I Sverige finns i dag 20 lokala eller regionala kooperativa utvecklingscentrum (LKU). Intressenterna som initierat dessa varierar, liksom den profil man utvecklat vid sidan av rådgivningsuppdraget. Framför allt har de lokala förutsättningarna styrt. Den kooperativa verksamheten har fått en märkbar nytändning i landet, ett intresse som alltmer accelererat och framför allt breddats under i synnerhet den senaste tioårsperioden. I dag finns i de allra flesta län ett kooperativt utvecklingscentrum som sörjer för råd och stöd åt initiativ inom det (ny)kooperativa verksamhetsfältet.
I sysselsättningspropositionen nämns glädjande nog möjligheten att ge stöd till kooperativa företag ur det s.k. småföretagarstödet. Avsikten med detta stöd är att ge projekt av olika slag möjligheter att förverkligas. För långsiktighet vad gäller kooperativa projekt och möjligheten att plantera vidare vunna erfarenheter har allt oftare konstaterats betydelsen av ett LKUs insatser (RRVs utredning sommaren 1993 m.m.). Projektverksamhet är en allt nödvändigare del av finansieringen. De flesta LKUn behöver mest av allt ett ökat grundstöd för att ge en långsiktig och högkvalitativ rådgivning till grupper som vill starta ekonomiska föreningar och liknande företag med gemensamma behov och gemensamt ansvar i fokus.
Värmlandskooperativen, som i dag är det största och äldsta utvecklings- centrumet, har etablerats på ett sådant sätt att en breddning av grundstödet är en förutsättning för att klara det allt större informationsbehov som efter- frågas. Det är rådgivning till arbetslösa, till beslutsfattare och handläggare inom myndighetssfären, liksom organisationslivet i övrigt som visar ett ökande intresse. Under de senaste två åren har närmare 15 personer varit anställda, trots att det statliga anslaget varit så lågt som mellan 300.000 och 400.000 kronor. Basverksamheten som behövs för verksamhetens långsiktiga utveckling blir i sådana fall för liten och skapar osäkerhet bland de medarbetare som ofta är nyckeln till ett lyckat eller misslyckat resultat, inte minst i projekt som handlar om att motivera och följa s.k. kanske- eller aldrigentreprenörer.
Utifrån ovanstående anser vi att stödet till näringslivsutveckling bör omfördelas på ett sådant sätt att grundstödet till LKU-verksamheten ökas från en till två anställda per LKU.
Erfarenheter från vardagsarbetet styrks av resultat från intervjuer och attitydundersökningar som visar att kvinnor i mycket stor utsträckning före- drar kooperativt företagande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att resurser ges vad gäller den centrala finansieringen så att LKU kan etableras i de få län som saknar sådant,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särskilda resurser ställs till förfogande så att en satsning på kooperativt företagande för kvinnor kan genomföras.
Stockholm den 1 oktober 1996
Ann-Kristine Johansson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)