I regeringens skrivelse redovisas och bedöms arbetet med EU:s inre marknad samt de mål Sverige har på detta område.
Allmänt
Enligt Miljöpartiet de grönas mening har införandet av den inre marknaden visserligen medfört vissa positiva effekter bl a i form av komparativa fördelar och ökad variation på varuutbudet, effekter som i princip redan kom med EES- avtalet. Dessa positiva effekter uppvägs dock av de negativa som den inre marknaden fört med sig.
Den syn på den inre marknadens effekter som regeringen har är anmärkningsvärt positiv och okritisk, inte minst vad gäller transporter och EU:s handelspolitik. I skrivelsen nämns ibland i förbigående att vissa åtgärder har negativa aspekter, men en djupare analys saknas helt.
Skapandet av den inre marknaden bygger dessvärre på idéer om koncentration och stordrift, med regeringens ord: "stordriftsfördelar ... främjar såväl ekonomisk som social utveckling". Detta bygger på ett förlegat tänkande där kvantitet går före kvalitet, med likriktning av produkterna som ledstjärna. Väl så uppenbart blir detta när man betänker EU:s handelsregler för jordgubbar. För EU:s klassificering är det jordgubbens storlek som är av betydelse, inte dess smak.
Miljöhänsyn och miljögarantin
Sveriges deltagande i den inre marknaden har medfört ökad byråkrati med snåriga och ogenomträngliga regler. Den inre marknaden utgör också ett hot mot de regler som EU:s olika medlemsländer anser vara berättigade av miljö- och hälsoskäl. En harmonisering och likriktning av reglerna sätts i första rummet även när detta sker på bekostnad av miljöhänsyn och folkhälsa. Som exempel kan nämnas de svenska strängare kraven på avgaser som fått stryka på foten samt Systembolagets hotade ställning. Hotade är även de tidsbegränsade övergångsregler på kemikalieområdet som Sverige fick vid medlemskapsförhandlingarna. Ett annat aktuellt exempel är det danska förbudet mot aluminiumburkar som i dagarna på nytt hotas av EU.
Enligt den s k miljögarantin ska miljöhänsyn kunna åberopas. Regeringen hänvisar också till denna i sin skrivelse. Den artikel, 100 a.4 i EU:s fördrag, som reglerar detta är dock ingen garanti i ordets rätta bemärkelse. Artikeln är i dag kringgärdad av allt för många förbehåll för att det ska röra sig om någon sådan. Det förslag till ändring som regeringen lagt i den pågående regeringskonferensen är visserligen steg i rätt riktning, men inte tillräckligt. Det verkar inte heller finnas någon egentlig vilja från regeringens sida att det ska bli någon verklig garanti. Handel och den inre marknaden är för regeringen viktigare än miljön. Följande anförs nämligen i skrivelsen: "Avsikten är att nationella särkrav inte skall innebära onödiga inskränkningar i den inre marknadens funktion." De krav på säkerhetsbestämmelser som idag finns inom EU är inte heller tillräckliga. Den s k CE-märkningen innebär att företag, enligt ett självcertifieringssystem, själva märker sina varor. Det har vid ett flertal tillfällen visat sig att denna märkning inte är tillräcklig, särskilt allvarligt är detta eftersom leksaker för yngre barn visat sig vara farliga.
Transporter
Regeringen säger sig vilja arbeta för större miljöhänsyn, men även om de varor som produceras tillverkas i enlighet med högt ställda normer på miljö- och hälsoskydd, kvarstår det faktum att den inre marknaden innebär en dramatisk ökning av transporterna med den negativa miljöpåverkan som detta medför. Lastbilstransporterna i EU-länderna har fördubblats på 10 år medan de transporter som görs med tåg minskar.
Det görs i dag visserligen ansatser för att ställa om till mer miljövänliga transportsystem och att i högre grad internalisera externa kostnader. Detta är dock inte tillräckligt, en minskning av transporterna bör vara en ledstjärna om man ska uppnå vad som är möjligt inom ramen för en uthållig utveckling, något som regeringen tidigare uttalat ambitioner om att skapa. Ej heller den inre marknadens strävan efter en ensidigt materiell tillväxt är förenlig med detta. Vad gäller transporter så måste även den oacceptabla handeln med djur över hela EU omnämnas. Denna hantering understöds av EU med dess bidrag till slakterier i söder.
Övrigt
När det gäller frågan om Schengenavtalet anför regeringen i sin skrivelse en positiv syn som inte delas av Miljöpartiet. Miljöpartiet anser att Sverige inte bör skriva under Schengenavtalet. Schengen har dock Miljöpartiet behandlat i motion i annat sammanhang.
De beslut som tas inom ramen för den inre marknaden fattas idag i princip med kvalificerad majoritet. Detta beslutsförfarande leder måhända till ett mer effektivt beslutsfattande, men faktum är att beslutens legitimitet i allra högsta grad blir lidande.
Samtidigt som den inre marknaden ska skapa fri rörlighet inom EU, byggs murar upp mot omvärlden och import från resten av världen försvåras, inte minst genom alla de strafftullar som införs för import från tredje land.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöhänsyn och miljögarantin,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om transporter.
Stockholm den 3 april 1997
Eva Goës (mp)
Barbro Johansson (mp) Roy Ottosson (mp) Ronny Korsberg (mp)