Sveriges medlemskap i EU innebär att vi nu fullt ut kan medverka i och påverka utvecklingen av konsumentpolitiken i Europa. Dessutom kan vi vara med och utforma de gemenskapsregler som är av betydelse från konsumentsynpunkt. Som medlem i EU bör Sverige arbeta för att Romfördragets viljeinriktning att uppnå en hög konsumentskyddsnivå också förverkligas. Där slås fast att de åtgärder som EU vidtar inte ska hindra något medlemsland att behålla eller införa strängare skyddsåtgärder, förutsatt att dessa är i överensstämmelse med fördraget och att EU- kommissionen informeras om reglerna.
Med detta som utgångspunkt måste vi agera för att förbättra EU-reglerna för reklam och marknadsföring. Den gemensamma lagstiftningen inom den Europeiska unionen måste bli bättre på det här området. Särskilt gäller detta reklam riktad till barn.
Generaladvokat Francis G Jacobs har slagit fast att det är fritt fram för barnreklam i TV 3. Han anser inte att det är möjligt att ingripa mot TV- reklam som sänds från ett annat EU-land, i TV 3:s fall Storbritannien. Generaladvokat Jacobs är en av de höga jurister som förbereder utslagen i EU-domstolen. Den slutliga domen kommer senare i höst, men det är högst troligt att domstolen följer generaladvokatens utlåtande.
Många har reagerat på utlåtandet. Konsumentombudsmannen (KO) Axel Edling anser att "konsumentskyddet i Sverige tar flera steg tillbaka om det här också blir den slutliga domen". "Oseriösa annonsörer får möjlighet att undgå konsumentskyddet här hemma genom att använda satellitsänd TV", menar Edling. Eftersom svenska domstolar i fortsättningen bara kan ingripa mot annonsörer som sänder barnreklam i nationella TV-kanaler som når svenska tittare är situationen allvarlig. Många TV-kanaler blir helt "fria" och kan sända reklam riktad till barn.
Utlåtandet från generaladvokaten får även andra följder. Sverige kan inte längre ingripa mot vilseledande, oetisk eller otillbörlig reklam. I vissa fall saknas gemensam EU-lagstiftning. Detta gäller till exempel för förbud mot oetisk reklam. I andra fall får vi stå tillbaka för andra länders lagstiftning som är mycket mildare. TV-reklam med våldsinslag, som är otillåten här, kan nu nå Sverige via TV 3 eftersom de brittiska reglerna tillåter sådan. Ett annat exempel är kanal fem som sänder ifrån Luxemburg. I den kanalen kommer vi i fortsättningen att kunna se spritreklam riktad till svenska konsumenter.
De som tittar mest på de nya kommersiella kanalerna är 9-14-åringarna. 77 % tittar på dessa kanaler varje dag och i snitt tittar denna ålderskategori på TV 102 minuter per dag. Det är uppenbart att dessa barn utgör en målgrupp väl värd att exploatera av starka kommersiella krafter.
Det är inte acceptabelt att svenska konsumentregler kan ställas åt sidan på detta sätt. Om EU:s TV-direktiv tolkas så att sändarlandets lagstiftning ska gälla framför den svenska lagstiftningen måste en ändring komma till stånd. Förbudet mot reklam riktad till barn samt förbudet mot alkohol- och tobaksreklam är allt för viktiga principer i den svenska konsument- lagstiftningen. Vi måste värna om dessa principer och verka för att den gemensamma konsumentlagstiftningen inom EU utformas enligt denna linje.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att värna svensk konsumentlagstiftning vad gäller reklam riktad till barn samt alkohol- och tobaksreklam samt verka för att den gemensamma konsumentlagstiftningen inom EU utformas enligt denna linje.
Stockholm den 30 september 1996
Inger Davidson (kd) Rolf Åbjörnsson (kd)