En översyn av energibeskattningen
Produktionsskatt på el
Produktionsskatten på el är förödande för de processindustrier som använder el som råvara i produktionen. Ett talande exempel är Gränges Metall i Sundsvall där kostnaden för el utgör nästan 30 % av den totala kostnaden för framställning av primäraluminium och är dessutom den största enskilda kostnadsposten.
I Sverige finns cirka 15 industrier där el används som råvara i produk- tionen. I Medelpad finns såväl Gränges Metall i Sundsvall med drygt 500 anställda som Akzo Nobels industri i Stockviksverken med 140 anställda samt Akzo Nobels industri i Alby med 200 anställda. Med anställda i kring- verksamheter riskerar sammantaget 1 000 anställda att förlora sina anställ- ningar bara i Medelpad.
Den samlade produktionsskatten på el måste därför bort för att dessa företag skall kunna konkurrera på världsmarknaden. Det innebär inte att dessa företag inte skall betala skatt på den el som inte används som råvara i processen. Regeringen har vid ett antal tillfällen förändrat produktionsskatten på el utan att dessa 15 företag fått en lösning som innebär att deras konkurrenskraft på världsmarken kan upprätthållas. I dag är förhållandena på elmarknaden sådana att en skattehöjning i stor utsträckning förs vidare från producenten till kunden. Elleverantörerna tillämpar i stor utsträckning standardkontrakt som enligt deras mening ger dem en vidsträckt rätt att justera elpriserna vid skattehöjningar.
Regeringen anger att den i budgetpropositionen för 1998 skall återkomma om nivån och utformningen av produktionsskatten på el. I den översyn som regeringen avser att göra bör också vägas in att EU föreslår att elskatten på elektrolys bör sättas till 0. Kan energibeskattningen av dessa företag inte få samma förutsättningar som deras konkurrenter på världsmarknaden är riskerna uppenbara att verksamheterna i Sverige successivt avvecklas. Vad det innebär för exempelvis Ånge kommun om Akzo Nobels verksamheter försvinner går inte att mäta i siffror. Att få fram 200 nya arbetstillfällen i en glesbygdskommun som Ånge är nog omöjligt. Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen tillkänna att produktionsskatten på el där el används som råvara i produktionen skall tas bort. Därvid måste också den del som överförts till fastighetsskatt vägas in i beslutet.
Bidrag till investeringar i vindkraft
Bidrag till investeringar i vindkraft lämnades ursprungligen med 25 % av investeringen. 1993 höjdes det till 35 % av investeringen. Enligt regeringens förslag avses nu investeringsbidraget sänkas till 15 %. En förutsättning för att investeringsbidrag skall lämnas bör vara att vindkraftsanläggningarna uppfyller vissa kvalitetskrav och förläggs till platser med goda vindförhållanden. Arbetet med att peka ut goda förläggningsplatser för vindkraften bör intensifieras. Det är enligt propositionen NUTEK:s ansvar att i samråd med övriga berörda myndigheter, länsstyrelser, kommuner och nätföretag upprätthålla höga kvalitetskrav. Där bör också noga övervägas de konflikter som kommer att uppstå med bl a naturvård och friluftsliv.
Bidraget till investeringar i goda vindkraftsobjekt bör vara möjligt att justera inom anslagna budgetramar. Sverige är indelat i olika vindzoner. Förutsättningarna i de olika vindzonerna är inte lika goda och ger inte exakt lika stor produktion i hela landet. Sydsveriges kuster och Gotland har bättre förutsättningar än exempelvis norra Sveriges kust. Detta innebär inte att även anläggningar efter Norrlandskusten kan ge ett gott utfall. Ett gott exempel finns redan idag där två vindkraftverk ger god produktion. För att göra även dessa investeringar tillräckligt intressanta bör därför övervägas ett högre investeringsbidrag för att stimulera enskilda ute efter Norrlandskusten att sluta sig samman i vindkraftsprojekt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att produktionsskatten på el där el ingår som råvara i processen bör avskaffas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om differentierade investeringsbidrag till vindkraftverk.
Stockholm den 25 mars 1997
Sigge Godin (fp)