I slutet av 1980-talet gjordes en utredning om behovet av ett svenskt skydd för enklare tekniska uppfinningar, s.k. bruksmönsterskydd. Utredningen kom fram till att behovet av ett sådant skydd då inte fanns, men att utvecklingen inom EU kunde innebära att läget för ett svenskt bruksmönsterskydd blev ett annat.
Den ekonomiska utvecklingen inom EU och Sverige har gjort att bruksmönsterfrågan kommit i ett annat läge. Livscykeln för nya produkter har blivit kortare och kommer troligen att bli ännu kortare de närmaste åren. Det blir allt svårare att bedöma det kommersiella värdet på en innovativ produkt. Samtidigt har uppfinningarna på senare år haft en tendens att innehålla mindre tekniska framsteg trots stora kommersiella exploateringsmöjligheter.
Företagen, främst de små, har behov av ett skydd för enklare tekniska uppfinningar som inte är tillgodosett. Patentsystemets långa handläggnings- tider, det komplicerade förfarandet och den kostnadskrävande hanteringen avskräcker småföretagare och enskilda uppfinnare från att ansöka om patent. Det viktigaste för de små företagen är att skyddet kan erhållas snabbt och till en låg kostnad. Detta gäller särskilt i de fall man är osäker på uppfinningens kommersiella gångbarhet.
I 12 av EU:s 15 medlemsländer finns ett s.k. bruksmönsterskydd som ett komplement till patentlagstiftningen. De gemensamma nämnarna för EU- ländernas lagstiftningar om bruksmönsterskydd är att det handlar om ett kompletterande skydd för tekniska uppfinningar som kan erhållas utan förhandsgranskning av uppfinningshöjd och nyhet. Det är bara Sverige, Storbritannien och Luxemburg som helt saknar sådan lagstiftning.
EU-kommissionen undersöker nu behovet av en EU-lagstiftning eller harmonisering av medlemsstaternas regler angående bruksmönster. Ett direktiv från EU skulle innebära att även Sverige tvingas införa ett bruksmönsterskydd.
Mot denna bakgrund bör Sverige nu införa ett enkelt och billigt skydd för enklare tekniska uppfinningar av typen bruksmönsterskydd i rättslig harmoni med EU.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av bruksmönsterskydd.
Stockholm den 27 oktober 1996
Birgitta Johansson (s)
Ola Rask (s) Inga Berggren (m) Sten Svensson (m) Marianne Andersson (c) Kjell Ericsson (c) Bengt Harding Olson (fp) Kenth Skårvik (fp) Michael Stjernström (kd)