenskom- melse med folkpartiet och LO om en långsiktigt trovärdig energipolitik, där kärnkraften avvecklas genom styrmedel och inte genom politiska diktat. Den hade inte stötts av alla, för på den ena flygeln finns människor som vill ha kärnkraften kvar för alltid och på den andra människor som vill stänga den omedelbart, men den hade respekterats av en bred majoritet, fört energi- frågan ut ur den politiska stridslinjen och löst upp ett mer än två decennier långt nationellt energipolitiskt trauma. Uppgörelsen med Linje 3-partier om politiskt styrda, årtalsbundna avstängningsbeslut gör att energifrågan förblir ett inrikespolitiskt trätoämne. Det bidrar i sin tur till ett misstroende mot Sverige som investeringsland.
I denna motion presenteras Folkpartiets energipolitik. Den överensstäm- mer, vad vi förstår, med LO:s aktuella uppfattning. Den borde kunna vara en plattform som på nytt samlar parterna bakom Linje 2 och därmed vinner förståelse hos en mycket stor majoritet av svenska folket. Vi vet, och det har redan framgått av en riksdagsmotion med anledning av energipropositionen, att åtskilliga inom socialdemokratin delar förhoppningen att Socialdemokra- terna på nytt skall bli ett Linje 2-parti. Det skulle vara bra för Sverige - för jobben och för välfärden.
Den politik som kan samla nationen i energifrågan måste förena inslag som främjar en utfasning av kärnkraften med en långsiktighet som gör att förtroendet för Sverige som industriland ökar. Vi förespråkar alltså en annan linje än regeringens politiskt beslutade snabbstängningar men också en annan än den som Moderata samlingspartiet presenterade igår där det klart sägs ut att "kärnkraftsavveckling kräver inga politiska beslut". Huvudinnehållet i vår energipolitik är följande:
- Ja till väl avvägda styrmedel för att främja miljövänliga energislag och påverka kärnkraftens ekonomiska livslängd.
- Tiodubblad satsning på kärnsäkerhet i öst - en satsning som växer ytterligare genom att näringslivet med denna energiplattform är berett att gå in med minst lika stort belopp som staten.
- Nej till politiskt beslutade stängningar av Barsebäck och andra kärnkraftverk.
Detta innebär att Folkpartiet föreslår att riksdagen accepterar kostnadsramen för omställningsåtgärder inom energipolitiken. Om riksdagen också säger nej till de åtgärder som är direkt förknippade med den forcerade stängningen av Barsebäck frigörs medel inom ramen som kan användas för den nämnda - och ur säkerhetssynpunkt starkt motiverade - satsningen för ökad kärnsäkerhet strax öster om Sverige.
2 Folkpartiets energipolitik
2.1 Påverkan under 25 år
Folkpartiet liberalerna har genom åren aktivt deltagit i utformningen av svensk energipolitik. Redan i början av 1970-talet förde vi, tidigare än andra, in energihushållning som en huvudlinje i energipolitiken. Vi stod bakom den linje i folkomröstningen år 1980 som samlade flest röster. Vi medverkade i 1991 års trepartiöverenskommelse om energipolitiken. Vi verkade under fyrpartiregeringen åren 1991-1994 för en avreglering av elmarknaden.
Vi sade när vi gick in i de senaste energisamtalen att vår ambition är att även i fortsättningen söka påverka svensk energipolitik med saklighet och miljöhänsyn som grund. Det präglar även denna motion.
2.2 Förändrade faktorer
De senaste åren har flera faktorer av stor vikt i energipolitiken förändrats:
För det första har energifrågornas globala karaktär blivit tydligare. Växthuseffekten framstår allt mer som det största globala miljöhotet, och Sverige har genom att underteckna bl a klimatkonventionen gjort ett åtagande att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser. Genom kommunismens fall har vi fått bekräftelse på de enorma miljöproblemen i Öst- och Centraleuropa, bland annat de stora koldioxidutsläpp som orsakas av omoderna kolkraftverk och dålig energieffektivitet, men även den bristande säkerheten i kärnkraftverken på andra sidan Östersjön.
För det andra står det nu klart att den bedömning om de svenska kärnkraftreaktorernas tekniska livslängd till 25 år som gjordes år 1980 var fel. Idag vet vi att kärnkraftverk kan drivas med hög säkerhet betydligt längre.
För det tredje är den svenska elmarknaden avreglerad. Producenterna av el blir därigenom känsligare för marknadssignaler och elkunderna får större makt att påverka de produkter och tjänster som erbjuds. På den nordiska marknaden sker allt mer av elhandeln på en norsk-svensk elbörs. Internationell handel med el ökar i omfattning och elmarknadens gränser flyttas därigenom ut. EU-medlemskapet innebär möjligheter för Sverige att påverka den fortsatta integrationen och avregleringen av energimarknaderna.
Dessa nya omständigheter måste självfallet påverka utformningen av den framtida svenska energipolitiken.
2.3 Energipolitikens mål
Folkpartiet liberalerna har två övergripande energipolitiska mål:
- Det svenska energisystemet bör successivt ställas om så att det blir ekologiskt hållbart. Vårt långsiktiga mål är att såväl fossilt bränsle som kärnkraft fasas ut ur energisystemet och ersätts av ekologiskt hållbara energikällor. Sådan energi utmärks av att den inte förorsakar skadliga utsläpp eller avfall och inte förbrukar ändliga resurser. Klimat- konventionen om begränsning av koldioxidutsläppen ska respekteras. Sverige ska genom egna aktiva insatser och tillsammans med andra EU-länder verka för säkrare kärnkraft i Öst- och Centraleuropa.
- Omställningen av energisystemet måste ske med hänsyn tagen till Sveriges behov av tillväxt och ökad sysselsättning. Sveriges ekonomi befinner sig i ett bistert läge där massarbetslösheten hotar att permanentas samtidigt som de offentliga finanserna är instabila. Detta hotar svensk välfärd. En långsiktig energipolitik som syftar till en successiv omställning av energisystemet är därför att föredra framför kortsiktiga beslut som leder till snabba och kraftiga elprishöjningar. Detta skulle kullkasta förutsättningarna för viktiga delar av industrin, försämra sysselsättning och välfärd, urholka de offentliga finanserna och försvåra för hushållen.
2.4 Energipolitikens medel
Huvudpunkterna i vår energipolitik är följande:
- Folkpartiet står fast vid riksdagens beslut från år 1993 om koldioxidmålet. Därför avvisar vi alla planer på en storskalig naturgas- introduktion för att ersätta kärnkraften. Enligt energikommissionen skulle en sådan användning av naturgasen leda till en femtioprocentig ökning av koldioxidutsläppen. Dessa utsläpp skulle omintetgöra riksdagens koldioxidmål och tvinga Sverige att bryta mot den klimatkonvention vi bidragit till och själva undertecknat.
- Folkpartiet accepterar inte någon utbyggnad av de orörda älvarna. Om den biologiska mångfalden i Sverige ska kunna bevaras och om Europas sista vildmark ska fortsätta att vara orörd får inte beslutet om skydd för de orörda älvarna rivas upp.
- Många kärnkraftverk i det forna Sovjetunionen är avsevärt mindre säkra än de svenska kärnkraftverken. Det är till och med sannolikt att vissa kärnkraftverk i andra länder är mer riskabla för befolkningen i vårt land än våra egna kärnkraftverk. Sverige bör därför kraftigt öka sina insatser för säkrare kärnkraft i Sveriges närområde. Detta bör ske såväl direkt som tillsammans med andra EU-länder. Förbättrad kärnkraftsäkerhet bör också vara ett inslag i EU:s biståndspolitik. Sverige bör ta initiativ till en europeisk konferens om ekologiskt hållbara energisystem och kärnkraftsäkerhet.
- Folkpartiet anser att energipolitiken bör fullfölja huvudtankarna i Linje 2 från folkomröstningen år 1980. Linje 2 sammanfattades med orden "Avveckling med förnuft". Med den kunskap vi har idag innebär det att kärnkraft kan användas i Sverige under avsevärt längre tid än som förutsattes vid tiden för folkomröstningen. Under folkomröstnings- kampanjen sa Linje 2 att kärnkraftreaktorerna skulle utnyttjas under sin tekniska och ekonomiska livslängd. Folkpartiet håller fast vid den uppfattningen men konstaterar att livslängden kan påverkas genom ekonomiska styrmedel.
- Eftersom vi idag vet att reaktorernas tekniska livslängd är längre än 25 år samt då vi vet att det till år 2010 inte finns förnybar energi i tillräcklig omfattning och till samhällsekonomiskt acceptabla kostnader, har Folkpartiet i energikommissionen medverkat till att skapa en politisk majoritet för att avskaffa år 2010 som slutår för kärnkraften. Folkpartiet säger nej till att genom lagstiftning fatta årtalsbestämda beslut om när reaktorer skall stängas. Det innebär att vi inte stödjer det som i debatten har kallats för "bondeoffer". Med vårt synsätt går det inte att ange när den första reaktorn kommer att stängas. Att det skulle ske under innevarande mandatperiod, eller ens före sekelskiftet, framstår som orealistiskt.
- I stället för lagbestämda årtal bör vi utnyttja ekonomiska styrmedel för att marknadskrafterna ska verka i miljövänlig riktning.
- Sverige bör driva på för en europeisk koldioxidskatt som växlas mot att skatten på arbete sänks. Det är bra för både jobben och miljön.
- Förnybara energislag måste ges tid för att utvecklas och erbjudas till konkurrenskraftiga priser. Utöver ekonomiska styrmedel som miljöavgifter behövs också aktiva insatser, som till exempel teknikupphandling, som uppmuntrar till energihushållning, utveckling av biobränsleteknik och annan miljövänlig energiproduktion samt forskning. Den s.k. tankeförbudslagen bör avskaffas.
- Den avreglerade elmarknaden öppnar också nya möjligheter för miljövänlig elgenerering. Dessutom är det viktigt att konkurrensen på den svenska energimarknaden verkligen fungerar. Sverige bör därutöver driva på för att energimarknaderna i resten av EU avmonopoliseras. Då kan svenska och andra företag i Europa agera på elmarknader utan snedvridande begränsningar. Energi borde omfattas av samma regelverk som andra varor och tjänster på den inre marknaden.
- De politiska besluten bör begränsas till att fastställa övergripande mål och de styrmedel som kan behövas för att nå målen. Det är en politisk kursändring - inte minst i förhållande till den nu aktuella energi- uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet - som vore bra både för miljön och företagen, och dessutom enligt Folkpartiets uppfattning den bästa metoden att ställa om det svenska energisystemet så att det blir ekologiskt hållbart.
3 Energiöverläggningarna
När Folkpartiet inbjöds till regeringens energiöverläggningar accepterade vi alltså inbjudan i avsikt att söka påverka svensk energipolitik med saklighet och miljöhänsyn som grund. Vid ett stort antal tillfällen före och under samtalen klargjorde vi offentligt att vi eftersträvade en energiuppgörelse med Socialdemokraterna.
För att minimera risken för missförstånd överlämnade vi redan vid förhandlingarnas inledning ett dokument som klargjorde vår inställning. Vi gjorde också klart att vi, i syfte att nå en överenskommelse, var beredda att göra justeringar i våra egna ståndpunkter.
Förhandlingarna sköttes enligt vår mening inte väl från departementets sida, om syftet var att nå seriösa resultat. Ett egendomligt inslag var att energiministern redan innan realförhandlingar kommit igång offentliggjorde tre frågor som de partier som ville kvarstå i förhandlingarna måste besvara med "ja". En av frågorna berörde det s k bondeoffret. Eftersom vi i våra utgångspunkter gjort klart att vi inte tror på metoden med ett politiskt beslutat "bondeoffer" svarade vi självfallet nej på den frågan. Att ens överväga att frånträda en ståndpunkt innan realförhandlingar startat skulle strida mot elementär förhandlingsuppläggning.
I detta skede togs emellertid en bilateral kontakt med Folkpartiet för att, som det verkade, utröna om det fanns underlag för en uppgörelse med oss. Från vår sida framhölls då vikten av att dra in LO och industrin i diskussionerna. Vi förklarade oss villiga att söka konstruktiva lösningar på de utestående frågorna. Vi framhöll vidare att vår bedömning var att det skulle bli svårt att hitta en lösning som inkluderade Centerpartiet, men att det sakliga innehållet självfallet fick bli avgörande.
De antydningar om Näringsdepartementets förhandlingsposition vi tyckte oss få i dessa samtal skiljer sig dramatiskt från den slutliga uppgörelse med Centerpartiet och Vänsterpartiet som sedan kom. Vårt intryck var att vårt krav att koldioxidutsläppen inte fick öka var något av ett axiom, att det var otänkbart att stänga en reaktor innan ersättningskraften fanns framme och att syftet med "bondeoffret" snarare var att tona ner än att öka trovärdigheten i s-kongressens beslut om "jämn takt" i den fortsatta kärnkraftavvecklingen.
Det finns två tolkningar av förloppet, om vi inte totalt missuppfattade våra samtalspartner. Den ena är att näringsministern och hans närmaste medarbetare blev totalt överkörda i den slutliga uppgörelsen. Den andra är att samtalen med Folkpartiet inte var seriösa utan endast ett spel.
4 Bristerna i propositionen
Folkpartiet yrkar avslag på regeringens proposition. Vår huvudsakliga invändning är att snabbavvecklingen av Barsebäck försämrar miljön, riskerar det långsiktiga investeringsklimatet och därmed jobben och välfärden och inte bidrar till att lösa problemet med de verkligt farliga kärnkraftverken i Östeuropa.
4.1 Allmänt
Propositionen är ofärdig. Många viktiga aspekter på den föreslagna inriktningen av energipolitiken saknas helt. Det samhällsekonomiska perspektivet och effekterna på Sveriges industristruktur och investeringsklimat lyser med sin frånvaro. Detsamma gäller t ex alla kostnadskonsekvenser, både betalning av de föreslagna åtgärderna och den betalning som blir aktuell i förhandlingarna med Sydkraft.
Propositionen vittnar om en oförståelse för näringslivets och hushållens behov av långsiktiga och stabila spelregler. Det som kallas riktlinjer för energipolitiken innebär i verkligheten stor osäkerhet kring energiförsörj- ningen. Energipolitiken görs till ett evigt politiskt trätoämne.
Det är uppenbart att regeringen i sin energipolitik har vägletts, inte av saklighet och miljöhänsyn utan endast av politiska maktaspekter. Den bärande tanken tycks vara att försäkra sig om Centern som politiskt stödparti för att kunna behålla regeringsmakten. Därmed befäster socialdemokratin intrycket att man sätter partiets makt före Sveriges bästa.
Den lagstiftning som enligt överenskommelsen skall göra det möjligt att stänga Barsebäck saknas i propositionen.
Det finns inga förslag om energibeskattningens framtida utformning. Förslag aviseras till riksdagen först nästa år. Näringsministern deklarerade på Skogsindustrins årsmöte att industrin egentligen bör vara mycket glad över uppgörelsen, eftersom den bl a innebär att produktionsskatten på el skall avskaffas. Något sådant förslag återfinns emellertid inte i propositionen.
Förslagens effekter för hushållen berörs nästan inte alls. Uppenbart är emellertid att många hushåll, särskilt de småhusägare som har direktverkande el, utsätts för stora ekonomiska uppoffringar. Ingen uppskattning av förslagens effekter på hushållens elpris ges heller, annat än att de "inte skall öka påtagligt".
4.2 Förslagen skadar naturen
Den föreslagna förtida avvecklingen av kärnkraften innebär att det allvarligaste miljöhotet - utsläpp av växthusgaser - förstärks. Regeringen erkänner själv att utsläppen av koldioxid kommer att öka med cirka 5 procent. Den "droppe olja" som figurerade i den första presentationen av överenskommelsen innebär i verkligheten ökad förbränning av olja vid fossileldade kraftverk i Sverige, ökad import av kolbaserad el från Danmark, ökad användning av fossilgas samt risk för import av rysk kärnkraftsel via Finland.
Företrädare för både regeringen och Centern har deklarerat att fossilgas är en intressant framtida energikälla i Sverige. Det är sannolikt en korrekt bedömning att den realistiska ersättningen inom landet för effektbortfallet i Barsebäck är fossilgaskombikraftverk och fossilgaseldade kraftvärmeverk. Det är knappast heller någon slump att Malmö Energi nyligen fått klartecken för sin många år gamla ansökan att få uppföra ett sådant. Även Göteborg Energi planerar för gaskombi.
Även i propositionen talas väl om fossilgasen. Det sägs visserligen att det bara handlar om en ökad användning av en befintlig ledning på västkusten, men resonemanget öppnar för en storskalig satsning och en mellansvensk gasledning från Norge till Finland.
En stor satsning på fossilgas skulle kräva betydande investeringar i ledningar m.m. och för lång tid bygga fast Sverige i sådan elproduktion. Därmed skulle utsläppen av växthusgaser ytterligare öka i Sverige.
En satsning på gas skulle också försena och försvåra en långsiktig övergång till förnybara energislag. T ex skulle en fortsatt ökning av biobränslebaserad elproduktion kraftigt försenas.
Vi anser att Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet genom denna överenskommelse bryter mot klimatkonventionens anda och försämrar Sveriges möjligheter att bidra till långsiktiga mål om minskade koldioxidutsläpp. I propositionen hävdas att förslagen inte innebär någon "avgörande" förändring i detta avseende, men det är uppenbart att Sveriges rykte som föregångsland i miljöhänseende skadas allvarligt. Det gäller särskilt Sverige, som av en händelse inom EU givits rätt att öka sina utsläpp av koldioxid med 5 procent.
Det är patetiskt när miljöministern i riksdagen hävdar att denna utökade kvot inte skall användas. Varför framförde i så fall svenska tjänstemän krav på en utökad svensk kvot? Varför hänvisar det holländska ordförandeskapet explicit till kärnkraftutfasningen när den svenska utsläppsökningen motiveras? Det är sorgligt att Sverige spelat bort rollen som miljösamvete och pådrivare och istället sällat sig till deras skara som begär att få öka utsläppen av växthusgaser.
Folkpartiet anser att det är mycket oklokt att inte ta klimathoten på allvar. FN:s forskningsråd i klimatfrågor (IPCC), med mer än 2 500 experter, menar att den främsta orsaken till de senaste årens temperaturökning på jorden är den omfattande förbränningen av kol, olja och gas. Vad som skulle följa av ytterligare temperaturökning är osäkert. Men många befarar stormar, höjd vattennivå, torka i andra delar av världen och för Sveriges del lägre temperatur, som en följd av att Golfströmmen påverkas. Inför sådana risker anser vi att det finns all anledning att tillämpa försiktighetsprincipen och utöva ett tydligt miljömässigt ledarskap. Regeringen abdikerar nu från denna roll.
Propositionens formulering om att småskalig vattenkraftsutbyggnad "i huvudsak" kommer att gälla redan befintliga anläggningar och utnyttjandet av redan befintliga regleringar samt förbättrad turbinteknik inger oss oro. Vi anser att det "enbart" får gälla sådana projekt.
4.3 Förslagen avvecklar resurser och hotar jobb
Den senaste energiöverenskommelsen har både direkta och indirekta effekter. Det konkreta förslaget att snabbstänga aggregaten i Barsebäck har betydande direkta negativa effekter för bl a naturen och för elförsörjningen i Skåne.
De direkta effekterna är alltså allvarliga, men ännu allvarligare är de indirekta, de som följer av att Linje 3-partier fått ha ett bestämmande inflytande över uppgörelsens utformning och att Socialdemokraterna genom att skriva på uppgörelsen blivit ett "Linje 3-parti". I industrin, i fackföreningsrörelsen, i kommuner som är beroende av elintensiv industri - överallt har uppgörelsen skapat en oro som går långt utöver de direkta effekterna av stängningen av ett eller två aggregat. Har socialdemokratin nu för gott lierat sig med tillväxtfientliga krafter?
Ordet "bondeoffer" är en schackterm som står för att vinna något av större värde genom att offra något av mindre värde. Ordet kom att användas i energidebatten som en beteckning för en kompromiss som innebar att socialdemokratins ledning skulle gå med på att stänga ett kärnkraftverk mot att resten fick drivas vidare.
Den nu föreslagna stängningen av Barsebäck är inget bondeoffer, inte ens två bondeoffer. Den är inte en del i en helhet som tryggar den fortsatta energiförsörjningen. Tvärtom har det näringslivet fruktade mest inträffat: Stängningen av det första verket görs för att skapa trovärdighet kring att också resten av kärnkraftprogrammet kommer att avvecklas med politiska beslut.
I näringslivet uppfattades den socialdemokratiska partikongressens beslut om att kärnkraftavvecklingen skulle drivas vidare i "jämn takt" med all rätt som ett större hot än bondeoffret. I de tidigare nämnda bilaterala samtal som Folkpartiet förde med regeringen pekade vi på detta centrala problem: Om man exempelvis vidtog politiska åtgärder för att påskynda avstängningen av ett aggregat, utöver de generella åtgärder som skulle gälla hela kärnkraftprogrammet, hur skulle man säkerställa att inte detta i omvärlden uppfattades som en signal om att Sverige var inställt på att genom direkta politiska beslut snabbavveckla alla kärnkraftverk?
Uppgörelsen ger inga lugnande besked på den punkten. Tvärtom har statsminister Göran Persson framhållit att det är självklart att fler aggregat än de i Barsebäck kommer att stängas före år 2010.
Det har påståtts vara en vinst att årtalet 2010 är borta ur energi- diskussionen. Vi vill påpeka att varken Centerpartiet eller Vänsterpartiet tydligt frånträtt kravet att kärnkraften skall vara avvecklad till år 2010. Det sägs från de partierna att det kan "bli svårt" och att det "kanske tar till år 2011" etc. De partierna har hittills prioriterat starten på avvecklingen och kommer självfallet, om och när den är genomförd, att övergå till att kräva att inledningen följs upp genom avveckling av resten i snabb takt. Det är med de partierna Socialdemokraterna räknar med att förvalta energiuppgörelsen. Det är därför energiuppgörelsen skapat en sådan genuin oro i svenskt näringsliv och svensk fackföreningsrörelse.
För en god ekonomisk utveckling, växande näringsliv och fler jobb krävs ett gott företagsklimat. Sverige måste vara attraktivt som investeringsland. Men redan dagen efter det att energiuppgörelsen presenterades började många företag att se över sina investeringsplaner. Risken är stor att viktiga företag nu väljer bort Sverige och lägger en allt större del av sina nyinvesteringar utomlands.
4.4 Nästan ingenting görs för att öka kärnkraftssäkerheten kring Östersjön
Regeringen föreslår att ytterligare 70 milj kr under en sjuårsperiod avsätts för forskningssamarbete med länder kring Östersjön. Siffran är enligt vår mening häpnadsväckande låg. Den motsvarar alltså 10 milj kr per år. Regeringen säger också att det är viktigt att höja säkerheten hos andra reaktorer i Sveriges närområde, men där finns inga förslag alls.
Vi anser det uppseendeväckande att Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet på detta sätt nästan helt negligerar de risker som finns vid de farliga kärnkraftverken i Östeuropa.
Av de 58 reaktorer som 1994 användes i f.d. Sovjetunionen och Östeuropa gör internationella experter bedömningen att 25 stycken bör läggas ned på grund av bristfällig säkerhet. Det lönar sig inte ens att reparera dem eftersom de idag är alltför dåliga och farliga ens för detta. I vårt närområde finna några av dessa de allra farligaste reaktorerna, nämligen två av de fyra reaktorerna i Sosnovyj Bor utanför S:t Petersburg och två av de fyra reaktorerna på Kolahalvön. I vårt närområde finns förutom dessa åtta mer eller mindre farliga ryska reaktorer, ytterligare två reaktorer i Ignalina i Litauen. I Murmansk i nordvästra Ryssland finns dessutom ca 100 kärnvapen- bestyckade atomubåtar i tjänst, ca 60 utrangerade atomubåtar i dåligt skick och en stor mängd osäkert lagrat kärnbränsle och kärnavfall. Kärnvapen- depåer i anslutning till flygbaser finns också i detta område. Norr därom, i Barents hav och Karahavet, har Sovjet dumpat minst 17 fartygsreaktorer och minst sex av dessa innehåller använt kärnbränsle.
FOA har arbetat fram spridningskartor för radioaktivt nedfall i händelse av en olycka på Kolahalvön. Modellen visar att det mesta av nedfallet skulle drabba främst norra Skandinavien, men också de baltiska staterna skulle få mycket nedfall från en sådan olycka.
Folkpartiet har tidigare publicerat en rapport om kärnsäkerheten i öst. Vi framförde då följande sju konkreta förslag.
1. Lös ansvarsfrågorna. Sverige bör i bilaterala direktkontakter och relevanta internationella fora verka för att alla de länder som ännu inte skrivit under de relevanta konventionerna gör det. Krävs ytterligare stöd för att utveckla adekvat nationell lagstiftning bör sådan ställas till förfogande.
2. Fortsätt avregleringsarbetet. Sverige bör, inte minst av säkerhetsskäl, verka för att integrationen av elsystemen fortsätter och också omfattar Baltikum, Polen och Ryssland. Ersättningsel för förlorad kapacitet i nedlagda kärnkraftverk kan då lättare ordnas.
3. Prioritera Östersjöområdet och Murmansk/Kola. Sverige bör aktivera det nordiska samarbetet och utarbeta en strategi för att genom matchande bidrag prioritera tekniskt och finansiellt bistånd till Östersjöområdet. Även amerikanska bidrag bör kunna poolas, framförallt avseende Kola och Murmansk. För varje EU-, EBRD- och andra bidrag bör Norden satsa det dubbla, förutsatt att insatsen görs i vårt närområde. Sverige bör arbeta aktivt för att det träningscenter, med autentiska simulatorer som Greifswalds- reaktorerna efter stängningen byggts om till, kan hållas öppet. Sverige bör också bidra till finansieringen av kurser för kärnkraftstekniker från Ryssland och övriga Östeuropa.
4. Bekämpa kriminaliteten. Sverige bör verka för att EU:s Europolsamarbete effektiviseras och att bekämpandet av smuggling och annan internationell brottslighet kring radioaktiva produkter bekämpas med kraft. Sverige bör också se till att insatser görs för att förbättra kontrollen över mängden lagrat bränsle och avfall. Hjälp till balternas tullmyndigheter att stoppa transithandeln med restprodukterna bör också utvecklas.
5. Stävja slöseriet. Sverige bör verka för att prisreformer, energi- hushållning och energieffektivisering prioriteras i EU:s östbiståndsprogram Tacis och Phare för att den vägen också söka påskynda stängningen av de farligaste reaktorerna.
6. Stäng Tjernobyl. Sverige bör fortsätta att vara pådrivande för att Tjernobylanläggningen snarast kan stängas. Svensk expertis kan ställas till förfogande för det fortsatta arbetet med inkapslingen av den havererade reaktorn.
7. Utbilda och upplys svenska folket. Svenska folket måste ges utbildning i vad de skall ta sig till vid en olycka i ett östaggregat. Myndigheter, kommu- ner, civilförsvar osv har självfallet ett ansvar, men även frivilligorganisa- tioner, som Röda korset, och bildningsförbunden bör göra en insats. Kommunalpolitiker och riksdagsledamöter måste studera frågorna noga och också informera sig på plats i öst. FOA bör omedelbart göra sina sprid- ningskartor tillgängliga för allmänheten.
En olycka i något av de farliga kärnkraftverken i Östeuropa skulle alltså få dramatiska effekter för svenska medborgare, liksom självfallet för andra människor kring de berörda verken. Risken för en olycka är avsevärt större än risken vid något av de svenska kärnkraftverken. Det borde därför vara självklart att en regering, som sätter säkerheten först, föreslår ett omfattande program för att öka säkerheten vid dessa verkligt farliga kärnkraftverk. Men regeringen struntar i detta. 10 milj kr/år måste anses vara en utmanande låg siffra - en siffra som inte motsvarar den oro svenska folket känner för de dåliga kärnkraftverken i Östeuropa.
Vi föreslår att drygt en halv miljard kronor under fem år avsätts inom den föreslagna ramen för ett östsäkerhetsprogram. Det är tio gånger så mycket som vad regeringen aviserar för den perioden. Insatsen växer ytterligare i omfattning genom att näringslivet har deklarerat en vilja att delta i samma omfattning.
4.5 Regeringens nygamla planekonomi
4.5.1 Avstängningslagen
Den aviserade, men ännu ej presenterade, lagen som ger regeringen rätt att när som helst återta givna tillstånd att driva kärnkraftverk är ett utslag av planekonomiskt tänkande. Vi avvisar självfallet detta förslag.
4.5.2 Vattenfall
I propositionen föreslås att Vattenfall AB skall medverka i energiomställningen och att bolaget skall förbli i statlig ägo. Det är dubbla instruktioner till bolaget - både affärsmässighet och att fungera som ett instrument för regeringens politik. Detta kan få svåra konsekvenser för företaget. Turbulensen i styrelsen talar sitt tydliga språk. Företagets trovärdighet som helt affärsmässig partner på den avreglerade elmarknaden kan komma att ifrågasättas. Utländska långivare kan ställa sig frågande inför den ökade statliga styrningen. Folkpartiet avvisar denna ökade politiska inblandning i Vattenfall AB. På sikt bör Vattenfall AB introduceras på börsen.
4.5.3 Utrikeshandeln
Regeringen föreslår också nya direktiv till affärsverket Svenska Kraftnät i avsikt att öka den statliga kontrollen över utlandsförbindelserna i stamnätet. Avsikten är uppenbarligen att i ökad grad söka reglera export och import av el. Sverige är emellertid bundet av internationella avtal och har därtill förpliktelser genom samarbetet i EU. Utfallet av regeringens ambitioner är därmed oklart. Folkpartiet avvisar alla tankar på ökad statlig dirigering av utrikeshandeln.
4.5.4 Den nya energimyndigheten
I propositionen föreslås att en ny myndighet inrättas med uppgift att verkställa huvuddelen av omställningsåtgärderna. Även detta förslag andas planhushållning. Det medför dessutom ökade kostnader. Folkpartiet avvisar förslaget och anser att NUTEK bör fortsätta att vara central energimyndighet.
4.5.5 Nej till de där specialåtgärderna som elledningen till Skåne m m
Stängningen av Barsebäck innebär bl a att el- och värmeförsörjningen i Skåne får stora störningar. Regeringen föreslår en statlig delegation, utbyggd elledning och ett antal andra åtgärder för att motverka detta. Eftersom vi avvisar snabbstängningen av Barsebäck krävs inte heller denna elledning. De 400 miljoner kronor som aviseras bör enligt vår mening i stället tillföras det av oss föreslagna programmet för ökad kärnkraftssäkerhet i Östeuropa.
4.5.6 Avskaffa tankeförbudslagen
För 10 år sedan genomdrev Socialdemokraterna en lagstiftning som i princip förbjuder forskning om kärnkraft (6 § kärntekniklagen). Folkpartiet har konsekvent motsatt sig en dylik lagstiftning som vi anser strider mot såväl grundlagen som forskningens frihet. Lagen bör upphävas.
5 Omställningen av energisystemet
Även om kärnkraftverk kan drivas med god säkerhet under mycket längre tid än 25 år kommer kärnkraftproduktion, om det nuvarande förbudet mot ny kärnkraft ligger fast, inte att finnas i vårt land för evigt. Om säkerhetskraven förblir höga, kommer underhållskostnaderna i de befintliga kärnkraftverken successivt att stiga och kärnkraften bli allt mindre lönsam.
Vi menar, som framgått redan i inledningen, att det finns argument för att tidigarelägga den tidpunkt då Sverige klarar sig utan kärnkraft. Även om det nu förefaller finnas en stor majoritet av svenska folket som vill ha kärnkraften kvar tills vidare, finns det en minoritet som oroar sig för kärnkraften och vill ha bort den. Om inte annat av hänsyn till den gruppen i befolkningen, som periodvis dessutom varit mycket stor, bör åtgärder vidtas som påskyndar omställningen av energisystemet.
Vi förordar därför att omställningsprogrammet får den ekonomiska omslutning som föreslås i propositionen. Vi accepterar också programmets huvudsakliga inriktning, med de undantag som angivits. Stöd till forskning och teknikupphandling är enligt vår mening exempel på ekonomiska styrmedel som bör öka möjligheterna till introduktion av ekologiskt uthållig energiproduktion. Vi menar att det är nödvändigt att rymma en betydligt kraftigare satsning på kärnsäkerhet i öst.
Av stor betydelse blir programmets finansiering. Det är anmärkningsvärt att propositionen helt saknar förslag om detta. Det faktum att vi accepterar omställningsprogrammets utgiftsram innebär självfallet inte att vi okritiskt kommer att acceptera regeringens förslag till finansiering. Finansieringen bör vara så avvägd att den i minsta möjliga utsträckning påverkar svenska företags konkurrenskraft samtidigt som den stöder omställningen av energisystemet. Vi är inte främmande för en finansiering som till viss del bygger på intäkter som genereras av kärnkraftproduktionen. Vi är positiva till att utökad verksamhet inom SKI och SSI bekostas av branschen genom avgifter. Vi tycker också att det är bra att frågan om kärnkraftens försäkringspremier får närmare belysning i den utredning som regeringen tillsatt och är beredda att stödja att premierna justeras upp om de - som hävdats - ligger lägre än i jämförbara länder.
Vår bedömning är att ett batteri av stimulans- och styrmedel av detta slag innebär en tillräcklig påverkan av energibranschen för att den önskvärda omställningen skall komma till stånd. Som redan konstaterats är det inte meningsfullt att sätta upp några bindande och precisa årtal, varken för kärnkraftsavvecklingens inledning eller dess avslutning. En bedömning i branschen av detta scenario - med fortsatta FoU-satsningar och en stegvis utveckling av alternativen - tyder på att det första aggregatet stängs några år efter sekelskiftet och det sista några årtionden senare. Vi menar att detta är den "avveckling med förnuft" som Linje 2 talade om 1980.
Denna takt innebär att de alternativa energislagen får realistiska möjligheter att slå igenom och att såväl industri som hushåll skyddas från dramatiska elprishöjningar.
6 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till energipolitiska riktlinjer,
2. att riksdagen avslår förslaget om en snabbstängning av Barsebäck,
3. att riksdagen avslår förslaget om åtgärder för el- och värmeförsörjningen i Sydsverige,
4. att riksdagen avslår förslaget om inrättande av en ny central energimyndighet,
5. att riksdagen avslår förslaget om nya riktlinjer för Vattenfall AB:s verksamhet,
6. att riksdagen hos regeringen begär ett nytt förslag i enlighet med de riktlinjer för energipolitiken som förordats i motionen (avsnitten 2.3, 2.4, 4, 5),
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett program för att öka kärnkraftssäkerheten i Östeuropa enligt vad som anförts i motionen (avsnitt 4.4).
Stockholm den 3 april 1997
Lars Leijonborg (fp)
Anne Wibble (fp)
Eva Eriksson (fp)
Isa Halvarsson (fp)
Kerstin Heinemann (fp)
Elver Jonsson (fp)
Christer Eirefelt (fp)
Eva Flyborg (fp)
Torsten Gavelin (fp)