Ett övergripande mål för den socialdemokratiska regeringen är att skapa ett ekologiskt uthålligt samhälle. Detta måste även påverka Sveriges agerande på det handelspolitiska området. FN:s konferens UNCED i Rio de Janeiro 1992 resulterade i handlingsprogrammet Agenda 21. Där åtog sig bl a de rika länderna att minska sin materiella konsumtion så att u-länderna skulle kunna få större utrymme.
I regeringens skrivelse 1996/97:71 ges en översikt över Sveriges och EU:s målsättningar på det handelspolitiska området. Skrivelsen tar upp förhåll- andet mellan handel och miljö och handel med u-länder, men lägger ton- vikten på de fördelar med det handelspolitiska reglerna som tillkommer det svenska näringslivet och de svenska konsumenterna. Detta kan visa sig vara en alltför kortsiktig och snäv analys.
Det är lätt att koncentrera sig på handelspolitikens resultat för Sverige och EU och underlåta att på allvar analysera dess effekter på lång sikt och ur global synvinkel. Ur Agenda 21:s perspektiv måste vi ta ett större ansvar för hela jordens befolkning och framtid. Det som var förutsättningar för ökad välfärd och frihandel för oss som redan blivit rika kanske inte längre gäller för dem som nu står i tur att lyfta sig ur fattigdomen.
Fungerar det s k komparativa fördelarna i en värld med lättrörligt globalt kapital? Är verkligen frihandel på våra villkor den bästa förutsättningen även för u-länderna att få en god ekonomisk utveckling?
Regeringen bedömer att en öppen världshandel utgör det övergripande målet för svensk handelspolitik och att det är av betydelse att det svenska agerandet i FN:s alla organ ska agera konsekvent vad gäller de övergripande målsättningarna om frihandel. Bekymret är att detta mål i några viktiga avseenden strider mot andra övergripande mål som den svenska regeringen satt upp. Ett sådant är målet att minska koldioxidutsläppen. Handel medför transporter och transporter medför ökad användning av fossila drivmedel. Även EU:s miljöhandlingsprogram visar att de ökade transporterna är ett stort och alltmer svårbemästrat miljöproblem. Troligen kommer närhets- princip och lokal produktion att få ökad betydelse på grund av att det är mer resursbesparande och miljövänligt.
Handel är ofta ett utbyte av likvärdiga varor, och onödiga transporter. Ett exempel är den mat som konsumeras av Stockholms befolkning som om man räknar total energiåtgång i produktion och transport är tio gånger större än vad maten innehåller. Ett sådant slösaktigt sätt att handla och konsumera är naturligtvis inte hållbart i längden.
Det finns beräkningar gjorda som visar att den mängd olja och bensin som varje människa kan göra slut på per dag om inte klimatförändringen ska bli dramatisk är en liter. Detta borde få konsekvenser för regeringens bedömning av frihandelns välsignelser.
När WTO bildades stimulerades världsekonomin kraftigt genom de sänkta handelshindren, men det var huvudsakligen EU, Japan och USA som var vinnare. Analysen av vilka som tjänar och vilka som skulle behöva tjäna mest på världshandeln är bristfällig. U-länderna har fått allt sämre betalt för sina produkter. Den inhemska marknaden i u-länderna är för liten för att ge företagen tillräckligt stor hemmamarknad.
Att öppna sig för världsmarknaden i ett läge när produktionskapaciteten inom såväl jordbruk som industri är svag riskerar att leda till underutveckling och avindustrialisering. Det är vad som sker nu i Afrika söder om Sahara. De afrikanska länderna har under 15 års tid genomfört handelsliberaliseringar och strukturanpassningar av sina ekonomier, men de har inte fått en förbättrad handelssituation och har inte heller dragit till sig utländska investeringar.
I Sydostasien kan man däremot se en koppling mellan handelsliberali- sering och välståndsökning. Men studier visar att de viktigaste grunderna för detta var den politik som fördes på 50- och 60-talet som innehöll radikala jordreformer, omfördelning av mark och rådgivningstjänster åt småbönderna. Det medförde att böndernas köpkraft ökade, vilket skapade en marknad för landsbygdsbaserad industri. Samtidigt skyddades den inhemska industrin i ett övergångsskede för att hindra utslagning genom övermäktig konkurrens från i-länderna.
Trots allt vackert tal om frihandel ägnar sig vi i de rika länderna åt den protektionism som vi anser oss behöva. Genom bildandet av frihandelsavtal och tullunioner stänger vi andra ute. Den svenska linjen i EU är att verka för en större öppenhet mot omvärlden inte minst för u-ländernas viktigaste exportvaror. Men vi kan konstatera att frihandelsintressena inte får genom- slag om inte medlemsländerna själva gynnas.
Att pracka på sårbara u-länder frihandelsdoktriner som vi själva inte förmår praktisera är hyckleri och vittnar inte om det helhetstänkande och globala perspektiv som måste till om mänskligheten ska överleva.
Regeringen skriver att den övergripande målsättningen är att göra handels- och miljöpolitiken ömsesidigt stödjande och också syfta till en hållbar utveckling i u-länderna. Ett problem som måste beaktas i detta sammanhang är den stora skuldbörda som u-länderna dignar under och som tvingar dem att exploatera sin skogar och andra naturresurser på ett icke uthålligt sätt för att kunna betala räntor på dessa skulder.
En handels- och miljöpolitik som vill vara trovärdig och uthållig måste utgå från de oerhört orättvisa villkor som finns i utgångsläget. För att frihandel ska kunna vara verkligt fri behöver vissa länder växa till sig för att kunna delta på en någorlunda jämbördig nivå. Annars leder handel, hur fri den än kallas, till ytterligare exploatering.
Ett av problemen med WTO är de förändrade reglerna kring direkt- investeringar (TRIMS). Värdlandets förhandlingsmöjligheter gentemot de transnationella företagen försvagas kraftigt.
WTO är den organisation som måste förändras för att världshandeln ska få en mer ekologisk och rättvis inriktning. Sverige måste på ett ännu tydligare sätt påverka EU i denna riktning.
Maastrichtfördraget innebar en politisk vändpunkt för inställningen till biståndspolitiken. Utvecklingssamarbetet fick formellt en egen position i den framväxande Europapolitiken, och fattigdomsbekämpningen sattes i centrum (artikel 130u). Arbetet för att upphäva fattigdomen ska inte påverkas negativt av annan politik som berör u-länderna (artikel 130v). Politiken inom handeln ska samordnas med målet om fattigdomsbekämpning. Därmed innebär Maastrichtfördraget att frågor som rör handel, skuld, strukturanpassnings- program och mänskliga rättigheter för första gången ska samordnas med biståndsmålet.
Om u-länderna "harmoniskt och successivt" ska integreras i världs- ekonomin som Maastrichtfördraget säger krävs det en bättre analys av handelspolitikens effekter på u-ländernas situation vad gäller fattigdom och miljö.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av en utredning om hur målet om fattigdomsbekämpning i Maastrichtfördraget och en strategi för den svenska handelspolitiken inom EU och WTO avseende global miljö och rättvisa skall uppfyllas.
Stockholm den 21 mars 1997
Lena Klevenås (s)