Inledning
Kristdemokraterna tog under förra mandatperioden initiativet till tillsättandet av Energikommissionen. Vår strävan i det energipolitiska arbetet har varit och är fortsättningsvis att åstadkomma breda politiska uppgörelser och långsiktigt stabila spelregler för aktörerna på energimarknaden.
I partiöverläggningarna om energipolitiken växte det fram en insikt om hur en balanserad omställning av energisystemet skulle kunna genomföras. En utgångspunkt var att samla största möjliga parlamentariska majoritet bakom ett beslut där också näringsliv, fackförbund och de som skall arbeta aktivt med de förnybara bränslena, skogsägare och lantbrukare, skulle involveras. Vidare var principen att tillföra el baserat på förnybara bränslen och elsparande/effektivisering motsvarande en reaktor innan avställningen skulle påbörjas. Fossila bränslen skulle inte tillföras systemet. Målet var ett omställ- ningsarbete syftande till att bygga det ekologiskt uthålliga energisystemet utan drastiska prisförändringar, risk för elbrist och därmed ytterligare påfrestningar på välfärd och sysselsättning.
I ett sent skede av partiöverläggningarna bytte regeringen fot och lämnade de principer som dittills varit bärande. Dessa ersattes med en överens- kommelse om att en reaktor skall stängas av och ersättas med fossilbränslen. Uppgörelsen har splittrat nationen i energifrågan med fortsatt osäkerhet om villkoren på energimarknaden som följd. Av propositionen framgår att regeringen inte själv vet hur den egna politiken i praktiken skall kunna genomföras och vilka konsekvenser detta får. Avsaknaden av miljö- konsekvensanalyser och samhällsekonomiska analyser är total. Besked saknas också på en rad områden som är avgörande för frågans fortsatta behandling. Den nya debatten om storskalig vattenkraftsutbyggnad är ytterligare ett illavarslande tecken på vart regeringens energipolitik kan bära hän.
Från kristdemokratiskt håll beklagar vi denna händelseutveckling på ett för Sveriges ekonomi, sysselsättning och företagande så centralt område som energipolitiken.
Riktlinjer för energipolitiken
Energipolitikens mål
Långsiktigt skall Sveriges energiförsörjning baseras på inhemska förnybara energikällor och bränslen. På så sätt byggs det ekologiskt uthålliga energisy- stemet.
Industri och hushåll skall tillförsäkras säkra elleveranser till fortsatt konkurrenskraftiga och rimliga priser.
Utfasningen av såväl fossila bränslen som kärnkraft ur energisystemet är den stora energipolitiska utmaning som vårt land står inför. Strävan skall vara att möjliggöra en successiv utfasning av kärnkraftsreaktorer genom att el sparas bort och el från förnybara energikällor tillkommer. Fossila bränslen skall också kunna ersättas av förnybara bränslen när det gäller uppvärmning.
Kärnkraften
Vår uppfattning är att den första kärnkraftsreaktorn kan fasas ut när vi tillfört och/eller sparat bort motsvarande el. Tillförseln ska baseras på förnybar elproduktion. Olika lösningar för hur man praktiskt kan stänga av reaktorer finns.
Regeringens förslag på detta område har ännu inte konkretiserats i form av förslag till lagstiftning, ägardirektiv till statligt ägda reaktorer, ekonomiska styrmedel eller en förhandlingslösning. Också statliga Vattenfalls roll i omställningen av energisystemet är oklar trots de skrivningar som finns i propositionen.
Från Kristdemokraternas sida kommer vi att ta ställning till konkreta förslag när väl dessa förslag finns på riksdagens bord. Att fatta beslut om att stänga en reaktor utan att veta hur det ska gå till i praktiken är en äventyrlig politik.
Programmet för ett uthålligt energisystem
Huvuddragen i själva omställningsprogrammet kan Kristdemokraterna instämma i även om vi har ändringsförslag i vissa delar. Vårt slutliga ställningstagande till omställningsprogrammet kommer i samband med att regeringen har presenterat förslag till finansiering, något som nu helt saknas. Också på denna punkt är det fel väg att gå att först fatta beslut om ett omfattande program utan att riksdagen får möjlighet att samtidigt ta ställning till frågan om finansiering.
Statens uppgifter
Tillskapandet av en ny energimyndighet som ska ansvara för omställningen av energisystemet är ett kristdemokratiskt förslag som vi givetvis tillstyrker. Därmed får staten det aktiva verktyg som behövs för genomförandet av statens energipolitik.
Därmed behöver man heller inte förändra Vattenfall AB:s roll och förut- sättningar. Denna manöver som nu föreslås av regeringen synes vara ett sätt att dölja kostnaderna för att ersätta Sydkraft för dess reaktorer i Barsebäck. Övriga synpunkter avseende Vattenfall återkommer senare i motionen.
Vi avvisar också antydningarna om att staten ska ta kontroll över utlandsförbindelserna via Svenska kraftnät.
Atomansvarighet
Kring förslaget om förändringar av atomansvarighetslagen råder stor politisk enighet. Att anläggningshavarnas ersättningsskyldighet ska utökas har varit ett kristdemokratiskt krav under lång tid.
Ett breddat energi-, miljö- och klimatsamarbete kring Östersjön
Avsaknaden av strategi för energisamarbetet kring Östersjön är slående. Mer effektiva insatser efterlyses för en samlad energipolitik rörande Östersjöområdet. Det handlar såväl om intensifierade ansträngningar för att göra kärnkraftsproduktionen i Litauen och Ryssland säkrare som att arbeta långsiktigt med att skapa förutsättningar för dessa länder att byta energisystem, bort från såväl kärnkraft som fossila bränslen.
Klimatpolitiken inom energiområdet
Avsaknaden av ett samlat klimatpolitiskt handlingsprogram är anmärkningsvärd. De ökade koldioxidutsläppen med påföljande växthuseffekt är det allt överskuggande stora miljöhotet mot vårt jordklot. I andra motioner har vi kristdemokrater krävt handlingsprogram och aktivitet på detta område. Dessvärre går nu regeringen och de partier som står bakom energiuppgörelsen motsatt väg genom att planera för ökade koldioxidutsläpp och därmed medvetet bryta de internationella åtaganden Sverige gjort vad gäller koldioxidutsläppen. Om 4,5 TWh kolkraft importeras från Danmark (motsvarande en Barsebäcksreaktor) ökar koldioxidutsläppen med 3,7 miljoner ton per år. Det är en ökning med drygt fem procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
I den årliga miljörapporten "Tillståndet i världen 97" beskrivs på ett utförligt sätt konsekvenserna om vi inte får hejd på fossilförbränningen, därmed följande koldioxidutsläpp och en fortsatt ökad medeltemperatur på jordklotet. Man räknar med en fortsatt medeltemperaturförhöjning på 1-3,5 grader de närmaste 100 åren med fortsatta föroreningar av lufthavet. Det innebär att havsytan kommer att stiga. Oväder som orkaner blir vanligare och dessutom med ökad styrka. Över hela världen kommer vädret att bli mer extremt; torka, översvämningar och värmeböljor väntas öka. Uppräkningen av effekter av dessa klimatförändringar kan göras lång. Några exempel:
Risk för att insekter massförökar sig vilket kan skada såväl naturliga landskap som jordbruksgrödor.
De marina ekosystemen störs allvarligt och belastningen på världshavens kommersiella fiskbestånd ökar.
Nederbörden påverkas vilket bidrar till att torkan i Afrika, Europa och andra områden ökar. Även relativt svag torka kan leda till att växternas tillväxt försämras, insektsangreppen ökar eller att sjukdomar sprids. Effekten blir ökade problem med livsmedelsförsörjning till en ökande världsbefolkning.
I värsta fall kan torkan leda till att det bildas ny öken.
När havsytan stiger översvämmas våtmarkerna vid kusterna vilka redan i dag är jordens mest hotade naturområden.
I tropiska och subtropiska områden kommer den stigande havsytan att hota mangroveskogarna som stabiliserar kusterna och utgör livsmiljö för ett mycket stort antal av både havslevande och landlevande arter.
Hos vissa djurarter spelar temperaturvariationer en fundamental roll för populationens utveckling. Uppvärmningen kan leda till att vissa djurarter utrotas.
Om stormarnas förstörelsekraft ökar med 50 procent betyder det slutet för många öar och tropiska skogar.
Årstiderna förskjuts vilket kan få förödande effekter på arter och vegetation.
För att förhindra en utveckling i enlighet med detta scenario måste alla länder, också Sverige, ta ansvar för att hejda utsläppen av koldioxid och snabbt minska desamma. Att gå i motsatt riktning, öka koldioxidutsläppen, är definitivt att skicka fel signaler ut i världen. Vare sig inom energi- eller transportsektorn kan vi tillåta ökade utsläpp utan tvärtom måste ett kraftfullt handlingsprogram upprättas som minskar utsläppen. I tidigare inlämnade motioner har vi kristdemokrater skisserat ett sådant program. Det handlar om utfasning av fossilbränslen i såväl energiproduktionen som transportsektorn, begränsning av metanavgång, åtgärder för att öka kolbindningen samt återvinning och lagring av koldioxid. Det är nu helt nödvändigt att ett nationellt klimatpolitiskt handlingsprogram upprättas, antas och genomförs.
Energibeskattningen
Också på skatteområdet lyser de konkreta förslagen med sin frånvaro. Centralt är dock att de energislag som innebär miljöpåfrestningar på ett tydligare sätt ska bära dessa kostnader. Att ge fossilgasen skattefördelar som propositionen föreslår kan inte vara en ur miljö- och naturresurssynvinkel riktig politik.
Den förnybara energi- och elproduktionen måste få ekonomiska incitament för att långsiktigt kunna stå för en växande andel av Sveriges energi- försörjning.
Också i denna del kommer vi kristdemokrater att ta slutlig ställning när regeringen presenterat sina förslag.
El- och värmeförsörjningen i Sydsverige
Vid samma tidpunkt som energiuppgörelsen med de tre partierna var ett faktum kom helt plötsligt ett besked till Malmö Energi AB om tillstånd att uppföra en naturgaseldad kombicykelanläggning. Detta efter att man i åtta års tid förgäves sökt få detta tillstånd. Eftersom man inte fått något tillstånd på denna långa tid har man istället bl a byggt en ny biobränslebaserad fjärrvärmecentral. En satsning på en gaskombianläggning skulle nu i realiteten innebära att man skulle ersätta biobränslen med fossilgas. Detta är en politik som är ett direkt hot mot strävan att ställa om energisystemet till det ekologiskt hållbara.
Det är helt uppenbart att regeringen nu avser att storskaligt satsa på naturgas - eller riktigare benämnt fossilgas - för att ersätta kärnkraft. Man förbereder också motsvarande tillstånd för Göteborg Energi AB som det som nu Malmö fått. Det var dock inte på detta sätt som kärnkraft skulle ersättas, vare sig enligt linje 1, 2 eller 3. Detta är ett klart brott mot folkomröstningens resultat. För vår del yrkar vi avslag på denna satsning och föreslår också att regeringen ska återta det tillstånd som givits Malmö Energi AB.
Åtgärder för att minska elanvändningen
Kristdemokraterna motsätter sig i princip inte den föreslagna satsningen på åtgärder för att minska elanvändningen. Däremot föredrar vi avdragsmodellen framför bidragsmodellen för byte till värmeanläggning baserad på ett vattenburet värmesystem och för installation av anordning för värmeackumulering. I de fall avdrag ej är möjligt bör bidragsprincipen tillämpas. Anslagsnivåerna kan fastställas i samband med att finansiering redovisas.
De beskrivna pilotprojekten för fjärrvärmeutbyggnad är ett bra sätt att få beslutsunderlag vad gäller fortsatta överväganden avseende fjärrvärme- utbyggnad.
En metod för att minska elanvändningen som inte berörs i propositionen är att finna ett system som premierar "nega-watt-arbete", dvs. tillskapa ekonomiska incitament som stimulerar elbolag och leverantörer att hjälpa hushåll och industrier att spara el. Ju mer man får konsumenterna att spara, desto mer premieras de som levererar el. Regeringen bör återkomma med förslag som kan stimulera en sådan process.
Ytterligare ett område som inte omnämns i propositionen är möjligheten att installera solpaneler för att på så sätt spara elvärme. Utöver investeringsstödet till vattenburet värmesystem kan det i dessa fall krävas ytterligare insatser för att få fart på verksamheten. Regeringen bör i denna del återkomma med förslag.
Åtgärder för att öka tillförsel av el
Inledningsvis vill vi markera att vi nu inte tar ställning till anslagsnivåerna i omställningsprogrammet. Vi avvaktar regeringens förslag till finansiering och tar då ställning i ett sammanhang.
Bidrag till investeringar i biobränslebaserad kraftvärme
Principiellt motsätter vi oss inte denna satsning. Dock bör snarast upprättas en särskild miljökonsekvensanalys av kraftigt ökat biobränsleuttag från skogen. Uttaget måste givetvis ske på sådant sätt att den biologiska mångfalden också fortsättningsvis garanteras.
Bidrag till investeringar i vindkraftverk
Regeringens förslag att sänka investeringsbidraget till vindkraft från 35 procent till 15 procent är inte en riktig signal när vi skall få till stånd en massiv vindkraftsutbyggnad. Investeringsbidraget bör vara på 25 procent samtidigt som miljöbonusen får den nivå som riksdagen tidigare beslutat om. Att begränsa stödet till anläggningar på lägst 200 kW är också en felsignal som inte är ägnat att stimulera den småskaliga kraftproduktionen. Denna begränsning avvisas.
För att en ordentlig vindkraftsutbyggnad ska komma till stånd måste statsmakterna peka med hela handen. Det innebär att regeringen bör återkomma med förslag till förändringar i lagstiftning och regelverk som möjliggör en effektiv och snabb utbyggnad av vindkraften i Sverige, detta givetvis med fortsatta miljöhänsyn.
Bidrag till investeringar i småskalig vattenkraft
Vi föreslår en höjning av investeringsstödet gällande vindkraft och i konsekvens med det att investeringsstödet till småskalig vattenkraft skall vara 25 procent.
Upphandling av ny elproduktionsteknik
Principiellt är inriktningen i propositionen riktig.
Åtgärder för effektivare energianvändning
Information, utbildning m.m.
Ett informationsanslag kan vara en riktig åtgärd. För att detta inte skall användas på ett felaktigt sätt bör det ges tydliga anvisningar så att de som direkt är involverade i arbetet med effektivare energianvändning får del av detsamma. Dessa bör bäst kunna bedöma användningsområde. Det är framförallt två grupper det handlar om: fastighetsförvaltare och liknande yrkesgrupper som praktiskt i sin yrkesverksamhet har att genomföra åtgärder som leder till effektivare energianvändning samt organisationer som SERO (Sveriges Energiföreningars Riksorganisation) och motsvarande som har att informera mer brett om att rikta in samhället mot ekologiskt uthålliga energisystem.
Teknikupphandling av energieffektiv teknik, Provning, märkning och certifiering av energikrävande utrustning m.m., Kommunal energirådgivning
Vi instämmer principiellt i propositionens förslag.
Utveckling av teknik för framtidens energisystem
Energiforskning, Forskning om energisystemet, Forskningssamarbete med länderna i Östersjöregionen, En förstärkning av Energiteknikfonden, Introduktion av ny energiteknik
För samtliga program delar vi regeringens principiella uppfattning. Däremot kan anslagsnivån för de olika programmen diskuteras. En ökad tonvikt på samarbetet kring Östersjön är önskvärd. Likaså vill vi betona nödvändigheten av demonstrationsanläggningar för att i full skala pröva förgasningsteknik för biobränslen.
Vi vill särskilt betona att en fortsatt framgångsvis utveckling av solceller kan bli av betydelse för energiförsörjningen i Sverige. En kraftig sänkning av kostnaderna för solceller i kombination med genombrott inom batteritekniken kan komma att förändra delar av energitillförseln och ge nya möjligheter till decentraliserad elproduktion.
Också värmepumpstekniken kan utvecklas så att mer av spillvärme kan tas tillvara. Det är väsentligt att redan etablerade tekniker får möjlighet att via vidareutveckling få starkare möjligheter att bidra till det ekologiskt uthålliga energisystemet.
Statens uppgifter i omställningsarbetet
Ny energimyndighet
Förslaget om en ny samlad energimyndighet kommer från kristdemokraterna varför vi instämmer i förslaget.
Vattenfall AB
I och med bildandet av en ny samlad energimyndighet med ansvar för omställningsarbetet kan Vattenfall AB också fortsättningsvis arbeta efter de riktlinjer som nu gäller. Företaget kan med dessa förutsättningar och de övriga spelregler som sätts upp för energiaktörerna på ett aktivt sätt bidra till omställningen av energisystemet. Staten ska inte på det sätt som föreslås intervenera i bolagets verksamhet. Detta är bara till skada för företagets trovärdighet. Vi finner det inte heller angeläget att staten, som nu föreslås, ska avhända sig möjligheten att bredda ägandet i Vattenfall.
Energipolitiska insatser på klimatområdet
Åtgärder i internationellt samarbete
En tydlig utvärdering bör göras av de insatser som gjorts fram till idag. Vidare måste formerna för hur det gemensamma genomförandet i praktiken ska gå till fastställas. Anslagsnivån kan fastställas i samband med att finansiering redovisas.
Etanolproduktion från skogsråvara
Principiellt är det riktigt att arbeta på övergång till alternativa förnybara bränslen i transportsystemet. Metoden för uppbyggnaden av alternativa drivmedelssystem kan dock diskuteras. En lansering av försöksflottor är en metod. Anslagsnivån kan fastställas i samband med att finansiering redovisas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på regeringens förslag till riktlinjer skall godkänna vad i motionen anförts om riktlinjer för energipolitiken,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag avseende el- och värmeförsörjningen i Sydsverige,
3. att riksdagen avslår regeringens proposition avseende riktlinjer för Vattenfall AB:s verksamhet,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om Svenska kraftnät och infrastrukturen för import och export av el,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska elanvändningen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en miljökonsekvensanalys av effekterna av ökat biobränsleuttag från skogen,
7. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts beslutar om investeringsbidrag för vindkraft,
8. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts beslutar om investeringsbidrag för småskalig vattenkraft,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen på anslaget för information och utbildning,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av teknik för framtidens energisy- stem,
11. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts beslutar om energipolitiska insatser på klimatområdet,
12. att riksdagen tills vidare avslår regeringens förslag om anslagsnivåer för de olika omställningsprogrammen i avvaktan på regeringens förslag till finansiering.
Stockholm den 2 april 1997
Dan Ericsson (kd)
Ulf Björklund (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Mats Odell (kd) Michael Stjernström (kd)