Myndigheter kan sprida grundlösa uppgifter utan att myndigheten behöver ta ansvar för dessa. Ett litet företag som tillverkar naturfärger har drabbats hårt. Tilltron till stat och myndigheter riskerar att skadas allvarligt om ansvarslösheten får fortsätta. Nya regler om myndigheters ansvar vid fel och försummelse bör därför införas.
Arbetarskyddsstyrelsen har låtit Arbetslivsinstitutet genomföra en utredning om s.k. naturfärger. Resultatet redovisades i rapporten 1996:12, Naturfärger - Identifiering av de flyktiga ämnen som avges när äggoljetem- pera torkar.
Pressmeddelandet som presenterade rapporten gavs titeln: Naturfärger hälsorisk inte bara för yrkesmålare. Inte helt förvånande publicerade Expressen en artikel under rubriken: Den farliga miljöfärgen, giftet kryper ut veckor efter målningen.
Resultatet blev bland annat att ordertelefonerna slutade ringa vid Ovolin, ett litet företag i Karlskoga som tillverkar naturfärgen äggoljetempera.
Problemet i sammanhanget är bara den att pressmeddelandet inte hade täckning i rapporten, eller för att citera professor Kurt Andersson vid Arbetslivsinstitutet, dnr 454/96:
Uppståndelsen orsakades inte av rapporten, men väl av en felaktig och totalt missvisande pressrelease som Institutets informationsenhet lämnat ut till massmedia. Ni har säkert sett rubrikerna i DN och Expressen från i fredags (16/8)? Artiklarna speglar någorlunda väl innehållet i pressreleasen, men tyvärr alltså inte innehållet och slutsatserna i rapporten.
- - -
Pressreleasen som lämnats till massmedia var en helt annan version än den jag godkänt.
- - -
På informationsenheten hade man ändrat texten - spetsat till formuleringarna som dom uttrycker det. Som ni förstår känner jag mig blåst, överkörd av vår egen informationsenhet.
- - -
Men! Jag tror inte att en ny pressrelease skulle tjäna något syfte, annat än visa på brister i vår organisation. Därför kommer jag inte att försöka mig på någon korrigering i massmedia, annat än vid nya, kommande intervjuer etc.
I förordningen (1995:864) med instruktion för Arbetslivsinstitutet anges institutets uppgifter. Arbetslivsinstitutet har till uppgift att bedriva och främja forskning och utbildning samt utvecklingsprojekt som rör arbetsliv, arbetsmiljö och relationer på arbetsmarknaden. Institutet skall inom sitt verksamhetsområde särskilt utarbeta och sprida information. Det skall även ge Arbetarskyddsstyrelsen råd och underlag för dess föreskrifts- och tillsynsarbete samt informera Arbetarskyddsstyrelsen om planerad forskning. Enligt förordningen 1988:730 från Arbetarskyddsverket är Arbetarskyddsstyrelsen central förvaltningsmyndighet för bl.a. arbetsmiljöfrågor. Arbetarskyddsstyrelsen är en del av Arbetarskyddsverket, som har till uppgift att lämna råd och upplysningar samt utarbeta och sprida information i syfte att förbättra arbetsmiljön. I Arbetarskyddsstyrelsens uppgifter ingår också särskilt att utarbeta och sprida information inom arbetsmiljöområdet.
Den som läser pressmeddelanden från Arbetslivsinstitutet har alltså, eller snarare hade, skäl att tro att den information institutet ger ut är korrekt.
Enligt 3 kap. 2 § skadeståndslagen är staten skyldig att utge ersättning för bl.a. ren förmögenhetsskada som vållats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning i verksamhet för vars fullgörande staten svarar.
Ärendet anmäldes till JK som konstaterade att myndighetsutövning inte är något entydigt begrepp. I tidigare rättsfall (NJA 1987 s. 535) ansågs ett pressmeddelande inte ha för skadeståndsskyldighet erforderligt samband med myndighetsutövning. Enligt JKs uppfattning har Arbetslivsinstitutets agerande i samband med och vid utfärdandet av de aktuella pressmeddelandena inte sådant samband med myndighetsutövning att staten är skadeståndsskyldig.
Det inträffade reser flera frågor om tjänstemäns och myndigheters ansvar samt om möjligheten att få skadestånd för myndigheters spridande av felaktig information. Tilltron till myndigheter skadas allvarligt om det visar sig att grundlösa uppgifter sprids utan att myndigheten behöver ta ansvar för dessa.
Jag anser det mycket allvarligt när myndigheter sprider felaktig information, samt när man underlåter att rätta information som visat sig felaktig. Jag anser att myndigheter inte ska sprida annan information än den de har täckning för. Fel och försummelse av en myndighet bör leda till skadeståndsskyldighet för att kompensera skadorna hos den drabbade.
Det inträffade visar att det finns all anledning att skärpa kraven på myndigheter att i all sin verksamhet, även den som inte omfattar myndighetsutövning, iaktta strikta krav på saklighet och opartiskhet.
Det visar också att myndigheters skadeståndsskyldighet vid fel och försummelse bör utökas till att gälla hela myndighetens verksamhet, alltså även den information som ges ut, utan samband med myndighetsutövning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på myndigheters saklighet och opartiskhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökad skadeståndsskyldighet.
Stockholm den 30 september 1996
Ola Karlsson (m)