De kooperativa företagen svarar sammanlagt för en stor del av den svenska ekonomin.
I ett internationellt perspektiv kan konstateras att betydande kooperativ företagsamhet förekommer inom lantbruket, livsmedelsindustrin, handeln, kreditväsendet, försäkringsområdet samt övrig producentkooperation m.m. I Sverige finns en förhållandevis omfattande kooperativ företagsamhet inom omsorgssektorn (daghem etc.) samt bostadssektorn. Det finns därför all anledning att bedriva kunskapsutveckling inom detta område.
Forskning om kooperationen var under första halvan av 1900-talet av begränsad omfattning. Under 1960-talet inleddes dock en utveckling av kooperativ forskning inom universitetsvärlden. Under senare delen av 1980- talet fortsatte utvecklingen av kooperationsforskningen. Forskningen koncentrerades till vissa universitet och högskolor. Forskningen kom också att uppvisa ett påtagligt men begränsat inflytande på akademisk undervisning. Ett antal doktors- och licentiatavhandlingar publicerades. Förstärkningen av kooperationsforskningen under 1980-talet sammanhängde med förbättrade finansieringsmöjligheter. FRN:s kooperationsforskningskommitté bidrog till att finansiera sammanlagt 53 större och mindre projekt vid ett stort antal universitet och högskolor. Under 1990-talet har forskningen om kooperativa företag fördjupats inom vissa områden medan den avstannat på andra. Allmänt kan konstateras att forskningen under senare år haft en tonvikt på företagsekonomi och speciellt organisationsteori. Dock har det även inom historia och sociologi genomförts längre och mer djupgående forskningsprojekt. Ett successivt minskande antal graduerade forskare har kvarstått med ett speciellt intresse av kooperativ företagsamhet. Empiriskt har forskningens tyngdpunkt under senare år varit inriktad på främst nykooperation och lantbrukskooperation.
Det föreligger kunskapsbrister rörande omfattningen och betydelsen av kooperativt företagande. Empiriskt föreligger ett behov av att utveckla kunskap om de kooperativa företagens verksamheter i olika sektorer. Behoven kan sammanfattas i:
en samlad översikt och statistik
de kooperativa företagens betydelse för mindre företags affärsutveckling
konsekvenser för sysselsättning
utvecklingen av demokrati i samhället
effektivisering av konkurrensen
internationalisering
styrinstrument
riskkapitalförsörjning
lagkollisioner
humankapital och ideologi
En sådan väsentlig åtgärd har staten tagit på sig genom ett initialt finansieringsansvar för ett pilotprogram inom NUTEK för tekniköverföring till små och medelstora företag. Programmet som omfattar ca 11 miljoner kronor per år vänder sig även till kooperativa små och medelstora företag. Utvärderingen som skedde i maj 1996 visade att programmet sammanfattningsvis hade lyckats bra.
Regeringen beslutade vidare i februari 1994 och i maj 1995 att avsätta totalt 170 miljoner kronor av regionalpolitiska medel för att främja vissa forsknings- och utvecklingsinsatser i regionalpolitiskt prioriterade områden. Målet med satsningen är att i gemensamma verksamhetskoncept uppgradera företagens kompetens och teknisk kapacitet och att skapa nya länkar till både små och stora företag inklusive sådana kooperativa företag samt institut och högskolor.
Behovet av kooperativ forskning är som tidigare anförts stort och det är av vikt att de kooperativa företagen uppmärksammas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning om kooperationen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Nils T Svensson (s) Karin Olsson (s)