När svenska folket i 1980 års folkomröstning tog ställning till det svenska energisystemets utformning var Sverige mycket beroende av fossila bränslen, främst olja. Omröstningen gällde kärnkraftens roll i det framtida energisy- stemet.
Skulle de 12 reaktorer som då var i drift, färdiga eller under byggnad snabbavvecklas, respektive inte få startas eller färdigställas (linje 3, det så kallade avvecklingsalternativet, som formulerades av Centerpartiet och Vänsterpartiet kommunisterna)?
Skulle de användas under sin tekniska livslängd eller till dess att förnybara alternativ blev tillgängliga och avvecklas i den takt som var möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd (linje 1 och 2)?
Linje 1 hade till skillnad från linje 2 ingen avvecklingsplan. Linje 2- kampanjen drevs under devisen avveckla - med förnuft. Med det menades att kärnkraften skulle avvecklas när förutsättningarna fanns för att ersätta kärnkraftselen med förnybara energikällor. Därför hade linje 2 också en s k avvecklingsplan, "Förslag till avveckling av det svenska kärnkraftsprogram- met", där man steg för steg redogjorde för vad som måste göras för att en avveckling skulle kunna genomföras. Den byggde på att teknikutvecklingen skulle drivas på så att en avveckling kunde inledas när reaktorerna tjänat ut, vilket enligt vad man då trodde var cirka 25 år. Enligt denna plan skulle vi t ex. vid ingången av 1990-talet ha cirka 10 TWh el från förnybara energikällor i det svenska energisystemet.
Det är ingen överdrift att säga att vi inom linje 2 på den tiden var över- optimistiska när det gällde utvecklingen av förnybara energikällor. Men vi hade å andra sidan en överdrivet försiktig inställning till kärnkraftverkens livslängd, då utgick man från cirka 25 års livslängd. Idag vet vi att den är betydligt längre och att den varierar mellan de olika reaktorerna.
Det troligaste är att de mindre verken kommer att ges kortare livslängd och de större betydligt längre. Kostnaderna för att underhålla och öka säkerheten är relativt lika oberoende av reaktorns storlek. Detta medför i sin tur att de reaktorer som kan producera mest elektricitet blir de som ägarna kommer att investera mest i, och de kommer därför att användas längre.
Debatten om den svenska kärnkraftens avveckling har länge utgått från att verken hade 25 års livslängd, och riksdagen har också därför beslutat att det sista verket skall stängas senast år 2010. I och med 1991 års trepartiöverens- kommelse mellan Folkpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet, som resulterade i riksdagens beslut om riktlinjer för energipolitiken, frångicks i praktiken beslutet om att kärnkraften skulle vara avvecklad till år 2010. Där slogs i stället fast att inledningen och takten i kärnkraftsavvecklingen skulle avgöras av resultaten av hushållningen med el, tillförseln av el från miljö- acceptabel kraftproduktion och möjligheterna att bibehålla internationellt konkurrenskraftiga priser.
Överenskommelsen och det därpå grundade riksdagsbeslutet har därefter godtagits av samtliga partier i riksdagen utom Vänsterpartiet och Miljö- partiet. Det finns således en stor majoritet i riksdagen som anslutit sig till linje 2:s energipolitik med innebörden att först sedan resultatet av sparande och tillförsel av miljöacceptabel el till ett konkurrenskraftigt pris tagits fram, kan kärnkraftsavvecklingen inledas.
Den nu föreliggande propositionen, byggd på överenskommelsen mellan Centerpartiet, Vänsterpartiet och regeringen, avviker när det gäller kärn- kraftens avveckling och ersättning av ny elkraft enligt vår uppfattning såväl från linje 2:s energipolitik som 1991 års energipolitiska beslut. Avvikelsen gäller främst två områden.
Det första gäller tidpunkten för avvecklingens inledning, där avvecklingen skall ske innan ny kraft tillförts och innan effekterna av effektiviseringar och besparingar uppnåtts. Det andra gäller vad kärnkraften skall ersättas med, kravet på att ersättningen skall utgöras av förnybara energislag nämns inte, tvärtom framhålls att naturgas är mindre skadligt än kol och olja. Om detta innebär att ersättningselen skall produceras med gas sägs inte klart ut i propositionen men det befintliga naturgasnätet skall enligt propositionen utnyttjas effektivare.
Det finns enligt vår uppfattning en uppenbar risk för att Sverige på detta sätt kommer att återgå till ett mycket stort inslag av fossilbaserad elproduk- tion. Då kommer vi också i konflikt med våra åtaganden enligt Rio- överenskommelsen om minskade CO2-utsläpp. Sveriges anseende som ett miljöansvarigt land kan komma att skamfilas.
En omställning av energisystemet är ett enormt ingrepp i det svenska samhället. Kostnaderna är mycket stora och de miljöriktiga alternativen är ännu inte kommersiellt gångbara. Ingen kommer att gå igenom processen oberörd. Hushållen, miljön, industrin, kommunerna, forskningen, omsorgen, hälso- och sjukvården, kommer alla att få vidkännas följderna. Det var just med hänsyn till energins stora betydelse för samhället som linje 2 så tydligt uttalade att en förtida avveckling var en gigantisk kapitalförstörelse. Hänsynen till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd var det bärande skälet för att kärnkraften inte skulle avvecklas innan fullgoda alternativ fanns redo att ta över den framtida elproduktionen. Dit har vi ännu inte kommit.
Stora insatser, med den inriktning som nu föreslås i propositionen, måste till innan en avveckling kan inledas. Vi måste utveckla tekniken att förbränna förnybara bränslen, att samla in och skörda dem på ett miljöriktigt sätt, fjärrvärmenäten måste byggas ut och effektiviseras, program för utveckling av teknik för elproduktion med förnybara energikällor måste tas fram i ett samarbete mellan samhället, forskningen och industrin, ny och effektivare teknik för elanvändning måste stimuleras. Ett program med den inriktningen bör snarast sättas igång och följas upp med en kontrollstation inom en femårsperiod. Så inleds omställningen bäst, och när kontrollstationen visar att vi uppnått erforderliga resultat, kan avvecklingen inledas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksdagen bör upphäva beslutet (prop. 1979/80:170, bet. 1979/80:NU70, rskr. 1979/80:410) att den sista kärnkraftsreaktorn i Sverige skall stängas senast år 2010,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omställningen av energisystemet skall inledas med ett program för en omfattande satsning på effektivisering av elanvändningen, konvertering av elvärme och utveckling av förnybar elproduktion,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksdagens beslut (prop. 1990/91:88, bet. 1990/91:NU40, rskr. 1990/91:373) att "inledningen och takten i kärnkraftsavvecklingen avgörs av resultaten av hushållningen med el, tillförseln av el från miljöacceptabel kraftproduktion och möjligheterna att bibehålla internationellt konkurrenskraftiga elpriser" skall ligga fast.
Stockholm den 26 mars 1997
Inge Carlsson (s) Paavo Vallius (s)